Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 18 минути , Lindt каза:

 Ама @DaBo сега като ме тормози, ще ходя да намеря нещо морско за салатката вместо ядките.

Ох, виноват, виноват! 😂

Ама какви са тези зеленчукови диети? Вие в Колумбия ще ходите! То там само говежди стекове се му'ат, хаха.

Ох, ама в Картахена да ядете пържена дорада и ориз с кокос за гарнитура (не е сладък), а в Богота едно ахиако. Ей така, на моите три букви ги пишете. 🤣 Антъни Бордейн има две-три серии за Колумбия, има ги в ютюб. Гледайте ги преди да отидете. 😉 Кухнята е различна в различните региони и навсякъде има какво интересно да опитате. Само да не сте на диета, де. 😂

  • Харесвам 2
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 10 минути , DaBo каза:

Ама @ven62, тя моята супа е кето версия демек диетична. Сал един бекон за разкош, дет се казва. 😉

Ама ще й върви много някой друг къс сьомга или по-големшки скариди - значи пък съвсем диетична.

 

Закачам се, разбира се! Дано диетата е само предколеден каприз и всичко е наред с теб!

От както се помня теглото ми е синусоида - диета - живеене - диета, ...

преди 8 минути , Lindt каза:

O, на диета ли си, аз винаги мога да помогна - обядвахме зелена салата със запечени семенца, зелени маслини и малко зрял чедър. За вечеря към супата пак зелена салата, но с кълнове, мандарини и някакви печени ядки. Ама @DaBo сега като ме тормози, ще ходя да намеря нещо морско за салатката вместо ядките.

Ти пък, зелена салата... Това е по-зле и от тичането.

  • Смея се 6
Публикувано:
преди 1 минута , DaBo каза:

Ох, виноват, виноват! 😂

Ама какви са тези зеленчукови диети? Вие в Колумбия ще ходите! То там само говежди стекове се му'ат, хаха.

Ох, ама в Картахена да ядете пържена дорада и ориз с кокос за гарнитура (не е сладък), а в Богота едно ахиако. Ей така, на моите три букви ги пишете. 🤣 Антъни Бордейн има две-три серии за Колумбия, има ги в ютюб. Гледайте ги преди да отидете. 😉 Кухнята е различна в резличните региони и навсякъде има какво интересно да опитате. Само да не сте на диета, де. 😂

 

Не сме на диета, ама предвид склонността ми да избирам настанявания в нищото, не съм оптимист за изхранването в Колумбия. Даже за Коледа ще гладуваме, че няма дори кафетерия в джунглата ни. Или пък да взема да сготвя там нещо след трека до Кокора, колко му е 🤣 

  • Смея се 4
Публикувано:
преди 1 минута , ven62 каза:

От както се помня теглото ми е синусоида - диета - живеене - диета, ...

Ох, другарю по съдба! Последните 15 години съм била в твоя отбор, ама то затова тук все кето-мето рецепти показвам. 🤗

 

преди 2 минути , Lindt каза:

 

Не сме на диета, ама предвид склонността ми да избирам настанявания в нищото, не съм оптимист за изхранването в Колумбия. Даже за Коледа ще гладуваме, че няма дори кафетерия в джунглата ни. Или пък да взема да сготвя там нещо след трека до Кокора, колко му е 🤣 

Гладни в Колумбия няма да останете, повярвай ми! Там само да застанете под някое дърво и я банан, я някой кокос ще падне отгоре. По пътищата продават авокадо, колкото нашите пъпеши за долар. Магазините няма да работят на 25.12 и 01.01 - това е. В краен случай ще си вземете някоя арепа с кашкавал от улицата, а и са супер вкусни.

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

@iaia_mama, и аз слагам сиренца, но на тази супичка заради мащерката и предварителното запичане на зеленчуците /особено чесънчето/ се получи доста наситен вкус и не мисля, че синьо сирене щеше да стои добре. Иначе трохите от зеленчуците, които останаха във фраера, се оказаха много приятни и за украса, и за хрупкавина.

