Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:

Патешкото с круши на @iMari😋

Отивам в четвъртък в Лидл за бутчета, но те взели, че ги намалили и разбира се, бяха свършили. Та взех филе. Малко повечко загар получи, но ние и без това така обичаме😜. Може и да е от тъмния ром или нещо да не му е харесало алкохола🙃

Засега само си кусАс едно крайче с изгоряла кожичка, разкошно е, топи се😋

Браво, @iMari, за идеята, но много време отива приготвянето му. За специални вечери е🙂

 

23518A02-A7DE-4949-AD38-E14CFCD0B3B8.jpeg

  • Харесвам 10
  • Браво 1
Публикувано:
преди 13 минути , ДиянаВ каза:

Браво, @iMari, за идеята, но много време отива приготвянето му. За специални вечери е🙂

А, патешкото филе на Лидл е хубаво и му отива и алангле да го оставиш. Бутчетата са по-времеемки. Да ви е сладко! 🙂

 

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 56 минути , iMari каза:

А, патешкото филе на Лидл е хубаво и му отива и алангле да го оставиш. Бутчетата са по-времеемки. Да ви е сладко! 🙂

 

Хареса се препеченкото патешко филе🙂. Алангле вкъщи е абсурд. Дори на кюфте малко червеничко да има и веднага се отделя😄

  • Харесвам 2
Публикувано:

Аз съм на ябълкова вълна и съм много доволна от нормандската тарта в блога на @Роца

Е, формичката ми се оказа твърде малка и несъбраната част от плънката се наложи да бъде сготвена на тиган върху  допълнителни карамелизирани ябълки.

IMG_20211127_205146.jpg.91435ea005d1acdbbd4e0a7b53734090.jpgIMG_20211127_205334.jpg.dbe94b3cb25a881544af8f74b531a0b8.jpg

 

https://marmottesetchocolat.com/blog/2012/04/tarte-normande-aux-pommes.html

 

П.П. Ползвах червени ябълки като на някаква снимка на нормандски ябълки, обаче те са доста сочни и не се карамелизираха като жълтите за импровизираната "палачинка".

  • Харесвам 12
  • Браво 3
Публикувано:

@Lindt, много добре изглежда!

На мен днес свекърва ми даде около 2 кг ябълки, та и аз ще трябва да ги вложа в нещо тези дни.

Аз тази седмица почти не готвих, даже снощи бяхме на ресторант с Благоверния и свекърва ми, понеже щерката празнуваше рождения си ден с компанията вкъщи и ние бяхме на убежище при свекървата 😂

Иначе тази седмица бяхме малко на азиатска кухня - стъкмен набързо рамен и корейска яхния с пилешко, прокарана с кимчи и соджу.

 

20211127_131918.jpg

 

20211128_133824.jpg

  • Харесвам 12
  • Благодаря 1
  • Браво 2
Публикувано:
преди 1 минута , Роца каза:

@Lindt, много добре изглежда!

На мен днес свекърва ми даде около 2 кг ябълки, та и аз ще трябва да ги вложа в нещо тези дни.

Аз тази седмица почти не готвих, даже снощи бяхме на ресторант с Благоверния и свекърва ми, понеже щерката празнуваше рождения си ден с компанията вкъщи и ние бяхме на убежище при свекървата 😂

Иначе тази седмица бяхме малко на азиатска кухня - стъкмен набързо рамен и корейска яхния с пилешко, прокарана с кимчи и соджу.

 

Може да си ги направиш на сладко. И после да си правиш пайове, пайове, пайове :nyam:  Аз  вчера се преструвах, че съм забравила да пусна абсорбатора и беше много хубаво вкъщи. И утре искам да си направя пай, ама такъв с резенчета отгоре и сега ще си търся рецепта 🙂

  • Харесвам 4
Публикувано:
преди 8 минути , Lindt каза:

 И утре искам да си направя пай, ама такъв с резенчета отгоре и сега ще си търся рецепта 🙂

Тук правят една тънка тарта с ябълки, точно с резенчета отгоре. С бутер тесто, ябълково пюре (на което му казват "компот") и резенчета ябълки, ръснати със захар, за да се карамелизират при печенето.

