Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

преди 13 минути , Роца каза:

Ха, не знаех, че в Щатите отглеждат също порода Waguy. Мнооого добре ви изглеждат стековете 😋

 

Нашият брънч днес беше "френски" - сирене, месца, червено вино от избата на нашите познати в Елзас и един "невидим" ябълков сладкиш.

Нарича се "невидим", защото се състои основно от ябълки и тестото е толкова малко, че се губи сред тях - вижда се на снимката с разреза. 😂

За вечеря имаме супа топчета (неснимана), а за утре приготвих едно южноафриканско ястие, bobotie - нещо като мусака, ама без картофи или зеленчуци и с подправки, напомнящи по-скоро Индийския океан, отколкото Средиземноморието.

 

20220925_112203-01.jpeg

20220925_113037-01.jpeg

20220925_181539-01.jpeg

Мечтите ми свързани с Франция:

 

1. Катакомбите под Париж

2. Винен тур 

3. Брънч у Роца

 

 

П.П. Да, отглеждат, но е доста по-различно от японското. Даже вчера нашият приятел, който донесе месото, ни разказа в подробности за японското, австралийското и американското уагу. Аз не бях опитвала японско досега и ако трябва да ги степенувам номер 1. Японско, 2. Австралийско 3. Американско

  • Харесвам 6
Връзка към коментар
Преди 1 час, Marisha каза:

Може ли рецепта за "невидим" ябълков сладкиш.

Да, разбира се! 

 

Невидим ябълков сладкиш

за форма с диаметър 23 см

 

1,4 кг ябълки тип "Златна превъзходна" (Golden)

3 яйца

80 г брашно

25 г лешниково брашно (това си е моя добавка, може да я замениш със същото количество брашно)

1,5 пак. бакпулвер (15 г)

1 ч.л. канела

65 г захар

125 мл прясно мляко

1 с.л. коняк (може да се пропусне и да се замени със същото количество мляко)

30 г разтопено масло

 

Тавата, покрита с пекарска хартия, се намазнява и назахарява (като набрашняването, ама със захар 😂. Това ще даде една допълнителна карамелизация по краищата).

Фурната се загрява на 170 градуса.

Ябълките се обелват, семките се махат и се настъргват в робота на тънки ивици. Поръсват се с лимонов сок, за да не покафеняват.

Брашното, лешниковото брашно, бакпулвера и канелата се разбъркват в купа

Яйцата се разбиват със захарта на пяна. Добавят се като се редуват и като се разбърква след всяка добавка – половината брашно, разтопеното масло, прясното мляко, останалото брашно.

¾ от сместа се изсипва в купата с ябълките, разбърква се добре, докато се покрият напълно от всички страни. Изсипват се в тавата, като по възможност се разпределят на пластове, заравнява се. Отгоре се изсипва останалата четвърт смес, за да покрие напълно.

Пече се около 40-45 минути или до златисто.

 

Преди 1 час, Marusinka каза:

Мечтите ми свързани с Франция:

 

3. Брънч у Роца

 

Това може да се уреди 😉 

  • Харесвам 7
  • Благодаря 3
Връзка към коментар

Разглеждайки запасите храна вкъщи след пътуване, днес пълних гъби със спанак и орехи, но много повече ми харесаха тиквичките, които поръсих с малко плънка и кашкавал. 

 

IMG_20220927_130523.jpg.32564553b399ebaed657a86effc25943.jpg

  • Харесвам 20
  • Браво 2
Връзка към коментар

Невидимият сладкиш на Роца за използване на нападалите от бурята супер сладки ябълки,отглеждани на принципа" каквото стане",по - известен като био😉 Поръсих го с пудра захар.20220929_061250.jpg.0a6a16c09af5d577bb1631e00fdd81d1.jpg

  • Харесвам 12
  • Браво 10
Връзка към коментар

Кога тук ще ни сложат иконка "облизвам се" 😀

@DaBo, какво е това безскруполно пускане на сочни снимки в края на работното време! Гладни хора има 😛

  • Браво 1
  • Смея се 5
Връзка към коментар
преди 4 минути , ДиянаВ каза:

Кога тук ще ни сложат иконка "облизвам се" 😀

@DaBo, какво е това безскруполно пускане на сочни снимки в края на работното време! Гладни хора има 😛

Въх, възкликвам като една истинска бургазлийка, аз нали го играя айляк и хич не съобразих, че работният ден не е приключил. За разкаяние ще черпя поне по едно коктейлче, ако дойдеш насам (София) или аз дойда към вас. 😘

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 33 минути , DaBo каза:

Въх, възкликвам като една истинска бургазлийка, аз нали го играя айляк и хич не съобразих, че работният ден не е приключил. За разкаяние ще черпя поне по едно коктейлче, ако дойдеш насам (София) или аз дойда към вас. 😘

Ти пък, чак до Русе да ходиш.

