Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

@Rumiana Заповядай ! 😊

 

Хляб със семена

За кексова форма пече се на 180 °С

 

2 ч.ч. брашно от спелта

1 ч.ч. пълнозърнесто брашно

1 ч.ч. бяло брашно.

(Може вместо 2 ч.ч. спелта, 1 ч.ч. спелта и 1 ч.ч. ръжено брашно (но от него хлябът не бухва))

100 мл кисело мляко (което може да се замени с прясно или 1 яйце )

1 ч.л. лъжичка сол

1 ч.л. лъжичка захар

1 бр. пакетче мая 7 гр.

3 с.л. олио

250 мл топла вода

3 с.л. семена за овалване на готовото тесто.

 

Семената изглеждат така:

 

1.jpg.d5a14276eba5f190db413b4fd0783843.jpg

 

Последно обаче намерих във фантастико на тяхната си марка същата компилация от 4 вида семена и даже цената беше по-изгодна. 

Спелта брашно или във фантастико или в Т маркет намирам, но не е много разпространено.

 

Един такъв цял хляб го бях направил на двойни сандвичи за 100х24 и перках само с тях почти 18 ч. Пробвах малко преди изкачването на Купена по въжетата да сгъна половин бар от големите на Фитспо обаче едвам го сдъвках и преглътнах. Проблема с храненето при дълги и тежки натоварвания е, че на един етап като се поизмориш нищо не ти влиза добре в стомаха, но този хляб някак си се сдъвква и преглъща по-лесно, в същото време дава доста енергия. Аз се поизморих тогава, чак след Беклемето малко преди Козя Стена, а от там има около 3,5 ч до Ехо още. Ползвал съм го и с колелото, даже го ползвам от доста време и ефекта е много добър. Разбира се, това не замества правилната и системна подготовка, да не се очаква, че го ядеш и летиш както си лежиш на кревата. 😂🤣😆 Не съм усетил тежест от него за разлика от когато ям бял хляб. Този също някак си се разгражда по-лесно сякаш и отдава по-бързо енергията, не отнема толкова от силите на тялото както белия да го преработи. Бях повлекъл един младеж с мен зел дал от Беклемето до финала и го черпих с един сандвич, после каза, че верно му дошли сили, ама не знам дали не е плацебо ефекта. 😂🤣😆

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

@Rumiana Ето малко интересни факти за Спелтата:

 

Спелтата (Triticum spelta), в България наричана още шпелта и динкел, e вид древна пшеница. Била е основна храна в части на Близкия изток и Европа от Бронзовата епоха до Средновековието.

Днес се възприема като здравословна храна, тъй като има по-висок процент на протеини от пшеницата, както и голямо количество фибри, минерали и витамини. Има почти 2 пъти повече витамин А и витамини от група B, мазнини, фосфор и белтъчини. Съдържа глутен, при това в големи количества, но той е различен от този в обикновената пшеница, както като съотношение на глиадин и глутенин, така и като матрица на протеините, която е по-лесно разтворима във вода и съответно по-лесно усвоима от храносмилателната система. (Вероятно затова дава толкова енергия при големи натоварвания)

Не приема торене (така не може да се увеличава добивът), не поема тежките метали, не се излющва – все причини, които не я правят комерсиална. Брашното, получено от спелта, е фино, а приготвените с него хляб, бисквити и макаронени изделия имат много приятен вкус.

 

Triticum aestivum subsp. spelta е вид окултурена пшеница, отглеждана до средата на 20 век, след което напълно е изместена от хлебната пшеница. Вирее на сравнително по-плодородни почви. Напоследък е популярна в органичното земеделие, защото може да се отглежда в технология с по-малко добавени торове. Понася се по-добре от хора с хранителни алергии към пшеница, поради по малък на брой алергени.

Генетично възниква (първоначално) преди 9500 години в Близкия изток, като предхожда с малко появата на хлебната пшеница. Някои допускат, че европейската спелта е със самостоятелен произход и е произлязла от хлебната пшеница няколко хилядолетия по-късно. Спелтата е хексаплоид.

  • Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 3 минути , Lindt каза:

Ами какво да ви кажа, една жена каквото и да може да сготви, понякога се налага да си вечеря в компанията на котката си :rolleyes:

 

IMG_20220901_184551.jpg.8fcb5f7b7b6770670d74b4467179b2e4.jpg

Освен ако няма алергия към космати 😂

 

@Lindt каква порода беше? Мисля, че си казвала, но не помня. Британска сива?

  • Смея се 2
Връзка към коментар
В момента, Marusinka каза:

Освен ако няма алергия към космати 😂

 

@Lindt каква порода беше? Мисля, че си казвала, но не помня. Британска сива?

