Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:

С вълненията покрай Виваком, за малко да забравя да си споделя обяда.

 

Турска леща:

IMG_20211117_141507.jpg.d26c1b9dada0bd9925bee07f7ccb52b8.jpg

 

https://www.gimmesomeoven.com/turkish-lentil-soup/

 

Специфичното е, че червената леща е любимата супа и спасение от гладна смърт винаги, когато има апокалипсис и нито сме пазарували, нито ми се мисли за готвене. Обаче за пръв път я пасирам...е, в пъти по-вкусна е 🥰

  • Харесвам 17
  • Браво 1
Публикувано:
преди 7 минути , neuromancer каза:

много примамливо звучи това, само дето май не съм виждал червена леща тука...

Може би ако готвиш по-дълго кафява леща и пасираш, може да се получи сходна супа. 

Публикувано:

Дано @ven62 не харесва подобни ястия, че и без друго само аз пиша тук тази седмица 🙂

 

Пресни папарделе с тиква, салвия и бекон. Сложих обаче масло вместо зехтин, че го предпочитам.

 

https://www.goodto.com/recipes/tagliatelle-with-pumpkin

 

IMG-0c067b5da33e6a7ea50205b320b6c63a-V.jpg.68d5e67c997572d7a1eea024d71fd166.jpg

 

  • Харесвам 17
  • Браво 3
Публикувано:
преди 17 минути , Lindt каза:

Дано @ven62 не харесва подобни ястия, че и без друго само аз пиша тук тази седмица 🙂

 

Пресни папарделе с тиква, салвия и бекон. Сложих обаче масло вместо зехтин, че го предпочитам.

 

https://www.goodto.com/recipes/tagliatelle-with-pumpkin

 

IMG-0c067b5da33e6a7ea50205b320b6c63a-V.jpg.68d5e67c997572d7a1eea024d71fd166.jpg

 

Едно време не обичах макарони. От детската градина ще да е.

После се ожених ... и станах човек.

Жена ми обожава всякакви пасти. ... Вече и аз.

  • Харесвам 8
  • Браво 1
  • Смея се 6
Публикувано:

На 100% съм доволен от себе си този път с тази паея.

Ориза го купих специално за целта от Испания и разликата е голяма.

 

61B826DF-0621-445F-9FCD-93824E3B880E.jpeg.a57e232ff490d4bb8e37e7d5d8652089.jpeg

2CD6B998-CEF0-4375-B86F-9976FE5907DF.jpeg.07480a0d885810b1e65b2dd776e316d2.jpeg

0AFE21E9-1187-4580-8C84-FBB6B2FAD9E0.jpeg.1ab6f0a1245ecbb01e6250dc0d6dab53.jpeg

  • Харесвам 13
  • Браво 6
Публикувано:

Направих си кюфтета с доматен сос на еър-фрайър и станаха супер сочни и без мазни пръски навсякъде. Не си бях изпила кафето сутринта и сега го ползвам за гарнитура 😍😋😂

6FC27948-8683-44A6-B4F3-78A3D1D6FC97.jpeg

EBF65961-4CE1-49AE-B57C-6D51AF9C9215.jpeg

  • Харесвам 15
  • Смея се 2
Публикувано:

Приказваме си днес с един колега и той като се изцепи "Мечтата ми е сега да съм пред една камина, да пия червено вино и да ям агне, пълнено с пилета, които са пълнени с кюфтета" 😄 Някак успях да го визуализирам, струва ми се, че ще си върви с кисело зеле 😄 

  • Смея се 15
Публикувано:
преди 32 минути , Eva eva каза:

Приказваме си днес с един колега и той като се изцепи "Мечтата ми е сега да съм пред една камина, да пия червено вино и да ям агне, пълнено с пилета, които са пълнени с кюфтета" 😄 Някак успях да го визуализирам, струва ми се, че ще си върви с кисело зеле 😄 

Разбирам го напълно колегата. Ние скоро си купихме къща с камина и веднага се почнаха уговарянията за гергьовденско агне, но мъжът ми се дърпа - как през май ще палим камина в Аризона. Логика! Естествено, че ще намалим климатиците до дупка и омиришем къщата на агнешко заради едното ядене или по-скоро идеята за такова😄 

  • Харесвам 1
  • Смея се 7
Публикувано:
преди 1 минута , Marusinka каза:

Разбирам го напълно колегата. Ние скоро си купихме къща с камина и веднага се почнаха уговарянията за гергьовденско агне, но мъжът ми се дърпа - как през май ще палим камина в Аризона. Логика! Естествено, че ще намалим климатиците до дупка и омиришем къщата на агнешко заради едното ядене или по-скоро идеята за такова😄 

Честито! Със здраве да си я използвате!

 

А нямате ли външна камина? Или при вас са по-разпространени барбекютата?

В краен случай по стар български обичай - цяло агне по хайдушки, демек закопано под жарава в земята. 😂

  • Смея се 4
Публикувано:
преди 1 минута , DaBo каза:

Честито! Със здраве да си я използвате!

 

А нямате ли външна камина? Или при вас са по-разпространени барбекютата?

В краен случай по стар български обичай - цяло агне по хайдушки, демек закопано под жарава в земята. 😂

Благодаря много! 
 

Имаме само вътрешни, може би защото този, който е строил къщата се е изхвърлил малко с цели 3 😱 Едната е двойна, а другата е в главната спалня. И всичките са на дърва.

Иначе в момента са много популярни барбекюта за опушване и естествено, има достатъчно големи да поберат едно агне/прасенце. 
На мен просто винаги ми е липсвала външната камина на Гергьовден, защото баба и дядо са от село Паталеница и там всяка година правят агне на чеверме. Голяма традиция е. Събират се селото и родни от цяла България, че и чужбина, и е такъв невероятен празник!
 

