Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

преди 6 минути , neuromancer каза:

На мен ми изглежда че чушката се губи вътре, та сигурно не се опича добре...

Трябва да опека пак чушки и патладжани, на газовия котлон, че чушкопек нямам.

Да изпращаме един троен, а? Тъкмо са ги пуснали във всички магазини. Аз навремето мъкнех глинен гювеч за Колумбия в ръчния багаж, а приятел мъкна за там чушкопек. Използва го с някакъв трансформатор за ток.

Чушката беше наистина много голяма и затова така изглежда, иначе и това е троен чушкопек. Просто се сетих да снимам епопеята чушкова на последната чушка.

Връзка към коментар

Става на ламарина на котлона, като едно време на село на огън. Аз преди правих, ама беше отдавна.

Иначе трябва носене, па мощен трансформатор, че съвсем обикновен не става. А мога и да разбъзикам таблото вкъщи, ама не ми се занимава.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 11 часа, neuromancer каза:

Става на ламарина на котлона, като едно време на село на огън. Аз преди правих, ама беше отдавна.

Иначе трябва носене, па мощен трансформатор, че съвсем обикновен не става. А мога и да разбъзикам таблото вкъщи, ама не ми се занимава.

Видях интересен метод на печене във фурна. Закачаш кукичките /дръжките на чушките/ на решетката. Отдолу тава за сока, ако нещо протече. Печеш на силна фурна.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

С чушките, най-големият ми проблем е, че ако предприема каквито и да са действия в домашни условия (фурна или котлон), след това една седмица у дома мирише на печене чушки. Ако ще  и два абсорбера да включа и да отворя всякакви прозорци..... Не че не обичам уханието на изпечена червена чушка, ама някак, много ми идва да мирише цялата къща 😄

 

Затова, или на балкона (на грилчето), или при мама свеки на двора. 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Спомняте ли си моя риболов от вчера? Рибата тон, която подарих на бабата? Днес тя ми предложи друго ястие, като каза, че едва ли в Европа мога да ям подобно нещо. Как да ям толкова прясна риба тон в Европа!?! "Ще ти я приготвя сурова за предястие и върви много на питие."

20220905_125751.jpg.1c83742d7671c72f8721ab7c16f81b1b.jpg

 

20220905_125745.jpg.8d510fac9c6d3c24a00ab5e9791474f6.jpg

 

20220905_125758.jpg.3530ee717fbf70917896497a7d4f731d.jpg


"Сурова риба?!?" Да, точно така. Съвсем сурова. Но се приготвя така само прясна. Ако има кой да я хване и да ти я донесе същия ден. Раят има реални измерения!

Така фино подправена.... Тази приятна масленост и сладост сякаш.... Един момент - цял живот. Раят има реални измерения!

  • Харесвам 9
  • Браво 4
Връзка към коментар
преди 5 минути , Pantelej Putnik каза:

Спомняте ли си моя риболов от вчера? Рибата тон, която подарих на бабата? Днес тя ми предложи друго ястие, като каза, че едва ли в Европа мога да ям подобно нещо. Как да ям толкова прясна риба тон в Европа!?! "Ще ти я приготвя сурова за предястие и върви много на питие."

20220905_125751.jpg.1c83742d7671c72f8721ab7c16f81b1b.jpg

 

20220905_125745.jpg.8d510fac9c6d3c24a00ab5e9791474f6.jpg

 

20220905_125758.jpg.3530ee717fbf70917896497a7d4f731d.jpg


"Сурова риба?!?" Да, точно така. Съвсем сурова. Но се приготвя така само прясна. Ако има кой да я хване и да ти я донесе същия ден. Раят има реални измерения!

Така фино подправена.... Тази приятна масленост и сладост сякаш.... Един момент - цял живот. Раят има реални измерения!

Браво на бабата! Тутакси се сещам за севиче в Перу. Приговят го от уловена в същия ден риба и се предлага до обяд. Поръчвах си при всяка възможност не непременно като предястие, но върви с питие. Приятелки, живели във Венецуела и попътували и наоколо казваха, че и някъде в София го приготвяли някога.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Няколко държави в Южна Америка се борят както за произхода на пиското, така и на севичето. Най-хубавото севиче съм яла в Лимасол (закара ни местна колежка на моя мъж) и в Картагена, Колумбия. Най-пивкото писко беше в Чили. А иначе не ям суши с риба...