@DaBo, уви, без фурна съм още. Гаранционна е и сервизът ме наместиха чак за следващата седмица 😔 Извод: не си купувайте твърде умни фурни, които на своя глава решават да се самозаключат 😜

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 11 минути , jul каза:

@iaia_mama, и аз слагам сиренца, но на тази супичка заради мащерката и предварителното запичане на зеленчуците /особено чесънчето/ се получи доста наситен вкус и не мисля, че синьо сирене щеше да стои добре. Иначе трохите от зеленчуците, които останаха във фраера, се оказаха много приятни и за украса, и за хрупкавина.

@DaBo, уви, без фурна съм още. Гаранционна е и сервизът ме наместиха чак за следващата седмица 😔 Извод: не си купувайте твърде умни фурни, които на своя глава решават да се самозаключат 😜

Абе това с фурната не става ли със рестарт нещо? Ако ѝ спрете тока и изчакате дали няма да се ресетне?

 

Публикувано:

За съжаление не. Тя се беше включило първо на демо режим, който не успях да изключа според инструкциите. Рестартирах и самозаключи в знак на протест. Иначе всякакви техники рестартвам и после почвам да се вживявам, но не ми се получи този път. 

Публикувано:
преди 25 минути , jul каза:

 

@DaBo, уви, без фурна съм още. Гаранционна е и сервизът ме наместиха чак за следващата седмица 😔 Извод: не си купувайте твърде умни фурни, които на своя глава решават да се самозаключат 😜

Въх, нИдей така! За София си купихме ултра-мега-гига фурна, та чак от Германия я докарахме. Хем да има пара, хем да има пиролиза, хем не знам си колко програми... Мебелите ще ги чакаме да станат още 4 месеца и не знам кога ще я изпробвам въобще. Май чак следващото лято.

  • Смея се 2
Публикувано:

@DaBoДа не те плаша, ама и нашата е нещо подобно, та и германска 😜 Освен всичко друго може и сама да готви, което така и не съм пробвала, щото ме ядоса. Веднъж започнах и се отказах. "Разговорът" беше в този стил  -

  • Какво искаме да готвим -риба
  • Ще я печем или или на пара - ще печем
  • цяла риба или филета - цяла риба
  • бихте ли поставили шиша за месо - да
  • голяма или малка риба - голяма
  • колко голяма е нашата риба /задайте точно/- аз - хлъц и така до безкрай..... Викторината приключи, просто не издържах и си опекох рибата 😀

 

  • Смея се 14
Публикувано:
преди 1 минута , jul каза:

@DaBoДа не те плаша, ама и нашата е нещо подобно, та и германска 😜 Освен всичко друго може и сама да готви, което така и не съм пробвала, щото ме ядоса. Веднъж пробвах и се отказах. "Разговорът" беше в този стил  -

  • Какво искаме да готвим -риба
  • Ще я печем или или на пара - ще печем
  • цяла риба или филета - цяла риба
  • бихте ли поставили шиша за месо - да
  • голяма или малка риба - голяма
  • колко голяма е нашата риба /задайте точно/- аз - хлъц и така до безкрай..... Викторината приключи, просто не издържах 😀

 

Ей сега, ако ми кажеш, че е и Neff и направо да се мятам от балкона, хаха. 😂 Едвам убедих съкровището, че това е Фурната, защото за него всичко е едно и също... фурната си е просто фурна с две копчета. 🤣

  • Смея се 5
Публикувано:
преди 11 минути , jul каза:

@DaBoДа не те плаша, ама и нашата е нещо подобно, та и германска 😜 Освен всичко друго може и сама да готви, което така и не съм пробвала, щото ме ядоса. Веднъж пробвах и се отказах. "Разговорът" беше в този стил  -

  • Какво искаме да готвим -риба
  • Ще я печем или или на пара - ще печем
  • цяла риба или филета - цяла риба
  • бихте ли поставили шиша за месо - да
  • голяма или малка риба - голяма
  • колко голяма е нашата риба /задайте точно/- аз - хлъц и така до безкрай..... Викторината приключи, просто не издържах 😀

 

 

преди 6 минути , DaBo каза:

Ей сега, ако ми кажеш, че е и Neff и направо да се мятам от балкона, хаха. 😂 Едвам убедих съкровището, че това е Фурната, защото за него всичко е едно и също... фурната си е просто фурна с две копчета. 🤣

Аз познавам мъже, които биха се оженили за такава фурна.

