Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 7 часа, darinamarinova каза:

@ven62 Внучето на семейни приятели на нашите беше по същия начин заради родителите вегани. Едно лято към 10тина годишен изкара с баба си в София и започна да закусва кюфтета, после продължава на пържоли за обяд. 😄

Това много ми напомня за опита ми да стана вегетарианка едно лято. Супер добре се справях и въобще не ми липсваше месото, но отидох на гости при баба и тя ме чакаше с една тава току-що изпържени кюфтета…няма нужда да разказвам за развръзката 😂

Ето я милата ми бабка тук сигурно на 80+ г., пържи кюфтета за правнуци.

FC696450-3CDC-482B-94D4-2D989DC0599C.jpeg

  • Харесвам 14
  • Браво 11
Публикувано:

И тука ще наспамя, похвалих се с употребата на sous-vide-а. Тук е резултатът.
Взех един телешки стек (взех и свинско контрафиле за всеки случай, ако сбъркам). Та, тази вечер запретнах ръкави и се получиха нещата. 2 часа и 30 мин стекът стоя във ваната. После за по 1 мин от страна го изпекох. Супер крехко и вкусно стана.  Мега доволен. Вече ще гледам да го използвам на макс.

20211231_180653.jpg.9d99a1cc2c26161160f603ee21b00aa8.jpg

 

20211231_194527.jpg.8be0c97862f72699237074d22ab19c5e.jpg

 

20211231_210126.jpg.7aed287d7a69afd83f4afda0908a5fb6.jpg

 

20211231_210136.jpg.ca327729a54558ebd672173b7394d981.jpg

 

20211231_210317.jpg.b0d547a6ecf2ddf804506a487912f1e3.jpg

  • Харесвам 11
  • Браво 13
Публикувано:

Ние решихме да сме лежерни в новогодишната вечер и сме на finger food.

 

Профитероли с риба тон:

 

IMG-20211231-WA0004.jpg.7673ba88c75172770a697d83f631eb40.jpg

 

Скариди в кокосови стърготини:

 

IMG-20211231-WA0009.jpg.2b3aef8f8014a092977d834b368e190b.jpg

 

 

  • Харесвам 16
  • Браво 3
Публикувано:

Направих една силно шоколадова торта, чиято рецепта видях по телевизията в коледната трапеза на Джейми Оливър.

В нея няма брашно, а само натурален  шоколад, масло, яйца и захар. 

Сервира се с редуциран сок от мандарина, от който очаквах повече, но придава свежест. 

Представям ви второ място в класацията на най-любимите ми шоколадови торти евър. Първото е заето от Гараш.

20220102_104102.jpg.3bfc346d7bd21e3a5aa93535d869474c.jpg

 

20220102_104051.jpg.c1b813ad86d7e79cad8557d3e1ace937.jpg

 

  • Харесвам 22
  • Браво 9
Публикувано:
преди 10 минути , desislavna каза:

Направих една силно шоколадова торта, чиято рецепта видях по телевизията в коледната трапеза на Джейми Оливър.

В нея няма брашно, а само натурален  шоколад, масло, яйца и захар. 

Сервира се с редуциран сок от мандарина, от който очаквах повече, но придава свежест. 

Представям ви второ място в класацията на най-любимите ми шоколадови торти евър. Първото е заето от Гараш.

20220102_104102.jpg.3bfc346d7bd21e3a5aa93535d869474c.jpg

 

20220102_104051.jpg.c1b813ad86d7e79cad8557d3e1ace937.jpg

 

Почти усещам вкуса 🙂

А чинийката иранска ли е 😍

  • Харесвам 2
Публикувано:

  

На 28.12.2021 г. в 14:54, Роца каза:

Салата Уолдорф?

@Роца точно същата ! Снаха ми има страхотно чувство за храна 👏. Сигурна съм, че един ден ще измисли нещо подобно по оригиналност !

 И като се замисля, парченцата бяха наистина половин инчови и еднакви, което ме кара хем да се гордея с младежа, който ги е рязал, хем да се чудя от коя рода е ?!

На 28.12.2021 г. в 20:43, Marusinka каза:

Аз си мислех, че щруделът е с едни трохи отгоре и не се навива

:scratch_one-s_head:Изобщо нямам идея това пък какво е и как се казва . Дано някой ведущ форумен кулинар ни светне, иначе ще си остана неука до края на живота.

