Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

преди 16 минути , AlexandraKo каза:

Еееее, съдовете са нас, дет не ги можем.

Майсторите, като @Alexander  и @BlackArt77 си ги пекат така.

Миналата събота, на един козунак, му баяхме три жени и отиде цял ден.😩

Малко е било баенето, тази седмица поправителен като мен

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 1 минута , Alexander каза:

Малко е било баенето, тази седмица поправителен като мен

Аааа, приличен стана, нали го показах по-нагоре.

Ама поправителният - няма как, ще го бъде, с халвица.:drinks:

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, DaBo каза:

Как става този номер

Лесно, всичко е до правилната техника. Разбира, се аз не го меся на ръка, а с тестомесачна машина. Втасва във втасална камера и се пече на конвектомат. Само разделянето и плетенето е ръчно. Спомням си преди малко повече от 10 години направихме над 10 000 за 3 дни. Смяната беше 4 човека. Това ми е и рекорда за най-много бройки. Разбира се замесите бяха по 200+ козунака и смените ни бяха по 20 часа, но по Великден е така при нас.  Както се казва, ден година храни.

  • Харесвам 8
  • Шок 2
  • Браво 4
Връзка към коментар
46 minutes ago, BlackArt77 said:

Лесно, всичко е до правилната техника. Разбира, се аз не го меся на ръка, а с тестомесачна машина. Втасва във втасална камера и се пече на конвектомат. Само разделянето и плетенето е ръчно. Спомням си преди малко повече от 10 години направихме над 10 000 за 3 дни. Смяната беше 4 човека. Това ми е и рекорда за най-много бройки. Разбира се замесите бяха по 200+ козунака и смените ни бяха по 20 часа, но по Великден е така при нас.  Както се казва, ден година храни.

Ей в това подчертаното за мен се крие ключът от бараката! 😉

 

Браво! Личи си, че е работа на професионалист особено при сплитането - държи плетка или както там се казва и след втасване, и след изпичане. Аз и след 1000 години няма да я докарам такава.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
25 minutes ago, Василена said:

Кюфтета със зеленчуци. Кюфтетата ги знаете, за това има снимка само на зеленчуците. 😂 

IMG_20200414_104734.jpg

Ама ние и зеленчуците знаем, но кЮфтаците са по-интересни - пържени ли са, на скара ли са, на фурна ли, от свинско ли, от пилешко ли са и т.н. ... отговорът на такива екзистенциални въпроси ми е важен! 😂🤗

  • Харесвам 3
  • Смея се 4
Връзка към коментар

Има още по-важни екзистенциални въпроси. Като например този тиквичките, патладжаните, доматите и краставиците плодове ли са или зеленчуци😉😂

  • Харесвам 1
  • Смея се 3
Връзка към коментар
преди 19 минути , ДиянаВ каза:

Има още по-важни екзистенциални въпроси. Като например този тиквичките, патладжаните, доматите и краставиците плодове ли са или зеленчуци😉😂

Този въпрос все ще се реши някой ден, но има далеч по-сложни и неразрешими въпроси, като:

"Ако чушките са пушки, доматите са бомби, а маслинките са куршуми, какви са краставиците, тате?" 🤣

преди 2 часа, Василена каза:

Кюфтета със зеленчуци. Кюфтетата ги знаете, за това има снимка само на зеленчуците

Сега едно чесънче на ситно отгоре + зехтин + балсамико. Па и магданоз на ситно да се сложи,няма да е лошо. 🙂 

  • Харесвам 6
Връзка към коментар
На 13.04.2020 г. в 14:03, aleksandrina каза:

Ето как се прави в пералня: цък 🙂

Да бе, нашта пералня вкъщи има и специална програма - замесване на тесто за козунак! :grin: За сметка на това в машината за хляб понякога пера набързо по-дребни неща, например чорапи.