A, да, добре е човек да няма алергии. А за всеки случай, ако не иска да отключи, не отива в Аризона :biggrin:

 Да, British Shorthair е уж Бенчо, обаче не е особено породист, челюстта и въобще главата му не е така масивна. 

 

 

  • Харесвам 2
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, Tonyco каза:

@Rumiana Ето малко интересни факти за Спелтата:

 

Спелтата (Triticum spelta), в България наричана още шпелта и динкел, e вид древна пшеница. Била е основна храна в части на Близкия изток и Европа от Бронзовата епоха до Средновековието.

Днес се възприема като здравословна храна, тъй като има по-висок процент на протеини от пшеницата, както и голямо количество фибри, минерали и витамини. Има почти 2 пъти повече витамин А и витамини от група B, мазнини, фосфор и белтъчини. Съдържа глутен, при това в големи количества, но той е различен от този в обикновената пшеница, както като съотношение на глиадин и глутенин, така и като матрица на протеините, която е по-лесно разтворима във вода и съответно по-лесно усвоима от храносмилателната система. (Вероятно затова дава толкова енергия при големи натоварвания)

Не приема торене (така не може да се увеличава добивът), не поема тежките метали, не се излющва – все причини, които не я правят комерсиална. Брашното, получено от спелта, е фино, а приготвените с него хляб, бисквити и макаронени изделия имат много приятен вкус.

 

Triticum aestivum subsp. spelta е вид окултурена пшеница, отглеждана до средата на 20 век, след което напълно е изместена от хлебната пшеница. Вирее на сравнително по-плодородни почви. Напоследък е популярна в органичното земеделие, защото може да се отглежда в технология с по-малко добавени торове. Понася се по-добре от хора с хранителни алергии към пшеница, поради по малък на брой алергени.

Генетично възниква (първоначално) преди 9500 години в Близкия изток, като предхожда с малко появата на хлебната пшеница. Някои допускат, че европейската спелта е със самостоятелен произход и е произлязла от хлебната пшеница няколко хилядолетия по-късно. Спелтата е хексаплоид.

От 10-ина години винаги я имам у дома и редовно си докупувам, главно в Хит и Кауфланд съм я намирала на богоугодни цени. Ползвам брашното за печива като мъфини и кексчета 😋

  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 11 минути , Lindt каза:

A, да, добре е човек да няма алергии. А за всеки случай, ако не иска да отключи, не отива в Аризона :biggrin:

 

 

А в началото на 90-те е било хит за астматично болни 🤷‍♀️

  • Шок 1
Връзка към коментар
преди 10 часа, Anna Kalinovska каза:

Фотографска техника? 🤔 - За нея си трябва и предметна маса.. 

Абе, ако няма предметна маса, и кухненската върши работа 🤣🤣🤣

 

П.П. по темата - на мен още ми готвят, та няма какво да показвам. Но пък си купих книга на Джейми Оливър 🤣

 

20210327_195734.jpg

  • Харесвам 10
  • Браво 3
Връзка към коментар

Мексиканска закуска по американски с остатъци или тъй наречената югозападна американска кухня - яйца на очи върху гнездо от дърпано свинско и бобено пюре. Обикновено се сервира с топли царевични тортийи, но аз не ги ям.

B7BD75EB-172F-496D-946A-30C30BF3C972.jpeg

  • Харесвам 11
Връзка към коментар
преди 3 часа, Роца каза:
преди 13 часа, Anna Kalinovska каза:

Фотографска техника? 🤔 - За нея си трябва и предметна маса.. 

Абе, ако няма предметна маса, и кухненската върши работа 🤣🤣🤣

 

Ох, аз ще се скрия в ъгъла тогава с моята врата (от кокошарник) за подложка 😜

 

1854313337_Screenshot2022-09-01231954.jpg.86f687faa2f00cec3fe6915a0e8a16f5.jpg

 

@Anna Kalinovska, издай кой е про-то 🙂. Аз за триковете с фалшивите съставки, за които намекваш, само по филмите (тв рекламите) съм чувала.

 

@Роца, коя е книгата?

  • Харесвам 9
  • Браво 6
Връзка към коментар
преди 3 часа, Роца каза:

Абе, ако няма предметна маса, и кухненската върши работа 🤣🤣🤣

 

П.П. по темата - на мен още ми готвят, та няма какво да показвам. Но пък си купих книга на Джейми Оливър 🤣

 

20210327_195734.jpg

Аз съм му фен, но в темата си публикувала такива вкусни красоти, че една седмица Джейми Оливър ще трябва да прави copy/paste/translate...

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 29 минути , Sju каза:

 

Ох, аз ще се скрия в ъгъла тогава с моята врата (от кокошарник) за подложка 😜🤭

1854313337_Screenshot2022-09-01231954.jpg.86f687faa2f00cec3fe6915a0e8a16f5.jpg

 

@Anna Kalinovska, издай кой е про-то 🙂. Аз за триковете с фалшивите съставки, за които намекваш, само по филмите (тв рекламите) съм чувала.

