Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 9 минути , Lindt каза:

 

 

Ааа, може ли да ползвам зехтин или масло вместо олио? 

Като каза зехтин се сетих за тези сладки, те гърците май всички видове сладки правят със зехтин. Подготвила съм ги за правене, още не ги знам какви са точно. 🙂  https://www.mycookingbookblog.com/melomakarona-sas-shokolad/

В маслените сладки си ползвам масло, там няма олио. Където има олио мисля, че може да се замени със зехтин или равни части масло/зехтин. Ще се промени малко вкуса, но какво пък. Може и да станат по-хубави 🙂 

 

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:

Как пазите форми с тия сладки? Имам предвид тънки талии и поне нормален размер дънки, не пухкави като моите. Щото аз си правя сладкиши, които не мога да оставя самотно да ме чакат повече от ден. Гледам тая тема във форума и все не се престрашавам да питам да не се изложа, но Коледа идва и аз съм човек, и аз искам да си покажа кулинарните творения 🤷‍♀️

  • Харесвам 4
  • Смея се 2
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 26 минути , Marusinka каза:

Как пазите форми с тия сладки? Имам предвид тънки талии и поне нормален размер дънки, не пухкави като моите. Щото аз си правя сладкиши, които не мога да оставя самотно да ме чакат повече от ден. Гледам тая тема във форума и все не се престрашавам да питам да не се изложа, но Коледа идва и аз съм човек, и аз искам да си покажа кулинарните творения 🤷‍♀️

Сега е времето да твориш и на нас да покажеш кулинарните си умения. И да споделиш рецепти. Защото форми не се пазят между Коледа и Нова година, а между Нова година и Коледа. 😄 И "тайната" почва с това да ги нямаш подръка 😄

Публикувано:
преди 2 часа, Marusinka каза:

Как пазите форми с тия сладки? Имам предвид тънки талии и поне нормален размер дънки, не пухкави като моите. Щото аз си правя сладкиши, които не мога да оставя самотно да ме чакат повече от ден. Гледам тая тема във форума и все не се престрашавам да питам да не се изложа, но Коледа идва и аз съм човек, и аз искам да си покажа кулинарните творения 🤷‍♀️

Аз не ги ям моите творения, само си ги снимам и им се радвам 😄 Малко мазохистично, но съм си свикнала вече. 

  • Харесвам 2
  • Шок 3
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 40 минути , Eva eva каза:

Аз не ги ям моите творения, само си ги снимам и им се радвам 😄 Малко мазохистично, но съм си свикнала вече. 

Творец си ти, а не консуматор!

А дали хората край теб ги оставят(творенията) да им се порадваш достатъчно... 🙂 

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 11 часа, Eva eva каза:

Като каза зехтин се сетих за тези сладки, те гърците май всички видове сладки правят със зехтин. Подготвила съм ги за правене, още не ги знам какви са точно. 🙂  https://www.mycookingbookblog.com/melomakarona-sas-shokolad/

В маслените сладки си ползвам масло, там няма олио. Където има олио мисля, че може да се замени със зехтин или равни части масло/зехтин. Ще се промени малко вкуса, но какво пък. Може и да станат по-хубави 🙂 

 

Меломакароните са много яки сладки. Правят се по Коледа и са доста трайни ( ако това има значение). Според мен важно е как и колко сироп имат- т.е трябва да са влажни, а не мокри 😉 Не знам как се постига този ефект, но не трябва тече сироп като балкавата, примерно.

  • Харесвам 3
Публикувано:
преди 4 часа, Marusinka каза:

Как пазите форми с тия сладки? Имам предвид тънки талии и поне нормален размер дънки, не пухкави като моите. Щото аз си правя сладкиши, които не мога да оставя самотно да ме чакат повече от ден. Гледам тая тема във форума и все не се престрашавам да питам да не се изложа, но Коледа идва и аз съм човек, и аз искам да си покажа кулинарните творения 🤷‍♀️

Не пием бира между ноември и януари 😆

Предполагам, че е въпрос на търсене на баланс - ако ти се яде сладко, не ти се яде някакво друго нещо. Ако ти се яде всичко, значи не си гладен, а ти е скучно. Трябва да излезеш. 