 

@Pantelej PutnikПредполагам, че това е нещо наистина много добро!

Аз ще се скрия някъде с моето пиле с грах... 🤣

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 12 минути , DaBo каза:

Няколко държави в Южна Америка се борят както за произхода на пиското, така и на севичето. Най-хубавото севиче съм яла в Лимасол (закара ни местна колежка на моя мъж) и в Картагена, Колумбия. Най-пивкото писко беше в Чили. А иначе не ям суши с риба...

 

@Pantelej PutnikПредполагам, че това е нещо наистина много добро!

Домашно приготвена креолска храна от "нашата" баба. Супер баба, супер храна! Освен това я сервира съвсем топла. 🥰 

"Щом един мъж се връща от риба, значи е гладен" - ми каза душичката и ми донесе чиния с папая, ананас, банани, диня и чаша фреш от папая. Истинските жени знаят какво иска един мъж. 😉 Умната жена познава мъжа и ползва това, за да постигне това, което природата й е повелила - да създаде уют в дома, да отгледа деца. Толкова е прост животът. 

  • Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 23 минути , DaBo каза:

Няколко държави в Южна Америка се борят както за произхода на пиското, така и на севичето. Най-хубавото севиче съм яла в Лимасол (закара ни местна колежка на моя мъж) и в Картагена, Колумбия. Най-пивкото писко беше в Чили. А иначе не ям суши с риба...

 

@Pantelej PutnikПредполагам, че това е нещо наистина много добро!

Аз ще се скрия някъде с моето пиле с грах... 🤣

Мисля си за второ Перу, ама Северно. Чили ми се размина в навечерието на вируса с висока финансова загуба, но ще наваксам някога цялата Патагония с Чили, Рапа Нуи и Боливия. И се чудя през февруари бих ли срещнала севиче някъде в Мекико 🤔

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, Anna Kalinovska каза:

Браво на бабата! Тутакси се сещам за севиче в Перу. Приговят го от уловена в същия ден риба и се предлага до обяд. Поръчвах си при всяка възможност не непременно като предястие, но върви с питие. Приятелки, живели във Венецуела и попътували и наоколо казваха, че и някъде в София го приготвяли някога.

В София съм яла преди много години севиче в Мексиканският на Кракра (Дома на архитекта), когато имаше мексикански ресторант там. 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 3 минути , Бръмбар каза:

В София съм яла преди много години севиче в Мексиканският на Кракра (Дома на архитекта), когато имаше мексикански ресторант там. 

Аха. Там никога не съм влизала. Само в залата на събития. Следователно като съм в Месико през февруари, ще мога да му се насладя.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Бях обещала много на зад в темата да покажа торта "Павловна". Не показах, защото не стана съвсем сполучлива. Но все пак се изяде. Отделих много време за търсене на рецепта, имаше магеланки, @DaBo, @Sju, които помагаха, но нямах много време за приготвянето и.

Сега имам следваща молба,  трябва ми  помощ, и беше писано във форума, многооо отдавна, че има фирми, които предлагат сурови продукти по определена рецепта и съответната рецепта, които могат да се получат на адрес. Интересува ме за UK.

Който е свободен и знае къде да потърси - благодаря!

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 20 минути , rdd каза:

Бях обещала много на зад в темата да покажа торта "Павловна". Не показах, защото не стана съвсем сполучлива. Но все пак се изяде. Отделих много време за търсене на рецепта, имаше магеланки, @DaBo, @Sju, които помагаха, но нямах много време за приготвянето и.

Сега имам следваща молба,  трябва ми  помощ, и беше писано във форума, многооо отдавна, че има фирми, които предлагат сурови продукти по определена рецепта и съответната рецепта, които могат да се получат на адрес. Интересува ме за UK.

Който е свободен и знае къде да потърси - благодаря!

Такива намерих неотдавна в HIT, Младост, и ме очароваха. Всичко ми стана супер приятно и сполучливо, някъде съм показала резултат, киш някакъв сякаш беше..

