Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

преди 28 минути , Kalina Ivanova каза:

Заменям рецепта с тиква, за рецептата на тези 🍎🍏🍎рошави курабйки

Да не мислиш, че много съм ровила. Хванах, каквото излиза първо по търсене😄, че имам една чанта с ароматни ябълки от Балкана🙂

Ето тази https://recepti.gotvach.bg/r-133844-Уникални_курабийки_с_ябълки?p=4

Има я и в ютуб на една жена със силен руски акцент, може и да е същата. Там бакпулверът е 1 пак. - 10 гр.

Дай тиквата. Аз още не съм колила тиква, но другата седмица може🙂

  • Харесвам 3
  • Благодаря 2
Връзка към коментар
преди 3 часа, chandni каза:

Мен хигиената им много ме притеснява (по-точно липсата на такава). При едно от пазаруванията бяхме купили маслини от този пазар. В една от кутиите намерих костилка, някой тествал маслина и си метнал костилката при маслините за продажба. И така маслините, които бяхме купили, отидоха в коша. :girl_mad: Оттогава сме предпазливи какво и от къде купуваме. 

Хм, неприятно. Истината е, че навсякъде има т*панари и навсякъде може да се случи подобна случка. Обаче нямаше никакъв досег на клиентите с храната. Всичко беше на порции в кутии с брой/грамаж, а бюреците в кухненско фолио. Въобще бях приятно изненадана, беше в пъти по-спокойно и чисто от пазара предния ден /обичайния/, на който търсих бамя и си тръгнах без по ред причини. 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Връщам малко темата за тиганите, защото когато стана въпрос тук за тях, нямах много време да пиша подробно. Досега де що има на пазара с незалепващо покритие съм го ползвала и съм най-доволна от чугунените тигани, но те са много тежки и не могат да се мият с веро или в съдомиялната, затова само на къмпинг като ходим или за стек на тиган ги ползвам. 
Миналата година си купих едни на Нинджа, които също са малко тежки, но уж бяха neverstick, и се подлъгах. Бях супер доволна в началото, обаче след 9-10 мес единият тиган, който ползвам най-често, започна да ми загаря. Сега съм пред дилема - гледах реклама с Гордън Рамзи на ХексКлад, обаче 4 тигана с капаците са $350 🤯 Ако няма да ми се наложи да купивам нови в следващите 10г. съм окей, понеже Нинджата мога да ги върна, те бяха $200 и все едно само $150 давам отгоре. Ама хич не ми се купува нещо, ако ще ме кара 1-2г. До какви изводи стигнахте относно тиганите тук?

 

 

0793F202-29A3-47B7-B626-65C80EC2D31A.jpeg

  • Харесвам 3
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 3 минути , jul каза:

@Marusinka Ха добре дошла на мойта гара 😃 Избираш си нетежки, подходящи по цвят и годни за съдомиялна за 50 пари комплекта. И сменяш, като се надраскат. 

☹️ Ами то май натам вървят нещата. Като се запознах с мъжа ми той имаше едно тефлоново тиганче с гадно, излъчващо сигурно най-вредните вещества, покритие и с удоволствие го ползвах има-няма 7 години, а колко преди това той го е ползвал е мистерия. Никога нищо не ми загоря, но го изхвърлих, защото дъното му се беше огънало. 
Добре, няма ли нищо свястно на пазара?

  • Замислям се 2
Връзка към коментар

Вчера тествах една рецепта за ябълков тарт, че татените ми се видяха недостатъчно красиви.

 

https://www.delish.com/cooking/recipe-ideas/a23364812/apple-tart-recipe/

 

Но тестото на този не беше твърдо и спомагащо да ядеш хубаво оформено парче, така че ако някой ме посъветва да сложа ябълките върху бутер тесто, ще съм много доволна :grin:

 

IMG_20221014_183946.jpg.e6191beb3c10e00c2a50acc9d0d0574c.jpg

  • Харесвам 13
  • Браво 3
Връзка към коментар
преди 39 минути , Marusinka каза:

Връщам малко темата за тиганите, защото когато стана въпрос тук за тях, нямах много време да пиша подробно. Досега де що има на пазара с незалепващо покритие съм го ползвала и съм най-доволна от чугунените тигани, но те са много тежки и не могат да се мият с веро или в съдомиялната, затова само на къмпинг като ходим или за стек на тиган ги ползвам. 
Миналата година си купих едни на Нинджа, които също са малко тежки, но уж бяха neverstick, и се подлъгах. Бях супер доволна в началото, обаче след 9-10 мес единият тиган, който ползвам най-често, започна да ми загаря. Сега съм пред дилема - гледах реклама с Гордън Рамзи на ХексКлад, обаче 4 тигана с капаците са $350 🤯 Ако няма да ми се наложи да купивам нови в следващите 10г. съм окей, понеже Нинджата мога да ги върна, те бяха $200 и все едно само $150 давам отгоре. Ама хич не ми се купува нещо, ако ще ме кара 1-2г. До какви изводи стигнахте относно тиганите тук?

 

 

0793F202-29A3-47B7-B626-65C80EC2D31A.jpeg

:grin:  :beach:  Купих навремето едни цептери с доживотна гаранция, когато къщата нямаше и една тенджера - тотална скука, никаква тръпка или вълнение по нещо новичко.. Че и ще ме надживеят, мхм.

Сега ако купувам нещо, гледам да е максимално евтино, все пак достатъчно добро, за да не ме дразни при употреба, и не го задържам, когато спре да ми служи. 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 25 минути , Anna Kalinovska каза:

:grin:  :beach:  Купих навремето едни цептери с доживотна гаранция, когато къщата нямаше и една тенджера - тотална скука, никаква тръпка или вълнение по нещо новичко.. Че и ще ме надживеят, мхм.

Сега ако купувам нещо, гледам да е максимално евтино, все пак достатъчно добро, за да не ме дразни при употреба, и не го задържам, когато спре да ми служи. 

На майка ми й предлагаха Цептер преди 25г. и си спомням, че струваха колкото една учебна година в у-ще “Европа” (за английски). Тя като чу цената и категорично отряза дистрибуторката, която от своя страна й беше казала: “Ама това е инвестиция за цял живот!”. Тогава майка ми й отговори: “Аз ще инвестирам в дъщеря си, не в тигани.” 😂 Може би трябваше да ги купи, аз и без това мразех да ходя на училище след училище 🧐

 

 

О, не!!! Ще бъда пречукана вкъщи, ако си купя Цептер 😳

 

88EF7D5F-73BD-419D-92F2-93BD02A6895A.png

  • Харесвам 1
  • Смея се 9
Връзка към коментар
преди 32 минути , Marusinka каза:

☹️ Ами то май натам вървят нещата. Като се запознах с мъжа ми той имаше едно тефлоново тиганче с гадно, излъчващо сигурно най-вредните вещества, покритие и с удоволствие го ползвах има-няма 7 години, а колко преди това той го е ползвал е мистерия. Никога нищо не ми загоря, но го изхвърлих, защото дъното му се беше огънало. 
Добре, няма ли нищо свястно на пазара?

Не знам какво разбираш под свястно, ама ако е незалепващо, просто са консуматив и трябва да се сменят редовно. Иначе тенджери и тигани от инокс са си идеални, само може да се наложи по-сериозно търкане и са като нови. И няма покритие, което да пада или да излъчва нещо.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

За тенджери/тигани не мога да съм от помощ, понеже моите са или без покритие (инокс), или с керамично такова, но смятам догодина да ги сменям също за без покритие. А и моите са на френска фирма, та не знам дали могат да се намерят извън Франция.

 

@Lindt, а защо не харесваш татените? Заради формата/подредбата на плодовете ли?

Аз се разрових из архивите и намерих една тарта с ябълки и бутер тесто отпреди 100 години - поне парчетата са сравнително равно отрязани, ако търсиш това 😉 - https://www.facebook.com/Marmottesetchocolat/photos/pb.100063680105324.-2207520000./722354377842331/?type=3

 

 

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 5 минути , Роца каза:

 

 

@Lindt, а защо не харесваш татените? Заради формата/подредбата на плодовете ли?

Аз се разрових из архивите и намерих една тарта с ябълки и бутер тесто отпреди 100 години - поне парчетата са сравнително равно отрязани, ако търсиш това 😉 - https://www.facebook.com/Marmottesetchocolat/photos/pb.100063680105324.-2207520000./722354377842331/?type=3

 

 

Харесвам ги татените, още повече, че отгоре се карамелизират. Но беше по повод на майка ми и някак на снимките не ми се стори достатъчно атрактивна визията. Исках подредени резенчета ябълки. 