  • Смея се 9
Публикувано:

@jul   "... и аз слагам сиренца, но на тази супичка заради мащерката и предварителното запичане на зеленчуците /особено чесънчето/ се получи доста наситен вкус и не мисля, че синьо сирене щеше да стои добре."

-------------------------------------------------

 

Е, то много ясно, че запечените заленчуци дават друг вкус, по- 'убав  🙂

Явно не съм чела старателно, та не съм разбрала, че си ги пекла, освен това аз просто споделих мнение. Правилно е всеки да готви каквото и както си иска, важното е този, който ще го яде да си го изяде 😉

А мен днес ме е налетяла музата - освен манджата, айде и тиквеник, па и баница - да не станат зян останалите кори..

20211119_155630.jpg

  • Харесвам 8
  • Браво 5
Публикувано:

Ам, като стана дума за фурни, я да попитам тук, (за първи път ще се справям сама с пиролизата и като не съм обръщала до сега внимание) - трябва ли да сваля и крушката преди да включа пиролизата? 

Че ми изглежда доста нелогично - да премахна всякакви други метални аксесоари от фурната, а да оставя крушката. Но никъде не пише "махнете крушката), а капачето е някакво пластмасово, ша ли издържи на тези 400С ?

Публикувано:
преди 10 часа, DaBo каза:

Ама в Аризона защо са необходими толкова камини и то на дърва? Става ли много студено през зимата? И да става, как се палят три камини по отделно, че и да се поддържат през целия ден… 

През лятото знам, че без климатик е ад. 
 

Щом сте в къща, значи има двор. Отделяте едно кьоше за чеверме и на 6.05. някой трябва да се жертва да го върти. То при вас сигурно продават и готови системи за чевермета. И в най-краен случай - в тавата и във фурната. 😜

Нямам идея 🤷‍♀️ Парцелът е бил купен и застроен от някой грандоман май, защото за къща строена през 80-те е адски просторна, със супер високи тавани, огромни бани и стаи. Да не говорим, че басейнът ни е езеро и плащаме тройна сметка за вода в сравнение с комшиите 🤦‍♀️ Ние тъкмо се бяхме примирили, че в квартала, в който търсихме да купим, няма да намерим високи тавани и изскочи тая къща. 1 вътрешна камина в Аризона, където всичко е с централно отопление и климатик, е безсмислено, камо ли 3, които ще палим сигурно веднъж годишно на Коледа и евентуално Нова Година. Просто освен абсурдните камини и огромната сметка за вода, къщата ни покриваше абсолютно всички изисквания. 
 

А пък за чевермето ще измисля вариант. Може да уговоря мъжа да ми направи нещо отвън. Голям спектакъл ще е за комшиите.

Публикувано:
преди 1 минута , Marusinka каза:

Нямам идея 🤷‍♀️ Парцелът е бил купен и застроен от някой грандоман май, защото за къща строена през 80-те е адски просторна, със супер високи тавани, огромни бани и стаи. Да не говорим, че басейнът ни е езеро и плащаме тройна сметка за вода в сравнение с комшиите 🤦‍♀️ Ние тъкмо се бяхме примирили, че в квартала, в който търсихме да купим, няма да намерим високи тавани и изскочи тая къща. 1 вътрешна камина в Аризона, където всичко е с централно отопление и климатик, е безсмислено, камо ли 3, които ще палим сигурно веднъж годишно на Коледа и евентуално Нова Година. Просто освен абсурдните камини и огромната сметка за вода, къщата ни покриваше абсолютно всички изисквания. 
 

