Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:

Днес ми е божествена неделя. Мъжът ме остави да се наспя, пое децата, направи кафе 😍 Като станах, бях много гладна и напрвих американски палачинки с боровинки, рохко изпържени яйца и пуешки бекон. Аз съм с големи предубеждения към заместители на истинския бекон, но тази марка е наистина вкусен. Сложих си Бейлис в кафето и се наскаждавам на тази супер простичка закуска, защото елхата пристигна междувременно и ще трябва да украсявам!

9F1E4CC1-2680-4D9B-A9A0-E5143060BA95.jpeg

D2DFC2DC-54EF-4039-AA8A-A9D60E5C1441.jpeg

  • Харесвам 25
Публикувано:

Понеже в лидл са пуснали патладжани с лъскава кора и подходяща твърдост на 50 % , днес се наложи да приготвя патладжани с пармезан :

 https://www.recipetineats.com/eggplant-parmigiana/

 

IMG_20211213_125137.jpg.83a85261aefec58365335e744ce67228.jpg

 

Патладжаните се пекат на филии, намазани със зехтин.  Придобиха прекрасен златист цвят и чак ходих да си купя още за мусака. Обичайно я правя с патладжани на скара, но това е толкова по-лесно, че се просълзих от щастие 😄

 

IMG_20211213_111015.jpg.62a5a8155941dbb261f67d987d0e457f.jpg

 

Сега си пека зеленчуци за домашен бульон и ако някой ми препоръча добра рецепта за ризото с пиле и печурки ( гостите ми са скучни, не аз :ok:) , ще съм много благодарна. 

 

  • Харесвам 10
  • Браво 3
Публикувано:

@Lindt, аз правя ризото само с гъби. В началото бях попаднала на рецепта нс Curtis Stone в ютюб и така започнах да го правя. Сега не я намирам обаче. В общи линии е като на Джейми Оливър.

В горещ съд се задушава лук, нарязан на ситно със зехтин. След това се слага ориза, който е специален сорт за ризото за минутка-две, докато започне да става прозрачен. Джейми казва - пълна шепа с ориз за човек. Ама негова шепа, де. След това се слага чаша бяло вино, докато се изпари. После слагам гъбите за няколко минутки и започвам да добавям черпак по чепак от бульона. Бульонът си го правя вкъщи и използвам, какъвто имам в момента. Като подправка слагам прясна мащерка. Когато единият черпак се изпари, слагам следващия. Бърка се почти непрекъснато. Към 1-1.200 л ще ти трябва за 4 порции. Когато поеме и последния черпак, се изключва и вътре се слага шепа-две настърган пармезан. Разбърква се. След като се сервира пак се гарнира с пармезан. Ама къде се слага пилето с тази рецепта, идея си нямам.

ама с гъби от магазина.

  • Харесвам 7
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:

@DaBo, това изглежда хубаво ризото, но нямам интересни гъби, само бели и кафяви печурки. Исках шийтаке, те миришат хубаво и ме спасяват за гъбени ястия, но нямаше.

По принцип пилето мога да го сложа и в салатата с айсберг и домати, но пък ми стана любопитно веднъж да го направя това ризото аз, а не само да го ям в произволни заведения в София когато не мога да си избера друго. 

Публикувано:
В момента, Lindt каза:

@DaBo, това изглежда хубаво ризото, но нямам интересни гъби, само бели и кафяви печурки. Исках шийтаке, те миришат хубаво и ме спасяват за гъбени ястия, но нямаше.

По принцип пилето мога да го сложа и в салатата с айсберг и домати, но пък ми стана любопитно веднъж да го направя това ризото аз, а не само да го ям в произволни заведения в София когато не мога да си избера друго. 

Ама аз винаги го правя с гъби печурки или портобело. Не ям диви гъби и винаги се получава. Просто това е нагледно технологията. Каквито гъби имаш-такива!

  • Замислям се 1
Публикувано:
В момента, DaBo каза:

Ама аз винаги го правя с гъби печурки или портобело. Не ям диви гъби и винаги се получава. Просто това е нагледно технологията. Каквито гъби имаш-такива!

Тъкмо започвах да ти завиждам за това, че имате какви ли не други гъби :smile3: и ти ме сряза. Аз пък много години, май 8-9, не ядях печурки, защото преди ги слагах във всичко и организмът ми започна да се бунтува дори от 1 хапка. Но гледам, че напоследък мога да изям няколко гъби и се възползвам с радост.  

