Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Следваща измишльотина,торта.Свободно съчинение,без мерене,теглене и пропорции.

Малко е кривунделеста,но то е,защото не ползвах ринг,ами,я направих в купа,като се охлади,обърнах в една чиния:)))

Очаквам Съра,да ме обяви и за изобретател на торти:)

За сега отвън,после ще покажа и отвътре.

192511282_IMG_20200417_1232063.jpg.b0f41e444c2e8231ef23aa18263510ad.jpg

 

  • Харесвам 12
  • Браво 1
Връзка към коментар

Много обичам френска селска торта. А с готовите кори "Медовик" от Берьозка (които ги има и във Фантастико) е готова за 15- 20 мин (приготвянето ѝ). 

Кремът се прави от:

200 гр. пудра захар
250 гр. масло
2 ванилии
1 кофичка (400 гр) заквасена сметана
1 кофичка (400 гр) кисело мляко 3,6%
Забърква се по реда на изброяване на съставките (1-во захарта с маслото и ванилиите, после се добавят заквасената сметана и киселото мляко).
След направата на крема- всяка кора се маже обилно с крем и накрая се засипва цялата торта със 150-200 гр. смлени орехи (може бадеми или лешници).

Между корите може да се сложи някакво сладко (боровинки, ягоди, малини). 
След няколко часа в хладилника е готова за консумация.

 

frenska selska torta.jpg

 

А довечера мисля да направя тези пърленки:

 

parlenki.jpg

  • Харесвам 10
  • Браво 4
Връзка към коментар
4 hours ago, Alexander said:

Мога да кажа, че съм доволен от поправителният с козунака.

Само, че реших да намеря и да направя Панетоне или по италианска рецепта писана на испански.
 

Леле, сега прочетох рецептата внимателно. Ами тя си е голяма играчка. Браво! Прекрасни панетоне-козунаци! 👏

 

 

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 15 часа, Pantelej Putnik каза:

 

Намери се брашно значи, а? Ще си признаеш 😆

Аз казах, че в наше село нямаме по магазините 😉.

Иначе аз имам 2-3 пакета в запас, даже и за козунак ще стигнат утре 😂.

Аз днес няма за готвя, ще караме на полуготови неща, петък е и ме мързи 😉.

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

@Роца и нейните кулинарни вдъхновения... Днес, благодарение на тях спретнах един киш с пушена сьомга и броколи. Това са останките :

 

 

IMG_20200417_192347.jpg

 

Самю двама сме, все пак. За гарнитура, зелена салата, с репички, малко краставица и много конър. Ама свърши преди да я документирам.

  • Харесвам 7
  • Браво 2
Връзка към коментар

@Julian999 каква ти е рецептата за тестото? Решила съм, че ще си го меся аз, така и така време бол и сега търся подходящата рецепта за тесто за пица. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 минути , Polina каза:

@Julian999 каква ти е рецептата за тестото? Решила съм, че ще си го меся аз, така и така време бол и сега търся подходящата рецепта за тесто за пица. 

Мога да препоръчам ето тази рецепта на maestro Vito Iacopelli. 🙂 Това е рецептата, по която ги прави мъжът ми и стават страхотни!

 

  • Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 43 минути , Polina каза:

@Julian999 каква ти е рецептата за тестото? Решила съм, че ще си го меся аз, така и така време бол и сега търся подходящата рецепта за тесто за пица. 

https://zi4e57.blogspot.com/2013/04/blog-post_17.html?m=1 тази пробвахме и не беше никак зле

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Бяхме си говорили за меса и маринати преди време.

Купих едни евтини стекове , мариновах в соев сос, мед, горчица, зехтин за около 1 час. Връчих на големия син да ги пече ( той си има техника на сух тиган под алуминиево фолио) и отидох да пекна малко зеленчуци за гарнитура. 

Придружих ги с конфитюра от червен лук на @Eva eva - онова малко бурканче на снимката) и малко халапеньо. 

Ева, твоят конфитюр ми е любим , а придобива и международна слава - занесох едно бурканче на приятелка -кулинарка и тя веднага поиска рецептата. Благодаря! 🙂

 

IMG_20200416_172803.jpg

IMG_20200416_173315.jpg

IMG_20200416_181945.jpg

IMG_20200416_184621.jpg

 

Днес и аз съм на вълна пици, вчера на страницата на BBC имаше статия за "истинските" наполитански пици в домашни условия и аз се вдъхнових! Хареса ми, че тестото се приготвя от вечерта и на другия ден по обяд имаш пици (някои рецепти искат "баене" през 3-4 часа) и ми харесаха инструкциите на майстора за печене в домашна фурна. Защото се ядосвам като видя заглавия "Лесно и бързо - истинска пица в къщи!!!" и после указанията започват със - "сложете пекарския си камък във фурната и загрейте до 250', след това с фурнаджийската лопата....бля-бля...".  Та днещ ще пробвам тази техника със запичането на дъното само на тестото с доматите и после допавяне на моцарела и качване на горното ниво. Ще докладвам!

