Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

преди 13 минути , Граф Вронски каза:

 

20221021_153806.jpg.8a4c25cb2a496d44083c613ae212c30e.jpg
П.с. ... с малко skyr и става и перфектна закуска/следобедно хапване. 😉

Вече познавам двама (лично съм ги виждал), които вместо кисело мляко предпочитат skyr.

Другият е сина ми.

...

Къде сбъркахме...?! :biggrin:

  • Смея се 12
Връзка към коментар

И аз, вдъхновена от темата с тиквата тук, пробвах в еърфрайъра. Тиква "цигулка", от кухата част- 32 минути на 180 градуса. После- с мед и орехи. Орехите ги запекох на сух тиган. Няма фасон, но стана много вкусна.

20221021_153714.jpg

20221021_153740.jpg

  • Харесвам 15
  • Браво 1
Връзка към коментар

Да се включа и аз с , едно тиквено крем  нишесте в три цвята.

20220820_204247.jpg.75fa6e91b370b4affb763541a41f7266.jpg

 

а иначе днес една малко фюжън комбинация ,син ориз със печено пиле .

20221021_162813.jpg.c2c8ca5c9c4ab1ab2466a2c0034b694f.jpg

 

и едно бързо десертче с  кокос и пандан

20220904_184334-01.jpeg.d577a2b169b07a26044e5d92dc072ca2.jpeg

  • Харесвам 18
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 13 часа, iMari каза:

Но кокосово масло е идея, ще взема да пробвам, може пък да ми помогне да премина по-лесно през нашата коледна традиция. 😃

 

Аз стриктно спазвах всички семейни традиции до момента, когато се обадих на вуйчо ми за една Бъдни вечер да го поздравя и го питах какво е менюто, очаквайки да изброи неизменните постни ястия за празника, а той ми отговори: “сложил съм едно джоланче със стар фасул” 🤦‍♀️ (за всички, които знаят колко противен ми е джоланът)

  • Харесвам 1
  • Смея се 2
Връзка към коментар

В последните 2-3 страници масово си харчите тиквите.

На 1 ноември какво ще правите?

 

Ама и аз какво се притеснявам. Толкова сме прегърнали този празник, че цветарските магазини са заприличали на плод и зеленчук. Пълно е с тикви, слама и други фермерски продукти.

 

:biggrin:

 

  • Смея се 7
Връзка към коментар
На 22.10.2022 г. в 0:27, ven62 каза:

В последните 2-3 страници масово си харчите тиквите.

На 1 ноември какво ще правите?

 

Ама и аз какво се притеснявам. Толкова сме прегърнали този празник, че цветарските магазини са заприличали на плод и зеленчук. Пълно е с тикви, слама и други фермерски продукти.

 

:biggrin:

 

Аз лично на 1-ви ноември ще чествам Деня на народните будители,с признателност към делата им!

А тъпият празник на тиквите Хелоуин е на 31.10.И винаги се учудвам, че масово се празнува и витрините се загрозяват. 

Но това е друга тема. 

Обожавам тиква .

Има чудесен празник на тиквите в Севлиево,на който не можах да присъствам тази година.

Показвам ви снимки от преди няколко години. 

Препоръчвам този така пъстър и вкусен празник.

FB_IMG_1666534467004.jpg

FB_IMG_1666534440360.jpg

FB_IMG_1666534427710.jpg

FB_IMG_1666534411248.jpg

FB_IMG_1666534476239.jpg

FB_IMG_1666534493336.jpg

FB_IMG_1666534518364.jpg

FB_IMG_1666534502708.jpg

  • Харесвам 19
  • Шок 1
  • Браво 3
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
На 3.10.2022 г. в 3:14, Madonna каза:

Влизам набързо в тази тема да отговоря на Линд, че като ви чета и огладнявам зверски, а още няма 10 ам 🙂