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 11 минути , Lindt каза:

Тъкмо започвах да ти завиждам за това, че имате какви ли не други гъби :smile3: и ти ме сряза. Аз пък много години, май 8-9, не ядях печурки, защото преди ги слагах във всичко и организмът ми започна да се бунтува дори от 1 хапка. Но гледам, че напоследък мога да изям няколко гъби и се възползвам с радост.  

О, има, ама аз не ям. Диви има, колкото искаш, но мен ме е страх от тях. Предпочитам простите печурки и портобелото. Взела съм два пакета сухи бели гъби, ама сега се замислих дали не са диви. Отивам да им чета етикетите. 🤨

  • Смея се 1
Публикувано:
преди 9 минути , DaBo каза:

О, има, ама аз не ям. Диви има, колкото искаш, но мен не е страх от тях. Предпочитам простите печурки и портобелото. Взела съм два пакета сухи бели гъби, ама сега се замислих дали не са диви. Отивам да им чета етикетите. 🤨

Колкото повече четеш, по-големи проблеми. Сега варя бульон от зеленчуци. Другата седмица сигурно ще си купя и кокали да пека и варя цял ден 🙃

 

П.П. @Роца, дай да видя поне една сладка вече, ще умра от любопитство! 

  • Харесвам 1
  • Смея се 4
Публикувано:
Преди 1 час, Alexander каза:

Аз също правя ризото по рецептата на @DaBo, изпозлвам сушени манатарки, много силен вкус имат и накрая слагам малко кр. масло.

Леле, откога не съм яла манатарки, а тях ги обичам. Ами като не знам как са манатарки на руски или украински.... Следващия път ще си взема един пакет от БГ.

 

Редакция: Е, не.... Мнооого съм.. ъъъъ... руса, много съм руса. 🤣 Ако правилно съм направила рисърча, аз съм била взела сушени манатарки:

 

IMG_9708.jpg.ab4ab182f93fb1c721130b26b8b733d3.jpg

 

Това прилича ли ви на манатарки?

  • Харесвам 4
  • Смея се 4
Публикувано:
преди 39 минути , DaBo каза:

Леле, откога не съм яла манатарки, а тях ги обичам. Ами като не знам как са манатарки на руски или украински.... Следващия път ще си взема един пакет от БГ.

Подберёзовик

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 3 минути , Marisha каза:

Не е Подберёзовик, Белый гриб е.

Така де. Руски форум казва, че имало някаква малка разлика, но са от едно семейство. Тук е Белый гриб или поне това може да се купи по магазините.... 

Да бях проверила по-рано! Сега, след като имам сушени манатарки, ще трябва да направя ризото със сушени манатарки тези дни.

  • Харесвам 1
  • Смея се 6
Публикувано:

Като сте заговорили за гъби, да разкажа за изненадата ми от @Kalina Ivanova. Тя тука 2 години бере, готви и суши едни старопланински Булки, дето много ги обичам. Шегувах се, че пращам адрес на куриер за кашонче. И ей го времето за коледна размяна на подаръци, получих смс и чакам подарък. Да, ама не. Този не бил официално, а изненада. От К. И. И като ме напуши смях и взех да се кълна, че има гъби вътре 😄 И имаше гъби, опаковани и прошнуровани, надписани. И що да чета, като съм сигурна, че са Булки? Да, ама не! Сушени шведски гъби! Че даже и двойник нямали 😁

Чудесни са, много ароматни, а как ми повдигна настроението цялата история 🤗

2 пъти готвих, живи сме, много забавно 😍✌️😀

 

  • Харесвам 6
  • Браво 8
  • Смея се 4
Публикувано:
преди 4 часа, Lindt каза:

 

П.П. @Роца, дай да видя поне една сладка вече, ще умра от любопитство! 

Ох, още не съм ги снимала, че днес не можах да се отлепя от служебния компютър. От над 9-часов работен ден, изкарах 7 часа в разни спявки (понеже Коледа идва, аз си тръгвам от двата ми сегашни проекта и светът ще се свърши 😂).

Утре вече, в обедната почивка съм се заканила да спретна една кратка фотосесия (и подготовка за пилешки фахитас 😂).

Но опитахме сладките тази вечер, вкусни са 😉 .

  • Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

Момичета... тук се подвизават и мъже. По-кротко с идеите !

