Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 7 часа, Marusinka каза:

Нарязани броколи без пънчетата (тях обикновено ги режа за супа), печени, обелени слънчогледови семки без сол по възможност, настъргано сирене Чедър, натрошен бекон (тук продават готови парченца бекон, но може да се изпече на фурна и да се натроши после) и сушени червени боровики (cranberries) или стафиди.

В къщи обожаваме броколи. Благодаря още веднъж за тази рецепта, която ще опитаме в най-скоро време. 🙂 🍺 

  • Благодаря 1
Публикувано:

Няколко снимки от тези дни. Вкусни станаха, препоръчвам:

- сладки с кайсии и бял шоколад - https://daniscookings.com/bg/soft-apricot-white-chocolate-cookies/?fbclid=IwAR1yq1CgwxMFf69A8ve2vJBPimbG43hac5HlrPp7ID8InpbItU-vBGDYWXo

- паеля с морски дарове - https://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2022/06/paella-with-tomatoes-recipe.html

- руло с белтъци и плодове - https://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2022/06/red-berry-meringue-swiss-roll-recipe.html

 

DSC_0081-2.jpg

 

DSC_0093-2.jpg

 

DSC_0112-2.jpg

  • Харесвам 15
  • Браво 12
Публикувано:
преди 30 минути , Eva eva каза:

Няколко снимки от тези дни. Вкусни станаха, препоръчвам:

- сладки с кайсии и бял шоколад - https://daniscookings.com/bg/soft-apricot-white-chocolate-cookies/?fbclid=IwAR1yq1CgwxMFf69A8ve2vJBPimbG43hac5HlrPp7ID8InpbItU-vBGDYWXo

- паеля с морски дарове - https://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2022/06/paella-with-tomatoes-recipe.html

- руло с белтъци и плодове - https://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2022/06/red-berry-meringue-swiss-roll-recipe.html

DSC_0112-2.jpg

Искрено ме радваш @Eva eva! Толкова са красиви тези снимки! А съм сигурен, че ще е и вкусно. 🙂 

 

П.П. След такива ястия и снимки не ми е сякаш достатъчно да поставя просто един емотикон под поста ти. Трябва да се помисли и за календар, в който според месеца да е и самото ястие. Със сигурност би се получило красиво. 🙂  

  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:

Това щеше да е по-добре да се нарече ориз с морски неща от Луси, не знам какво е общото с паея и защо е кръстена така и винаги съм се чудел защо трябва да се пише нещо като име, а да няма нищо общо с оригинала.

Това не значи, че не е хубаво!

Лук, моркови и кво ли не...

 

  • Замислям се 1
Дани Магелани
Публикувано:
В момента, Alexander каза:

Това щеше да е по-добре да се нарече ориз с морски неща от Луси, не знам какво е общото с паея и защо е кръстена така и винаги съм се чудел защо трябва да се пише нещо като име, а да няма нищо общо с оригинала.

Това не значи, че не е хубаво!

Лук, моркови и кво ли не...

 

Би било добре да дадеш превод на някоя оригинална испанска рецепта за паеля, за да бъдеш полезен.

  • Харесвам 4
Публикувано:
преди 15 минути , Alexander каза:

Това щеше да е по-добре да се нарече ориз с морски неща от Луси, не знам какво е общото с паея и защо е кръстена така и винаги съм се чудел защо трябва да се пише нещо като име, а да няма нищо общо с оригинала.

Това не значи, че не е хубаво!

Лук, моркови и кво ли не...

 

Не знам точно каква е разликата с "оригиналната" паея, но си гледам една снимка от миналата година от Палма - ами почти същата е на вид 🙂 Моята е малко по-водна, но аз не обичам сух ориз и нарочно я оставих така. За лука не мога да кажа - имаше ли, нямаше ли в тази в Палма. За морковите - Люси пише, че е сложила, защото е имала останали. Обаче, моята стана много по-вкусна от тази в Палма 🙂 Не се хваля, факт 🙂 

 

DSC_0356-2.jpg

  • Харесвам 7
  • Браво 3
Публикувано:

Може, за това изрично написах, че не значи, че не е вкусна още в предния пост.

Но това не е паея, каквото и да си говорим и не разбирам защо всякакви знайни и незнайни блогъри, инфлуенсъри и пр се напъват да привлекат внимание на всяка цена, но пък видно е, че успяват. Само как звучи, сложила моркови, защото имала.. сигурно и за лука е така

 

За това има ориз с нещо си, и има вече сто вариации.