Аз за моите си мислех да ги вложа в един "невидим" ябълков сладкиш. Казва се "невидим", понеже са нарязани на много тънко и се губят в тестото.

  • Харесвам 4
  • Шок 1
Публикувано:
преди 1 минута , Роца каза:

Тук правят една тънка тарта с ябълки, точно с резенчета отгоре. С бутер тесто, ябълково пюре (на което му казват "компот") и резенчета ябълки, ръснати със захар, за да се карамелизират при печенето.

Аз за моите си мислех да ги вложа в един "невидим" ябълков сладкиш. Казва се "невидим", понеже са нарязани на много тънко и се губят в тестото.

Може пък това да е на @Фил любимото. Как се казва? Може ли да ми метнеш една рецепта не на френски :sun_bespectacled:?

  • Харесвам 1
Публикувано:

Казва се tarte fine aux pommes (тънка ябълкова тарта) 😉 или просто tarte aux pommes. Има я почти във всяка пекарна.

Ето една рецепта на английски: https://www.bbc.co.uk/food/recipes/french_apple_tart_with_70368

  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:

Малко да преработя остатъците от Деня на благодарността, че не може едно и също вече четвърти ден - зелеви сарми с плънка от месото на печената пуйка. Бях сложила ленти бекон отгоре, но едно гладно ги изяде преди да успея да направя снимката.

124DE082-46B9-4055-814C-E4A75DA0CF06.jpeg

  • Харесвам 18
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 1 час, Бръмбар каза:

@Lindt, освен тънка ябълкова тарта, може и тарт "Татен"  да си направиш :-).

Нямам достатъчно голям тиган, влизащ във фурната. Анализирах ситуацията и прецених, че ние този изпит по стереометрия ще го провеждаме на закрити врати и когато не чакаме гости :smile3: 

https://www.kulinarno-joana.com/2020/10/po-dobriat-tart-taten/

  • Харесвам 2
  • Смея се 4
Публикувано:
преди 15 часа, Lindt каза:

Може пък това да е на @Фил любимото. 

На мен всякакви сладкиши, които съдържат повечко плодове, са ми любими :smile3:, но ако имаш предвид какво си взимам обиконвено за закуска от шамонишките (и въбще френските) буланжерии :grin: - това най-често е Chausson aux pommes - "пантофки" от многолистно тесто с ябълков пълнеж:

image.png.5f51c8ac41b10db6efcee014e654bb5e.png

 

Цитат

Анализирах ситуацията и прецених, че ние този изпит по стереометрия ще го провеждаме на закрити врати и когато не чакаме гости :smile3: 

Ако все пак решите, че има нужда от бета-тестери, винаги може да се жертваме и да ударим едно рамо! :grin:


.... 
И  понеже така и така се включих в темата, до споделя, че миналия уикенд направих едно супер шантаво маршрутче :biggrin: по цяла Италия, което завърши в Бари и там, докато се разхождах в прекрасния, слънчев, неделен ден по тесните, накичени с шарено пране улички на citta vecchia
20211121_110251_cr.jpg.5ded4a267de07ab03663937fbc26518e.jpg ,

реших да си взема малко прясна паста - типичните за област Пулия orecchiette  ("ушенца"). 
В стария град, където вратите и прозорците на жилищата обикновено са широко отворени, почти на всяка крачка на приземните етажи могат да се видят италианските домакини, които приготвят orecchiette, както и готовата продукция, която се суши на  дървени тави с дъно от мрежа, подобни на сито. 

DSC08549_cr.jpg.c7f6ffdb6f3bddce75b069d83bb2b0f7.jpg


DSC08529.JPG.fa736db2f9c7a74af97682aa4a2c9c44.JPG



А самото оформяне на "ушенцата" изисква специфични умения и сръчност, ето тук съм снимал процеса: 



Както ми обясниха, най-типично орекиете се готвят по два начина - или с чиме ди рапа ( cime di rapa ), което е някакъв вид броколи или нещо между броколи и ряпа (не съм много навътре с ботаниката) или с рагу (ала пулиезе). 

Като се прибрах, се зачудих как да си ги сготвя, понеже нещо не си падам по броколи,  не ми се ядеше и месо, пък и приготвянето на рагуто е по-сложно и времеемко, а търсех нещо аламинтуно, та в крайна сметка импровизирах на основата на една рецепта за сос с  горгонзола, рикота и орехи. 
А във фурната бях метнал няколко ябълки да се изпекат и за десерт ги хапнах с мед, смлени орехи, сметана и канела.