 

(-От какво умря първият ти съпруг?
- От отровни гъби.
-А вторият ?
-От удар.
-Е как от удар на 40 години?
-Не искаше да яде гъби. )
  • Смея се 14
Публикувано:
преди 3 минути , jul каза:

Като сте заговорили за гъби, да разкажа за изненадата ми от @Kalina Ivanova. Тя тука 2 години бере, готви и суши едни старопланински Булки, дето много ги обичам. Шегувах се, че пращам адрес на куриер за кашонче. И ей го времето за коледна размяна на подаръци, получих смс и чакам подарък. Да, ама не. Този не бил официално, а изненада. От К. И. И като ме напуши смях и взех да се кълна, че има гъби вътре 😄 И имаше гъби, опаковани и прошнуровани, надписани. И що да чета, като съм сигурна, че са Булки? Да, ама не! Сушени шведски гъби! Че даже и двойник нямали 😁

Чудесни са, много ароматни, а как ми повдигна настроението цялата история 🤗

2 пъти готвих, живи сме, много забавно 😍✌️😀

 

Таааа, внимавайте какво си пожелавате и какви ги говорите тук:lol:

@julрадвам се, че прие подаръка с усмивка, всъщност ти беше и миналогодишния ми виртуален късмет от коледната томбола на Mary.

Намерих си причина, а ти ми осигури повод, Mary беше свръзката ...няма нищо случайно тук, даже и участниците в тази приятна конспирация

 

  • Харесвам 4
  • Браво 3
  • Смея се 2
Публикувано:

Ох, защо отворихте гъбената тема? Аз до 3-ти клас мразех, но бях на Боровец с майка ми и още няколко нейни приятелки с децата им и едно от децата за всяка вечеря си поръчваше свински врат с гъби. Аз от любопитство си поръчах, но майка ме предупреди, че ако не си го изям, защото не ям гъби, ще трябва да си платя вечерята с моите пари 🤯 На мен обаче толкова ми се услади, че не само, че проядох гъби, ами оттогава това ми е любимо ядене.

 

Споделям ви рецепта за една лесна и вкусна гъбена супа, която получих на спектакъла “Пътят към Афродита” във Финикс заедно с чашка от вече приготвената супа. 
 

Някой знае ли какво са гъби сърнели? Не знам дали това е само местното име на тоя сорт гъби или наистина така се казват, но дядо ми береше и правеше на фурна с масло от тях и след като проядох, постоянно го карах да ми прави като ходех на гости на село.

49D622AC-B526-41C5-A5DB-56158CB06463.jpeg

  • Харесвам 11
Публикувано:

Сърнелите са много хубави гъби, но не за супа или пържене. Панирани или запечени със сирене и масло; или със сирене, яйце и масло. Трудно се сушат, но вече изсушени и смляни са идеална съставка за сосове.

  • Харесвам 4
Публикувано:

И аз много обичам гъби, бера единствено тези които изключително добре познавам и мога да различавам двойниците им, обикновено те имат освен външни белези и различен хабитат. За готвенето им също има тънкости, много малко могат да се сготвят всякак. 

  • Харесвам 3
Публикувано:
преди 8 часа, DaBo каза:

Ама къде се слага пилето с тази рецепта, идея си нямам.

Пилешкото се изпича самостоятелно със сол и смлян пипер, нарязва се и се добавя най-накрая, след маслото и сиренето. 

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 5 часа, neuromancer каза:

Сърнели си се казват, много са вкусни. И аз съм ял на село

Macrolepiotaprocera17.jpg

 

 

Точно тези са!! 

 

преди 5 часа, Миланка каза:

Сърнелите са много хубави гъби, но не за супа или пържене. Панирани или запечени със сирене и масло; или със сирене, яйце и масло. Трудно се сушат, но вече изсушени и смляни са идеална съставка за сосове.

Аз само на фурна с масло съм ги яла - превъзходни!

  • Харесвам 1
Публикувано:

Сърнели. Пак ме налегнаха спомени. Като курсант лятото бяхме на стаж на летище Щръклево. Същото, което беше и сега пак стягат за аерогара Русе, ама от другата страна. Та от поделението по едни хайдушки пътеки ходехме до съседното село Нисово за биричка, мастика, водчица и други такива забранени за бай Курсант нещица. По пътя до кръчмата се минаваше през борова горичка, която беше пълна със сърнели. Намирали сме гъби, малко по-малки по диаметър от офицерска шапка. Мерено е, няма да намаля! Та след такава напоително, хранителна разходка давахме гъбите в стола, който ни хранеше. За вечеря не само на курсантите, а и други пребиваващи имаше разкошно изпечени на слаб огън сърнели.    

  • Харесвам 14

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.