Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 2 часа, Marusinka каза:

Мен пък много ме кефи, че чрез кулинариите тук пътувам виртуално до най-различни точки на света и научавам нови неща. Все пак във форума има толкова други теми, които не са типично пътешественически.

 

 

И аз съм така.Полезните съвети винаги са ми в помощ.В крайна сметка,човек се учи докато е жив и от всичко.

Много си е хубава темата.И вкусна!

  • Харесвам 12
  • Браво 1
Публикувано:

Сготвих крем-супа с картофи и сьомга. Снимка няма, че хич не е фотогенична тази супа, но за сметка на това много вкусна 🙂 

Направих я по следния начин - сложих 3-4 по-едни картофа, нарязани на 2-3 да се варят в подсолена вода. Междувременно нарязах сьомгата на ситно (около 300 г., предварително овкусена леко със средиземноморски подправки) и я запържих. Нарязах и няколко филии хляб на кубчета, поръсих ги със зехтин и средиземноморска шарена сол на Котани и ги запекох до розово. Картофите, вече сварени отцедих (оставих 2 пръста от водата), добавих прясно мляко (на око), малко сол, масло, черен пипер и 1/2 от общото количество сьомга. Пасирах и загрях на котлона, че млякото беше студено. При сервиране към супата добавих отгоре и малко парченца сьомга за фасон,  отделно сервирах крутонките.  

  • Харесвам 13
  • Браво 3
Публикувано:
На 4.01.2022 г. в 5:40, Marusinka каза:

 

Това с отделна манджа за всеки няма как да стане вкъщи. Готвя за вечеря и като не искат децата да ядат, давам по една чаша мляко и ги пращам да спят гладни. И съм ги научила, че ще обядват остатъци от вечерята. Въобще съм на принципа “мъж, дете и прасе - както ги научиш” 😆😆😆 Да ме прощава мъжката половина.

 

441B6458-C6CF-4497-83E2-5CC2CB5E63D1.jpeg

A00F1EF9-63FB-410D-BF4C-9A6CD8633BB4.jpeg

BB8FA7B8-F567-402E-956A-DB30BF5B42A2.jpeg

84528B98-5944-4F7A-9E13-1C58FEC06894.jpeg

4FDA3C93-B40C-43D1-8B7A-7F0931EEAAA3.jpeg

Малки са ти децата. И аз си мислех подобни неща, като бяха по-малки, но сега.... 😐 Пак ще си говорим 😏

 

Не разбрах какъв е проблемът с готвенето на потребителката lyusi 🤔 То може и с храна да се пътува, особено като не може реално. Пък и все си мисля, че всички ядем 🤔 

 

Ние още дояждаме и рециклираме от празниците. Иначе закупихме прясна паста и продукти да се пробваме в стил Пулия, че много ни хареса ✌️Или съм била много гладна, или най-вкусно в Италия съм яла в Пулия ✌️

  • Харесвам 12
Публикувано:

Калорична вечеря (трябва да е закуска, ама сутрин...) от кус-кус с масло, сирене и захар:                                                                                           

20220110_211755.jpg

20220110_211859.jpg

  • Харесвам 15
  • Браво 2
Публикувано:

Хах, на едни не им били фотогенични супите, на други като мен не ни остава нищо за снимане…

Вчера запретнах ръкави, насготвих огромна тава баница, бананов хляб, пилешка супа, задушени зеленчуци. Термитите вкъщи разказаха играта на половината баница за следобедна закуска, после на супата и банановия хляб за вечеря и десерт. В момента е няма и 3ч. следобяд - супата е изядена, а от банановия хляб и баницата остатъците са на снимката. Чакам мъжа да се прибере от работа и да направи на скара едни пилешки гърди, които мариновах снощи, и наденица, за да имаме какво да вечеряме 🤦‍♀️

3E97B9D3-D3B6-4D62-8F4A-428C7BD911E1.jpeg

  • Харесвам 7
  • Шок 1
  • Браво 1
  • Смея се 16
Публикувано:

Явно няма да имам почивка от готвене, защото бях любезно помолена да сготвя нещо хем засищащо, хем диетично, хем като за сезона, затова направих моят любим вариант на New England clam chowder. Ако някой брои основните хранителните вещества/макронутриентите, ето ви готова рецепта. Всички зеленчуци, бекона и брашното запържвам в маслото, добавям сметаната, консервите стриди и миди, бульона и вода на око. Оставям да къкри, докато омекнат картофите, слагам малко черен пипер, лют пипер и магданоз, и свалям от огъня.