Сега имам в хладилника и чакат ред с настроение и време едновременно 🤓 2 опаковки от друг асортимент - кори за щрудел.

https://www.tantefanny.at/

 

А целувчена торта Павлова - нали знаеш защо се казва така и на кого е наименована 😉 - хапвам с кеф на Графа, в ресторанта на СБЖ. (Навремето там крем-питите бяха върхът и се поръчваха заедно с фамозните нервозни кюфтета още с влизането, т.к. много бързо свършваха. Сега никой не ги прави вече такива, технологично се искат 2-3 дни, за да станаг корите хрупкави. Същата работа и с тортата Гараш 😒)

IMG_20220908_101952.jpg

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 28 минути , rdd каза:

Бях обещала много на зад в темата да покажа торта "Павловна". Не показах, защото не стана съвсем сполучлива. Но все пак се изяде. Отделих много време за търсене на рецепта, имаше магеланки, @DaBo, @Sju, които помагаха, но нямах много време за приготвянето и.

Сега имам следваща молба,  трябва ми  помощ, и беше писано във форума, многооо отдавна, че има фирми, които предлагат сурови продукти по определена рецепта и съответната рецепта, които могат да се получат на адрес. Интересува ме за UK.

Който е свободен и знае къде да потърси - благодаря!

Пробвай с търсене на "recipe box in UK" или "cooking box". На мен ми излизат разни предложения и статия/и с най-популярните 10 и т.н, но не съм ги гледала много подробно и не знам доколко ще ти свършат работа.

  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Изпитвам непонятна гордост всеки път, когато сготвя нещо с кокал, а пък Жижо го хареса, та споделям и тук пуeшките кълки с босилекови патладжани: 

 

IMG_20220908_130817.jpg.262387f493f8f29b4f7d0761a6cbc716.jpg

 

А понеже от седмици ми се ядат пълнени чушки, но все не си купувам такива, годни за пълнене, днес направих мързелива импровизация с булгур: 

 

IMG_20220908_195443.jpg.9ee2a98c5eaa745e9736313fd95383b3.jpg

  • Харесвам 15
  • Браво 3
Връзка към коментар

Радваме се на циганското лято.

Събрахме слънце, цветове и аромати и като Тюркоазените буркани на @Argentique, запечатваме си лято, редим бурканчета в редички...

Не си отивай лято, остани...

 

20220908_175912.jpg.1b03c820b5b46f3ded3646881cc32598.jpg

 

20220908_174932.jpg.d9608866773a827f147c73598f3d65f2.jpg

 

20220910_114158.jpg.f91bb3b6e7dcb2f41877170d0feb2a7f.jpg

 

20220908_180406.jpg.dfbb0743f43f0c823dca74ec1a6a2818.jpg

 

20220910_131404.jpg.e7eb087409b27d7260fd95f6ec4d5426.jpg

 

20220910_145406.jpg.04a5d6f8b8549a2de7a8e735c06276c9.jpg

 

20220910_213759.jpg.eba5457cc81ba7172f140526d9bd9172.jpg

 

20220910_112846.jpg.6df70a3eb0d1c89127ffd04ad89cd128.jpg

 

20220910_105947.jpg.65e027fb1876f4ee4b249712013390ad.jpg

 

20220910_110021.jpg.98e53b1cb54cbf8c9e7b9b2a90be87c6.jpg

Тази тава от кога е на служба само :girl_impossible::girl_impossible:...свят ми се зави. Ама съвестно и отговорно си върши работата.

 

 

 

 

 

 

  • Харесвам 11
  • Браво 14
Връзка към коментар

Много, много лошо ме тагна @Kalina Ivanova в тази тема... 😄
Argentique е от зодията, която на теория (потвърждавам, и на практика) най-много обича и се наслаждава на храната – Телец. Както казва една стара приятелка, като ѝ разказвам с подробности за нещо чудесно, опитано някъде по любимото ми Средиземноморие – ти така разказваш, че винаги огладнявам, а съм яла скоро. 🙂 Лошото е, че дори при поглед към снимка вече ми се лепва нещо някъде, а изобщо няма нужда, даже напротив.
Ще избягвам тази тема занапред, доколкото мога, още повече, че не съм от най-редовните готвачи. 🙂
Последният месец спокойно може да мине към графата „омеландзанихме се“ - т.е. карах основно на патладжани на грил и фурна в различни варианти. Рядко снимам сготвеното и вероятно няма да ми се разсърдите, ако ви сложа снимка от заведение, където понякога ходя да обядваме, когато случайно съм отишла до офиса. 
Това е обедно меню, а готвачът си играе така с всяка чиния. При хранене се задействат всички сетива. Съвършенството не знае граници....

