Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:

Буйрум, филе! Балкан фюжън. 🙂

20220320_140632.jpg.11a334f4af9f7ecac7b72355539acb4f.jpg

 

P.S. И в студеното мартенско време има нещо хубаво - изпиха се последните бутилки червено вино. 🙂

 

  • Харесвам 14
  • Браво 1
Публикувано:

Да не кажете пак, че се скатавам 😉 Районът на Порто Лагос и Фанари - брани от дърво портокали и лимони. На двете места днес /неделя / имаше пазарчета, а може и на торба /по 5 евро лимони и портокали/. Още не сме ги пробвали да се изкажа за вкуса.

 

IMG_20220320_155152.jpg

  • Харесвам 14
  • Благодаря 1
  • Браво 5
Публикувано:
преди 1 минута , jul каза:

Да не кажете пак, че се скатавам 😉 Районът на Порто Лагос и Фанари - брани от дърво портокали и лимони. На двете места днес /неделя / имаше пазарчета, а може и на торба /по 5 евро лимони и портокали/. Още не сме ги пробвали да се изкажа за вкуса.

 

IMG_20220320_155152.jpg

Рано я почна тази Гърция 🙂 Или ще кажеш, че една Гърция винаги е навреме. 🙂

  • Смея се 2
Публикувано:

@Pantelej Putnik, закъснях тази година, че много студ беше ❄️🤓

Не е за тази тема точно, но да обадя на @Lindt, че пилетата са дошли по езерото. Розовото фламинго ни допусна съвсем близо, обаче нямам нито техника, нито търпение за добри снимки.

 

 

IMG_20220320_110349.jpg

IMG_20220320_110428.jpg

IMG_20220320_110447.jpg

  • Харесвам 16
  • Благодаря 1
Публикувано:
На 18.03.2022 г. в 17:29, Lyubina каза:

Признавам си, че никога не съм пазарувала от ebag. 

@Ninkata17, имаш ли впечатление от месото им (включително т.нар. био- месни и млечни продукти)? 

Аз съм много доволна като цяло. Имат широка селекция фермерски продукти, единствено някои ми идват доста солено като цена. Поръчвам от продуктите на Beef Meet Velingrad, телешко месо,наденици, имат и субпродукти (дроб, език), които по трудно намирам иначе, и също джолани с кост. На Балкански легенди колбасите ни харесват също. Обикновено има и разнообразие от пресни подправки, включително примерно салвия, кориандър, а обслужването е класи над повечето онлайн БГ магазини :).

  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:

Не знам дали съм писал преди, ама реших да споделя.

 

В селото Български извор след Правец има един магазин на Добревски. Има доста меса, луканки и пр.

Винаги когато минавам спирам да видя дали има телешко бонфиле, в повечето случаи  има по 1 бр.

Цената е кажи речи без пари 28лв/кг. Не е като най-хубавите телешки за скара, но определено си струва за парите и става за скара. Общо взето за нещо по-хубаво трябва да се плати х3.

Интересно и необяснимо за мен е, защо винаги имат 1 бр на витрината.

Питал съм и не казват, можело да има след няколко часа, следобед или утре. Единия път пак така ми казаха и излязохме, обаче след 5 мин се върнахме и имаше ново бонфиле, та го взех и него.

  • Харесвам 3
Публикувано:

Предлагам да се смени името на темата:

Нощо от сорта:

"Продоволствена..."

"От къде купих ..."

"Бързо, тука има ..."

 

И в тази връзка, моля някой да напише от къде да купя качествено олио на цена под тази на зехтина "Extra Virgin".

:wink:

  • Харесвам 1
  • Смея се 9
Публикувано:

Вчера се събрахме с децата и от мен шпиковано и обмазано ярешко бутче в кесия. Съпругата се отсрами с парфе с кайсии, сметана и шоколадова заливка

  • Харесвам 10
  • Браво 1
Публикувано:
преди 20 часа, jul каза:

Да не кажете пак, че се скатавам 😉 Районът на Порто Лагос и Фанари - брани от дърво портокали и лимони. На двете места днес /неделя / имаше пазарчета, а може и на торба /по 5 евро лимони и портокали/. Още не сме ги пробвали да се изкажа за вкуса.

 

IMG_20220320_155152.jpg

Ooo, любимия ми Порто Лагос 🙂 Чудно е, че сте открили сезона! За да спазя кулинарната тема, орзото с морски дарове в Порто Кали е страхотно 😀

  • Харесвам 3
Публикувано:
преди 7 часа, Светославов каза:

Вчера се събрахме с децата и от мен шпиковано и обмазано ярешко бутче в кесия. Съпругата се отсрами с парфе с кайсии, сметана и шоколадова заливка

Нечовешки вкусно е това. Само да не си го гледал преди това как подскача...