Видях твоите в блога, но не беше правила с ябълки и ме притесни да импровизирам предпразнично.

 

П.П. о, точно това бързото ще направя утре за нас си, супер, много благодаря!

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

@neuromancer, @Роца - инокс е неръждаема стомана ли? 
Казват, че някои тигани са токсични. Не съм спец по темата, гледам да е обозначено, че няма излъчване на някви BPAs (май).

@Роца а тези без покритие залепват ли? 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 28 минути , Marusinka каза:

На майка ми й предлагаха Цептер преди 25г. и си спомням, че струваха колкото една учебна година в у-ще “Европа” (за английски). Тя като чу цената и категорично отряза дистрибуторката, която от своя страна й беше казала: “Ама това е инвестиция за цял живот!”. Тогава майка ми й отговори: “Аз ще инвестирам в дъщеря си, не в тигани.” 😂 Може би трябваше да ги купи, аз и без това мразех да ходя на училище след училище 🧐

 

 

О, не!!! Ще бъда пречукана вкъщи, ако си купя Цептер 😳

 

88EF7D5F-73BD-419D-92F2-93BD02A6895A.png

Аз не те агитирам, такава беше житейската ми ситуация, а и философия, тогава. Понеже никой от гостите не се реши на покупка, а имах нова къща без нито една тенджера, купих аз.. 

 

След години житейската ми ситуация се промени - принцът навлезе в шеметно юношество и тогава трябваше да избера коя ми е по-важната инвестиция.. И затворих фирмата ми, минах на работа в издателство на половин работен ден, за да сме по едно и също време вкъщи, а не да бръмча по граници и митници на родината.

 

А най-любимото тиганче  - за яйчени аламинутни специалитети - купих преди месец в лидл за... 6 левчета. Снимка някой друг път.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 27 минути , Marusinka каза:

@neuromancer, @Роца - инокс е неръждаема стомана ли? 
Казват, че някои тигани са токсични. Не съм спец по темата, гледам да е обозначено, че няма излъчване на някви BPAs (май).

@Роца а тези без покритие залепват ли? 

Да, неръждаема. Красиво е, и дълготрайно. Обаче залепва понякога, загаря ако се отплеснеш по форума...

Незалепващите трябва много да ги пазиш, да не бъркаш с метални неща вътре, като го прибираш да не слагаш неща вътре, досада и след една година пак са видимо неидеални, и скоро трябва да се сменят...

Иначе за вредни вещества повечето вече нямат, освен евентуално много рядко, те си пишат, че няма де, ама проблема е, че първо се произвеждат неща, а данните за вредни ефекти се натрупват постепенно с времето. 

 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Като видях, че @Eva eva е в Катания и се сетих да искам жокер. Има останала от там към 300гр бадемова паста. Другата част използвахме за гранита, както те пият, ама много не се одобри.

Идеи за друга употреба? 

 

received_1133664287488211.jpeg

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 18 минути , jul каза:

Като видях, че @Eva eva е в Катания и се сетих да искам жокер. Има останала от там към 300гр бадемова паста. Другата част използвахме за гранита, както те пият, ама много не се одобри.

Идеи за друга употреба? 

 

received_1133664287488211.jpeg

Първото, за което се сещам, е нещо с марципан. Идея нямам как се прави, но в някои щолени, германските коледни сладкиши, слагат марципанов пълнеж. А аз обичам и двете. Щолен съм си правила навремето, като специално си доставях липсващите тук съставки, дори филирани бадеми, от една бивша вече държава. 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 7 часа, jul каза:

@Eva eva е в Катания

Лекинко се притеснявам каква Етна от сладости и вкусотии ни очаква като се прибере и подкара видяното, опитаното и наученото. И разбира се с провизиите, донесени от Сицилия.  😃 

  • Смея се 7
Връзка към коментар
преди 21 часа, Lindt каза:

Харесвам ги татените, още повече, че отгоре се карамелизират. Но беше по повод на майка ми и някак на снимките не ми се стори достатъчно атрактивна визията. Исках подредени резенчета ябълки. 

Видях твоите в блога, но не беше правила с ябълки и ме притесни да импровизирам предпразнично.

 

П.П. о, точно това бързото ще направя утре за нас си, супер, много благодаря!