О! Ето статията и рецептата!

  • Харесвам 10
  • Браво 4
Връзка към коментар
преди 1 час, samuraika каза:

Днес и аз съм на вълна пици, вчера на страницата на BBC имаше статия за "истинските" наполитански пици в домашни условия и аз се вдъхнових! Хареса ми, че тестото се приготвя от вечерта и на другия ден по обяд имаш пици (някои рецепти искат "баене" през 3-4 часа) и ми харесаха инструкциите на майстора за печене в домашна фурна. Защото се ядосвам като видя заглавия "Лесно и бързо - истинска пица в къщи!!!" и после указанията започват със - "сложете пекарския си камък във фурната и загрейте до 250', след това с фурнаджийската лопата....бля-бля...".  Та днещ ще пробвам тази техника със запичането на дъното само на тестото с доматите и после допавяне на моцарела и качване на горното ниво.

Ние вкъщи правим пици само и единствено с помощта на ето такъв уред. Той е с каменна основа за печене и резултатът е разкошен.

562616401_g10006-lato-pizza-dsc8824-no-it1.jpg.6b0e73c35c18bc46c53df09c37191b28.jpg

Я кажи за тоз конфитюр от червен лук!

 

Аз да си кажа - преди няколко минути извадих от фурната първия козунак, който някога правя в живота си. Мирише прилично, изглежда горе-долу, дано на вкус и на структура да е добре. Приложих рецептата на @BlackArt77, с леки запълвания на неяснотите в неговата рецепта и модификации, продиктувани от обстоятелствата.

Основният проблем беше, че започнах твърде късно и нямах представа колко време ще ми отнеме. Така че доста дълго си отвисях, докато маята, разтворена в мляко, шупне (мушната в отделна стая с надут до дупка климатик). Междувременно разбърках яйцата и захарта наистина до кремообразен вид. Само че когато маята най-накрая беше готова и започнах да смесвам съставките, се оказа, че яйцата са се разслоили и отгоре все така си беше кремообразната фаза, но отдолу имаше друга - течна. Може би трябваше да ги разбъркам пак, но ме домързя. Маслото го разтопих до телесна температура и стана екстра, само дето по средата на тази дейност нещо ми хрумна да местя съда за водната баня от едно място на друго, разплисках врялата вода и си изгорих три пръста!!! След това месенето мина безаварийно - смесвах, месих, премесвах, удрях тестото бих го, шамари, мае-герита, каквото ми дойде на ум. Оставих го порядъчно дълго време да втасва и след кратко ново премесване се заех с така наречените фитили. Отново проблем! Нямах представа какви размери трябва да получа на междинните части, а и на крайния продукт! В крайна сметка източих тестото, колкото го източих, пооформих го на масата и завъртях фитилите. Авторът на рецептата е написал, че за пълнеж можем да слагаме каквото си пожелаем и аз се придържах възможно най-стриктно към това изискване - сложих риба тон. След това - отново драма! Понеже се оказа, че вкъщи нямаме корсет, в който да стегна тоя ми ти козунак, през повечето време си мислех, че ще го пека в една кръгла купа Pyrex... съответно трябваше да докарам що-годе кръгла форма. Това разбира се не се получи, така че поставих трите фитила един до друг и набързо извъртях една регулярна рибена кост. А и ме достраша да слагам стъклото във фурната. После хванах туй сплетено чудо и го пльоснах в една тава. Тук трябва да кажа, че ми направи впечатление как при уж сравнително равномерни по деблелина фитили плетката се получи по-рехава и уж недобре изглеждаща в единия край и по-стегната и прилична в другия. Подозирах, че това не е незначителна подробност и се оказах прав - след изпичането по-рехавата половина се оказа бухнала и напълно задоволяваща очакванията ми, докато по-стегнатата половина видимо остана по-компактна. Може би ще отрежа тази часат и ще я представя за козуначена кифла! Както и да е, печенето протече по данни от интернет, защото в рецептата тук няма указания - съответно първите десет минути на 220 градуса, после - на 180. Десетина минути преди очаквания край на печенето намазах туй чудо невиждано с белтък и го поръсих със захар.

Утре ще го опитам как е, а ако имам време, може да се пробвам да извъртя още един козунак. Пак казвам - този изглежда горе-долу от естетическа гледна точка, но от друга страна - изглежда страшно стабилен. Сигурен съм, че ако го оставя, няма да си промени формата и размера в следващите 30-40 години. Мисля, че това е от млякото, което използвах.