Публикувано:

А пък ние сме на копривена супа. Вчера си набрах млада копривка от наше село. Много ме радва, че малчо я обожава, а по принцип не си пада по супите. Естествено, че мъжът ми е недоволен, че съм сготвила само супа, но нали трябва да разтоварим малко след хапването през уикенда.

  • Харесвам 5
  • Браво 1
Публикувано:
преди 13 минути , Myraya каза:

А пък ние сме на копривена супа. Вчера си набрах млада копривка от наше село. Много ме радва, че малчо я обожава, а по принцип не си пада по супите. Естествено, че мъжът ми е недоволен, че съм сготвила само супа, но нали трябва да разтоварим малко след хапването през уикенда.

Е,  да беше му стъкнала салатка от зелен лук (и със стар бива) и прясно набрана коприва и лекинко зехтинец отгоре. 🙂 

  • Харесвам 2
  • Замислям се 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Голям карък със салатата тази вечер. За едър чернокоп и по-пролетно реших да е зелена с нещо си. Репичките хубави, но доматите и краставиците бяха ужасни там, където пазарувах. Ще вкарам манго, но се сетих, че в хладилника има круша😄. Почвам да я овкусявам и хващам най-близката бутилка, която се оказва Йегермайстер-а на половинката, естествено зарязана на най-удобното място “където ми падне”. Що ли да е зелена и с квадратна форма😛 Усетих се от цвета като потече кафеникаво. Зелена салата с репички, круши и една идея билков ликьор … добре се получи😄

  • Харесвам 3
  • Браво 1
  • Смея се 9
Публикувано:

Имам си хубава кухня и това ме вдъхновява да готвя.

Мивката ми е добре организирана, с място да зарежа 673 мръсни чинии след малка ориенталска сватба. 🙂

20220402_131838.jpg.e46af1144720f740cd831ffbbe383c3b.jpg

 

Печката ми е мултифункционална и дава възможности за широк спектър от топлинни обработки и готварски техники.

20220402_131320.jpg.bf4507c3ca65686e8c2b1c512ac9dec5.jpg

 

Масата е дизайнерска

 

20220402_133347.jpg.68c160c88bfedd6a4861bcfc08998a80.jpg

 

Храната също...

20220402_133351.jpg.f5ceafccff86e8fab5d2471e59b94f7e.jpg

 

Гледката е винаги важна

20220402_140900.jpg.ba1c2f7c49c8e32e4fa5396250ad9cbc.jpg

Вижда се красива природа и национален парк "Комбинат за цветни метали". ЦВЕТНИ металииии...! Ах, колко романтично! Цветно е друга дума за шарено, а шареното предазвиква усмивки. 🙂

  • Харесвам 17
  • Браво 5
Публикувано:

Купих над килограм  замразена сьомга - филе, но не успях да купя сметана, защото трябваше да отида до съседен магазин, а ужасният дъжд започна.💦 Може ли да ми дадете рецепта за сьомга, която не включва сметана? 🙂

 

Публикувано:

Аз правя на фурна

нарязвам картофи на шайби и ги сварявам малко, и после в тава се реди картофи, сьомга, и лук и домати на шайби, сол разбира се, може с черен пипер или розмарин и се пече.

 

 

от майка ми научих това лято, ако сьомгата е с кожата, се пече върху хартия с кожата отгоре, после се маха кожата, рибата се обръща и пак се слага кожата отгоре и се допича, кожата става хрупкава

това от Джейми Оливър ли било, не помня, добре става като свикнеш да го правиш

  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:

Ние готвим съомга без сметана - винаги на скара с лимон и розмарин.  Или правя в еърфраер на по малки парчета, като я мариновам в лимон, зехтин, бяло вино и розмарин и пипер меланж. Слагам и лимонова кора малко.

Говорейки за розмарина, мъжът ми е "оформил" розмарина и е орязал огромно количество - около един чувал за боклук (чист, де) от 100 л. Ако някой е в района мога да му дам много. Не мога да пратя понеже тръгваме за Истанбул рано в понеделник, а до следващия понеделник той ще изсъхне. Това не е проблем, но ние винаги пресен си режем и слагаме 🙂

Можем да дадем и на някой на път 🙂 Шумен - Истанбул 🙂 .

 

На 29.03.2022 г. в 23:51, ДиянаВ каза:

Голям карък със салатата тази вечер. За едър чернокоп и по-пролетно реших да е зелена с нещо си. Репичките хубави, но доматите и краставиците бяха ужасни там, където пазарувах. Ще вкарам манго, но се сетих, че в хладилника има круша😄. Почвам да я овкусявам и хващам най-близката бутилка, която се оказва Йегермайстер-а на половинката, естествено зарязана на най-удобното място “където ми падне”. Що ли да е зелена и с квадратна форма😛 Усетих се от цвета като потече кафеникаво. Зелена салата с репички, круши и една идея билков ликьор … добре се получи😄

Как правиш чернокоп? Ние много много обичаме и си замразяваме от морето есента и всяка седмица вадим и ядем. Намерих една рецепта за печен чернокоп маринован и децата си облизват пръстите, буквално.