А пък за чевермето ще измисля вариант. Може да уговоря мъжа да ми направи нещо отвън. Голям спектакъл ще е за комшиите.

Сигурна съм, че е страхотна къща. 🤗 А съпругът американец ли е? А такива агнета (цели и големи) има ли при вас?

Публикувано:
преди 26 минути , DaBo каза:

Сигурна съм, че е страхотна къща. 🤗 А съпругът американец ли е? А такива агнета (цели и големи) има ли при вас?

Да, наистина - много сме щастливи с къщата! Мъжът е гигант-американец от средния запад, за който съм си мечтала от дете и който надпи братовчедите ми в България на един Гергьовден 😂
Аризона е доста земеделски щат, колкото и да не се асоциира с това. А ние сме в Глендейл на север от даунтауна на Финикс, който до 70-те години на миналия век е бил незастроен и с предимно дребни до средно-големи фермерски парцели. Предишната ни къща беше в квартал заобиколен от царевични и памучени ниви, сега сме заобиколени от коневъдни и кравеферми, повечето от които отглеждат и агнета, кози, пилета. Така че само желание да има човек - отива и си купува цяло нещо за печене. На мъжа ми сестрата миналата година си купи едно теле, разфасовано и направено удобно за готвене, за да подпомогне местна ферма по време на ковид.

  • Харесвам 14
  • Шок 1
  • Браво 1
Публикувано:
преди 19 часа, Marusinka каза:

 На мъжа ми сестрата миналата година си купи едно теле, разфасовано и направено удобно за готвене, за да подпомогне местна ферма по време на ковид.

Ех, как завиждам за хладилника... Обожавам огромни хладилници, ама пусто в нашите бг кутийки, само може да си мечтаем за такива.

 

Винен кебап

Не знам колко пъти съм го готвила, ама като главата ми беше съвсем другаде, обърках всичко, каквото можеше да се обърка. 😂 На снимката не се вижда, ама пак накрая стана много вкусно:

 

IMG_9539.jpg.7a9b9c048831bcad685e77a4d0554ced.jpg

 

  • Харесвам 15
Публикувано:
преди 23 часа, ven62 каза:

 

Аз познавам мъже, които биха се оженили за такава фурна.

Ти, в последно време, взе много да се навърташ в тази тема. Да не би да си си купил престилка и да се учиш тайно на високо ниво готвене и сладкарство? Искаш да изненадаш благоверната, а и нас, като избухнеш с атрактивни манджи и десерти?

  • Смея се 4
Публикувано:
Преди 1 час, Дани Магелани каза:

Ти, в последно време, взе много да се навърташ в тази тема. Да не би да си си купил престилка и да се учиш тайно на високо ниво готвене и сладкарство? Искаш да изненадаш благоверната, а и нас, като избухнеш с атрактивни манджи и десерти?

Нееее, Дани!  @ven62 е на диета и затова е тук - когато ръцете са празни, поне очите да са пълни!😜🤗

  • Харесвам 1
  • Смея се 7
Публикувано: (редактирано)

 

От мен съботна

Супа със  сьомга, сметана и портокалови корички / недокументирана/

Киш със сьомга, спанак и горгонзола /документирана/

Преди фурната

20211120_174846.jpg.d36f715e4e7db40bc1ea58fa7986ad9d.jpg

...и след

20211120_181540.jpg.68bdedbc8336ca3093d8cadb0c52b61f.jpg

И една машина на времето

Курабийките на баба...

 

20211120_142937.jpg.4446a954270c07da58b1fc46e5687025.jpg

 

 

 

Редактирано от Kalina Ivanova
  • Харесвам 10
  • Браво 6
Публикувано:
преди 4 минути , Kalina Ivanova каза:

 

От мен съботна

Супа със  сьомга, сметана и портокалови корички / недокументирана/

Киш със сьомга, спанак и горгонзола /документирана/

Преди фурната

20211120_174846.jpg.d36f715e4e7db40bc1ea58fa7986ad9d.jpg

...и след

20211120_181540.jpg.68bdedbc8336ca3093d8cadb0c52b61f.jpg

И една машина на времето

Курабийките на баба...