  • Харесвам 4
Публикувано:
преди 4 часа, Marusinka каза:

Имам предвид тънки талии

Къде ги видя тез тънки талии ? Аз виждам само снимки на храна , а наблюденията ми не могат да подскажат повече от една тънка талия и то на начинаеща готвачка. :wink: Смело си питай и споделяй начинанията в кухнята.

Като за начало, би ли споделила рецептата за онова ... гадното със сладък картоф и маршмелоу отгоре, но традиционно ... че у дома има едни американофили, които се заинтересоваха от него. Те вече изпълниха рецептата от свекърва ти, която сподели с нас.   

Роцее, @Роца нямаш равна с тоз английски сладкиш :girl_in_love:Може ли да не се напоява толкова много или остава прекалено сух ? Мислех, че само аз правя някои храни по веднъж на десетилетие, щото толкова ме държи спомена за приготвянето им .

  • Харесвам 3
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 15 часа, Eva eva каза:

Като каза зехтин се сетих за тези сладки, те гърците май всички видове сладки правят със зехтин. Подготвила съм ги за правене, още не ги знам какви са точно. 🙂  https://www.mycookingbookblog.com/melomakarona-sas-shokolad/

 

Значи, да си кажа аз, макар никой да не ме е питал, - меломакарона-та се правят със слънчогледово олио, а не със зехтин или масло, а шоколадът върху тях си е леко "извращение". Идеята, освен всичко, е да са постни. Понякога да се разваля класиката е признак на лош вкус. За статистиката - сладките издържат повече от месец. 

 

  • Харесвам 4
Публикувано:
преди 8 часа, Eva eva каза:

Аз не ги ям моите творения, само си ги снимам и им се радвам 😄 Малко мазохистично, но съм си свикнала вече. 

НЕЕЕЕ! Това просто не е възможно. В шок съм! Сега ще си мисля цял ден за изтерзаните ти рецептори и стомах и ще ми се реве от мъка.

преди 6 часа, patilana каза:

Къде ги видя тез тънки талии ? Аз виждам само снимки на храна , а наблюденията ми не могат да подскажат повече от една тънка талия и то на начинаеща готвачка. :wink: Смело си питай и споделяй начинанията в кухнята.

Като за начало, би ли споделила рецептата за онова ... гадното със сладък картоф и маршмелоу отгоре, но традиционно ... че у дома има едни американофили, които се заинтересоваха от него. Те вече изпълниха рецептата от свекърва ти, която сподели с нас.   

@Роца

А поне хареса ли им тортата?

Рецептата за “candied yams” както им викат всеки си я прави на око тук. Обелват се няколко сладки картофа, нарязват се на по-големи кубчета и има два варианта - или се сотират с масло, кафява захар, канела, карамфил и индийско орехче на тиган за малко и после се пекат на фурна на 200С в тава с капак/фолио докато омекнат, после се отвиват и се слагат мими маршмелоус до позлатяване, или се слагат направо на фурна.

 

Забравих да покажа как средното ми дете помага на чичо си за направата на тия гадости хахах

4A8BAF45-1D11-4B30-8858-AC148B0C8D5A.jpeg

  • Харесвам 10
  • Смея се 5
Публикувано:

Морски мезета

20211123_103359.jpg.c49e8b86093ed8db5c9ed02533a73149.jpg

 

Тази вечер разтоворващо на

Зелени салатки с горгонзола, нар и печени дюли - неочаквано добра комбинация

20211202_192509.jpg.af5aa379f79fc2f2f5f3f18a5a771c2f.jpg

Наздраве!

 

 

  • Харесвам 15
  • Браво 5
Публикувано:

Някакви мръвки от преди ден, два:

 

E80E0E71-90B6-4409-9817-ABD4790F19F8.jpeg.297191f8deaf7586d0dbc6516ba72502.jpeg


Маринатата е от вино Порто, зехтин, сол и пипер - много е добра!