 

Аз от два часа чакам онази новогодишна манджа в глинен гювеч с праз, гъби и свинско месо. Изчетох четири пътеписа , за да се минава времето без да надничам във фурната докато се готви . Към момента ухае страхотно, та сигурно ще е и толкова вкусна :nyam:! Ще изчакам още съвсем малко и отварям, че вече ми се изчака чакането :nyam:

  • Харесвам 7
Публикувано:

image.png.f20cbe5a0dd1ce8f16214aedefd4c7b9.png

image.png.17dd7ae2d40b3e9007c55eb61cf5a574.pngТова са двамата ми внуци. Нега веганите не гледат с ужасени очи. Просто децата решиха да посрещнат 2022г с ребърца, вместо с пилешки манджички. 🙂

  • Харесвам 16
  • Браво 9
Публикувано:
преди 17 минути , patilana каза:

:scratch_one-s_head:Изобщо нямам идея това пък какво е и как се казва . Дано някой ведущ форумен кулинар ни светне, иначе ще си остана неука до края на живота.

 

@patilana, и аз много харесвам салатата Уолдорф, даже лятото от време на време правя една интерпретация, вдъхновена от нея. 

 

За дискусията за щрудела и трохите 😉 , мисля, че става въпрос за две различни неща:

-  strudel - щруделът от тънки кори, с плънка от галета, ябълки и канела, който се навива и който идва от австро-унгарската империя

- streusel (topping) - смес от брашно, масло и захар (на английски е crumble), която стои на трохи, и която се използва за поръска на сладкиши, за да придаде допълнително хрупкава текстура.

 

Аз вчера цял ден си задавах екзистенциалния въпрос "ако на Нова година няма руска салата, новата година ще дойде ли?", но така и не посмях да проверя 😂.

Та това беше едно от двете неща, които "сготвих" тези дни. Другото беше една тава тригуни, вместо баклава, които пожънаха страхотен успех при Роцев (досега не го бях запознавала с този специалитет от българската кухня).

 

20220101_122246-01.jpeg

  • Харесвам 19
  • Благодаря 1
  • Браво 6
Публикувано:
преди 2 часа, Стоянка каза:

Почти усещам вкуса 🙂

А чинийката иранска ли е 😍

Да, иранска. Много си я обичаме. 😍

А това е рецептата за тортата, ако някой проявява интерес. Горещо я препоръчвам и не е трудна за приготвяне. 

  • Харесвам 6
  • Благодаря 2
Публикувано:
преди 2 часа, Роца каза:

тригуни

Край! Върна ме 100 години назад! Наистина не бях се сещала, а и не съм я чувала отдавна тая Тригуна.

Отдавна, отдавна....оф, бая е.

Сега да издадеш и рецептата, моля!

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 11 минути , Kalina Ivanova каза:

Край! Върна ме 100 години назад! Наистина не бях се сещала, а и не съм я чувала отдавна тая Тригуна.

Отдавна, отдавна....оф, бая е.

Сега да издадеш и рецептата, моля!

И аз не бях яла тригуни сигурно поне 30 години, ама тия дни нещо се присетих за тях и ми стана едно такова носталгично.

 

Рецептата е изключително лесна (или поне аз така я направих, не претендирам за автентичност, но се доближаваха доста до спомените ми 😂).

 

500 г бутер тесто се нарязва на квадрати със страна около 12-15 см. Моето тесто беше в кръгла форма (тук така ги продават, направо готови да си облицоваш формата за тарат), та квадратите ми бяха с повече или по-малко правилна форма. Всеки квадрат се сгъва на две, да стане на триъгълник и се притиска леко в средата и откъм хипотенузата, да залепне добре. Фурната се загрява на 180 градуса. Тригуните се подреждат в плоска тава, застлана с пекарска хартия, намазват се с малко разтопено масло, за златист загар (и сакън да не заслабнем по празниците 😉 ) и се пекат до златисто, около 20 минути. Изваждат се и се оставят да изстинат. Прехвърлят се в по-дълбока тава (моята е с височина около 2 см), за да има къде да се сипе сиропът.

За сиропа: 1 чаша захар и 2 чаши вода се загряват до завиране, добавя се сокът от около 1/3 лимон и се отдръпва от огъня. Изстиналите тригуни се заливат с горещия сироп (аз го направих на няколко пъти, понеже карах на око и ме беше страх да не съм приготвила много сироп, но те си поеха всичко). Оставят се да се напоят напълно, около 2 часа и се нападат с вилицата.