 

20211120_142937.jpg.4446a954270c07da58b1fc46e5687025.jpg

 

 

 

 

От мен съботна

Супа със  сьомга, сметана и портокалови корички / недокументирана/

Киш със сьомга, спанак и горгонзола /документирана/

Преди фурната

20211120_174846.jpg.d36f715e4e7db40bc1ea58fa7986ad9d.jpg

...и след

20211120_181540.jpg.68bdedbc8336ca3093d8cadb0c52b61f.jpg

И една машина на времето

Курабийките на баба...

 

20211120_142937.jpg.4446a954270c07da58b1fc46e5687025.jpg

 

 

 

 

От мен съботна

Супа със  сьомга, сметана и портокалови корички / недокументирана/

Киш със сьомга, спанак и горгонзола /документирана/

Преди фурната

20211120_174846.jpg.d36f715e4e7db40bc1ea58fa7986ad9d.jpg

...и след

20211120_181540.jpg.68bdedbc8336ca3093d8cadb0c52b61f.jpg

И една машина на времето

Курабийките на баба...

 

20211120_142937.jpg.4446a954270c07da58b1fc46e5687025.jpg

 

 

 

 

От мен съботна

Супа със  сьомга, сметана и портокалови корички / недокументирана/

Киш със сьомга, спанак и горгонзола /документирана/

Преди фурната

20211120_174846.jpg.d36f715e4e7db40bc1ea58fa7986ad9d.jpg

...и след

20211120_181540.jpg.68bdedbc8336ca3093d8cadb0c52b61f.jpg

И една машина на времето

Курабийките на баба...

 

20211120_142937.jpg.4446a954270c07da58b1fc46e5687025.jpg

 

 

 

Курабийките на баба са един път!😋 Но много искам да направя супата. Дай, моля, рецептата, ако може...

Публикувано:
преди 48 минути , marycap каза:

Курабийките на баба са един път!😋 Но много искам да направя супата. Дай, моля, рецептата, ако може...

Може, разбира се.

Работата е там, че се бях сдобила с комплект за супа от Сьомга 800гр.

Продуктите са приблизителни, че не съм ползвала мерки и теглилки.

20см праз+ 1малка глава лук нарязани на ситно, скилидка чесън и 1 голям картоф нарязан на кубчета задушаваме в 50гр масло+ 1сл доматено пюре, доливаме 50гр бяло вино, 1малка готварска сметана  и около 1л гореща вода, сол, пипер и мащерка . Когато сме сигурни, че зеленчуците са се сготвили, слагаме сьомгата-ако е филе, нарязано на кубчета. В моя случай комплекта за супа. Оставяме да се сготви около 5-7 мин.

Ориджинал се сервира със сос Айоли и настъргана портокалова кора. 

Аз замених айолито със заквасена сметана.

Интересен вкус. Съжалявам, че не документирах.

Киша със Сьомга си беше чиста застраховка, но супата определено се хареса.

Белото винце...задължително

 

  • Харесвам 12
  • Благодаря 1
Публикувано:

Благодаря, @Kalina Ivanova , за рецептата! Ще я направя, а в главата ми се върти идеята да отделя малко от нея след увирането на сьомгата и да добавя сладко-кисело-горчив сос от сладко от портокалови кори, разредено с лимон. Да видим какво ще излезе като вкус заедно със солта и умами от сьомгата...😉

  • Харесвам 1
Публикувано:

За супата от сьомга, понеже тук купувам цяла, като в магазина ми я разфасоват, аз си взимам и главата и рагуто, сварявам ги малко в солена вода и махам костите, та с тия парченца правя супа ако е повече или сос за някаква паста ако е по-малко... Ще взема да пробвам рецептата 

  • Харесвам 5

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.