B1744662-182C-4479-A260-F353DB9A4244.png

76557141-2201-4B37-B604-282453A643D3.jpeg

0DA577C1-E500-4214-B438-0C3F9F49F7FD.jpeg

  • Харесвам 11
  • Замислям се 1
Публикувано:

Един галет с пълнозърнесто брашно, спанак и сирена. По рецепта не беше само с пълнозърнесто брашно, но се оказа, че само такова е останало вкъщи. Приятно хрупкаво се получи: https://www.eatingwell.com/recipe/270545/spinach-herb-galette/

20220112_112745.jpg.56db34cffda9d77c7b59df53639b3852.jpg

 

И американизирано китайско - пилешкото на генерал Цо. Има различни версии за произхода му, но какъвто и да е той, това люто-сладко пилешко е доста вкусно. Много рецепти има из нета, аз го направих по тази: https://www.recipetineats.com/general-tsos-chicken/

20220112_183657.jpg.de2526c3f64e5e17d3caf2a1de648818.jpg

 

  • Харесвам 18
Публикувано:

От вчера - кашкавалки и панакота с кафе. Кашкавалките стават бързо и са много вкусни. Панакотата е страхотия, само не успях да редуцирам соса и да стане гъст, затова му метнах 6 квадратчета черен шоколад 🙂  Даже май така стана по-добре. Шоколад и кафе, чудна комбинация 🙂

 

Рецепти:

http://www.vkusnoteka.bg/2021/09/blog-post_20.html

https://tanya-www.blogspot.com/2021/12/blog-post_16.html

 

DSC_0714-2.jpg

 

DSC_0730-2.jpg

 

DSC_0747-2.jpg

  • Харесвам 10
  • Браво 8
Публикувано:

Първото  ни осъзнато море в Гърция беше в Олимпиада, в къщата на дамата от видеото 🙂 Тогава тя организираше 1-2 пъти седмично готварски курсове на живо за почиващите 🙂 Една от рецептите, която показа тогава и опитахме беше тази - https://zvezdev.com/рецепта/Октопод-в-сладкокисел-сос-Меломено-Хтаподи-по-гръцки

Мисля, че има грешка в самата рецепта, 2 пипала за 4 човека...трудна работа. Направих я с 8 пипала и увеличих по две другите продукти. Чудно се получи 🙂 

 

DSC_0761-2.jpg

  • Харесвам 16
  • Браво 6
Публикувано:
Преди 1 час, Eva eva каза:

Първото  ни осъзнато море в Гърция беше в Олимпиада, в къщата на дамата от видеото 🙂 Тогава тя организираше 1-2 пъти седмично готварски курсове на живо за почиващите 🙂 Една от рецептите, която показа тогава и опитахме беше тази - https://zvezdev.com/рецепта/Октопод-в-сладкокисел-сос-Меломено-Хтаподи-по-гръцки

Мисля, че има грешка в самата рецепта, 2 пипала за 4 човека...трудна работа. Направих я с 8 пипала и увеличих по две другите продукти. Чудно се получи 🙂 

 

DSC_0761-2.jpg

В рецептата пише, че пипалата трябва да са сварени, колко време се варят. Никога не съм готвила октопод, защото винаги ми се е струвало трудоемко, но на снимката изглежда много вкусно, така че бих се пробвала най-накрая:)

 

Публикувано:
преди 3 часа, Myraya каза:

В рецептата пише, че пипалата трябва да са сварени, колко време се варят. Никога не съм готвила октопод, защото винаги ми се е струвало трудоемко, но на снимката изглежда много вкусно, така че бих се пробвала най-накрая:)

 

🙂 Благодаря! Варя пипалата около 40-45 минути, като ги слагам измити във вряща вода, заедно с 2 дафинови листа и 3-4 зърна черен пипер. Като минат 40 минути и пробвам с клечка за зъби дали вече са сварени, тя трябва да влиза съвсем леко, да не се усеща съпротива. 

  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:

Аз само да добавя, че ако се изпусне момента с клечката на 35-40 минути, стават на ластик и трябва много дълго да се варят ✌️

  • Харесвам 4
Публикувано:

Хрупкаво свинско, ще добавя салата. Един спанак с ориз, че изведнъж ми дойде на ума от колко време не съм правила.

И едни дъмплинги от снощи.

 

20220116_164827.jpg.39b6ccf46a238cc6ff5f40b90fe269c6.jpg

 

20220116_164821.jpg.37c6012b7abbd541a4fbc0bdd387b35b.jpg

 

20220115_171714.jpg.69cb0f306aa6c439c670bf5f8864182b.jpg

 

  • Харесвам 14
Публикувано:
На 14.01.2022 г. в 17:11, Eva eva каза:

Кашкавалките стават бързо и са много вкусни.

Смятам че някои хора ( разбирай аз) - в ДНК-то им е заложено да са скарани с тестото :girl_mad:

Е, реших и аз , като жените, да направя кашкавалките. Изглеждаше по рецепта лесно уж..... Ама пустото му тесто стана като трохи, после твърдо като .. камък с трохи.

И - отиде в коша. Поредното тесто в коша.

