Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Аз месих на ръка изцяло.

Голямо месене и баене падна.Сега се пече ,дали ще става за снимки ,не знам.

Само знам,че тая работа си иска майстора .Какъвто аз,явно не съм:((((((

Добре че Сър Антъни,като знае колко усилия вложих,все ще рече,че е вкусен:)))

Всъщност,за вкусен,ще е вкусен,че тестото беше супер на вкус.

Ма няма да е фотогеничен.Голяма драма,баш на Великден:(((

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

А,забравих,що дойдох:(

За вечеря сготвих коприва / ама не,от 24 лева/, с ориз,пресен джоджен и пармезан за разкош:)

 

1069254435_IMG_20200418_1832463.jpg.e660e44bc4434a2a0d4f452658e4e2b9.jpg

 

И зелена салата,с яйце.

709580188_IMG_20200418_1814322.jpg.1d15c64d12ed0f18221b32848b01fd54.jpg

 

С една дума, грийн динър  съм спретнала:)))

  • Харесвам 11
  • Браво 3
Връзка към коментар
На 13.04.2020 г. в 1:44, BlackArt77 каза:

1 кг. брашно
10 гр. сол
300 гр. захар
200 гр. прясно мляко
5 яйца
50 гр. прясна мая
200 гр, масло разтопено
Разтваряш маята в млякото с малко от захарта и я оставяш да шупне. След което я прибавяш към брашното и солта заедно с разбитите на крем яйца и захар и добавяш постепенно маслото както съм писал по-горе. Есенции и миризми слагаш каквито обичаш. Кора от лимон, портокал, розова вода, портокалова вода, ром, ванилия изобщо който какво харесва. Пълнеж също накрая в тестото може да  се сложат - бадеми, сушени боровинки, сушени кайсии, кедрови ядки, шоколад, халва, локум и т.н. кой каквото обича.

На мен любим ми е с портокалова вода и халва става чуден. А, да и да дадеш обратна връзка после дали ти е станал и как ти е станал.

BlackArt77 - Благодаря за рецептата! Имам два въпроса - нямам прясна мая, с колко грама суха мога да я заменя за тази рецепта/пропорции? 
Видях, че печете козунаците без тави/формички. Ако пробвам така вкъщи, дали ще се получи? Какво е най-важното - да са сплетени здраво? Фурната ми е огромна, имам плоска тава, която ще събере 3 козунака, разположени като на твоята снимка.  
Благодаря 🙂

 

Сега прочетох и обяснението ти за месене и втасване - винаги го меся на ръка, но имам и машина за хляб. Ако искам да пека без формички, по-удачно ли ще е да се омеси тестото в машината?

Връзка към коментар
преди 29 минути , Bore каза:

@AlexandraKo аз по твоето клипче правя за втори път. Стават перфектни. Следвам точно инструкциите на жената и станаха супер, ето и снимки. Този път ги направих с нутела.

20200418_134125.jpg

IMG-44cc2e5a14513a14ccfb3a082ce87c0e-V.jpg

@Bore И аз по клипчето месих.

Миналата седмица го правихме със снаха ми,точно като жената - и с орехи и стафиди .И стана добре.

 

IMG-04672c25357e7f04e3972ee7ece74ff7-V.jpg.caee33df5ccd44b04a6fa8c2510b2a4a.jpg

Днес, различното беше,че нямах прясна мая,а суха 

И сложих халва и настъргана лимонова кора,.вместо стафиди.

Маята пак шупна,като го замесих,си стана хубаво тесто,но не бухна,колкото твоето.

Ето,в крайна сметка,какво се получи:

 

483059296_IMG_20200418_1850383.jpg.d1ed64cf0b87a01593f072e32cc2f5ad.jpg

 

След малко ще го опитаме и ще кажа.

Но вероятно,маята е важно,да в прясна.

Това е различното.

