Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 5 минути , Pantelej Putnik каза:

Готвя си и си мисля: "Ще взема да каня магеланци на уикенд вкъщи, ще им готвя, ще ги разхождам из града, ще си говорим за пътуване....."

20220206_130522.jpg.3caa27fa67acf7a010eec7bcc42c3a9c.jpg

 

20220206_130545.jpg.200142603f0cd2cdb8e129b93e37ead9.jpg

 Струва ми се, че списъкът от желаещи да ти дойдат на гости ще е доста дълъг.

  • Харесвам 4
Публикувано:

Розички за неделна късна закуска😋 

https://www.supichka.com/рецепта/502/розички-от-бутер-тесто-и-ябълки

Не поръсвам с пудра захар, защото ми притъпява другите вкусове и аромати, а за едната снимка не си струва😉

5DAF2B0B-BC67-4BC5-BCE6-12199DF0E47E.jpeg.44b8ea8cc98151352da33fa10656ed47.jpeg

 

D42726F9-C670-48F6-81FF-6B0BB22D4DD9.jpeg.eeefe39a8fa2302e29cd78f998d53050.jpeg

 

  • Харесвам 10
  • Браво 9
Публикувано:
На 4.02.2022 г. в 8:44, Pantelej Putnik каза:

Бонфилетата се намазват с олио и се запечатват от всички страни на тиган - по 2 минути. от страна. След това за 20-30 минути във фурна. Изкарваш, като са готови и увиваш в алуминиево фолио за 15 минути. Нарязваш на шайби с дебелина 1 пръст преди сервиране. За гарнитура - сваряваш моркови и картофи. Смачкваш избелените картофи, морковите и 100-150 грама масло. Не прави гладко пюре, а го остави да е малко по-едро. Така ще имаш красиви цветове. Подправи ги със сол, черен пипер и индийско орехче. В чинията украси и със задушени броколи - за 1 минута в солена вряща вода. За "отличен 6" може и сос да направиш - пасираш едно сладко от сини сливи, добавяш червено вино, оцет балсамико и редуцираш на слаб котлон. .....и вино в чашите налей! 🙂

Това по-горе е класиката. Ако искаш нещо по-така - запечатаното филе увиваш в многолистно тесто, като слагаш и някаква плънка (напр. задушени гъби или спанак), намазваш рулото отгоре с жълтък и печеш до златен загар.

 

На 4.02.2022 г. в 9:05, Lindt каза:

Аз от години правя лимонени скалопини, но не помня първоизточната рецепта. Нещо подобно на тези, но не ги връщам в тигана докато готвя соса и слагам салвия, а не някакъв ужасен магданоз, а чак накрая: 

 

https://www.onlinemeats.co.nz/blogs/news/lorem-ipsum-dolor-sit-amet-consectetur-adipiscing-elit-1

Благодаря за идеите, придържах се по-скоро към плана на @Pantelej Putnik. Овкусих и запечатох филето, след което го метнах във фурната заедно с няколко ситно нарязани склидки чесън и "сос" от балсамико, соев сос, мед и малко олио. Пюрето го направих от нормално картофи, сладки картофи и картофи. Броколите леко на тиган със няколко капки соев сос. До сладкото от сливи не съм стигал, ама и ефектът донякъде се постига и от меда.

  • Харесвам 5
  • Браво 2
Публикувано:
преди 3 минути , tch каза:

 

Благодаря за идеите, придържах се по-скоро към плана на @Pantelej Putnik. Овкусих и запечатох филето, след което го метнах във фурната заедно с няколко ситно нарязани склидки чесън и "сос" от балсамико, соев сос, мед и малко олио. Пюрето го направих от нормално картофи, сладки картофи и картофи. Броколите леко на тиган със няколко капки соев сос. До сладкото от сливи не съм стигал, ама и ефектът донякъде се постига и от меда.

От свинско филе баща ми прави ето това😄... мъжка работа😜

 

F1EA0359-857F-4835-84C9-DC3295A32365.png

  • Харесвам 5
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 25 минути , Pantelej Putnik каза:

Готвя си и си мисля: "Ще взема да каня магеланци на уикенд вкъщи, ще им готвя, ще ги разхождам из града, ще си говорим за пътуване....."

