Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

@Роца честито на щерката! Ама как е възможно да имаш толкова голяма дъщеря? 🧐

 

@bobole4e аз също много, ама много обичам пастет и откакто баба се пенсионира и премести да живее на село някъде началото на 90-те, започна да прави домашен пастет. Нейният пастет ме “развали” за други. Един път след като заживях в чужбина реших да си купя от магазина - 🤮. Ще се опитам да ти намеря рецептата, защото баба ми някъде след 2005-та спря да прави (мен ме нямаше, а само аз го ядях).

 

Аз съм с 2 готови баклави, трета във фурната и още 2 ме чакат, но за днес толкова. Бебе Йода и силата да са с мен за останалото меню в четвъртък 🤞(не ми гледайте резилната фурна, нямам време и за нея 🫣)

 

 

4F535023-1B8F-41E5-906C-116A78661F01.jpeg

  • Харесвам 8
  • Браво 5
Връзка към коментар
преди 11 часа, Lyubina каза:

как ще се справи с вратни пържолки.

6+. Така ще се справи. Сложете ги на 170-180 градуса. От време на време ги обръщайте, докато станат така, както ги харесвате. Между мръвките слагам бейби моркови, или големи, нарязани като чипс. както и цвекло, кромид, които стават за гарнитура.  

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

@дядо Пепи, благодаря за указанията!

 

Аз обаче имам още един въпрос: моето машинче има освен функция air fryer, още и грил. 

Твърди се, че нещата могат да станат и по двата варианта и в момента много се чудя, кое ще е по-добрия подход? 

 

 

Връзка към коментар

Фраерите ви някаква по джиджана марка ли са или от обикновените по 80-100лв. ? Има ли разлика, защото като чета принципа на работа е един и същ и изглеждат еднакво отвътре? Зачудила съм се дали нови тигани да си взема или такова чудо. 

Връзка към коментар

Ами моят го взех покрай разни "петъци" 😉 и е Tefal, но не е от най-великите. Просто е подходящ за приготвяне на по-голямо количество храна, за разлика от по-малките и по-евтини. Функцията грил я открих едва като си го отворих в къщи 🤣

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 1 час, Lyubina каза:

момента много се чудя, кое ще е по-добрия подход

Няма да правя реклама на марката. Нашето устройство е чист фрайер. Похвалиха ни го наши приятели, като домакинята беше категорична, че е намалила употреба на фурната си до минимум. Това ме заинтигува и звъннах един телефон на дядо Коледа да прати едно  устройство на жена ми. И се почна. Сега фурна у нас се включва много рядко и то само по желание на клиента, пардон на внуците за някоя по-засукана манджа, баница и т.н. 

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Отчитам се за пастета - за съжаление баба ми не си спомня рецептата и никога не я е записвала 😞

 

А за баклавите…конвейрнът затвори врати. Съседите са доволни 😊

 

 

9C16DFC8-E575-4369-A8E9-101B5146D40B.jpeg

  • Харесвам 6
  • Шок 1
  • Браво 9
Връзка към коментар
преди 25 минути , Marusinka каза:

Отчитам се за пастета - за съжаление баба ми не си спомня рецептата и никога не я е записвала 😞

 

А за баклавите…конвейрнът затвори врати. Съседите са доволни 😊

 

 

9C16DFC8-E575-4369-A8E9-101B5146D40B.jpeg

Да не си отворила сладкарски цех?

  • Харесвам 1
  • Смея се 3
Връзка към коментар
преди 11 минути , Дани Магелани каза:

Да не си отворила сладкарски цех?

То винаги около Деня на благодарността вкъщи е като сладкарски цех. Довечера с на Люк сестра му почваме да правим пайове и още 2 баклави. Тези бяха само за съседите 😂 Виж, за Коледа нямам мерак да пека сладки, а и тогава комшиите ми дават от техните лакомства 😋

  • Харесвам 3
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 5 минути , дядо Пепи каза:

Опитвам се няколко пъти да карамелизирам лук. Не винаги ми се получава, но аз съм упорит и опитите  ще  продължат. 