 

Малко като неаполитанска пица в България с царевица, кисели краставици и т.н., е защо се казва неаполитанска?

 

Надявам се разбирате какво имам предвид.

 

@Eva eva абсолютно нищо лично, много ми харесват нещата, които пускаш и те имам за много добра в сферата!

  • Харесвам 5
Публикувано:
преди 7 минути , Alexander каза:

Това щеше да е по-добре да се нарече ориз с морски неща от Луси, не знам какво е общото с паея и защо е кръстена така и винаги съм се чудел защо трябва да се пише нещо като име, а да няма нищо общо с оригинала.

Това не значи, че не е хубаво!

Лук, моркови и кво ли не...

 

Мхм, и току-виж тутакси стане сложно.. Нещо като с мусаката - мусака с картофи, мусака с патладжани, мусака с тиквички... , ама в крайна сметка пак мусака. В Германия на всякакви подобни комбинации, изпечени на фурна в домашни условия, казват Auflauf и много много не уточняват - с гореизброеното ли, с карфиол ли, с броколи ли итн. 

 

С паеята - paella - ми се вижда по-комплицирано. Че и никога не съм се пробвала. Познавам само оригинал, ама не в Испания, а на испанци в Немско.

 

Също като и с капамата - банска, разложка или пък друга от региона, който обичам. Не мога да забравя как състудент на брат ми от МЕИ, години след завършването мобилизира и майка, и тъща да спретнат пред очите ми истинска разложка капама в Разлог с всички видове мръвки и екстри, само защото Ани е дошла с джуниора да кара ски, преди Банско да добие сегашния си обезобразиен вид. Спретването става в продължение на кажи-речи цял ден.. 😋  (Не вярвам Кольо Разложки да е знаел, че аз надписвах чертежите и на двамата, брат ми замо ги изчертаваше...)

Публикувано:
преди 2 минути , Alexander каза:

 

@Eva eva абсолютно нищо лично, много ми харесват нещата, които пускаш и те имам за много добра в сферата!

Благодаря 🙂 Разбира се, приказваме си 🙂 

  • Харесвам 1
Публикувано:

Една тикамасала с чикън от днес.

купувал съм гарам масала от много места България, Турция и други, но от Англия е най-добрата с разлика пред другите.

 

 

515D806D-8CED-4E7A-BE4C-AF2B6393EE41.jpeg

  • Харесвам 13
Публикувано:
преди 20 минути , EliDion каза:

А какво е "мутабал".?

Мутабал е арабска разядка на основата на патладжан и сусамов тахан. Подобно е на Баба Гануш, но в него се слага и цедено кисело мляко. Малко по-лек е и с по-фин вкус на чесън и лимон.

  • Харесвам 14
  • Браво 1
Публикувано:

Не е точно готвене, поне е "нещо по-така". За първи път и ми е интересно.

Щом е по австрийска рецепта, не може да не е вкусно. 

 

https://www.tantefanny.at/rezept/galette-mit-ziegenfrischkaese/

 

Рецептата си е рецепта, но вложих много въображение  и всъщност от танте Фани взех главно идеята, както и тестото, купено от Хит. Върху опаковката му имаше линк към рецепти, та ми беше по-лесно да измисля нещо.

Добавих още: големи щипки еко босилек от собствена градина, собственоръчно смляна и каращисана шарена сол от -найсет саморъчно брани треви от нова реколта, лют пипер от своя градина, мускатово орехче. Прясното козе сирене заместих с камембер и крема, овчето пожалих поради голямата опаковка, нарязах домати, откъснати завчера пак от собствена градина и го чакам да се опече. Ухае на вкусно 😋

 

Погледнах какво означава Galette, това значение не бях срещала:  https://en.wikipedia.org/wiki/Galette

295143428_1759366454414017_6661851944800430600_n.jpg

295333109_1073791516897044_8034161243038584118_n.jpg

295185665_865498637767186_320722199421646522_n.jpg

295266256_605907247769095_8977061970918751838_n.jpg

  • Харесвам 15
  • Браво 1
Публикувано:

Наближава отпуската. Спирам с покупките. Оглеждам се какво имам в хладилника, за да комбинирам и да обера продуктите така, че да не хвърлям нищо. На това му се вика отговорно управление на "хранителните потоци". Нали така, @jul 😉?!