 

305255802_10160344516917148_2989435789450126512_n.jpg.f77e85da45a55c0416ef34a6450e776b.jpg

 

@Kalina Ivanova, прекрасни кадри, а снимката с огряното от слънцето грозде ще ме вдъхновява дълго време... Ще взема да я сложа в моите бурканчета. 😉

  • Харесвам 13
  • Браво 3
Връзка към коментар

@ArgentiqueТагнах те, че твоите тюркоазени бурканчета са с друго съдържание, но със същия фантастичен заряд...хранят душата.

Не се сърди за темата:give_rose:

  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Една идея от мен за употребяване на останали палачинки - спагети от палачинки с масло, карамелен сос, банани, сладолед и пудра захар. Позволява толкова вариации и измислици.

IMG_20220911_161249.jpg

 

IMG_20220911_161229.jpg

  • Харесвам 18
Връзка към коментар
На 8.09.2022 г. в 19:59, Lindt каза:

Изпитвам непонятна гордост всеки път, когато сготвя нещо с кокал, а пък Жижо го хареса, та споделям и тук пуeшките кълки с босилекови патладжани: 

 

IMG_20220908_130817.jpg.262387f493f8f29b4f7d0761a6cbc716.jpg

 

А понеже от седмици ми се ядат пълнени чушки, но все не си купувам такива, годни за пълнене, днес направих мързелива импровизация с булгур: 

 

IMG_20220908_195443.jpg.9ee2a98c5eaa745e9736313fd95383b3.jpg

Я, дома имаме същите чинии ! От Vicko май преди 10 - 15 г са купувани по спомен, няма я тази верига вече. Имаме купа дето всяка вечер салатата си ядем в нея, малки, големи и дълбоки чинии, и една голяма към комплекта. 😁

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Пай с ЕКО (нали така е модерно сега 🤣😆) круши от градината на комшийката на село. Гледани съвсем натурално без пръскане и т.н., по-скоро сами се гледат. 😁 Принципно с ябълки го правя, но сега понеже имам голямо количество круши и гледам да ги употребя преди да са заминали, че са много сочни и сладки страхотен сорт ! Тестото забърках с бясната бъркачка дето си купих наскоро. До сега маслено тесто не бях бъркал с нея и за първи път ползвам последния вид бъркалка, но смея да твърдя, че се справя по-бързо и по-качествено от колкото аз с 2-те си ръце. 😁

 

20220913_072300.png.727098d61facf6ffea5f321e54ba8cbf.png

 

@Anna Kalinovska оказа се, че на телефона има функция за снимане на храна, като махаш фона и воаля ! Не е супер перфектно по ръбовете, но пък се получава желания ефект що-годе. 

  • Харесвам 12
  • Браво 6
Връзка към коментар
преди 2 часа, Tonyco каза:

Пай с ЕКО (нали така е модерно сега 🤣😆) круши

Казва се БИО 😉 

 

Да си призная, винаги съм се чудила на тези определения. Ще рече човек, че останалите (круши, плодове, месо ... не са био-логични а някакви синтетични вероятно). 

  • Харесвам 3
  • Смея се 3
Връзка към коментар
преди 16 минути , Lyubina каза:

Казва се БИО 😉 

 

Да си призная, винаги съм се чудила на тези определения. Ще рече човек, че останалите (круши, плодове, месо ... не са био-логични а някакви синтетични вероятно). 

Да, БИО, ЕКО и т.н. простотии. Нали расте на дърво и едното и другото ? И на колата имам един бутон ЕКО дето не съм го натискал никога и винаги съм се чудил какво па ЕКО може да стане като го натисна, ще спре да замърсява сигурно ? 🤣😆

Връзка към коментар

Мии първо се оплакваме от нитрати, хормони, антибиотици,  Е-та и какво ли не, пък после ЕКО-то било простотии...

То ясно, че винаги ще има недоволни.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.