  • Харесвам 6
  • Благодаря 4
Публикувано:
На 31.12.2021 г. в 18:35, Marusinka каза:

Това много ми напомня за опита ми да стана вегетарианка едно лято. Супер добре се справях и въобще не ми липсваше месото, но отидох на гости при баба и тя ме чакаше с една тава току-що изпържени кюфтета…няма нужда да разказвам за развръзката 😂

Ето я милата ми бабка тук сигурно на 80+ г., пържи кюфтета за правнуци.

FC696450-3CDC-482B-94D4-2D989DC0599C.jpeg

Ама и баба ти не си поплюва с тиганите и бройката на кюфтетата 😄

Не знам за вкусовете. Децата у нас са гледани еднакво, но за 4 човека имам обикновено 3 манджи. На пръстите на едната ми ръка се броят храните, които ще се харесат на четиримата едновременно. 

 

И да, голям проблем са крайните течения в храненето. За децата поне до 10г е важно да ядат месо, а после сами да вземат решение. Обаче рядко с родители вегетарианци/вегани/суровоядци имат такава опция. И до сега помня при първата ми бременност не можех да ям месо. Ей така изведнъж и никакво. Приятел вегетарианец от 30 години и лекар само ми повтаряше, че трябва, може да е много малко, но задължително. 

  • Харесвам 5
  • Смея се 1
Публикувано: (редактирано)
На 2.01.2022 г. в 4:47, Роца каза:

@patilana, и аз много харесвам салатата Уолдорф, даже лятото от време на време правя една интерпретация, вдъхновена от нея. 

 

За дискусията за щрудела и трохите 😉 , мисля, че става въпрос за две различни неща:

-  strudel - щруделът от тънки кори, с плънка от галета, ябълки и канела, който се навива и който идва от австро-унгарската империя

- streusel (topping) - смес от брашно, масло и захар (на английски е crumble), която стои на трохи, и която се използва за поръска на сладкиши, за да придаде допълнително хрупкава текстура.

 

Аз вчера цял ден си задавах екзистенциалния въпрос "ако на Нова година няма руска салата, новата година ще дойде ли?", но така и не посмях да проверя 😂.

Та това беше едно от двете неща, които "сготвих" тези дни. Другото беше една тава тригуни, вместо баклава, които пожънаха страхотен успех при Роцев (досега не го бях запознавала с този специалитет от българската кухня).

 

20220101_122246-01.jpeg

благодаря за пояснението, Роце! Аз се бъркам точно защото тук доста често на трохите им казват streusel topping.
Как е възможно да си задаваш подобен въпрос? От Флорида до Аризона не се посреща Нова Година без руска салата, а ти си на една плюнка разстояние от България и се чудиш 😆

 

 

На 2.01.2022 г. в 8:38, jul каза:

Ама и баба ти не си поплюва с тиганите и бройката на кюфтетата 😄

Не знам за вкусовете. Децата у нас са гледани еднакво, но за 4 човека имам обикновено 3 манджи. На пръстите на едната ми ръка се броят храните, които ще се харесат на четиримата едновременно. 

 

О, бабичката е пушка, добре, че е тя да знам как се готвят цели животни хаха

Това с отделна манджа за всеки няма как да стане вкъщи. Готвя за вечеря и като не искат децата да ядат, давам по една чаша мляко и ги пращам да спят гладни. И съм ги научила, че ще обядват остатъци от вечерята. Въобще съм на принципа “мъж, дете и прасе - както ги научиш” 😆😆😆 Да ме прощава мъжката половина.

@Роца може да потвърди дали е така, но в една любима книга “Bringing up bébé” пише, че във Франция на децата се сервира само каквото родителите ядат, няма специално меню за тях. 

@Kalina Ivanova направих витата ти баница за НГ и стана лесно и вкусна, но сложих супер повече мазнина и пак ми стоеше малко сухичка. Корите ги точих, защото не знам как се правят дърпани. Изядохме я точно за един ден, а дъщерите ми се биха за на баща си парчето след като всяка беше вече закусила с по едно 🤦‍♀️

 

Забравих да сложа най-любимата си снимка от 31-ви как с голямата дъщеря заедно мажем с масло корите 😍, а точилката е пак от баба (приватизирана, не предадена доброволно)
@Роца

441B6458-C6CF-4497-83E2-5CC2CB5E63D1.jpeg

A00F1EF9-63FB-410D-BF4C-9A6CD8633BB4.jpeg

BB8FA7B8-F567-402E-956A-DB30BF5B42A2.jpeg

84528B98-5944-4F7A-9E13-1C58FEC06894.jpeg

4FDA3C93-B40C-43D1-8B7A-7F0931EEAAA3.jpeg

Редактирано от Marusinka
  • Харесвам 8
  • Браво 8
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 2 часа, Marusinka каза:

направих витата ти баница за НГ и стана лесно и вкусна, но сложих супер повече мазнина и пак ми стоеше малко сухичка. Корите ги точих, защото не знам как се правят дърпани.