Намерих паста, каймата в хладилника - ще ползвам 2/3 от нея, а с останалата 1/3 утре ще направя няколко принцеси на моето момченце. Кутия домати, магданоз, онова сирене Грана Падано, което е до найсти септември. Получи се вкусно.

20220726_200412.jpg.74525959c677954df89ece01f52751d1.jpg

 

  • Харесвам 11
  • Браво 6
Публикувано:

Тъй като у нас отпуската е още далече, за разлика при @Pantelej Putnik, все още караме на редовно пазаруване и мулти-култи кухня 🤣: редовният "италиански" брънч с любимата фокача, пилешки крилца по корейски и сааг алу (индийско къри с картофи и спанак):

 

20220213_132152-01.jpeg

 

20210327_195756.jpg

 

20220726_203757-01.jpeg

  • Харесвам 19
Публикувано:

Пак паея, понеже ме питахте назад как се прави, ето и малко подробности.

 

Предполагам, че нямате паиера, както и аз в момента, затова се използва най-широката тенджера която имате.

 

Загрява се 50-60мл зехтин и се слагат нарязани зелени и червени чушки, ако е само за двама половин чушка от всяка, ако е за 4 по една. Запържват се 4-5 минути и се добавя нарязан чесън, продължавате докато започнат леко да прегарят, това е много важно и е една от тънкостите на добрата паея.

След това се добавят 100-150гр домати, нарязани на дребно или от консерва. Слага се и малко сол.

Пак се бърка докато стане като гъста каша или т.нар софрито  което се използва за много неща, като има и лук за други ястия.

Когато е готово, се слага малко червен пипер и оцветителя - колоранте.  В България не знам от къде може да се намери, някои ползват шафран.

 

След това се слага бульон,  може да е от риба, пилешки  или зеленчуков, може и някой хубав бульон на прах, аз използвам такива от Англия, като трябва да се има предвид, че бульона-водата трябва да е 2-2,2 към 1 спрямо ориза който ще се сложи.

След това се слага всичко което ще се слага, предварително накисната малко бакла, калмари, малки миди-алмехас, има го в България под различни имена, скариди, големи миди, риба и т.н. Ако са замразени се чака да всичко да заври отново преди са сложи ориза. Точно преди ориза се слага  зелен боб, аз използвам замразен.

 

Ориза трябва да е за паея или поне да е от кръглия, в Бг горе долу става от Лидл от испанската седмица, но трябва да абсорбира много течностите като цяло.

Ориза се слага и се разбърква един път, паеята не се бърка, обратното на ризотото е, дори да загори леко няма проблем, това е търсен ефект за добрата паея.

След като заври отново се намаля силата на котлона, колкото да ври, няма нужда да е покрита, за да се изпарява по-добре водата.

 

Като изчезне водата или е почти на нула се спира и се изчаква още поне 5 мин преди да се сервира.

Сервира се от всичко и се добавя парче лимон, идеално върви с бяло вино и бира.

 

Като цяло става бързо 30-на мин максимум  и не е трудна, просто трябва да се спазят стъпките.

 

 

 

 

 

 

14C5A816-1FC6-483F-88F9-C1CF41CFDF98.jpeg

A89968B4-09AF-40A8-A6A0-E760FCBB219E.jpeg

C6E98BE7-C34F-4587-A638-F4AEA15A00DA.jpeg

CF173D3D-705D-402C-8C8E-5877D1B245CB.jpeg

EFFD8F46-E776-4E30-A10C-FDA000EE8224.jpeg

E615DC57-6722-4360-A8A4-F8275959D19B.jpeg

  • Харесвам 16
  • Шок 1
  • Благодаря 6
  • Браво 2
Публикувано:
На 5.03.2020 г. в 10:43, Дани Магелани каза:

Фичо и boogy83, ако толкова сте я закъсали от към готвачки на мусака, да взема да ви направя на следващата сбирка  едно обучение "Направи си сам мусака"! Добре е да можете. Момченца сте все пак, да не ви стане нещо!

П.П. Синът ми направи първата си мусака в шести клас. Няма невъзможни неща!

Моля, обучението да е по Готварско задоволяване, пък освен МУСАКА има и кЕКС за десерт. Черпя виртуално всички! 

