Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
Преди 1 час, Lyubina каза:

@DaBo, има такива във Фантастико. 

Знам че си далеч, но ако искаш, мога да притичам някой ден да ти взема. 

 

Аз се сдобих с такъв протектор още преди няколко месеца, но няма кой да ми почисти фурната, преди да започна да го използвам 🤣

О, много ти благодаря, но няма нужда. 🤗 Ако се бях сетила по-рано, че от Щатите имам тефлонов лист за печене, който всъщност било същото, поне дъното на фурната щях да си спестя да търкам... Абе, казали са умните хора: Малко акъл да имаш, ама навреме да ти дойде... 🤣

 

@Lindt нали знаеш - не питай старило, питай патило! Ама пък изглежда мнооого вкусен тоз джолан. После да се похвалиш и с порцийка.

 

И аз да не съм пак само със спам:

 

Супа спанак със сирене и застройка (намерих си хубав, пресен спанак на неделния пазар):

 

IMG_9391.jpg.20b994b8c1601950a903736a7b0e7850.jpg

 

Иначе при нас вече стана онова време от годината, през което когато и да пиеш глювайн, все е навреме:

Вчера на обяд след като сме гласували в Посолството:

 

IMG_9480.jpg.749274604b26807cbf6f2d40ff77a3a5.jpg

 

  • Харесвам 18
  • Браво 1
Публикувано:

@DaBo

Аз си почистих вече решетката и сега сме в гората. Нашите птици са изяли близо половин килограм белени семки и фъстъци от петък насам и са порядъчно почерпени 🙂

Ето на теб една виртуална порция с пюре от карфиол и спанак с ароматизиран от сушени домати зехтин.

IMG_20211115_144845.jpg.590dbc2a8f54958ba12df1d63e05d8f9.jpg

  • Харесвам 19
  • Благодаря 1
  • Браво 5
Публикувано:
Преди 1 час, Lindt каза:

@DaBo

Аз си почистих вече решетката и сега сме в гората. Нашите птици са изяли близо половин килограм белени семки и фъстъци от петък насам и са порядъчно почерпени 🙂

Ето на теб една виртуална порция с пюре от карфиол и спанак с ароматизиран от сушени домати зехтин.

IMG_20211115_144845.jpg.590dbc2a8f54958ba12df1d63e05d8f9.jpg

Значи, пилетата ги храним, а прасетата ... кучета ги яли, опс, ... хората.

 

Нещо ми бяга концепцията.

:wink:

 

  • Замислям се 2
Публикувано:
преди 2 минути , ven62 каза:

Значи, пилетата ги храним, а прасетата ... кучета ги яли, опс, ... хората.

 

Нещо ми бяга концепцията.

:wink:

 

Имаааш предвид, че им изядох царевичното брашно в събота на тези прасета ли? Аз вчера се чух с баба и тя потвърди, че царевичен хляб се яде по време на война, та явно не му е сега времето :ok:

А джоланчето стигна да нахрани всички вкъщи и остана половината за вечеря. Ама защото сме злояди, иначе си е много вкусно. Пюрето от карфиол не толкова, силно напомня бебешко пюре. 

  • Смея се 4
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 43 минути , Lindt каза:

Пюрето от карфиол не толкова, силно напомня бебешко пюре. 

Не знам как го правиш, но аз винаги запичам карфиола на фурна. Тоест първо го измивам, после го накъсвам на розички, овкусявам леко със зехтин и сол и го запичам на фурната, докато започне да покафенява. След това го прехвърлям в кухненския робот заедно с масло, пушена сол или пушен червен пипер, докато стане на пюре. Иначе и на мен ми е леко блудкав, ако карфиолът е сварен или на пара. Отива му и малко чесън и/или люто. Печеното с пушена подправка дава вкус с лек характер.

  • Харесвам 4
  • Благодаря 2
Публикувано:
преди 1 минута , DaBo каза:

Не знам как го правиш, но аз винаги запичам карфиола на фурна. Тоест първо го измивам, после го накъсвам на розички, овкусявам леко със зехтин и сол и го запичам на фурната, докато започне да покафенява. След това го прехвърлям в кухненския робот заедно с масло, пушена сол или пушен червен пипер, докато стане на пюре. Иначе и на мен ми е леко блудкав, ако карфиолът е сварен или на пара. Отива му и малко чесън и/или люто. Печеното с пушена подправка дава вкус с лек характер.