Аз ползвам Tefal Activfry, TEFAL ACTIFRY GENIUS XL AH960830 AH960830 от около 10 години. Купих го само и единствено за пържени картофи и до преди 3 години само картофи правех в него. Той е много удобен понеже е с бъркалка и не се занимавам даже да го наглеждам. Обаче въпреки, че имаме ХЛ размер за нашето семейство е много малък - правя 4 кошнички поне картофи като гарнитура 🙂 А децата много обичат с тонове кетчуп, и сладко-лют сос. Но аз никога не съм правила пържени картофи у дома по друг начин. И миналата година си взех Нинджa Ninja Foodi Dual Zone Air Fryer - AF300UK - Ninja UK (ninjakitchen.co.uk) Отново най-големият размер, но пак ни е малка. Нинджата е много хубава, обаче няма бъркалка и трябва да се разбъркват/разклащат нещата на всеки 10тина минути. Хубаво е, че мога да правя 2 неща независимо едно от друго, с различни програми. Цяло пиле в Нинджата става много добре, сандвичи, кроасани, пъжоли, бургери.

Любимо във фрайер ми е моркови с портокал и розмарин, гъби със соев сос и чесън, запечени камби различни цветове.  Не се получават добре тиквички при мен.

Ако фрайерът беше достатъчно голям щях да готвя само в него. Обаче най-голямата тава на фурната ми е еднократна доза...а децата все още не са съвсем порастнали 🙂

Мисля, че за малко семейство е идеален вариант за готвене. Ако нямах мултикукър (аз имам Инстант пот) щях да си взема  комбиниран на Нинджа или Инстант пот. 

Какво да гледаш като купуваш? Покритие на кошницата и реноме на марката, поне аз това гледам.  

 

Ако имаш други въпроси, just ask 🙂

 

А някой пробвал ли е да пече хляб в еърфрайера?  По принцип май би трябвало да се получи... или не?

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
На 21.10.2022 г. в 23:27, ven62 каза:

В последните 2-3 страници масово си харчите тиквите.

На 1 ноември какво ще правите?

 

Мииии, то дотогава ще сме ги изяли тиквите 😂 

Майтапът настрана, но при нас поне никакъв Хелоуин няма. За сметка на това в супермаркета пуснаха коледните календари с шоколадите още в края на септември 😓

Но и аз бях в групата с една крем-супа от тиква тази седмица (ама неснимана).

Снимах единствено днешния брънч 😂 . Тази седмица гледах един японски сериал, където действието се развиваше в една изакая и толкова ми се прияждаше всеки път като гледах какво приготвяше собственикът й, че реших, че тази седмица брънчът да е "по японски" - супа мисо, окономияки, кара-аге (пържени пилешки хапки), салата от краставици и водорасли, мариновани зеленчуци и като нещо сладко - мелон-пан.

 

20221023_120204-01.jpeg

 

20221023_124744-01.jpeg

  • Харесвам 19
  • Браво 4
Връзка към коментар
На 25.09.2022 г. в 21:30, Роца каза:

Да, разбира се! 

 

Невидим ябълков сладкиш

за форма с диаметър 23 см

 

1,4 кг ябълки тип "Златна превъзходна" (Golden)

3 яйца

80 г брашно

25 г лешниково брашно (това си е моя добавка, може да я замениш със същото количество брашно)

1,5 пак. бакпулвер (15 г)

1 ч.л. канела

65 г захар

125 мл прясно мляко

1 с.л. коняк (може да се пропусне и да се замени със същото количество мляко)

30 г разтопено масло

 

Тавата, покрита с пекарска хартия, се намазнява и назахарява (като набрашняването, ама със захар 😂. Това ще даде една допълнителна карамелизация по краищата).

Фурната се загрява на 170 градуса.

Ябълките се обелват, семките се махат и се настъргват в робота на тънки ивици. Поръсват се с лимонов сок, за да не покафеняват.

Брашното, лешниковото брашно, бакпулвера и канелата се разбъркват в купа

Яйцата се разбиват със захарта на пяна. Добавят се като се редуват и като се разбърква след всяка добавка – половината брашно, разтопеното масло, прясното мляко, останалото брашно.