Снимките пак са ужасително зле :biggrin:, ама за да не остане само описанието:

orchiette_215531.jpg.d804bb11261b469d6ea4872c1eadb635.jpg


sweet_105913.jpg.a961f221aee3e4fa3f281b33e7e72570.jpg



 

  • Харесвам 15
  • Браво 13
Публикувано:
преди 5 часа, Фил каза:

 ,

реших да си взема малко прясна паста - типичните за област Пулия orecchiette  ("ушенца").

Добре, че си взел малко. Аз, с моята лакомия, взех от няколко места по повечко, по пътя се задържах тук- там и като се прибрах, успях да сготвя само веднъж. "Хванаха" мухъл поради неправилно съхранение и с прискърбие ги изхвърлих...

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 11 часа, Lindt каза:

Нямам достатъчно голям тиган, влизащ във фурната. Анализирах ситуацията и прецених, че ние този изпит по стереометрия ще го провеждаме на закрити врати и когато не чакаме гости :smile3: 

https://www.kulinarno-joana.com/2020/10/po-dobriat-tart-taten/

Аз като се замисля, не съм го правила в тиган, а в малка тавичка - първо в нея на котлона карамелизирам ябълките, после отива във фурната. Правила съм  с ябълки, с круши, че даже и с готово бутер тесто, което не долюбвам, като бърз десерт, но не знам дали имам снимки. Общо взето няма какво да му се обърка :-). 

 

През уикенда - винен кебаб със зелена салата с нар и арабски привкус : https://recepti.gotvach.bg/r-96020-Зелена_салата_в_арабски_стил

В салатата вместо арабски питки, използвах една изостанала чеснова питка от пицария, от мен добавих и сирене бри, много му отива

 

20211127_184606.jpg.241210014541425574e376e1be5913b5.jpg

 

Фахита купа, която остана недокументирана, макар че беше красива и вкусна (само намалих наполовина количеството на кимиона и чилито по тази рецепта:  Sheet-Pan Chicken Fajita Bowls Recipe | EatingWell

 

И нещо като печена овесена каша с банани и пекан за закуска (отдясно  - Baked Banana-Nut Oatmeal Cups Recipe | EatingWell) и морковен кейк (отляво). Морковения кекс е рошавичък, но така изглежда и на рецептата - https://www.bonapeti.bg/recepti/morkoven-keyk-s-furmi/. Като го изпекох бях с доста смесени чувства - че не е много сладък се очакваше, все пак няма захар и се разчита само на сладостта на сушените плодове, но и сух ми се стори и не ми хареса особено. Затова го подобрих като го залях с шоколадов кувертюр и дали заради шоколада, който може да направи всяко нещо вкусно или понеже престоя в кутия и се овлажни, но стана доста приятен - всякакви коледни аромати има - джинджифил. канела, карамфил, че и сушени плодове - ще се изяде.

 

703256025_20211129_093812.jpg.0d2e7bf06585160857f2a35c5b3a1b06.jpg

  • Харесвам 10
  • Благодаря 1
  • Браво 3
Публикувано:
преди 38 минути , Eva eva каза:

Кой иска карамелена сладка ангелче 😈

Рецепта http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2021/11/e-squid-game-dalgona-cookies.html 

 

DSC_0979-3.jpg

Добре са ти станали! Аз моите малко ги попрегорих като ги пробвах.

Вчера довърших поредния корейски сериал и там едни дечица играеха точно на тази игра. Момченцето изряза сърце и го даде на момиченцето. И всичко завърши добре 😉😂

 

@Lindt,още един глас за тарт Татен в тавичка. Аз така правя - карамелизирам на тиган и после прехвърлям в тавата, загъвам с тестото и пека.