  • Харесвам 9
Връзка към коментар

Ей, страхотни козунаци. Браво 🙂 Аз тази година не направих козунак, защото моите хора не обичат и не ядат. И аз не ям. Та, завъртях едни козуначени фунийки. Все пак да има нещо козуначено 🙂  И с яйцата съм готова 🙂  

 

DSC_0043-2.jpg

 

 

 DSC_0061-2.jpg

  • Харесвам 16
  • Браво 9
Връзка към коментар
преди 1 минута , Eva eva каза:

Ей, страхотни козунаци. Браво 🙂 Аз тази година не направих козунак, защото моите хора не обичат и не ядат. И аз не ям. Та, завъртях едни козуначени фунийки. Все пак да има нещо козуначено 🙂  И с яйцата съм готова 🙂  

DSC_0043-2.jpg

DSC_0061-2.jpg

Това във фунийките какво е, кренвирш ли е

  • Смея се 6
Връзка към коментар

И аз съм готова с яйцата и козунака (с тонка боб и карамелизиран бял шоколад), като използвах технологията на @BlackArt77 (много благодаря!). Месих на ръка в продължение на 45 (!) минути - първите 15, за да видя дали трябва да добавя още малко брашно, а следващите 30 си бяха чиста проба медитация 😂.

Иначе менюто днес беше с азиатско влияние - уок със свинско, резене (фенел) и фъстъци и ояко дон за вечеря.

 

 

20200418_164554.jpg

20200418_145503.jpg

20200418_130815.jpg

20200418_193844.jpg

  • Харесвам 20
  • Браво 6
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Eva eva каза:

Ей, страхотни козунаци. Браво 🙂 Аз тази година не направих козунак, защото моите хора не обичат и не ядат. И аз не ям. Та, завъртях едни козуначени фунийки. Все пак да има нещо козуначено 🙂  И с яйцата съм готова 🙂  

 

DSC_0043-2.jpg

 

 

 DSC_0061-2.jpg

Голяма си майсторица, браво!

Твоите сладки неща, направо професионални!

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Аз моите винаги ги меся на ръка. Чудех се как да обясня за си го причинява. Точно вид психотерапия. Усещането на тестото в ръцете ми и уханието на изпечен козунак са несравними. 

  • Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 3 часа, AlexandraKo каза:

@Bore И аз по клипчето месих.

 

IMG-04672c25357e7f04e3972ee7ece74ff7-V.jpg.caee33df5ccd44b04a6fa8c2510b2a4a.jpg

Днес, различното беше,че нямах прясна мая,а суха 

 

Но вероятно,маята е важно,да в прясна.

Това е различното.

Аз го правих със суха мая и се получи много добре:

 

IMG_20200418_213856.thumb.jpg.0a086f091145a7473d5298c8ecc88d7e.jpg

  • Харесвам 14
  • Браво 6
Връзка към коментар

Днес мъжът ми ръчно замеси този козунак (със суха мая). Плънката е от стафиди, накиснати в амарето и сладко от кори от портокал, мандарина и лимон (приготвено от него).  Рецептата, която използвахме беше споделената от @AlexandraKo. Аз се включих малко в месенето, но тъй като готвенето не ми е страст, обикновено оставям половинката да се вихри в кухнята.

 

IMG_2248.JPG

 

IMG_2264.JPG

 

IMG_2275.JPG

 

IMG_2296.JPG

 

IMG_2323.JPG

 

IMG_2391.JPG

 

IMG_2430.JPG

 

IMG_2464.JPG

 

IMG_2485.JPG

 

IMG_2491.JPG

 

IMG_2522.JPG

 

IMG_2525.JPG

  • Харесвам 17
  • Браво 14
Връзка към коментар

Христос Воскресе!

 

Моят козунак е компилация от рецепти и техники споделени тук. Благодаря на @AlexandraKo, @BlackArt77, @Alexander, @DaBo за споделените рецепти и трикове. 