И на мен не ми се получи кой знае колко добре. Сложих нарязан на по-дебели кръгчета/филийки лука и го наредих под пържолките, преди да пусна фраера. 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

За Деня на благодарността всяко семейство си има различна традиция. На мен ми е нещо като Гергьовден/Великден, само че с пуйка. В България винаги раздавахме за Великден курабийки на сеседите, за Гергьовден дроб сарма или мляко с ориз. Тук много американци, които познавам, припадат по баклава, затова реших да правя за Тенкс гивинг на колегите, но от както останах домакиня, раздавам на съседите. Иначе около Коледа ВСИЧКИ американки, които могат да боравят с печка, пекат хиляди тави с коледни сладки, участват в коледна размяна на сладки, сладкарски търгове, но аз просто не се справям, затова се надявам, че баклавата за единия празник, ми осигурява сладки за другия 🤣

  • Харесвам 12
  • Благодаря 1
  • Браво 3
Връзка към коментар
На 23.11.2022 г. в 11:02, EliDion каза:

Фраерите ви някаква по джиджана марка ли са или от обикновените по 80-100лв. ? Има ли разлика, защото като чета принципа на работа е един и същ и изглеждат еднакво отвътре? Зачудила съм се дали нови тигани да си взема или такова чудо. 

Общо-взето трябва да решиш 2 неща - 1.колко литра да бъде /обичайните са 2,6 и са за макс 2 човека/, има и по-големи. Има и едни мини, дето според мен и за 1 са малки и 2. дали да е с бъркалка /като изначалния на Филипс/.

Другото, което гледаш е кошницата - да не е като решетка, а да е /като?/ тефлонова. Втората се почиства много лесно /само със забърсване или в миялна/ и издържа по-дълго.

Всичко друго са екстри.

Карамелизиран лук, освен на тиган, не знам как се прави 🧐

@Роца , честит да ви е пълнолетният член на семейството! Да е здрава и попътен вятър в живота! 🍀

@Marusinka, ти си Шесторъкият Шива, това го знаем вече, ама двуетажна ли ти е фурната 😲

  • Харесвам 5
  • Благодаря 3
Връзка към коментар
преди 12 часа, jul каза:

ти си Шесторъкият Шива, това го знаем вече

🤣🤣🤣 откога? Защо?

 

преди 12 часа, jul каза:

двуетажна ли ти е фурната

Две отделни фурни са една върху друга. 
 

Менюто:

 

Плата с мезета

Cheeseball (маслини, лук, сирене чедър настъргани и оваляни в топка с крема сирене, поръсена с още чедър) и кракери

Пуйка

Ориз с гъби

Картофи огретен

Зелен фасул на фурна с гъби и сметана

Салата от броколи

Сос от червени боривинки

Сос Грейви

Пита с пара̀ (поръчка от мъжа)

Баклава

Бананов пай х 2

Шоколадов пай х 2

Ябълков пай

 

 

D86B08CC-1EB8-4DFC-A8D8-EFF1401B2DE1.jpeg

4B6B1F8A-0AA6-4133-9391-F90F3F276DBF.jpeg

8C98D416-5B23-469A-B484-01DF3CFF7F0D.jpeg

42FFADCC-9646-4247-B4CA-D37B30777939.jpeg

  • Харесвам 13
  • Шок 1
  • Браво 13
Връзка към коментар
преди 8 часа, Marusinka каза:

🤣🤣🤣 откога? Защо?

 

Две отделни фурни са една върху друга. 
 

