Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:

Аз съм поканила гости и готвя двойна доза гръцка мусака. Майка ми яде колкото мен, сестра ми ще пробва, но не яде кайма, а годеникът й вероятно няма да обича карамфил :thank_you:

Успокояващото е, че Жижо каза, че понятие като "твърде сладко" и "прекалено много мусака" не познава и ще си я изядем щастливо до понеделник. Ще снимам в готов вид тези 5 кг продукция, за да ни завиждате :yes:

 

П.П. Двете тави не се събират за 5 см на един ред във фурната. Ама че гадини :shok:

 

  • Харесвам 3
  • Браво 1
  • Смея се 14
Публикувано:

Докладвам, че за това количество мусака, трябва бешамел с поне 1,5л мляко, а не 1 л, както направих аз. 

Не се насилих да бъркам още, защото когато стигнеш до бешамела, вече халюцинираш финала и ме мързеше да бъркам още 20 минути нов. 

За моя изненада 1 тава си отиде и за утре имаме само още една от снимката най-долу.

IMG_20211218_130450.jpg.96f033b22aca195806e4ca23e08cd322.jpg

IMG_20211218_125852.jpg.297f9b5b3ae9339bd33c0f218f446f9d.jpgreceived_1616637812062032.jpeg.09472efc594a63236a6736197675b1f7.jpegreceived_752284145729738.jpeg.9b3ab1bc71403b9a1ed210076d948181.jpeg

  • Харесвам 9
  • Браво 14
Публикувано:

Това май е за оная тема със старите гозби

Хапвано нейде из  странджанско , докарано малко по памет ( че тефтера с наставленията не е наличен тук) 

Вкус и цвят досущ същи докарах,

но ароматааа, ах...

Признавам си, че на печка с дръвца, дето долапчето в което се пече се затваря с резе, е мноооого по вкусно

Разлика някаква, ама важна

Усукан масленик

20211218_190016.jpg.8a6c2ccf434e635e7fc538f523a513dd.jpg

 

Хапнахме горещ, за туй само едно фото, по път за масата

 

  • Харесвам 9
  • Браво 18
Публикувано:

Днес имахме едни "Италиано макароне" на гости! 

Само южняци могат да сътворят такова незабравимо преживяване!

 

Иначе, по темата:

-Питки на тиган

-Печени чушки с катък

-Дзадзики

-Яйчна салата

-Свински бут в сос "Марсала+червен портокал" + мачкани картофи за гарнитура

-Тирамису+ричарелли

-Кафе еспресо "един пръст"

-Грапа, Вино Каберне+Мерло домашна селекция с оценка 11 от 10, Лимончело, Коняк

 

Седейки на масата, посетихме Ванкувър, Венецуела, Куба, Сардиния, Сицилия, десетина гръцки острова... Продължителност на пътуването - 7 часа!

 

Обичам Коледа!

  • Харесвам 12
  • Браво 2
Публикувано:
преди 8 часа, Lindt каза:

Ще снимам в готов вид тези 5 кг продукция, за да ни завиждате :yes:

П.П. Двете тави не се събират за 5 см на един ред във фурната. Ама че гадини :shok:

 

Не ти завиждаме, щото бая си се изпотила, докато ги готвиш тия 5 кг продукция. Освен това, като гледам снимката, май си спестила единия ред патладжани (долния)??

И защо не използва тавата на фурната, ами тези две тави, едната от които елипсовидна???

  • Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 14 минути , Kalina Ivanova каза:

Това май е за оная тема със старите гозби

Хапвано нейде из  странджанско , докарано малко по памет ( че тефтера с наставленията не е наличен тук) 

Вкус и цвят досущ същи докарах,

но ароматааа, ах...

Признавам си, че на печка с дръвца, дето долапчето в което се пече се затваря с резе, е мноооого по вкусно

Разлика някаква, ама важна

Усукан масленик

20211218_190016.jpg.8a6c2ccf434e635e7fc538f523a513dd.jpg

 

Хапнахме горещ, за туй само едно фото, по път за масата

 

Изглежда много вкусно! Може ли рецептата?

  • Харесвам 4
Публикувано:
преди 3 минути , но нейм каза:

Не ти завиждаме, щото бая си се изпотила, докато ги готвиш тия 5 кг продукция. Освен това, като гледам снимката, май си спестила единия ред патладжани (долния)??

И защо не използва тавата на фурната, ами тези две тави, едната от които елипсовидна???

Има си 1 ред картофчета, 1 ред патладжани, 1 ред с равно количество кайма и лук, за да е вкусно, както ме е учила баба Елени ❤️, 1 по-рехав ред патладжан, защото явно за 2 мусаки трябват 6, а не 5. :yes: И после бешамелът ми беше малко, надявах се на около 3 см. 