А, ясно! Да, за поводи, татенът не е най-сеХи сладкишът, който човек може да направи 🙂 

 

преди 21 часа, Marusinka каза:

 

@Роца а тези без покритие залепват ли? 

Залепват, да, не може да се готви съвсем без мазнина в тях.

 

@jul, освен в щолен, може да го нарежеш на малки кубчета и да го добавиш в брауни или други бисквити. Спомням си, че преди време гледах една рецепта за капучинови звезди, които са слепени с марципан, но сега видях, че блогът вече е изтрит. Май някъде в мамма-та още се върти рецептата.

Иначе аз съм правила и тези шоколадови сладки с марципанов пълнеж на Ирина Купенска, много са вкусни 🙂 (скролни някъде към края на поста, понеже има много рецепти в него): http://sunshineskitchen.com/christmas-cookies/

 

 От мен един бананов хляб с шоколадови парченца за днешния брънч (останалото беше салата и сандвичи кой с каквото желае). 

Вечерята ще е нещо като "вишисоаз" - крем-супа от праз и картофи, като за малко повече гъдел, празът е предварително изпечен и с добавка от няколко щипки гарам масала за повече аромат.

 

 

20221016_105946-01.jpeg

  • Харесвам 15
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Не стана това с ябълките, @Роца 🙂 Въобще днес шедьоврите ми убегнаха изцяло, дано вечерята ни е ядлива.

 

Вярно, че ги нарязах по-дебели, четейки наполовина, че трябват 12 парченца, а не виждайки 1 см дебелина. Но пуснаха много сок, тестото се напои и стана лигаво. Изядохме си го, де, но не знам тестото, ябълките или аз бяхме сбъркани.

 

IMG_20221016_111839.jpg.638fdf9a67b7deeac9e60430baa94dcb.jpg

 

IMG_20221016_111432.jpg.3c761d43aeeec5bf6a7bf3d79abfbd53.jpg

 

Пробвах и една импровизация с тиквички, намазани със сушени домати, босилек и чесън, защото имах половин тесто. Тиквичките минаха набързо през тиган, за да не пуснат мнгоо вода, но пак стана локва върху тестото. После четох, че трябва първо да сложа тестото да се запече, а после да редя тиквички, чудя се дали няма да помогне и при ябълките.

 

IMG_20221016_105754.jpg.95999a5f292be44e589aba0effb0c375.jpg

 

IMG_20221016_114955.jpg.afe5c021a75612f7b748b296b6bd46f6.jpg

 

  • Харесвам 7
  • Браво 2
Връзка към коментар

@Lindt, може от ябълките да е било, ако ти се е паднал по-сочен сорт. Аз не помня какъв сорт ползвах навремето, твърде вероятно е било нещо от типа "златна правъзходна". И помага, ако са нарязани на по-тънко. 

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 7 часа, Роца каза:

От мен един бананов хляб с шоколадови парченца за днешния брънч 

 

 

20221016_105946-01.jpeg

О, ние сме на една вълна! Моят е без шоколадови парченца и заместих захарта с monk fruit подсладител - въобще не се усети. 
 

@jul във всякакви шоколадови кексове можеш да го слагаш и също в тирамису.
 

A6009A8D-60E6-422D-A3B3-59F150EB0531.jpeg

  • Харесвам 11
Връзка към коментар

Идвам да се оплача в тази тема ...
Обичам тиква, много ми харесва да си хапвам ей така, с мед и орехи. Супер. Както в ресторантите : там предлагат 3 парченца, но на мен не са ми достъчни.

Рязах тиква, чистих снощи 30 мин, 1кг, който разделих на две части. Половината тази вечер ще я правя, другата седи на студено във фризера.
Чистих и орехи, смлях ги още 30 мин работа.
Слагам в тава, сложих вода и около 50 мин пекох. Пренесох парченцата тиква в кутия, сложих меда и орехи и стана ... на пюре. Вкусно е, ще се изяде, ама не това ми беше целта.

 

20221018_201615.jpg.53b03e480a132a8c57403b16c81d3362.jpg


И един тон съдове за миене омазах. Направо съм бесен на себе си.

Някой може ли да ми обясни като на малоумен как става този номер да имам меки и цели парченца тиква. Имам още 500грама надежда във фризера. Благодаря предварително.
 

  • Смея се 3
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.