Аз съм си в София.

:smile:

  • Смея се 8
Връзка към коментар

Аз свърших работа, пазарувах, прибрах се и сгънах две вафли🙊😂

Сега по-спокойно ще правя за вечеря телешки суджук за скара, но във фурната и таратор😜

 

Коктейлче и сладки приказки ще приема с удоволствие, но бялото вино го отказах и съм много доволна🙂. Черният ми дроб заработи отново🙂

  • Харесвам 5
  • Шок 1
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 5 часа, ДиянаВ каза:

 

Коктейлче и сладки приказки ще приема с удоволствие, но бялото вино го отказах и съм много доволна🙂. Черният ми дроб заработи отново🙂

Ъъъъъ, сигурно черният ти дроб е под влиянието на плацебо 🤣 Моят примерно сигурно ще вдигне стачка, ако му спра вълшебния елексир, наречен вино.

  • Харесвам 2
  • Смея се 5
Връзка към коментар

Аз не пиша често, а и напоследък и не снимам, но ето няколко от последната седмица-две:

Фокача:

20220827_141959.jpg.d1ef137d01f4ddc64ba77b214d7327ca.jpg

 

Лава кейк:

 

20220828_151233.jpg.4bba81a0ab639dafd3938e05c107d983.jpg

 

Паста болонезе:

 

20220915_175659.jpg.96cee0451ab562effcf767e15a36d881.jpg

 

Гьоза:

 

20220917_174715.jpg.0ea6991f4472602dbb0de3b0939164fd.jpg

 

Свински шницел с гарнитура печен сладък картоф и свежа салата:

 

20220927_181817.jpg.abe2df170d3d6dcb7f582e6f396bc66d.jpg

 

Пиле със сос барбекю, варен картоф и свежа салата:

 

20220928_181156.jpg.c8a5aaa5580e96a94db1a17af8b9e309.jpg

 

Равиоли телешко рагу със сос песто сушени домати:

 

20220929_181021.jpg.18137ce34c4d5d203e300d316009de0a.jpg

 

  • Харесвам 17
  • Браво 14
Връзка към коментар
преди 8 часа, Marusinka каза:

Ъъъъъ, сигурно черният ти дроб е под влиянието на плацебо 🤣 Моят примерно сигурно ще вдигне стачка, ако му спра вълшебния елексир, наречен вино.

И аз така си мислех със стачката🙂

За добро или зло виното реши да ми прави номера, след като години ми е било верен другар😄. Просто мен нацели за жертва, при други мои приятелки не е така🙂. От края на миналото лято започнах да качвам по малко, но постоянно килограми и общо станаха 5-6, а най-редовно тренирам и то не йога🙂. През юни се стигна до там, че всеки ден правех високоинтензивна тренировка и пак същото. Страшно подуто и подпухнало ми беше. Преди да обвиня за неволите си Ваксината, реших да променя нещо и понеже не мога да гладувам, спрях алкохола🙂. Движението надигане на чаша заместих с вода с лимон😄. Не ми липсва виното, даже като си помисля за него, ми става кисело😛. Вероятно причината е била хормонална, не съм ходила по доктори, сама реших, че черният ми дроб е натоварен🙂, но за 3 месеца махнах тези 5-6 кг. и най-важното се чувствам по-добре🙂. Е, като ми спихна лицето, се появиха нови бръчки, но това е от “мръщене” срещу слънцето😉😄.

Слънчев и усмихнат последен септемврийски ден ви пожелавам☀️🤗

  • Харесвам 11
  • Браво 7
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, ДиянаВ каза:

Движението надигане на чаша заместих с вода с лимон

Нямам нищо против всякакви режими и схеми на хранене. И аз започвам деня си с чаша топла вода със супена лъжица ябълков оцет. Но определено ми е много, много  трудно да си предстравя, че ще опека едно джоланче, или любимите ми ребърца, и ще ги преглъщам с вода с лимон. Да не говоря за вратната пържола, или кюфтаците от скарата.  Все си мисля, че някои неща си вървят по дефолт.  Естествено това е лично мнение. Моята баба на времето казваше:"Душа яла, душа патила". Та и моята работа така. Лек и успешен ден и............. да Ви е вкусно!!!🍷 🙂

  • Харесвам 12
  • Смея се 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.