 

преди 7 часа, elenitta каза:

Добро утро от мен с бананов хляб

IMG_20200414_093300.jpg

Много се извинявам, но това изобщо не прилича на бананов хляб! Ето какво трябва да е:

(Питай @Георги Матеев за рецептата :cool: )

 

преди 6 часа, BlackArt77 каза:

Много зависи от структурата на тестото, за това дали ти трябва фирмичка

Айде сега, за един козунак ЕООД ли да регистрирам?! :blink: „Диму Боргир“ ЕООД :cool:

 

преди 4 часа, DaBo каза:

Браво! Личи си, че е работа на професионалист особено при сплитането - държи плетка или както там се казва и след втасване, и след изпичане. Аз и след 1000 години няма да я докарам такава.

Аз също се притеснявам за тоя елемент, затова съм си наумил да ползвам фиби!

Шегата настрана, ако се престраша да се пробвам с козунак, ще кача снимки тук.... може би. Но не днес. Днес чистих и сменях пердета :angry:

  • Харесвам 1
  • Смея се 9
Връзка към коментар
преди 8 минути , Goal & Boss каза:

Много се извинявам, но това изобщо не прилича на бананов хляб! Ето какво трябва да е

(Питай @Георги Матеев за рецептата ):angry:

Много моля без подобни тагове - съвсем умишлено и всячески се опитвам да избягвам тази тема, че само разни изкушения ми се мяркат 🤣 Както съм я подкарал с яденето скоро ще трябва да сменям целия гардероб :crazy:

 

P.S. „Диму Боргир“ ЕООД е епично!

  • Харесвам 4
  • Смея се 7
Връзка към коментар
преди 24 минути , Goal & Boss каза:

Да бе, нашта пералня вкъщи има и специална програма - замесване на тесто за козунак! :grin: За сметка на това в машината за хляб понякога пера набързо по-дребни неща, например чорапи.

:angry:

Kакъв омекотител, къде и колко е оптималната доза за най-обикновена машина за хляб?

  • Смея се 3
Връзка към коментар

Пфууууу, най-сетне му хванах цаката на квасения хляб! Моля, викайте ми Мис 80% хидрирана :curtsey:

Докато не се усети едно тесто на пипане и 100 рецепти не помагат...

Айде @BlackArt77, пускай темата за хляб, готова съм!!!

 

  • Харесвам 3
  • Смея се 5
Връзка към коментар

Празниченобяд....вчера Великден за първи път...след някой ден... в неделя пак. Та за първия тур - пуешко роле с плънка зелени маслини, кисели краставички и топено сирене, гарнитура картофено пюре,задушени зеленчуци и прясна салата.

92923399_3145760825456428_5411330498544795648_n.jpg

92940654_3145760268789817_1561373598831083520_n.jpg

92953232_125961065697947_1004077072206790656_n.jpg

  • Харесвам 12
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 35 минути , samuraika каза:

Пфууууу, най-сетне му хванах цаката на квасения хляб! Моля, викайте ми Мис 80% хидрирана :curtsey:

Докато не се усети едно тесто на пипане и 100 рецепти не помагат...

Айде @BlackArt77, пускай темата за хляб, готова съм!!!

 

Шефа ще ни се скара, че го обръщаме на мамешкия форум. 

Кваса ти ли си го прави и как? 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 4 часа, BlackArt77 каза:

Шефа ще ни се скара, че го обръщаме на мамешкия форум. 

Кваса ти ли си го прави и как? 

Ти пък, нали сме си направили нарочна темичка за ядене:))))И си споделяме опит.

Никой не пита: яде ми се агнешко, в сладко- кисел сос, как мислите - дали съм бременна?:party:

Разправяйте сега, за тоя квас, моля! Че купувам , от една мънинка частна фурничка , царевичен хляб с квас - невероятно вкусен. Те са малки хлебчета, редовно омитам едно целичко, топличко и хрупкаво пътьом:)))))Ама няма  всеки път.

У нас ползваме и едни готови смеси, не знам, дали ги знаете.Много вкусни питки стават.