20220206_130522.jpg.3caa27fa67acf7a010eec7bcc42c3a9c.jpg

 

20220206_130545.jpg.200142603f0cd2cdb8e129b93e37ead9.jpg

 

Неделен фюжън - пържолка от пилешко обезкостено бутче с марината от Азия - чесън, джинджифил, къри, соев сос и т.н.,  , пресни пържени картофки, лютеница, пантелеймоле (като гуакамоле, но по моя рецептата, която се води от наличните продукти) .... и повечко червено вино. 

Ти само дай сигнал, червеното вино от нас. И дано ти е голяма къщата!

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 24 минути , Дани Магелани каза:

Ти само дай сигнал, червеното вино от нас. И дано ти е голяма къщата!

Всичко съм купил, вино има, апартаментът не е голям, но пък сърце да е голямо...

P.S. И понеже днес всичко е комерсиално и аз ще го правя скрито за пари - ще събирам такса от 3 стотинки на цяло на уикенд. 😄

  • Харесвам 4
  • Смея се 5
Публикувано:
преди 13 минути , Pantelej Putnik каза:

Всичко съм купил, вино има, апартаментът не е голям, но пък сърце да е голямо....

Е, апартаментът тук не е голям като този в Банкок и шалето в подножието на Алпите (за справка виж тема "Любими градове в чужбина"), но пък все ще се "разшири" с повечко вино. 🙂

  • Смея се 3
Публикувано:

Снощи за вечеря и днес на обяд - лахмаджун. Такъв лахмаджун и в Стамбула няма да намерите....с кайма мих 😄 

Рецепта https://hitrinibg.com/lahmadjun/ 

@Pantelej Putnik, като ти гледам произведението и си мисля - за каквото кажеш, за това ще си говорим 😄  Страхотно изглежда и съм сигурна, че е много вкусно 🙂 

 

DSC_0849-2.jpg

  • Харесвам 11
  • Браво 5
Публикувано:
преди 8 минути , Eva eva каза:

Страхотно изглежда и съм сигурна, че е много вкусно 🙂 

Все още отекват овациите от вида на храната, а вкусът не остави думи за комплиментите.... Както съм споменавал,  както аз мога да се хваля, циганката само бележки може да си води 😆 А ти @Eva eva се готви, защото ще си от първите гости. 🙂

  • Смея се 4
Публикувано:
преди 7 минути , Eva eva каза:

лахмаджун

Докато работехме в Турция, нямаше случай да сме  опитвали такова нещо и да не сме се освинвали. Уж по малко, ама накрая едвам допълзяваме до хотела, за да реанимираме.  

  • Смея се 5
Публикувано:
преди 1 минута , дядо Пепи каза:

Докато работехме в Турция, нямаше случай да сме  опитвали такова нещо и да не сме се освинвали. Уж по малко, ама накрая едвам допълзяваме до хотела, за да реанимираме.  

Аз нямам спомен в Турция да съм яла лахмаджун. Вчера тръгнах с идеята да направя пиде, но нещо не успях да намеря набързо хубава рецепта. Случайно попаднах на тази за лахмаджуна и реших да я опитам. Не знам дали и доколко се доближава до "оригинала". Ясно, че каймата съвсем променя вкуса, но нямах друга. Въпреки това стана много вкусно.

Ще съм благодарна, ако някой запознат ми каже дали тази рецепта за лахмаджуна е близка до "оригиналната" и ако случайно имате, да ми дадете хубава рецепта за пиде с кайма 🙂 

 

Публикувано:
На 2.02.2022 г. в 23:59, Marusinka каза:

Може пък да е един и същ и с часовата разлика и няколко свръхестествени сили да успява да ни вгорчава и на двете удобния живот на хордъри на хранителни запаси 😂😂😂

CFEE162A-BE58-47D9-A589-CCE5403A9E9F.jpeg

Като нищо и да е, че и на външен вид го докарва 🙂 (като съдя по снимките, които си пускала от време на време ;)). Само дето май при прехвърлянето между Париж и Аризона минава през времево-пространствен континуум, в който се подмладява с 10-15 години 😂

 