 

Днес сме навън, поздрави от Киев:

 

6D65B3EE-B8D3-4654-A546-460A2B2105A4.jpeg.dcccf1ab3c1f6c89872fcaf9001d740e.jpeg

 

 

  • Харесвам 20
  • Браво 4
Публикувано:

@Marusinka, ми тя моята форма е... окръжност 😂 Не пазя линия, а направо диаметър!

Този candied yams е точно като за мен, ама ще си го ям сама 🙂 

Иначе и аз напоследък доста престанах да правя сладкиши, ама пусто от шоколада не мога да се откажа. При мен критичният момент беше 100% хоум офис от близо 2 години насам, съчетан с висене пред компютъра поне по 9 часа на ден от година и половина насам...

 

@patilana, всъщност, с напояването кейкът не става много воден. Аз му слагах по 2-3 лъжици бренди 2-3 пъти седмично и той си го поемаше, а алкохолът изветряваше и накрая остана само вкусът му. А сладкишът е като много плътен кекс (той и не бухва, а остава доста стегнат).

 

  • Харесвам 8
  • Смея се 2
Публикувано:

Докато точа лиги по вашите ПЕЧИВА, да представя нещо като за пости - стек от карфиол в кокосово мляко с индийски подправки. 

 

IMG_20211202_155219.jpg

  • Харесвам 14
  • Браво 2
Публикувано:
преди 3 минути , jul каза:

Докато точа лиги по вашите ПЕЧИВА, да представя нещо като за пости - стек от карфиол в кокосово мляко с индийски подправки. 

 

IMG_20211202_155219.jpg

Да разбирам, че още нямаш фурна?

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 7 минути , jul каза:

@DaBoНямам... След двукратна борба я изтръгнаха и я отнесоха в сервиза. А иде Коледа 😢

За ожалване съм 😄

Направо му поръчай на Дядо Коледа нова фурна.

  • Харесвам 1
  • Браво 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 6 минути , jul каза:

@DaBoНямам... След двукратна борба я изтръгнаха и я отнесоха в сервиза. А иде Коледа 😢

За ожалване съм 😄

Изкарах първата ми колумбийска Коледа и НГ без фурна (това е една епична история 😂), та много добре те разбирам. Знам, че ще се справите и само с котлони (за баница и питка ще се примолите на роднини или приятели), ама искрено ти пожелавам да си имаш работеща фурна за празниците.

  • Харесвам 7
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 35 минути , Роца каза:

@Marusinka, ми тя моята форма е... окръжност 😂 Не пазя линия, а направо диаметър!

Този candied yams е точно като за мен, ама ще си го ям сама 🙂 

Иначе и аз напоследък доста престанах да правя сладкиши, ама пусто от шоколада не мога да се откажа. При мен критичният момент беше 100% хоум офис от близо 2 години насам, съчетан с висене пред компютъра поне по 9 часа на ден от година и половина насам...

 

Напълно разбирам защо сама ще си ги ядеш хахах (🤢) Дори децата ми, които обичат тоя дунапрен наречен маршмелоу, не ядоха. А с шоколада явно ти и аз имаме едни и същи взаимоотношения. Като кажа, че ми се е прияло сладко, означава нещо с шоколад!

Домашният офис пък е кошмар, защото хладилникът е толкова достъпен…всяка…минута…от…деня…

 

преди 22 минути , jul каза:

@DaBoНямам... След двукратна борба я изтръгнаха и я отнесоха в сервиза. А иде Коледа 😢

За ожалване съм 😄

О, не! Наистина си за ожалване, но с тия пости, ако си сериозна, може доста зеленчукови супи да си правиш. Крем-супа от картофи, грах, леща, праз (има ли веган бекон?), зелен фасул, бяло чили и т.н.

Знам, че не е съвсем същото, но може и в тенджера тип “холандска фурна” да се пробваш. Тук много ги обичат.