 

@Роца, коя е книгата?

Аз имам и набор дъски от паркет (и не само), ама те са за фон 😄 

Книгата е "5 Ingredients: Quick and Easy Food" - https://www.amazon.com/5-Ingredients-Quick-Easy-Food/dp/1250303885?dplnkId=f1e63611-3a7d-46ea-9353-e6e4ee7bcb96

А професионалните фууд-стилисти имат цял набор от трикове - като почнеш от веро върху кожата на пилето, за са изглежда с лъскав загар, минеш през сума ти клечки по сандвичите и завършиш с глицерин (ако не ме лъже паметта) по чашите за запотен вид. Имам една книга за професионален фууд-стайлинг, та оттам имам разни спомени... 

 

@ven62, благодаря ти! 

  • Харесвам 6
Връзка към коментар
Преди 1 час, Роца каза:

Книгата е "5 Ingredients: Quick and Easy Food" - https://www.amazon.com/5-Ingredients-Quick-Easy-Food/dp/1250303885?dplnkId=f1e63611-3a7d-46ea-9353-e6e4ee7bcb96

А професионалните фууд-стилисти имат цял набор от трикове - като почнеш от веро върху кожата на пилето, за са изглежда с лъскав загар, минеш през сума ти клечки по сандвичите и завършиш с глицерин (ако не ме лъже паметта) по чашите за запотен вид. Имам една книга за професионален фууд-стайлинг, та оттам имам разни спомени... 

И аз имам само тази, честито! Подарък ми беше, но с нея получих и книгата на Гордън Рамзи https://www.amazon.com/Gordon-Ramsay-Bread-Street-Kitchen/dp/1473651433, от която дори сготвих една рецепта 😆 В на Джейми книгата все ми липсва петата специфична съставка, която всъщност прави ястието отличително 🤭

 

Абе и аз съм ги чувала тези трикове + бира със сода или веро за пяна; сок, вместо вино или уиски, но като изключим запотените чаши и фалшиви кубчета лед, все си мислех, че лепилата и машинните масла са за големи продукции.

  • Харесвам 1
  • Смея се 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 6 часа, Sju каза:

И аз имам само тази, честито! Подарък ми беше, но с нея получих и книгата на Гордън Рамзи https://www.amazon.com/Gordon-Ramsay-Bread-Street-Kitchen/dp/1473651433, от която дори сготвих една рецепта 😆 В на Джейми книгата все ми липсва петата специфична съставка, която всъщност прави ястието отличително 🤭

 

Абе и аз съм ги чувала тези трикове + бира със сода или веро за пяна; сок, вместо вино или уиски, но като изключим запотените чаши и фалшиви кубчета лед, все си мислех, че лепилата и машинните масла са за големи продукции.

 

преди 6 часа, Sju каза:

И аз имам само тази, честито! Подарък ми беше, но с нея получих и книгата на Гордън Рамзи https://www.amazon.com/Gordon-Ramsay-Bread-Street-Kitchen/dp/1473651433, от която дори сготвих една рецепта 😆 В на Джейми книгата все ми липсва петата специфична съставка, която всъщност прави ястието отличително 🤭

 

Абе и аз съм ги чувала тези трикове + бира със сода или веро за пяна; сок, вместо вино или уиски, но като изключим запотените чаши и фалшиви кубчета лед, все си мислех, че лепилата и машинните масла са за големи продукции.

 

преди 6 часа, Sju каза:

Абе и аз съм ги чувала тези трикове + бира със сода или веро за пяна; сок, вместо вино или уиски, но като изключим запотените чаши и фалшиви кубчета лед, все си мислех, че лепилата и машинните масла са за големи продукции.

😵 Тези номера на профитата явно съм попуснала в залисията си, не знаейки къде по-напред да гледам и чии реплики да слушам по време на фотосесията в софийската Виктория, преди 4 години, когато фотографът с пресен пирон в подбедрицата и с патерица насочваше оръдието седнал, понеже не можеше легнал.. А техноложката и шеф готвачите се суетяха и избираха най-добра поза и светлина за манджите върху пак професионалната предметна маса.., като това често траеше и повече от час... 🙃

  • Харесвам 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 8 часа, Роца каза:

веро върху кожата на пилето, за са изглежда с лъскав загар, минеш през сума ти клечки по сандвичите и завършиш с глицерин (ако не ме лъже паметта) по чашите за запотен вид.