За пръв път го правих, че имах половин карфиол в хладилника и беше спешно да бъде сготвен. Според рецептата, 1 глава карфиол на пара, няколко печени скилидки чесън със зехтин, 30 грама масло и крем сирене се разбиват в блендер със сол на вкус. Намерих пюрето в рецепта за джолан с доста богат на вкусове сос и предполагам, че се е гонела неутрална гарнитура. А консистенцията на карфиоленото пюре е наистина кремообразна и ми допада. За мен е полезно да пробвам такива, че обикновено се сещам само за ориз и картофено пюре, а се оказа, че има изобилие от безвкусни гарнитури :smile3:

 

https://goodlife.bg/article/1289-Dzholan-s-pyure-ot-karfiol

  • Харесвам 3
Публикувано:

Ето гоооо - новият, модерен тиквеник се появява на хоризонта 😄 Така де, не може все едни и същи тиквеници...да ядем 😄 Не знам защо точно вчера ми дойде музата за този десерт 😄  Малко пооплесках технологията и не се получи точно каквото трябваше на вид, но на вкус е чудно 🙂  Брауни с тиквено пюре и шоколад - рецепта https://tanya-www.blogspot.com/2015/11/blog-post_10.html 

 

DSC_0889-2.jpg

  • Харесвам 10
  • Шок 1
  • Браво 12
Публикувано:
преди 3 минути , Eva eva каза:

рауни с тиквено пюре и шоколад

Седим с внука, най-малкият пред лаптопа и гледаме торти за рождения му ден. Вижда снимката от по-горе и възкликва: " Е такива работи ми показвай и предлагай, а не ония от магазина"!  

  • Харесвам 3
  • Браво 4
  • Смея се 7
Публикувано:
преди 6 часа, Lindt каза:

Търся си рецепта за джолан и попаднах на блога на Йоли. Очевидно сега няма да го правя така, но може ли някой да сподели личен опит за тефлонов протектор? 

https://www.yoli-bg.com/готварски-рецепти/ястия-с-месо/шпикован-свински-джолан

@Lindt нямаш идея колко се смях на тоя ти пост 😂 точно преди няколко дни майка ми обясняваше как баба си поръчала от магазина “джоланче” и си сготвила три пъти от него. Тая дума “джолан” или както всички в къщи казват “джоланче” ме кара да изпадам в истеричен смях, защото е сигурно любимото парче свинско месо и е издигано в такъв кулинарен култ от поколения мои предшественици по майчина линия, че някой като каже с апетит и сочна слюнка “джоланче” разбирай свещено, осветено, бленувано ястие, което кара сетивата ти да танцуват в божествена еуфория, с която достигаш не седмото небе, а седмото измерение. А на мен ми се гади от вкуса и една от най-омразните ми маджи сигурно е боб с джолан 😂 Та не бях чувала “джолан/че” от сума време и изведнъж…хоп! Джоланите ме преследват навсякъде 😱

  • Харесвам 1
  • Смея се 7
Публикувано:

Темата за джолан и неговото изяждане ме връща доста години назад с една случка в Африка. Един екипаж работим от Котону, Бенин. Наблизо до вилата, в която сме настанени, на брега на океана имаше баварски ресторант. В почивния ден ходим там да пием бира и си говорим глупости. И така се опознахме с персонала. Стана ни любопитно защо баварски ресторант в Африка в лоното на франкофонията и т.н. Та от дума на дума стигнахме и до менюто. И естествено бяхме впечатлени от предлагания джолан. На френски звучеше " жаре дьо порк". ( Да извиняват френско говорящите). Искаме да си направим една свинско-баварска вечер. И за 7 човека искаме да поръчаме 7 джолана. Шефката, тя и собственичка най-учтиво ни обяснява, че това е много за групата. Но ние сме упорити, че няма как  да ни се опре. Та след дълги разговори и изпиване на бая хубава бира стигнахме до компромис: Ще приготвят и сервират 4 джолана, а 3 бр. ще имат готовност, мариновани да се "присъединят" към нас малко по-късно. Както всичко е уговорено "заемаме работни позиции" и ни сервират 4 ( четири ) тави с по един джолан вътре с гарнитура и обилно сос. И като започна една борба.... 7 човечета успяхме да преборим 3 тави, демек три джолана. Четвъртият ни го сложиха в кутия за във вилата. Та винаги се отвори приказка за джолан се сещам за тази история и имам едно наум да не се изхвърляме.   😄     