Поръчвам ги онлайн, оттук:

 

http://maestroeco.com/produkt-kategoriya/брашна/сухи-смеси/

 

 

327DA690-F5FD-4007-88D7-50418C92D900.jpeg.61256e0e3efade51f0cec562a015c00a.jpeg39C40971-48FE-4D8A-A3EE-A2FE6EE7AFC7.jpeg.ef7e22c6b89b99571aff497bffa08090.jpeg

 

 

 

 

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

@AlexandraKo Тия нескафета, както аз им викам са направени за любители. За мен са супер безмислено нещо и нито ги ползвам, нито намирам смисъл в тях. Това от една страна, но от друга е хубаво, че ги има. Както те, така и домашните хлебопекарни. Така поне може да запали искрата и любител да стане професионалист ако му хареса. Същото е и с готовите китове за домашна бира.

Относно кваса, това е цяла наука. Като намеря време ще пиша за него, че сега ми е доста напечено.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 7 минути , BlackArt77 каза:

@AlexandraKo Тия нескафета, както аз им викам са направени за любители. За мен са супер безмислено нещо и нито ги ползвам, нито намирам смисъл в тях. Това от една страна, но от друга е хубаво, че ги има. Както те, така и домашните хлебопекарни. Така поне може да запали искрата и любител да стане професионалист ако му хареса. Същото е и с готовите китове за домашна бира.

Относно кваса, това е цяла наука. Като намеря време ще пиша за него, че сега ми е доста напечено.

Ми то,за големи  лаици като мен,са си вариант .Че става бързо,не ще някакви особени умения и става вкусно.

Ти гледаш на въпроса,от позицията на мастър-шеф:))))

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 14 часа, Goal & Boss каза:

Много се извинявам, но това изобщо не прилича на бананов хляб! Ето какво трябва да е:

Ама, и аз къде се бутам при професионалистите...Ще си ям манжорляците тайничко и на никого ни дума, ни снимка. 😂😂😂

 

  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 6 часа, BlackArt77 каза:

Шефа ще ни се скара, че го обръщаме на мамешкия форум. 

Кваса ти ли си го прави и как? 

Шефа няма да ни се кара, щото то ще е за доброто на магеланци - че ако към толкова паста, лазаня и торти добавим и хлябове - като тръгнат самолетите и току виж взели да ни таксуват двойно! 🤪

 

Квасът си е цяла наука , както казваш. Аз го правих с пълносърнесто брашно, 7 дена, като го правех по медода с изхвърлянето на 1/3. И понеже мразя да хвърлям храна - то не бяха мекици, американски палачинки, пици...Както и да е. Сега седи в хладилника, не го храня. Видях че може да си седи съвсем на дъното и като решиш и ти потрябва - активираш го с "храна" (брашно и вода 1:1) и го приготвяш само в количество, което ще ползваш, тъй щото после да ти остане пак малко "изцапано" по бурканчето в хладилника, което да си събудиш при нужда.

Не мога да намеря ръжено брашно тук, ползвам грахам и пълнозърнесто.

Закеркенечила се бях да омеся тесто с 80% влажност и се справих. Мирясах, сега и 72-75% са ми ОК. Нямам хубава фурна и старанието ми си губи смисъла.

@DaBo ъкраинците са ненадминати в квасения хляб, сигурно има страхотни пекарни там!

 

  • Харесвам 2
  • Браво 2
Връзка към коментар

@samuraika,имат уникални хлябове и хлебни изделия. Покрай тези щандове минавам с 200 км/час, че ми е слаб ангелът, а не трябва и да си помислям даже. Мъжът ми си купува черен/ръжен с квас, яде по една филийка на ден и на 5-тия ден, ако не го е изял, вече целият е в плесени. Така е и с повечето хранителни продукти, все още повечето са доста натурални и се развалят дори в хладилника. Сега много внимателно купувам храна, че не обичам да изхвърлям. 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 49 минути , samuraika каза:

Закеркенечила се бях да омеся тесто с 80% влажност и се справих

Намери си брашно от нахут,елда или каквото и да е безглутеново и пробвай със 120% хидратация. 😁

 

Не се шегувам. Безглутеновите хлябове са с минимум 100% хидратация. 

 

@DaBo в Украйна много ми хареса веригата Компот.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.