14674973-C845-4D5A-A02E-5378C4C28ACA.jpeg

E1B4705D-B361-42A9-94A8-DB8F68B89225.jpeg

1064A84C-40D7-4C6E-BB41-6A40537BBD41.jpeg

03178C0F-388F-4155-84A9-EB43641C02FB.jpeg

F5566F0C-5158-485A-8451-FE9854CE022D.jpeg

  • Харесвам 14
  • Браво 3
Публикувано:

Ама в Аризона защо са необходими толкова камини и то на дърва? Става ли много студено през зимата? И да става, как се палят три камини по отделно, че и да се поддържат през целия ден… 

През лятото знам, че без климатик е ад. 
 

Щом сте в къща, значи има двор. Отделяте едно кьоше за чеверме и на 6.05. някой трябва да се жертва да го върти. То при вас сигурно продават и готови системи за чевермета. И в най-краен случай - в тавата и във фурната. 😜

  • Харесвам 2
Публикувано:
На 17.11.2021 г. в 15:30, Lindt каза:

Може би ако готвиш по-дълго кафява леща и пасираш, може да се получи сходна супа. 

Мне. И вкусът е различен, и цветът /малко става като това, дето не се споменава на масата 🤭/. Преди години правих една турска рецепта с пиле и пасирана кафява леща. Вкусно стана, обаче цветът..... Той ни отказа да завторим 😀

  • Смея се 4
Публикувано:

Бързо, лесно, вкусно - турски менемен. Нали знаете как се яде? Направо от тиганЯ и задължително с айрян. Афийетолсун!  🙂

20211119_120955.jpg

  • Харесвам 12
Публикувано:

Не мога вече да променя предния пост, така че пак аз 😎

На котлон+сезонно=крем супа от карфиол. Изненадващ и интересен вкус се получи, лесно е да се сбърка с гъбена 😉 Фурната елиминирах, като изпекох зеленчуците в еърфраера, а стружките върху супата са запържени части от тях.

https://www.supichka.com/рецепта/403/крем-супа-от-карфиол-карнабит-с-мащерка

 

IMG_20211119_113915.jpg

  • Харесвам 12
Публикувано:

@jul, тъкмо щях да те питам какво стана с фурната, ама явно още се ремонтира.

 

Да обявим сезона на супите са открит:

Keto cauliflower chowder soup/ Чаудър супа с карфиол кето вариант

 

IMG_9497.jpg.c613d5b60781dd0a9b42acc8510bf8ac.jpg

  • Харесвам 13
  • Браво 3
Публикувано:
преди 12 минути , jul каза:

Изненадващ и интересен вкус се получи

Аз накрая добавям едно, намачкано с вилица, щедро парче синьо сирене (е, на око де, зависи от количеството супа), веднага щом изключа котлона - сиренцето се стопява и придава страхотен вкус. Този "номер" със синьото сирене много пасва на крем-супите от зеле, карфиол, броколи, целина и на комбинации с преимуществено количество от някой от изброените зеленчуци. Накрая с крутончета, естествено, щот' без тях все едно пиеш бебешко пюре  🙂

  • Харесвам 6
  • Благодаря 1
Публикувано:
На 11.11.2021 г. в 12:10, Lindt каза:

Обедна крем супичка от царевица с картофи и моркови. И отгоре ситно нарязани бекон, червена чушка и лук на тиган с люта паста.

 255918135_408083080949419_4573410044983542990_n.jpg.b8c61e2972135e0dd186747115acc55b.jpg

Долната купичка е като хайку без думи! 

  • Смея се 1
Публикувано:
преди 32 минути , Светославов каза:

Долната купичка е като хайку без думи! 

Връщах се 100 страници назад да си я разгледам и аз :ok: Но благодаря, че ми даде идея как да си украся довечера супата от тиква с бахар и черен боб, защото да си призная, не изглежда достатъчно апетитна.

Публикувано:
преди 8 минути , Lindt каза:

Връщах се 100 страници назад да си я разгледам и аз :ok: Но благодаря, че ми даде идея как да си украся довечера супата от тиква с бахар и черен боб, защото да си призная, не изглежда достатъчно апетитна.

Ако визуално не се подобри - сложи една снимка тука. Да се успокоя малко, че от една седмица съм на диета, а очите ми все в тази тема.

И за капак, последната супа на @DaBo с добавения бекон ... направо ми премаля.

:biggrin:

 

  • Шок 1
  • Смея се 3
Публикувано:

Ама @ven62, тя моята супа е кето версия демек диетична. Сал един бекон за разкош, дет се казва. 😉

Ама ще й върви много някой друг къс сьомга или по-големшки скариди - значи пък съвсем диетична.

 

Закачам се, разбира се! Дано диетата е само предколеден каприз и всичко е наред с теб!

Публикувано:
преди 6 минути , ven62 каза:

Ако визуално не се подобри - сложи една снимка тука. Да се успокоя малко, че от една седмица съм на диета, а очите ми все в тази тема.

И за капак, последната супа на @DaBo с добавения бекон ... направо ми премаля.

:biggrin:

 

O, на диета ли си, аз винаги мога да помогна - обядвахме зелена салата със запечени семенца, зелени маслини и малко зрял чедър. За вечеря към супата пак зелена салата, но с кълнове, мандарини и някакви печени ядки. Ама @DaBo сега като ме тормози, ще ходя да намеря нещо морско за салатката вместо ядките.

  • Шок 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.