Менюто:

 

Плата с мезета

Cheeseball (маслини, лук, сирене чедър настъргани и оваляни в топка с крема сирене, поръсена с още чедър) и кракери

Пуйка

Ориз с гъби

Картофи огретен

Зелен фасул на фурна с гъби и сметана

Салата от броколи

Сос от червени боривинки

Сос Грейви

Пита с пара̀ (поръчка от мъжа)

Баклава

Бананов пай х 2

Шоколадов пай х 2

Ябълков пай

 

 

D86B08CC-1EB8-4DFC-A8D8-EFF1401B2DE1.jpeg

4B6B1F8A-0AA6-4133-9391-F90F3F276DBF.jpeg

8C98D416-5B23-469A-B484-01DF3CFF7F0D.jpeg

42FFADCC-9646-4247-B4CA-D37B30777939.jpeg

Онемях!

Колко гости ще посрещаш?

Връзка към коментар
преди 9 часа, Marusinka каза:

Менюто:

 

Плата с мезета

Cheeseball (маслини, лук, сирене чедър настъргани и оваляни в топка с крема сирене, поръсена с още чедър) и кракери

Пуйка

Ориз с гъби

Картофи огретен

Зелен фасул на фурна с гъби и сметана

Салата от броколи

Сос от червени боривинки

Сос Грейви

Пита с пара̀ (поръчка от мъжа)

Баклава

Бананов пай х 2

Шоколадов пай х 2

Ябълков пай

Не че нещо, ама това ядене у нас ще ни изкара има-няма 7-10 дни.  

  • Харесвам 4
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 9 часа, Marusinka каза:

Зелен фасул на фурна с гъби и сметана

Салата от броколи

Аз пък искам да попитам за детайли по тези ястия / гарнитури. 

Не че не мога да си съчиня, но предпочитам да са от първоизточника 😉 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 2 часа, Lyubina каза:

Аз пък искам да попитам за детайли по тези ястия / гарнитури. 

Не че не мога да си съчиня, но предпочитам да са от първоизточника 😉 

Нареждам се и аз на опашката.

И честит ден на благодарността на @Marusinka! Някой ден като имаш време, сподели.

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 9 часа, Дани Магелани каза:

Колко гости ще посрещаш?

Бяхме 11 човека, но винаги се прави в количества, за да не се готви до понеделник поне, плюс който иска да си вземе за вкъщи остатъци.

 

преди 7 часа, Lyubina каза:

Аз пък искам да попитам за детайли по тези ястия / гарнитури. 

Броколи салата имам спомен, че съм пускала рецепта в тази тема, но е супер лесна рецепта - розичките на броколите и червен лук на вкус се нарязват на ситно, слага се настъргано сирене чедър или друг тип кашкавал, сухи червени боровинки или стафиди,  или и двете, обелени слънчогледови ядки (аз слагам без сол), трохи от бекон (тук продават готови), но може и да се изпече до хрупкаво тънко нарязан суров бекон и да се натроши. Дресингът е майонеза, малко захар, оцет (бял или ябълков) разбити. Правя всичко на мен да ми е вкусно, затова нямам конкретна рецепта. 
 

Зеленият фасул пак го правих малко на око. Ползвах следната рецепта за база, https://alldayidreamaboutfood.com/keto-green-bean-casserole/#recipe , но тук суровият зелен боб е с много дебели “косми” от страни и никога не го купувам, затова запържих гъби и чесън в масло, сложих черен и малко червен пипер, сол. Като се зачервиха гъбите (около 6 големи печурки и 3 скилидки чесън), сложих сметана за готвене и 6 консерви боб. Разбърках, поръсих с пармезан и запекох на 200 гр фурна за 10-15мин. Стана супер вкусно. Виното забравих…

 

Между другото, на мъжа ми сетрата има три деца, които са празнували заедно в Ню Йорк и ни пратиха снимка от тяхната трапеза - почти същите семейни рецепти и гостби са присъствали.

 

 

1C67A2AC-A246-48B2-A12C-460379CB41F6.jpeg

  • Харесвам 9
  • Благодаря 2
  • Браво 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.