  • Благодаря 1
Публикувано:

Ох, като казахте шоколад ... По едно време, някъде преди 6-7 години изведнъж доста започнах да качвам килограми. Така сериозно започнах да се окръглям. Тогава не тренирах, нямах никакво движение, работех си от къщи, само с колата натам-насам. Реших, че трябва нещо да направя по въпроса. Започнах да ям доста ограничено - например на обяд и на вечеря по една салата, с едно яйце. Хубаво де, ама то моето болестно състояние - тайно си купувах по един шоколад, ама всеки ден, криех си го и си го ядях тайно, като остана сама 😄 И познайте какво свалих - точно нищо 😄 Обаче се жалвах с пълен глас как гладувам и не става. И само чаках вълшебните думи "Изглеждаш перфектно, няма нужда да се мъчиш и да гладуваш. Я си хапни като човек" 😄 

Мина известно време, продължих да качвам и в един момент просто реших, че спирам тестото, сладкото и всякакви боклуци и това е положението. Имах и доста висок инсулин тогава. Започнах и да тренирам и нещата започнаха да се получават бавно-славно 🙂 

  • Харесвам 6
  • Шок 1
  • Браво 2
  • Смея се 1
Публикувано:

Ето я сварена тази гад, преди да бъде разглобена:

IMG_20211202_132911562_HDR.jpg.95d4ce0bcc5b0f7fa01d728510e664d5.jpg

 

Получи се силен бульон и около 100 гр. месо под формата на трохи + малко хайвер. Крабът се оказа женски по случайност, което било за предпочитане. Лингуините не бяха никак фотогенични, но много вкусни - една от малкото рецепти, в които пастата се вари директно в соса.

 

За идея ползвах тази рецепта:

https://www.youtube.com/watch?v=W353chgPZNU&ab_channel=ΆκηςΠετρετζίκης

 

За втори път в кулинарната си "кариера" се боря с такова животно - веднъж на десетилетие си заслужава авантюрата.

 

 

  • Харесвам 6
  • Браво 7
Публикувано:
преди 33 минути , Eva eva каза:

Ох, като казахте шоколад ... По едно време, някъде преди 6-7 години изведнъж доста започнах да качвам килограми. Така сериозно започнах да се окръглям. Тогава не тренирах, нямах никакво движение, работех си от къщи, само с колата натам-насам. Реших, че трябва нещо да направя по въпроса. Започнах да ям доста ограничено - например на обяд и на вечеря по една салата, с едно яйце. Хубаво де, ама то моето болестно състояние - тайно си купувах по един шоколад, ама всеки ден, криех си го и си го ядях тайно, като остана сама 😄 И познайте какво свалих - точно нищо 😄 Обаче се жалвах с пълен глас как гладувам и не става. И само чаках вълшебните думи "Изглеждаш перфектно, няма нужда да се мъчиш и да гладуваш. Я си хапни като човек" 😄 

Мина известно време, продължих да качвам и в един момент просто реших, че спирам тестото, сладкото и всякакви боклуци и това е положението. Имах и доста висок инсулин тогава. Започнах и да тренирам и нещата започнаха да се получават бавно-славно 🙂 

@Eva eva ти си я скорпион, я телец, друго обяснение за теб нямам 😆

  • Смея се 1
Публикувано:

Вечерята днес трябваше да ни отърси максимално от остатъците след Деня на благодарността. 
Такос със скариди и свинско “al pastor” или буквално по овчарски, испано-мексикано-а-ла-марусинка ориз, домашна салца, и гъби с пресен лук за разкош. 
Понеже мъжът ми много държеше да му купя от неговите (бъкани с боклуци) тортили, защото моите полу-готови и органични били фалшиви, му взех от размера за такос, а не за буритос каквито са моите. Докато си ги пълнеше, пуфтеше и ръмжеше, че нямал предвид малките за такос, бил искал от размера за буритос. Аз му викам, че съм обявила такос и той изрично ми нареди да му взема тортили за такос, а той - направи ми от твоите, че да не пълня сто пъти 🤦‍♀️

ACA54D55-0EDB-4350-889D-84611E2FECE3.jpeg

0B05DC50-8C37-4E0F-B252-49DFB0314FC7.jpeg

C70C19B3-03F1-4B04-9C30-027BBFE5A305.jpeg

DA87B6D1-1505-409F-9863-97B349A79100.jpeg

  • Харесвам 14

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.