ето тази рецепта 

 

Cook With A Smile | Маринован чернокоп на фурна - вечеря за 30 минути

 

  • Харесвам 3
  • Шок 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 28 минути , Nivear каза:

Ние готвим съомга без сметана - винаги на скара с лимон и розмарин.  Или правя в еърфраер на по малки парчета, като я мариновам в лимон, зехтин, бяло вино и розмарин и пипер меланж. Слагам и лимонова кора малко.

Говорейки за розмарина, мъжът ми е "оформил" розмарина и е орязал огромно количество - около един чувал за боклук (чист, де) от 100 л. Ако някой е в района мога да му дам много. Не мога да пратя понеже тръгваме за Истанбул рано в понеделник, а до следващия понеделник той ще изсъхне. Това не е проблем, но ние винаги пресен си режем и слагаме 🙂

Можем да дадем и на някой на път 🙂 Шумен - Истанбул 🙂 .

 

Как правиш чернокоп? Ние много много обичаме и си замразяваме от морето есента и всяка седмица вадим и ядем. Намерих една рецепта за печен чернокоп маринован и децата си облизват пръстите, буквално.

ето тази рецепта 

 

Cook With A Smile | Маринован чернокоп на фурна - вечеря за 30 минути

 

Рецептата е много добра,но това със замразения чернокоп не го разбирам нещо 🤷‍♂️

Публикувано:

Торта "Момчета, кой ще мете?"

- 500 мл бита сметана

- банани

- натрошен блат

 

Не изядоха бананите, много здравословно им дойде.

 

Афтърпартито е с метлата и трохите навсякъде. 
 

IMG_20220402_194440.jpg

IMG_20220402_194712.jpg

  • Харесвам 11
Публикувано:
преди 7 часа, Branko каза:

Рецептата е много добра,но това със замразения чернокоп не го разбирам нещо 🤷‍♂️

 И защо?

 

Прясна дива риба през зимата  ние няма от къде да вземем. Не намираме разлика честно между замразен с вътрешностите чернокоп овкусен по горната рецепта и пресен, а сме изяли доста.  Но е въпрос на вкус, разбира се. 

  • Харесвам 4
Публикувано:

Покрай този вятър вчера попаднахме на пазара и като тотално луда жена спретнах бързи планове за домашна лучена супа. Направих си бульон от закупените говежди кокали, изпекох си хляб за филийките и пъхнах половината от оцелялата ми зимата мащерка в тенджерата. Снимки няма, защото иначе супата си изглеждаше като лучена супа. 

https://goodlife.bg/article/881-Nai-dobrata-frenska-luchena-supa-koyato-shte-vkusite?page=2

 

И пак съм се заела със спаначеното предизвикателство, засега на Жижо не му омръзва. Готвих го с печурки, бешамел и няколко изостанали сирена. Днешният половин килограм отиде за манджа с карамелизиран лук, кимион и пушен пипер, сушени смокини, нахут и буркан телешко. Но с новозакупения 500 гр спанак вече не знам какво да готвя, та който има препоръки, да казва.

 

От всичко сготвено, най-вкусна ми се видя лютеницата от баба ми, която намазах на една оцеляла филийка 🙃

 

Моля и за рецепта за хляб, умерено лесна, нямам нищо против дори да меся, ако има снимки какъв резултат гоня 🙂  Тази горе в гювеча не е достатъчно подробна и не се справям с нея, става тъп хляб, малко мокър вътре, не с балончета като фокачата и хубава коричка. 

  • Харесвам 4
Публикувано:
преди 16 минути , Lindt каза:

 

 

 

 

  Тази горе в гювеча не е достатъчно подробна и не се справям с нея, става тъп хляб, малко мокър вътре, не с балончета като фокачата и хубава коричка. 

Става, става. По-дълго се пече, като се получи хубава кафява коричка отгоре, а се проверява и отдолу, също да е с кафяв цвят. Аз го проверявам около 5 пъти, примерно.

  • Харесвам 1
Публикувано:
В момента, rdd каза:

Става, става. По-дълго се пече, като се получи хубава кафява коричка отгоре, а се проверява и отдолу, също да е с кафяв цвят. Аз го проверявам около 5 пъти, примерно.

Става, разбира се, просто не вкъщи. Аз имам 3 неуспешни опита и предпочитам за тестени изделия рецепти с клипчета, гифчета и всякакви инструменти, визуализиращи каква смес гоня, как изглежда после и тн 😄

  • Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   1 магеланец

    • tanil1965
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.