@Pantelej Putnik, и аз се нареждам на опашката за гости, червено видо нося всякакво - от Лоара, Бордо, Гаскония, Бургундия, Елзас... 😂

 

Във Франция на 2ри февруари се ядат палачинки. Обикновено това е един от двата дни в годината, когато съм бяла и добра и се навивам да им бая пред печката. Само че тази година покрай новата работа, която започнах, съвсем изключих за датата. И тогава щерката най-великодушно ми предложи от висотата на 17те си години и с безгрижието на човек неопекъл и една палачинка през живота си: "защо неделният брънч да не е от палачинки, тъкмо да не ти се налага много да готвиш?" 😂

Крайният резултат е, че сутринта я прекарах пред печката, като добра майка. Но поне успях почти да си привърша романа, който чета в момента, докато висях над тигана.

С две думи - неделният брънч беше палачинкова вакханалия в сладък и солен вид и даже отворих едно от двете ми бурканчета с шипков мармалад по този случай.

 

20220206_112919.jpg

  • Харесвам 11
  • Браво 9
  • Смея се 1
Публикувано:

В Анталия в ресторантчето на един изселник редовно консумирахме. В Измир близо до пристанището също. В Истанбул на главната на Бакъркьой. Едно кръчме, в което влизахме и нямахме време за тузлама се гощавахме с лахмаджун. 

  • Харесвам 4
Публикувано:

 

преди 14 минути , Роца каза:

@Pantelej Putnik, и аз се нареждам на опашката за гости, червено видо нося всякакво - от Лоара, Бордо, Гаскония, Бургундия, Елзас.

За теб, разбира се, има специално място, защото заедно ще готвим. 🙂Нека само червеното да е от Бургундия, а бЕлото (Pouilly Fume) да е от Лоара. Се бон н'ес па? 😉

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 6 часа, Pantelej Putnik каза:

 

За теб, разбира се, има специално място, защото заедно ще готвим. 🙂Нека само червеното да е от Бургундия, а бЕлото (Pouilly Fume) да е от Лоара. Се бон н'ес па? 😉

Спа, спа 😂

Имаме сделка! 

И да не е спам, днешната вечеря - боб-чорба, ъпгрейдната до крем-супа със зрял боб и чипс от панчета 😂

 

20220206_194352.jpg

  • Харесвам 16
  • Браво 4
Публикувано:

За колегите в България, фенове на Пулия, обръщам внимание на чудесното Примитиво в Лидл от днес /за под 5 лв. бутилката 🤫/. Гарнирахме с 2-3 тави пица. Внимание! Пицата се реже задължително с ножица 😄

 

IMG_20220207_201206.jpg

 

IMG_20220207_201932.jpg

  • Харесвам 17
  • Благодаря 2
  • Браво 2
Публикувано:

Втора седмица ползваме доставка на продукти и пак всичко се получи божествено! 
Този път не бяха в кутии за многократна употреба, не знам дали е имало опция за zero waste kit и аз съм пропуснала, или не.

 

Печени зеленчуци

73BE54DA-C9AD-4967-9268-92CA6B92BBF0.jpeg.2ab44e5df2423efc06252843ee159619.jpeg

 

8A4D8554-D88C-4103-A4FC-9FA4B66F5704.jpeg.bd373504113e0edb1f527506d10ca315.jpeg

 

Chicken Rice Bowl

E2D376E9-BFF0-4C62-821F-A1523B275506.jpeg.32380aca89bef21075751bf57f190f81.jpeg

 

B2E5787B-036C-44C0-A466-B5B6A36CC9D2.jpeg.3eb5c89d9f193b348a7b53e4ce44a803.jpeg

  • Харесвам 19
  • Браво 1
Публикувано:
На 6.02.2022 г. в 13:19, Pantelej Putnik каза:

Готвя си и си мисля: "Ще взема да каня магеланци на уикенд вкъщи, ще им готвя, ще ги разхождам из града, ще си говорим за пътуване....."

Едвам ме нави 😉 

 

Виното е лесно, но някак си няма да има равнопоставеност. Та ще трябва да измислиш още нещо, с което магеланци да включим. 

  • Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 2 часа, Травеолани каза:

Втора седмица ползваме доставка на продукти и пак всичко се получи божествено! 