Това не е нормално. Нямам идея как го правите но ...аз явно не мога ( поне 10 опита през годините , с точно толкова резултати в коша)

  • Харесвам 2
  • Шок 1
  • Замислям се 2
Публикувано:
преди 48 минути , funny каза:

Смятам че някои хора ( разбирай аз) - в ДНК-то им е заложено да са скарани с тестото :girl_mad:

Е, реших и аз , като жените, да направя кашкавалките. Изглеждаше по рецепта лесно уж..... Ама пустото му тесто стана като трохи, после твърдо като .. камък с трохи.

И - отиде в коша. Поредното тесто в коша.

Това не е нормално. Нямам идея как го правите но ...аз явно не мога ( поне 10 опита през годините , с точно толкова резултати в коша)

Хм, не знам.....освен другия път да снимам стъпка по стъпка или ти да снимаш и да следим нещата в движение. Не знам защо е станало така, просто никаква идея нямам. Освен брашното да е дошло малко повече или нещо да си изпуснала от продуктите. Рецептата е точна 😞 

  • Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 59 минути , funny каза:

Смятам че някои хора ( разбирай аз) - в ДНК-то им е заложено да са скарани с тестото :girl_mad:

Е, реших и аз , като жените, да направя кашкавалките. Изглеждаше по рецепта лесно уж..... Ама пустото му тесто стана като трохи, после твърдо като .. камък с трохи.

И - отиде в коша. Поредното тесто в коша.

Това не е нормално. Нямам идея как го правите но ...аз явно не мога ( поне 10 опита през годините , с точно толкова резултати в коша)

И аз не се хващам да меся и точа. За тесто, което става с миксера и дотам🙂

@jul тези пица мъфини наистина са сполучливи. На децата много им харесали на коледното парти🙂. Заредих една доза за училище през идните дни. Само купих нови хартийки, че тия подарък към тавата бяха много тънки и доста залепваха, но по Коледа всички се бяха юрнали да правят мъфини и нямаше никакви хартийки никъде😄

 

2AB58444-00E5-4892-BCE3-B5E3AA72DF1D.jpeg

  • Харесвам 11
  • Браво 1
Публикувано:
Преди 1 час, bibi каза:

Може ли рецепта за пица-мъфините, моля ?

Ето я 

https://recepti.gotvach.bg/r-38479-Пица_Мъфини

Както каза @jul всичко след бакпулвера е въпрос на предпочитания🙂

Моята дъщеря например не обича кисели краставички и домат в печено състояние. Предния път вътре сложих малки кубченца ементал, а сега чедър вместонастърган кашкавал отгоре. Вътре забърках и кмем сирене Филаделфия/Олимпус вместо натрошено. Много добре става😋

  • Харесвам 5
  • Благодаря 2
Публикувано:
преди 2 часа, funny каза:

Смятам че някои хора ( разбирай аз) - в ДНК-то им е заложено да са скарани с тестото :girl_mad:

Е, реших и аз , като жените, да направя кашкавалките. Изглеждаше по рецепта лесно уж..... Ама пустото му тесто стана като трохи, после твърдо като .. камък с трохи.

И - отиде в коша. Поредното тесто в коша.

Това не е нормално. Нямам идея как го правите но ...аз явно не мога ( поне 10 опита през годините , с точно толкова резултати в коша)

И аз не съм специалист в месенето. Ама никак не ме бива. А и не се старая да го променя. Има решение. Опитай това:

Предлагам да вземеш готово тесто от добра фурна. Ако е било в хладилник го сложи във фурната за кратко на 50 градуса. Разстели го върху плот с брашно. Натроши повечко сирене и парченца краве масло. Аз сложих към сиренето белтъка на 1 яйце, за да не става "зян" . Навий на руло и го нарежи на рулца, които сложи обърнати върху намаслена хартия. Отгоре намажи с жълтъка. Сложи в загрята фурна.

Печеш на 200 градуса. При мен тестото беше за по-малка тава, а аз не го прецених и ползвах голяма.

Закуската ти е готова- бързо, лесно, евтино и вкусно. 

20220116_172304.jpg

  • Харесвам 11
  • Браво 5
Публикувано:

Меся само ако имам вдъхновение. Иначе не става 😊

Днес, понеже беше един от малкото ми свободни дни, бързо забърках един кекс с ябълки и орехчета, без мляко (че нямах). 

 

 

IMG_20220116_172623.jpg

  • Харесвам 13
  • Браво 8
Публикувано:
преди 1 минута , Lyubina каза:

Меся само ако имам вдъхновение. Иначе не става 😊

Днес, понеже беше един от малкото ми свободни дни, бързо забърках един кекс с ябълки и орехчета, без мляко (че нямах). 

 

 

IMG_20220116_172623.jpg

Получава ли се без мляко???🤔

Публикувано:

Да се включа и аз за кашкавалките. Правих ги преди 2 дни. Спазих продуктите точно,  но станаха сухи и голяма част от маслото остана на хартията за печене. Мисля , че ще са по сполучливи , ако маслото е въгре в тестото. Мога да кажа че тестените ми се получават , но тези не. 

  • Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   2 магеланци

    • MCC
    • hristov.hb
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.