Предполагам, че заради точенето, тестото си е "взело" повече брашно

Но и с дърпани кори става много лесно

Нещо такова

20211218_180438.jpg.1e7f662c3889b269176782e67c883b7d.jpg

преди 2 часа, Marusinka каза:

а дъщерите ми се биха за на баща си парчето след като всяка беше вече закусила с по едно 🤦‍♀️

:lol::lol::lol: 

 

 

  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:

От страхотния блог на @Роца за ябълков гуерон, но Шарант не намерих в нито един магазин около нас и го замених с Courvoisier, а брашното беше пълнозърнесто, защото само такова се оказа, че имам в шкафа 🙂 Някои от гостите го ядоха с топка ванилов сладолед 

20220104_225833 (1).jpg

  • Харесвам 11
  • Браво 1
Публикувано:

Отдавна не съм се записвала в темата, не че не готвя,ч но ме мързи да снимам. Две идейки от мен днес - сельодка под шуба и чийзкейк. Десерта е заготовка и всеки си го декорира и допълва както иска и ако иска. Моето парченце беше със сладко от вишни, на дребосъка с Нутела, а на половинът без нищо. Снимките пак са смотани, ама ще извинявате.

received_590055785427825.jpeg

received_343033280694461.jpeg

IMG_20220105_193426.jpg

IMG_20220105_193419.jpg

  • Харесвам 11
  • Браво 8
Публикувано:

Спряхте ли да готвите след Нова Година? Какво се случва? Моля, споделете си манджите, че се притеснявам. Аз лично днес ядох кебапчета в българската църква, но след малко запрятам ръкавите и ще правя сто неща за седмицата.

  • Харесвам 5
Публикувано:

 

преди 12 минути , Marusinka каза:

Спряхте ли да готвите след Нова Година? Какво се случва? Моля, споделете си манджите, че се притеснявам. Аз лично днес ядох кебапчета в българската църква, но след малко запрятам ръкавите и ще правя сто неща за седмицата.

Надявам се да са спрели или поне да им е минал меракът за публично споделяне на манджите, че най-после да се върнем към същността на форума. За мен тази тема в този форум няма място,  възприемам я като лична обида. 

  • Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 8 часа, lyusi каза:

За мен тази тема в този форум няма място,  възприемам я като лична обида. 

Ами просто прескачате темата и продължавате нататък. Това е толкоз просто и логично, уважаема lyusi. 😶  А, да , последното го е казал един велик поет, не аз. Лек ден  и успешна седмица! 

  • Харесвам 4
  • Браво 4
Публикувано:

След НГ няколко дни дояждахме, каквото имаше 🙂 След това поръчахме китайско, което ни стигна за 2-3 дни. Събота и неделя бях на преход и от днес съм отново домошар, може би за 2-3 седмици 🙂 Точно мисля какво да направя довечера. Скоро ще се отчета с нещо по-така 🙂 

  • Харесвам 5
Публикувано:

.Айзбайн мит зауеркраут /Джолан с кисело зеле/

Много типично ястие от Прусия.