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

Аз днес правих зимен тиан с кореноплодни и изненадваща за мен основа от нахутено пюре, но мисля, че рецептата допадна повече на нас с Жижо, отколкото на горките гости. Другия път ще им правя галет с ябълки и чедър, щом не обичат зеленчуци :friends:

262418781_393794409203294_4201192548120466642_n.jpg.f28694d9498c364845bc97230a8bbbfd.jpg

262837352_1940326309465736_1174963474283489155_n.jpg.d4f6896c33eac71a47df54beae6aa5fb.jpg

  • Харесвам 16
  • Браво 2
Публикувано:

@jungfraujoch ето една супер универсална рецепта с различни вариации, става и за формичките и за точилката. Може след като ги изпечеш да ги слепиш със сладко или шоколад, но не трябва да са топли:

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

 Основна рецепта:

·      350 гр. брашно

·      180 гр. пудра захар

·      130 гр. краве масло – меко

·      2 яйца

·      1 ванилия

 

Бисквитки с лимон/портокал:

·      350 гр. брашно

·      180 гр. пудра захар

·      130 гр. краве масло – меко

·      2 яйца

·      кората и сока на 1 лимон/портокал

 

Бисквитки с ядки:

·      350 гр. брашно

·      180 гр. пудра захар

·      130 гр. краве масло – меко

·      2 яйца

·      60 г орехи, бадеми, лешници

 

Какаови бисквитки:

·      350 гр. брашно

·      180 гр. пудра захар

·      130 гр. краве масло – меко

·      2 яйца

·      15 г какао

 

Кокосови бисквитки:

·      350 гр. брашно

·      180 гр. пудра захар

·      130 гр. краве масло – меко

·      2 яйца

·      70 г кокос

 

Коледни бисквитки:

·      350 гр. брашно

·      180 гр. пудра захар

·      130 гр. краве масло – меко

·      2 яйца

·      1 л. канела/джинджифил/карамфил

 

Друг вид бисквитки:

·      200 грама пудра захар;

·      около 250 грама меко масло;

·      2 яйца на стайна температура;

·      6 или 7 супени лъжици олио /моите лъжици са големи/;

·      около 700 грама брашно.

 

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

 

Приготвям тестото за маслените бисквити, като разбивам захарта и мекото масло, прибавям яйцата, добавям брашното/добавките/олиото, замесвам меко тесто, увивам го във фолио и го прибирам за един час в хладилника. След час го вадя и го оставям малко на стайна температура, за да се отпусне.  После разточвам тестото с дебелина 6-7 мм, изрязвам сладките и пека в тефлонови тави за бисквитки, които не ми се налага да намазнявам или постилам хартия за печене. Пека 8-10 минути на 180 градуса във фурната. 

Тестото трябва да е студено, да не губи форма. Ако при печене губи форма на следващите може да добавиш малко брашно. При оформяне също може да поръсиш плота с малко брашно. 

  • Харесвам 8
  • Благодаря 1
Публикувано:

🙂 Сега видях, че питаш за меденки, аз пък давам рецепта за маслени сладки. Ето и за меденки, но имай предвид, че те не държат толкова добре форма, колкото маслените бисквитки: 

https://www.supichka.com/рецепта/370/меденки-с-глазура-по-класическа-рецепта 

 

  • Харесвам 6
  • Благодаря 2
Публикувано:
преди 2 минути , Eva eva каза:

Сега видях, че питаш за меденки, аз пък давам рецепта за маслени сладки. Ето и за меденки, но имай предвид, че те не държат толкова добре форма, колкото маслените бисквитки: 

https://www.supichka.com/рецепта/370/меденки-с-глазура-по-класическа-рецепта 

 

Точно щях да пусна същата рецепта! Най-лесните меденки , винаги стават, бързо се изпичат, следи ги. И да, формата леко се разтича при печене.

  • Харесвам 3
  • Благодаря 2
Публикувано:
преди 13 минути , Eva eva каза:

🙂 Сега видях, че питаш за меденки, аз пък давам рецепта за маслени сладки. Ето и за меденки, но имай предвид, че те не държат толкова добре форма, колкото маслените бисквитки: 

https://www.supichka.com/рецепта/370/меденки-с-глазура-по-класическа-рецепта 

 

 

преди 7 минути , bobole4e каза:

Точно щях да пусна същата рецепта! Най-лесните меденки , винаги стават, бързо се изпичат, следи ги. И да, формата леко се разтича при печене.

 

Ааа, може ли да ползвам зехтин или масло вместо олио? 

  • Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.