Тези фабричните тави са ми плитки, не мога да наредя мусака в тях/ Или мога, ама 1 кльощава. Та винаги ползвам йенските тенджери.

Стана за около 3 часа, защото знаех какво готвя и роботът наряза лука. 

  • Харесвам 4
  • Браво 2
Публикувано:
преди 39 минути , Lindt каза:

Стана за около 3 часа, 

Сигурно не пържиш патладжаните.

Аз готвя мусака 2 дена - първият - пържа патладжана и приготвям каймата, а вторият - приготвям бешамела и сглобявам. 

Поради описаната технология,  това се случва един път в годината.

  • Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 1 час, но нейм каза:

Сигурно не пържиш патладжаните.

Аз готвя мусака 2 дена - първият - пържа патладжана и приготвям каймата, а вторият - приготвям бешамела и сглобявам. 

Поради описаната технология,  това се случва един път в годината.

Не, ако ги изпържа, мога да ям само студена мусаката. Режа патладжана на ленти с дебелина 1 пръст, мажа щедро със зехтин от двете страни и редя в тавата върху хартия. Случайно открит начин на приготвяне покрай една пармиджана патладжана тази седмица, където услужливо, ако сама не съм се сетила вече, бяха написали, че ако мусаката е гръцкият отговор на лазаня болонезе, то патлажанът с пармезан е южноиталианското затваряне на темата 🙂 Става красиво златист и мирише на зехтин в цялата стая, пробвай, пести време и е много вкусна.

 

П.П. мама от миналата година повтаря: "ти сега като не работиш, защо не направиш мусака" 🤭

  • Харесвам 7
Публикувано:
преди 11 часа, Дани Магелани каза:

Изглежда много вкусно! Може ли рецептата?

Дани, правих по памет. Масленика се приготвя с мас, ако я недолюбвате, пробвай с масло.

За тестото:

200мл топло мляко+200мл вода(аз ползвам кофичка от кисело мляко за мярка) + 1сл захар+кубче мая+2 яйца(+1 жълтък за намазване)+4-5сл кисело мляко+50мл размекната мас(масло), сол и брашно

за плънката:

около 300гр натрошено сирене

разтопена мас-около 150мл

Активираме маята по познатия начин. Смесваме продуктите и месим до меко тесто.Разделяме на 4, оформяме топки, омазваме ги с топла мазнина и оставяме за 15-20мин. След това всяка топка се потопя отново в топлата мазнина и се издърпва до кора, много лесно се получава. Хубаво е да е правоъгълна и да не е равномерна, няма драма, наръсваме с мазнина и сирене, оформяме на руло, усукваме и навиваме на охлюв. Това по 4. Оставяме да втаса. Намазваме с разбития жълтък+малко прясно и кисело мляко. Печем до румено. 

 

Уф, да ми кажете как да скривам текст тук, че снощи писах, пробвах, трих....то по сложно от Масленика:girl_cray2:

 

  • Харесвам 8
  • Благодаря 3
Публикувано:

Днес само едни печени пълнени ябълки, останалото беше аламинути или конфекция.

Между другото, и аз пека патладжаните за мусаката, не ги пържа.

@Eva eva, какво има в нещото като овчарски пай?

 

 

20211219_193958-01.jpeg

  • Харесвам 14
  • Браво 1
Публикувано:

@Роца, направих картофено пюре, с малко прясно мляко, масло, сол и черен пипер. Разделих го на две - сложих едната половина в тавичка /предварително намазнена. След това върху пюрето сложих свинска кайма, която предварително запържих с лук и към която добавих доматено пюре, подправки разни за кайма. Върху каймата рендосах кашкавал и върху него сипах другата половина от пюрето. Запекох на 200 градуса. 

Чета, че по принцип се прави на 2 реда - един ред кайма и 1 ред картофено пюре. В каймата слагат и грах. По рецептите каймата е телешка, моята микс.  Хубава манджа, свърши вече 🙂 

  • Харесвам 7
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:
На 18.12.2021 г. в 11:45, но нейм каза:

Днес имахме едни "Италиано макароне" на гости! 

Само южняци могат да сътворят такова незабравимо преживяване!

 

Иначе, по темата:

-Питки на тиган

-Печени чушки с катък

-Дзадзики

-Яйчна салата

-Свински бут в сос "Марсала+червен портокал" + мачкани картофи за гарнитура

-Тирамису+ричарелли

-Кафе еспресо "един пръст"

-Грапа, Вино Каберне+Мерло домашна селекция с оценка 11 от 10, Лимончело, Коняк

 

Седейки на масата, посетихме Ванкувър, Венецуела, Куба, Сардиния, Сицилия, десетина гръцки острова... Продължителност на пътуването - 7 часа!

 

Обичам Коледа!

Ама без снимки не вярвам на десетостепенното меню 😆

 

От мен една дъска с разядки да се насладим с приятелка на следобедното слънце.