IMG_20200718_171913098.jpg

IMG_20200718_172312011.jpg

IMG_20200718_172248492.jpg

  • Харесвам 11
  • Браво 1
Дани Магелани
Публикувано:
преди 9 минути , etty каза:

Моля, обучението да е по Готварско 

IMG_20200718_171913098.jpg

IMG_20200718_172312011.jpg

IMG_20200718_172248492.jpg

Обучението вече не е актуално. Мъжете от форума показаха, че се справят прекрасно не само с приготвянето на мусака.

А хора като Александър , Пантелей Пътник и др. показаха, че могат да водят майсторски класове.

  • Харесвам 5
Публикувано:
преди 50 минути , Дани Магелани каза:

Обучението вече не е актуално. Мъжете от форума показаха, че се справят прекрасно не само с приготвянето на мусака.

А хора като Александър , Пантелей Пътник и др. показаха, че могат да водят майсторски класове.

Да, да! И Граф Вронски също се справя отлично!

 

Нашият неделен брънч днес беше с роден привкус (подготвяме се за отпуската ;)) и с цел - пробвах френски кори за баница. Ами, една идея по-дебели от нашите, но баницата става също толкова вкусна. Та, айрян, малко зарзават, последната луканка от хладилника и два вида баница - вита и млечна. Ама млечната беше малко джиджана - с добавки от портокалов ликьор и тонка 😉.

И понеже тези дни гледах един корейски сериал, където част от действието се въртеше около една песен и един потребител на университетски форум с прякор "Maple Latte", взех, та си направих едно, да видя що е то.

 

Спойлър - кафе с мляко и с кленов сироп 😂

 

20220731_105322-01.jpeg

 

20220730_172733-01.jpeg

  • Харесвам 15
  • Благодаря 1
  • Браво 5
Публикувано:
На 24.07.2022 г. в 14:24, Alexander каза:

Една тикамасала с чикън от днес.

купувал съм гарам масала от много места България, Турция и други, но от Англия е най-добрата с разлика пред другите.

 

 

515D806D-8CED-4E7A-BE4C-AF2B6393EE41.jpeg

Много ясно, че Англия води 😆 Все пак чикен тиката е известно "индийско" ястие, което не съществува в Индия, а е част от английската кухня 🙂 

По времето, когато живеех в Лондон, известно време работех в индийското посолство по събития и на индийски сватби - доста люти спомени имам от двете 🌶️🌶️🌶️

За паелята - баклата бобчета или с шушулката? 

  • Харесвам 5
Публикувано:
преди 1 минута , jul каза:

Много ясно, че Англия води 😆 Все пак чикен тиката е известно "индийско" ястие, което не съществува в Индия, а е част от английската кухня 🙂 

По времето, когато живеех в Лондон, известно време работех в индийското посолство по събития и на индийски сватби - доста люти спомени имам от двете 🌶️🌶️🌶️

За паелята - баклата бобчета или с шушулката? 

Да, знам го този факт.

 

Баклата на бобчета.

  • Харесвам 2
Публикувано:
Преди 1 час, jul каза:

Много ясно, че Англия води 😆 Все пак чикен тиката е известно "индийско" ястие, което не съществува в Индия, а е част от английската кухня 🙂 

 

Това като едно от задължителните предложения в индийските ресторанти във Франция - cheese naan, който не съществува в Индия 😂

Айде и вечерята - салата с пушено патешко и нектарини на грил, малко моцарела, домат и краставица. И джин с тоник 😂

 

20220731_193450.jpg

  • Харесвам 19
  • Шок 1
  • Браво 5
Публикувано:

Добре че още през зимата ми мина мерака за кексове. Със сегашните цени на олио, брашно и яйца щях да се разоря😛😉. Май един кекс по-скъп ще дойде от мусака😄

  • Харесвам 1
  • Смея се 9
  • Замислям се 2
Публикувано:

Зависи какви са олиото, брашното и яйцата /сегашните са ми отдомашни кокошки, хранени с рукола и мащерка😄 /  v/s какви са и къде са пасли телетата за мляното месо. 

Инак мусаката се пече около 2 пъти по-бавно, а с този скъп ток... 😜

Все пак залагам в полза на мусаката, че то там има и 2-3 яйца с рукола в заливката и стана.... 😄

  • Смея се 9

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.