¾ от сместа се изсипва в купата с ябълките, разбърква се добре, докато се покрият напълно от всички страни. Изсипват се в тавата, като по възможност се разпределят на пластове, заравнява се. Отгоре се изсипва останалата четвърт смес, за да покрие напълно.

Пече се около 40-45 минути или до златисто.

 

Това може да се уреди 😉 

"Невидимия ябълков сладкиш" на @Роца е превъзходен.Благодаря, за чудната рецепта!

20221023_222530.jpg

  • Харесвам 8
  • Браво 3
Връзка към коментар

@Роца, като специалист по източна кухня, кажи как правиш даши или го купуваш? Взех си мисо паста от Париж(какъв страх брах на митница, да не ми го вземат 😂), но как да си направя даши?

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 13 часа, EliDion каза:

@Роца, като специалист по източна кухня, кажи как правиш даши или го купуваш? Взех си мисо паста от Париж(какъв страх брах на митница, да не ми го вземат 😂), но как да си направя даши?

А, специалист друг път! Аз се самоопределям като "полупросветен любител" 😂

Даши напоследък си правя вкъщи, но има и готови "прахчета" в японските супермаркети тук. Иначе самото даши е много лесно, но ти трябват водорасли комбу и едни много тънки люспи от сушено-пушена вид риба тон (katsuobushi).

Рецептата, по която правя основно, е тази: https://www.justonecookbook.com/how-to-make-dashi/ , но пропускам първите 2-3 часа хидратиране на водораслите, а само ги слагам в студена вода за 10-15 минути.

Ако си в София, това лято видях, че на Графа, точно срещу Нотариата има едно малко магазинче, където продават различни корейски и японски продукти, може да провериш дали няма даши на пакетчета. Иначе, като идваш другия път към Париж, мога да ти дам адресите на 2 японско-корейски супермаркета, където също има всичко необходимо 😉 

И да съм по темата - днес в почивките и след работа правих заготовка за домашно кимчи. Резултата (ако става за нещо), ще ви го покажа след около 2 седмици:

 

20221024_201951.jpg

  • Харесвам 11
Връзка към коментар

Мерси, у наше село Русе, няма такива магазини/поне аз не съм виждала/ и за това си взех от париж, от "Братя Тан" 1кг. мисо и пакетчета със супа на паста, но само едно пакетче 12бр. защото много се опасявах че ще ми ги вземат от ръчния на секюритито.  Ще търся в нета да си поръчам съставките. 

Чакам с интерес домашното кимчи и рецептатат за него, ако си получи.

 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
Преди 1 час, EliDion каза:

Мерси, у наше село Русе, няма такива магазини/поне аз не съм виждала/ и за това си взех от париж, от "Братя Тан" 1кг. мисо и пакетчета със супа на паста, но само едно пакетче 12бр. защото много се опасявах че ще ми ги вземат от ръчния на секюритито.  Ще търся в нета да си поръчам съставките. 

Чакам с интерес домашното кимчи и рецептатат за него, ако си получи.

 

Нищо не разбирам от японска кухня, но виж тук: https://takofoods.bg/product/279-Dashi-no-moto-1kg или тук: https://alexfish.bg/?website=main&language=bg&content=products_view&product_id=214b15d8-5965-e211-be6f-00155d001f2e

А с фирма-превозвач може да поръчаш от немския амазон, ако не готов, то поне продуктите за него: https://www.amazon.de/s?k=dashi&crid=30H57F7GQCVBD&sprefix=dashi%2Caps%2C158&ref=nb_sb_ss_deep-retrain-0-ops-acceptance_1_5. Или от английския амазон, там като че ли има повече избор: https://www.amazon.co.uk/s?k=dashi&crid=26IZPICSUR6HG&sprefix=dashi%2Caps%2C128&ref=nb_sb_ss_deep-retrain-ln-ops-acceptance_1_5

Аз използвам една фирма в София, която превозва за 3 лв/кг от Германия и 5 лв/кг от Англия. Не знам дали имате такава в Русе, но тези фирми в София мисля, че изпращат до страната с куриер.