  • Харесвам 4
  • Смея се 11
Публикувано:
преди 5 часа, DaBo каза:

 

Вчера на обяд след като сме гласували в Посолството:

 

IMG_9480.jpg.749274604b26807cbf6f2d40ff77a3a5.jpg

 

Дано ви поканят на 3 март на коктейла! И не бързайте да си тръгвате, че купонът започва като си тръгнат официалните гости и се седне на столове около шведската маса, съвсем по български.

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 7 минути , Дани Магелани каза:

Дано ви поканят на 3 март на коктейла! И не бързайте да си тръгвате, че купонът започва като си тръгнат официалните гости и се седне на столове около шведската маса, съвсем по български.

Отдавна мина това време... Когато БГ посолството тук прави някакви събития, за съжаление. Вече нищо не организират. Новият посланик има по-различни разбирания.

Публикувано:
преди 2 минути , DaBo каза:

Отдавна мина това време... Когато БГ посолството тук прави някакви събития, за съжаление. Вече нищо не организират. Новият посланик има по-различни разбирания.

На 1 март пък с румънците заедно правеха Баба Марта - концерт и коктейл, но не помня името на залата. Поканата ни беше пак от Посолството. Явно сме случили на посланик.

Публикувано:
В момента, Дани Магелани каза:

На 1 март пък с румънците заедно правеха Баба Марта - концерт и коктейл, но не помня името на залата. Поканата ни беше пак от Посолството. Явно сме случили на посланик.

Вече няма нищо, за съжаление.... Няма как да пиша повече тук обаче.

  • Замислям се 1
Публикувано:
На 12.11.2021 г. в 19:57, jul каза:

Рубрика рецепти на котлона 😄

Телешко със сини сливи. 

Десертът е сезонен, бонбони от дюли /докато още имах екстрата фурна 😏/- https://www.supichka.com/рецепта/173/бонбони-от-дюли

Иначе правих и огретен от тиквички на тиган /по идея от баницата на тиган/, но снимки няма 😏

 

 

IMG_20211112_191942.jpg

 

IMG_20211112_194710.jpg

И аз реших да пробвам бонбоните от дюли.Не ми се получиха като за снимка.Половинката каза,че мармалад от стърга и дюли би бил по-доброто решение.Понеже имаме много налично киви,реших да пробвам и с киви.Първо сварих отпадъците от дюлите,прецедих ги и ползвах сока за варене на кивито.И двете ги суших на 80 градуса найсет часа и не ми се получи.Но “бонбоните” от киви на вкус са по-добри.

И да не е сухо писане един телешки гювеч от вчера,сътворен от Мариета (за @ven62 това е съпругата ми😀😀😀).Когато имаме възможност винаги печем на барбекю.Уредите ви за бавно печене паста да ядат.

E595648F-F55B-47A7-BEE2-7EC46041285A.jpeg

  • Харесвам 10
  • Браво 9
Публикувано:

@Emil Chakalov, кивито има ли пектин да стегне или само от сушенето?

При мен бонбоните първия път станаха по - добри на вид, този беше втори опит. Може би зависи от дюлите, че то от 3 дюли до 3 дюли може да има килограм разлика 😀

Публикувано:
преди 10 часа, Lindt каза:

Търся си рецепта за джолан и попаднах на блога на Йоли. Очевидно сега няма да го правя така, но може ли някой да сподели личен опит за тефлонов протектор? 

https://www.yoli-bg.com/готварски-рецепти/ястия-с-месо/шпикован-свински-джолан

Мъжът ми джолана го пече в мултикукър (a.k.a. slow cooker) (купата е тефлонова), че хем се изпича хубаво, хем не опръсква нищо, хем и миризма съвесем леко излиза (на stew се пече няколко часа на температура около 97°С). Обаче веднъж като реши след изпичането в мултикукъра да го сложи за 10-ина минути във фурната, зада "хване коричка"... На петата минута като каза БАААААААМ... и опръска цялата фурна! :black_eye: От тогава джолан не е правил. Мултикукърът е този:

МУЛТИКУКЪР PHILIPS HD4731/70 на цена 189лв. от Техномаркет

  • Харесвам 3
  • Шок 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 9 минути , chandni каза:

Мъжът ми джолана го пече в мултикукър (a.k.a. slow cooker) (купата е тефлонова), че хем се изпича хубаво, хем не опръсква нищо, хем и миризма съвесем леко излиза (на stew се пече няколко часа на температура около 97°С). Обаче веднъж като реши след изпичането в мултикукъра да го сложи за 10-ина минути във фурната, зада "хване коричка"... На петата минута като каза БАААААААМ... и опръска цялата фурна! :black_eye: От тогава джолан не е правил. Мултикукърът е този:

 

E, значи занасяш нов джолан вкъщи и казваш, че лично ти е обещал повече да не прави така :yes: 

 

  • Смея се 5
Публикувано:
преди 1 минута , Lindt каза:

E, значи занасяш нов джолан вкъщи и казваш, че лично ти е обещал повече да не прави така :yes: 

 

Хахаха... Че ми обеща, обеща ми... И се разкайваше искрено, обаче на мен не ми стана по-добре от това, докато търках фурната :girl_crazy:

  • Смея се 2
Публикувано:
преди 1 минута , chandni каза:

Хахаха... Че ми обеща, обеща ми... И се разкайваше искрено, обаче на мен не ми стана по-добре от това, докато търках фурната :girl_crazy:

Ами като нямаш тефлонов протектор, ще търкаш. 🤣

 

Просто е трябвало леко да го надупчи с тънко ножче преди да го сложи във фурната, ама ще знае за следващия път.

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 30 минути , jul каза:

@Emil Chakalov, кивито има ли пектин да стегне или само от сушенето?

При мен бонбоните първия път станаха по - добри на вид, този беше втори опит. Може би зависи от дюлите, че то от 3 дюли до 3 дюли може да има килограм разлика 😀

Ползвах отпадъците от дюлите-обелките и средата.

  • Харесвам 2
Публикувано:

Аз съм правила два пъти джолани по тази рецепта https://www.lunchbox.eu/bg/recipe-items/svinski-djolan-s-limon-i-podpravki/ - без  тефлонов протектор, според рецептата се пекат в началото в тава върху решетка, но аз ги пекох само в тава, после ги сложих в гювеч за останалата част от печенето и доста добре се получиха. Намерих и някаква снимка, но виждам, че чинията е доста поомазана на снимката, понеже в чинията имаше още джоланчета, които бяха сервирани и изядени, но аз чак после се сетих да снимам и обърнах внимание на мазните петна по нея чак след това ;-)):

 

78981229_10157073242043472_6422132557529219072_n.jpg.3a123fdc0f13d363dfa78d920da62cb3.jpg

 

Иначе от уикенда ирландска яхния с  Гинес с почти ирландски хляб (с бакпулвер): https://www.recipetineats.com/irish-beef-and-guinness-stew/

 

20211114_193325_r.jpg.80abc2a84d9d742d5de21c11a570043c.jpg

 

Нещо като оргетен с тиквички. Беконът и чедърът дава допълнителен вкус - https://www.womensweeklyfood.com.au/recipes/zucchini-slice-6436:

 

20211114_140353_001.jpg.37e00ba93c095f1295207bbb6fe7510a.jpg

 

И чиийзкейк с фъстъчено масло и шоколад по рецепта на Найджела Лосън - https://www.nigella.com/recipes/chocolate-peanut-butter-cheesecake. Много интересен и богат вкус има, нещо не съм го отрязала много както трябва, но карай да върви:

 

DSC04561.JPG.a800aab2ab9bfbcd1e4747fca8e4eaab.JPG

  • Харесвам 12
  • Браво 6
Публикувано:
преди 11 часа, Emil Chakalov каза:

.Когато имаме възможност винаги печем на барбекю

Е това е красотата на живота!!! Най-благородно Ви завиждам! 🍷

  • Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.