Изберете свински джолан около кило и половина. От предната вечер го накиснете в следната марина: 2 л. вода със сол на вкус, 1 глава лук, нарязана на шайби, няколко скилидки леко приплескан чесън, 1 ч.л. захар, 1 к.ч. ябълков оцет, 2-3 дафинови листа, няколко зърна бахар, черен пипер, десетина зърна карамфил и 2 блокчета говежди бульон. Оставете сместа да заври, после я махнете от огъня и като се охлади до телесна температура – да е хладка, потопете вътре джолана. Така да престои за една нощ в хладилника. На другия ден варете на слаб огън 1.5 ч джолана в маринатата. Извадете го, сложете в йена глас съд или тавичка, намажете обилно джолана с краве масло и печете на 180 градуса около час – до получаване на хрупкава коричка, като от време на време обливате джолана с разтопената мазнина и кравето масло. Докато джоланът се пече, пригответе зелето – трябва ви кисело зеле 500-600 г. Нарежете го на много фино и тънко, като изчистите от листата жилите. Запържете 1 глава ситно нарязан лук, прибавете 2-3 приплескани скилидки чесън, но като се запържат, веднага ги извадете, да не остават при лука - само да си пуснат леко от аромата. Добавете в тигана 250 г пушени свински гърди или бекон, нарязан на много ситни кубчета. Когато всичко се запържи, прибавете 2 настъргани зелени ябълки. Трябва да се запържат добре и да се изпари течността. Тогава изсипете в тигана 1 к.ч. стафиди и след минута - ситно нарязаното зеле. Овкусете със сол и смлян бял пипер.

 

В момента тече подготвителната процедура за това ястие. Няколко пъти съм го правил и резултатът винаги е бил 6++. Необходии са три неща за добрия изход: кисело зеле, желание и амброзия. 😃🍷

  • Харесвам 10
  • Благодаря 1
  • Браво 9
Публикувано:

Вчера правих филипинско pancit bihon и пица - опразване на хладилник, но от днес започвам диета и няма да поствам редовно тук 😂

IMG_20220109_200839.jpg

IMG_20220109_150039.jpg

  • Харесвам 12
  • Браво 2
Публикувано:

Е, че то май всички сме на диета след празниците. 😉 А и диета, диета, ама пак все се яде. 😋

 

Аз имах доста интензивна седмица в БГ, започнала с чревен вирус и завършила със собственоръчно сготвени пълнени чушки. 🤣 Това си ни е жилището в София, ама в него не бях готвила, откакто тръгнахме от БГ тоест къде 9-10 години. Интересен процес беше, докато се сетя кое къде е по шкафовете, а и да не казвам, че сума ти време изгубих в магазина да се ориентирам в продуктите.

 

IMG_0092.jpg.6fc29c7a34d703a34995560210b3bff4.jpg

  • Харесвам 20
Публикувано:
преди 17 часа, lyusi каза:

 

Надявам се да са спрели или поне да им е минал меракът за публично споделяне на манджите, че най-после да се върнем към същността на форума. За мен тази тема в този форум няма място,  възприемам я като лична обида. 

Мен пък много ме кефи, че чрез кулинариите тук пътувам виртуално до най-различни точки на света и научавам нови неща. Все пак във форума има толкова други теми, които не са типично пътешественически.

 

 

  • Харесвам 16
Публикувано:

Ще споделя за своето пътешествие в кулинарията и за ужас ще повдигна отново темата нагоре във фийда на четящите форума пътешественици 😛

 

Скоро ще станат 3 години, откакто се принудих да обръщам повече от необходимото внимание на храната и да я приготвям предимно сама. Време, през което съжалявах, че съм била твърде консервативна да не опитвам нови, местни неща на път, до момента, в който бях загубила възможността изобщо да се храня и бях ограничена от световните обстоятелства да пътувам. След дълго възстановяване, сега имам щастието отново да се радвам на храната без тя да ми причинява болка, а надявам се отново да достигна възможностите  за пътуване, каквито имах до преди 3 години. Въпреки, че казвах, че не мога да готвя, не беше точно така, но различният тип хранене, който се наложи да практикувам има своите големи предизвикателства и особености, в който методите и резултатите не са като в традиционните рецепти. Без да го търся като ефект, изгубих излишни килограми, не знам с точност колко, но сегашните ми кг ме карат да се чувствам чудесно. Амбициозна съм винаги в новите начинания и влагам усилия да се усъвършенствам. Поглеждайки назад, само в последната година виждам разлика и напредък от първоначалните си опити. Почивката в професионален план заради пандемията отвори възможност да помисля над нови творчески идеи, различни от тези, с които се занимавах повече от 10 години. Да снимам не е нещо ново, но неочаквано за мен започнах да снимам храна и наскоро видях една от първите си снимки (с която всъщност не се гордея особено) на опаковка на продукт на голяма хранителна верига 🙂

За финал, с благодарности за вниманието, нещо просто и вкусно в началото на 2022 - ябълка с лешникова паста - първата изядена сурова ябълка от около 3 години насам:

 

apples.jpg.7f10ef5fd19e089e1d1df9dc91e706a6.jpg

  • Харесвам 16
  • Браво 14

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.