И последна опция е да проверя в това магазинче, когато слизам в центъра, но не знам кога ще е това слизане.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

@DaBo, много мерси за сайтовете. Абсолютно няма да те притеснявам да търсиш ти. Имам приятелка там, която си идва веднъж в месеца, така че ще поръчам на нея. Не е чак такава болка за умиране. Просто много се зарибих при това пътуване и... пусто като децата...😂 искам, искам...🤣.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Един киш с тиква за вечеря направих. Първо го гледаха подозрително, но го харесаха изключително 😀 Учудиха ме! 😀 На мен ми беше много вкусен. Няма да съм аз, ако не добавя нещо от себе си към рецептата. Пак ще го правя. За десерт манго да е в тон 😀

IMG_20221025_185635.jpg

 

IMG_20221025_193323.jpg

 

IMG_20221025_193740.jpg

 

IMG_20221025_193938.jpg

  • Харесвам 14
  • Браво 11
Връзка към коментар
преди 1 час, elenitta каза:

Един киш с тиква за вечеря направих. Първо го гледаха подозрително, но го харесаха изключително 😀 Учудиха ме! 😀 На мен ми беше много вкусен. Няма да съм аз, ако не добавя нещо от себе си към рецептата. Пак ще го правя. За десерт манго да е в тон 😀

IMG_20221025_185635.jpg

 

IMG_20221025_193323.jpg

 

IMG_20221025_193740.jpg

 

IMG_20221025_193938.jpg

Чак на мен ми се прияде, толкова красив си го приготвила 😍

  • Благодаря 1
Връзка към коментар
На 25.10.2022 г. в 8:47, EliDion каза:

Мерси, у наше село Русе, няма такива магазини/поне аз не съм виждала/ и за това си взех от париж, от "Братя Тан" 1кг. мисо и пакетчета със супа на паста, но само едно пакетче 12бр. защото много се опасявах че ще ми ги вземат от ръчния на секюритито.  Ще търся в нета да си поръчам съставките. 

Чакам с интерес домашното кимчи и рецептатат за него, ако си получи.

 

Мисо има в Метро, а имате у ваше село, така като гледам 🙂 Ама сега, ако парижкото мисо е по-убаво, друг въпрос 🙃 

Истината е, че не винаги има наличности, но има доста неща, които могат да се купят при нацелване.

Връзка към коментар
преди 1 час, jul каза:

Мисо има в Метро, а имате у ваше село, така като гледам 🙂 Ама сега, ако парижкото мисо е по-убаво, друг въпрос 🙃 

Истината е, че не винаги има наличности, но има доста неща, които могат да се купят при нацелване.

Супер значи. Метрò нямаме, ама Мèтро се намира. 😄 Не съм виждала, но ще проверя какво има пък дано "нацеля". В Кауфланд също има някакви източни издихания, та и там ще проверя. Ама сега човек трябва да се запаси със здрави нерви, за да се движи с кола из града. /Воден цикъл, окоп до окопа/

Връзка към коментар
преди 18 часа, Marusinka каза:

Чак на мен ми се прияде, толкова красив си го приготвила 😍

@Marusinka И аз точно това си помислих 🙂 @elenitta супер красиво изглежда и направо вкусно. направо ме е срам да поствам каквото и да е след тези снимки 😄 

Връзка към коментар
преди 2 часа, EliDion каза:

Супер значи. Метрò нямаме, ама Мèтро се намира. 😄 Не съм виждала, но ще проверя какво има пък дано "нацеля". В Кауфланд също има някакви източни издихания, та и там ще проверя. Ама сега човек трябва да се запаси със здрави нерви, за да се движи с кола из града. /Воден цикъл, окоп до окопа/

Тези в Кауфланд не ги харесахме особено. От Метро са добри. Има големи и малки разфасовки. Примерно мисо по 1 кг и по 150гр. Ние купуваме от малкото, защото не готвим ресторантски количества и примерно се използва за 2 пъти. Обаче дебнем и като видим зареждане се запасяваме с каквото изловим 😀

 

IMG_20221026_193906.jpg

  • Харесвам 7
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.