34B90D89-E72B-43FE-8F23-D929A18C8300.jpeg

  • Харесвам 15
  • Браво 5
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 2 часа, elenitta каза:

Любимата закуска вкъщи и най-вече захарните поръски 😄

IMG_20211219_094803.jpg

С какво си "зеленясала" палачинките? С боя или с нещо по-натюр? Супер идея!

 

преди 10 часа, Marusinka каза:

Ама без снимки не вярвам на десетостепенното меню 😆

34B90D89-E72B-43FE-8F23-D929A18C8300.jpeg

Много мразя да снимам и да се занимавам с тез' мобилни устройства - снимай, запамети, сподели, качи.... аааа, не е за мен.

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 58 минути , но нейм каза:

С какво си "зеленясала" палачинките? С боя или с нещо по-натюр? Супер идея!

 

Много мразя да снимам и да се занимавам с тез' мобилни устройства - снимай, запамети, сподели, качи.... аааа, не е за мен.

Този път е със сладкарска боя, но много красиво зелено стават с пасиран спанак.

  • Харесвам 3
Публикувано:

Талиатели със сос болонезе (порция за гладен мъж след дълъг ден в офиса):

 

IMG_9710.jpg.0e971213d203d9c00d328bb4fffea8e4.jpg

 

Сосът го правя по рецепта на Джейми в големи количества и замразявам с пакетчета, както той препоръчва. Правя пакетчета по 250 гр. и по 500 гр. Използвам го за лазаня, паста, мусака и т.н.

 

Спойлер

 

 

  • Харесвам 11
  • Браво 7
  • Замислям се 1
Публикувано:
Преди 1 час, DaBo каза:

Талиатели със сос болонезе

Говори ми! Много, ама много ми са вървежни. Срам ме е ама ще си призная, че като направи съпругата, губя мерката. Още повече с кана червена амброзия. Става.........6+.   

  • Харесвам 5
  • Смея се 4
Публикувано:

Крем супа от червена леща, луканка и суджук. Това мисля да е и вечерята ни за Бъдни вечер и Коледа + различни солени палачинки. Тази година ентусиазмът ми стига дотук🙂 

 

D5EC2416-D4F7-4E64-9781-ED7DF8851D7F.jpeg

  • Харесвам 13
Публикувано:
Преди 1 час, ДиянаВ каза:

Крем супа от червена леща, луканка и суджук. Това мисля да е и вечерята ни за Бъдни вечер и Коледа + различни солени палачинки. Тази година ентусиазмът ми стига дотук🙂 

Лелеее, до къде го докарахме. Аз пък смятам да правя сърми и чушки с боб за Бъдни вечер :scratch_one-s_head:

  • Харесвам 1
  • Браво 1
  • Смея се 7
Публикувано:
преди 13 минути , funny каза:

Лелеее, до къде го докарахме. Аз пък смятам да правя сърми и чушки с боб за Бъдни вечер :scratch_one-s_head:

Тази година ще ги пропусна, защото за кълцаното свинско месо ходя до Халите, за киселото зеле в Лидл, за праза на плод-зеленчук😄, накрая половината ги давам на майка ми, която има постни😂. Една и съща картинка🙂. Затова ще й подаря един буркан с бисквити за късмет, по най-най-магеланската рецепта😉, която ми носи кеф и аромат да правя, ще й връча детето и искам да изчезна🙃

  • Харесвам 3
  • Шок 1
  • Смея се 9
Публикувано:
преди 11 часа, funny каза:

Лелеее, до къде го докарахме. Аз пък смятам да правя сърми и чушки с боб за Бъдни вечер :scratch_one-s_head:

Ние си имаме традиция т.е. тъща (ошав, питка, сърми, пълнени сушени чушки, боб, ... от -до, min 7, max 11) 

Аз изпълнявам ролята на момчето с доставките.:wink:

  • Браво 1
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 2 минути , ven62 каза:

Ние си имаме традиция т.е. тъща (ошав, питка, сърми, пълнени сушени чушки, боб, ... от -до, min 7, max 11) 

Аз изпълнявам ролята на момчето с доставките.:wink:

Нашата традиция - т.е. свекърва, тази година няма да идва и ....традициите не са това, което бяха...:girl_sad:

Съсипаха я тая държава, ейй.

  • Смея се 14
Публикувано:

Помните ли ги едновремешните спагети с кренвирши и настърган кашкавал? На мен така ми се бяха прияли такива простички, че си направих, но с шунка и водка сос, защото нямам вяра на месо от кренвирш. Сготвих малко, понеже не мислих, че на някой друг ще му харесат, а се оказа, че тези, които най ми се подиграваха (разбирайте Люк), най-много ме подядоха 😤

4EA400E1-6401-4C0F-8312-56BF68CE93D0.jpeg

  • Харесвам 10
  • Браво 6

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.