  • Харесвам 2
  • Браво 6
  • Смея се 7
Връзка към коментар

@Goal & Boss какви точно са ти неяснотите за да ги изгладим. Относно печенето е мой пропуск и си взимам забележка веднага. Всичко зависи от грамажа на тестото. Стандартен козунак 370 грама на тесто се пече на 180 градуса за 25 минути, по възможност с вентилатор. В зависимост от домашната фурна, ако видите, че много започва да се препича преди тези 25 минути да са изтекли, намалете фурната на 160 градуса. 

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 6 часа, Goal & Boss каза:

Ние вкъщи правим пици само и единствено с помощта на ето такъв уред. Той е с каменна основа за печене и резултатът е разкошен.

 

Я кажи каква е цената на тази фурна и от къде може да се снабди с нея човек? 🙂

Връзка към коментар

Такава фурна е наистина много добра. Приятели имат и неведнъж сме яли у тях пица. Но заради много местения от държава на държава, взехме pizza stone. Идеален е и за хлябове, като чабата, но си иска поне 1 час да загрее добре във фурната. Нашият камък е същият, като на тази фурна.

Връзка към коментар

@samuraika с моцарела, особено прясна винаги се слага по средата на печенето, тя за повече от 3-4 мин се стапя и ще се препече, ако седи 8-9 какво е с нормален кашкавал.

 

Иначе първо долу у после горе не съм пробвал, но съм пробвал на два пъти, първо тестото и после другите неща като и двата пъти си седи в средата. При пиците е добре фурната да е много силна, ама над 240 са рядкост.

 

Днес ще дам път  на жена ми, видяла някакво френско ядене с патка, а имаме две бутчета и ще се пробва.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
Преди 1 час, chandni каза:

Я кажи каква е цената на тази фурна и от къде може да се снабди с нея човек? 🙂

@chandni, преди го имаше в ЕМаг и беше къде 130- 140 лева. Ако се разтърсиш из нета, сигурно ще има някъде.. Аз го гледах, ама , реших, че за три пъти пица годишно в къщи, не е оправдано откъм заемане на място.

Пица мейкър му викат:))))))

П.П. Намерих една стара обява:

 

https://m.emag.bg/ured-za-prigotvane-na-pica-princess-pizza-maker-115000-1500w-nezalepvashto-pokritie-cherven-640203/pd/DKKRX3BBM/

Ето ти и обяснение:

 

https://m.div.bg/Майстори-на-пицата-за-5-минути_l.a_i.220492.html

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Благодаря, @AlexandraKo. Знам как се казва, виждала съм и да се продават, но исках да разбера за тази конкретно, тъй като е тествана и имам преки впечатления от някой, който я е ползвал. Иначе видях, че до преди 2 години са вървели по 130-134 лв, но в настоящия момент не намерих. А за каменна плоча за фурната също съм си мислила, но не съм сигурна, че резултатът би бил същият. Фурната ни не много силна - максимумът ѝ е 220 градуса, съответно пиците се пекат по 15+ минути, което неминуемо води до изсушаване на тестото. Друго си е да можеш да я опечеш за 5 минути...

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 42 минути , Alexander каза:

Времето за печене не се намаля с камък, той не вдига температурата.

Просто се изпича по-равномерно и създава коричка.

Не си съвсем прав, защото едно е да метнеш пицата върху вече нагорещения камък и той да прехвърли високата температура директно към тестото, съвсем друго е да сложиш пицата със студената тава във фурната и тепърва да започне нагряването на таавата от въздуха и отдаването на температурата към тестото, както и самото тесто да се нагрее и изпече. При показаната от @Goal & Boss фурна първо плочата отдолу ще бъде загрята, второ реотаните са много по-близо до пицата и изпичането ще стане по-бързо, отколкото в конвенционална фурна. 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

@samuraika, много се радвам, че съм била полезна и ви е харесал конфитюра от лук. 

 

@Goal & Boss, ето я рецептата за конфитюра от лук. Върви си перфектно с всякакви меса, сирена...

 

http://yoli-www.blogspot.com/2008/10/blog-post_27.html 

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 24 минути , chandni каза:

Не си съвсем прав, защото едно е да метнеш пицата върху вече нагорещения камък и той да прехвърли високата температура директно към тестото, съвсем друго е да сложиш пицата със студената тава във фурната и тепърва да започне нагряването на таавата от въздуха и отдаването на температурата към тестото, както и самото тесто да се нагрее и изпече. При показаната от @Goal & Boss фурна първо плочата отдолу ще бъде загрята, второ реотаните са много по-близо до пицата и изпичането ще стане по-бързо, отколкото в конвенционална фурна. 

Ако се използва студена тава да, аз не използвам-слагам ги върху решетката.

С камък или без, най-важно за пиците е колко градуса може да вдигне фурната.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.