B2E5787B-036C-44C0-A466-B5B6A36CC9D2.jpeg.3eb5c89d9f193b348a7b53e4ce44a803.jpeg

Това е много готино нещо и ако имаше такова тук, с удоволствие бих се възползвала. Както сме двама, това би било чудесно решение! 
Иначе и аз с времето се научих да готвя без да хвърляме храна - всеки ден или почти всеки ден готвя по 4-6 порции някакво ядене. Две за топла вечеря, две за обяд на следващия ден и ако остане нещо или се дояжда след ден или го замразявам във фризера. 
И да не е само спам, едно телешко варено и баница от тези дни. Не че не съм ги показвала, де:

 

3A5C0F09-B85F-428C-9F9E-21B3B166D72A.jpeg.08219d27a389e29e954da2c25a1f902b.jpeg

  • Харесвам 19
  • Браво 2
Публикувано:

За мен основното е, че ти спестяват време и не трябва да мислиш какво ще готвиш и част от предварителната подготовка е направена вече. Всяка седмица имат различно меню, 10-ина рецепти, и си избираш. 🙂

  • Харесвам 5
  • Браво 1
Публикувано:

Преди 2 дни си наумих да правя лазаня с прясна паста от магазина. Междувременно взехме и машинка за паста от родителите на Жижо да я тестваме.

Обаче аз днес като видях колко кори има в пакета, като типична кукувица без работа, отворих youtube и си замесих тесто, разточих си го и си направих мои кори за лазаня. Готиното е, че имах повече сос и след като си сварих изрезките от оформлението на корите, се получиха чудни талиателе болонезе, но много по-малко, отколкото исках да изям 🙂

 

273651145_482137733475358_1806928057308558189_n.jpg.20825c1a72681bc9034d38eec6e4a3df.jpg

 

После вече си подредих и изпекох лазанята. Обикалях тавата около 20 минути и не издържах и си отрязах парченце. Мога съвсем скромно да споделя, че е най-добрата, която съм опитвала 🤗 

273513662_393140452575333_4729755746919070991_n.jpg.4a2f8ee8c5f1f9447d896918cac65ff1.jpg273486740_416626860257818_107498171779384860_n.jpg.af62f1ee026b18c7f98c9996c5cfc471.jpg273215700_367679951468285_1270236052065556051_n.jpg.bd864c89f9668987f292e61e8ed595d6.jpg

  • Харесвам 16
  • Браво 17
Публикувано:
преди 7 минути , funny каза:

@Lindt вече си в списъка !!!

Не можеш да ме сплашиш :tease:. Аз в момента убеждавам Жижо да ми дава заплата за личен готвач, вместо да ми плаща сметките, та ако желанията ти са платонични, спокойно може да си ме делите.

  • Смея се 7
Публикувано:

Имам уок тиган😄

Вчера с четири ръце - моите и на щерката, докарахме Азиатски стир-фрай с телешко и червени чушки ето така https://www.24kitchen.bg/recipe/aziatski-stir-frai-s-teleshko-i-cherveni-chushki

Изядох успешно порция и половина с две клечки🙃

11B55D74-3785-47AD-B3DD-C48A62B22AE4.jpeg.ec90ac4b4f790778960d76d58a0ffbd1.jpeg

 

E9ACC67A-4A43-4525-BC37-109534769684.jpeg.d466a649d495531f691c139f26c49e81.jpeg

 

От днес

Както ги кръстих “Влюбени охлювчета”

B4AAE8DF-490A-4EBE-8F76-C01344481840.jpeg.3de6a546d58ebbcc2be19cbddac8018a.jpeg

 

Пуешко филе със зелени чушки, сладък картоф и ананас, пак с новия тиган

6047F2F1-CB7A-488C-87F6-49E94C6DC048.jpeg.15e83784d3294ae5c2724545d29050c5.jpeg

 

4E145855-4EB7-4C3A-B765-5ADA0EFBCDFA.jpeg.4a60f049f1bf947c91d31135baac4a8c.jpeg

 

Освен това направих бульон от две пуешки бутчета и утре ще се пробвам да сглобя рамен🙂

  • Харесвам 8
  • Браво 6

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.