Със суха мая, месих с машина за хляб, яйцата разбих със захарта, усуквах и плетох по видеото на Александра. Сложих шоколад и един фитил оплетох с тахан и кафява захар разбъркано - на вкус стана като халва и е лесно за работа ( мазане).  

Снимките ми са с лошо качество, но на вкус е много добре!

IMG_20200419_063142.jpg

IMG_20200418_114723.jpg

  • Харесвам 18
  • Браво 4
Връзка към коментар
преди 8 часа, bulpa каза:

Викаш, и с риба тон стана. И твоята рецепта ще пробвам 😉

Тук продават солено панетоне с бакаляо, не е лошо

бакаляо е традиционно ястие по Великден

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 6 часа, neuromancer каза:

Тук продават солено панетоне с бакаляо, не е лошо

бакаляо е традиционно ястие по Великден

Не се ли яде поголовно както в Португалия бакаляото??

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Агнешко бутче, което е изпечено, без да се изцапа тавата. Проверено!

Идеята е от интернет. Ще разкажа подробно как се получи.

Слагат се на кръст 2 дълги листа хартия за печене. Бутчето е овкусено само със сухи подправки - равни части (по 1 - 2 ч.л.) сол, чер пипер, червен пипер, чубрица, джожен и от мен добавих розмарин. Завива се добре в хартията.

Нови 2 листа на кръст, но алуминиево фолио. Завива се и във фолиото, като не се допуска да има пролука. 

Пече се в тава 45 минути на 200 градуса. След това 3 часа на 160 градуса. 

След изпичане не се отваря веднага хартията, а се оставя за 20 мин.

С ножица внимателно се разрязва и се разтваря леко, за да се извади бутчето. В лодката от фолио е сокът, който се излива в отделен съд или тавата (като при мен). 

Консумира се със семейството и с добри приятели!

20200415_184737.jpg

20200415_184922.jpg

20200415_185522.jpg

20200415_185925.jpg

  • Харесвам 17
  • Браво 1
Връзка към коментар

Великденски обяд 2020 - патешко магре с винена редукция и гарнутира пресни аспержи на фурна:

 

93687172_2542924275948810_9024090416223354880_n.jpg.91ab1d423c0809bfcd0dd70bc7f04311.jpg

 

Звуча като участник от кулинарно шоу, хаха.

 

И втората доза козунаци, този път с макова плънка, готова от магазина:

 

93794228_580084229273593_8855255870292885504_n.jpg.74398793fddff597ae570cae987f6a17.jpg

 

 

  • Харесвам 17
  • Браво 9
Връзка към коментар

За днес,въпросът,какво готвим,не е актуален:))))

То се знае: агнешко,дробсарма,сметанка с чесънец за подправка и зелена салатка 

За пиене - бяло винце.

 

471728539_IMG_20200419_1340522.jpg.f1aa73706c4cbf8b174952fb117877ba.jpg

  • Харесвам 12
Връзка към коментар

Нали съм от повтарячите,дето вика @Alexander,днеска с козунака се справих. Че вчера се изнервих:(

Ама,с прясна мая,стафиди и локум.Стана си,екстра - вкус,конци-монци и всякакви убавини.:))))

 

2100965414_IMG-9a8f5cf0e3be7d4b7e8a6ab81cf95e08-V2.jpg.0c67785f25b80e6969840bcc5cca4037.jpg

 

Отнесохме на мама, по малко от всичко на Великденската трапеза.

Та там опитахме и козунака,заедно с нея.

 

1234593350_IMG_20200419_1648482.jpg.beef313359d2158433643f39a86d4cf1.jpg

  • Харесвам 13
  • Браво 8
Връзка към коментар

Ей каква готина темичка, сега я видях.  По този повод не съм снимала. Иначе днес пица. Понеже тестото свърши и днес месих за хляб за седмицата. Опекох един за утре. Ама как ме мързи... То като се отпусне човек.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.