Явно затова не стават за опитване по време на заснемането. Добре, че навреме ми бяха казали, защото очаквано изглеждат неустоимо апетитни.. Иначе как ще си ги поръчаш от менюто на ресторанта 😎 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
На 1.09.2022 г. в 18:47, Lindt каза:

Ами какво да ви кажа, една жена каквото и да може да сготви, понякога се налага да си вечеря в компанията на котката си :rolleyes:

 

IMG_20220901_184551.jpg.8fcb5f7b7b6770670d74b4467179b2e4.jpg

Един приятел казва така: "Котката е крайна фаза на самотност !" 😋

  • Смея се 2
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 29 минути , Tonyco каза:

Един приятел казва така: "Котката е крайна фаза на самотност !" 😋

Една вечер казах на фамилията, че ще си взема котенце, ей така за дружинка. За куче не ставам, абсурд..

Когато се прибрах, край паркинга напред-назад търчеше нещо бяло. Като отключвах входната врата, заоблизва босите ми крака, беше неустоима. Отворих вратата и казах: Влизай, пък ще видим.

И видяхме: Вече 15-та година споделяме обеди, вечери и похапвания между тях.. Ама се оказа кръстоска с котка - и скоклива, и хитрушка, и гальовна компаньонка 🐈🐕 🙃

  • Харесвам 1
  • Смея се 2
Връзка към коментар

Днес бях за риба в океана. Имах късмета да хвана няколко риби, като взех 2 от тях - риба тон и уаху. Подарих тона на бабата в хотелчето, където сме отседнали. Просто така - от сърце. Тя веднага ми каза, че ако искам мога да я продам за хубава сума. "Госпожа, аз не съм бизнесмен. Искам просто от сърце да Ви подаря тази риба като благодарност, че сте така мила с мен." "Много, много благодаря! Ще ви сготвя нещо с рибата."

Е, сготви! Креолска домашна кухня - съвсем прясна риба тон къри от кокосово мляко и салата от папая.

Е, какво да кажа?! Раят има реални измерения. 🙂 

20220904_135401.jpg.c5482673a18330c5dd28c8910e0f63a6.jpg

 

20220904_135407.jpg.7127a899c7331fb3225244fe704e8e73.jpg

 

20220904_135559.jpg.605e52f6a3185f25e2172624461f55dd.jpg

 

Към компанията се присъедини и този приятел от Южна Африка

20220903_185430.jpg.630dea91d7d5326d3765d9f57d645bc8.jpg

  • Харесвам 15
  • Браво 8
Връзка към коментар
На 2.09.2022 г. в 0:41, Sju каза:

И аз имам само тази, честито! Подарък ми беше, но с нея получих и книгата на Гордън Рамзи https://www.amazon.com/Gordon-Ramsay-Bread-Street-Kitchen/dp/1473651433, от която дори сготвих една рецепта 😆 В на Джейми книгата все ми липсва петата специфична съставка, която всъщност прави ястието отличително 🤭

 

Аз пък нямам тази на Гордън 🙂. Уж съм повече негов фен, но сега установих, че имам само 4 негови книги, срещу вече 5 на Джейми 😂

Но най-много имам нърдовски готварски книги 😂

 

Аз вече съм вкъщи, та започнах полека готвенето - днес традиционният брънч, любимият на всички у нас "италиански"

 

20220904_105957.jpg

  • Харесвам 18
  • Браво 2
Връзка към коментар

Ами, човек и добре да живее, лежерното безвремие на някой гръцки плаж рано или късно все свършва и отново на тръстиката:

 

4BFAAA59-9AF0-44E5-9025-306B3E80092D.jpeg.1b71b8862136dc7580b8de0b14d1a6b6.jpeg

 

8AF07BA2-A6E7-4405-99C5-13E75572B8F0.jpeg.148f6040d279f7f42dd0823368df8653.jpeg

 

Уж взех 6 чушки за салата, ама този чушкопек голяма греда… слаб и бавен, а с него изкарахме 3.5 години в Украйна:

 

EEB2F6FA-9F43-4202-AA9E-12429E1CC094.jpeg.8553cd7ec00cc1219199afd9cb857519.jpeg

  • Харесвам 17
Връзка към коментар
преди 25 минути , ДиянаВ каза:

@DaBo чушките са мутанти, затова😄

Тъй, тъй, ама изпих половин бутилка вино, докато ги опека... затова чушкопекът е виновен! 🤣

 

Майтапът настрана, но чушките наистина си бяха бая големички. Тази пролет купих обаче един чушкопек за стария апартамент, преди да ни дойде багажът. Определено е доста по-мощен и оттам чушките стават бързо. Ще ги разменям. 😉

  • Смея се 8
Връзка към коментар

На мен ми изглежда че чушката се губи вътре, та сигурно не се опича добре...

Трябва да опека пак чушки и патладжани, на газовия котлон, че чушкопек нямам.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.