Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

преди 12 минути , elenitta каза:

Шаранчето е пържено, моите хора ненавиждат другите варианти. До десерта не се стигна, но пък утре съм стъпка напред от менюто 😀

IMG_20221206_194758.jpg

 

IMG_20221206_192637.jpg

 

IMG_20221206_194747.jpg

Десертът Wool Roll Bread ли е? Изглежда много апетитно!

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Това е "вълнена питка", а десерта беше круши в бяло вино, но не го сглобих, че трябваше да е непосредствено преди сервирането, но не се стигна дотам.

За питката не се искат особени умения, ако на някого му се прави, ще дам рецепта. Аз като имам хлебопекарна да ми меси тестото и съм смела 😀😀😀

  • Харесвам 4
  • Браво 1
Връзка към коментар

Ще имаме шаран за цяла седмица. Аз я недолюбвам тази риба и я готви по традиция свекърва ми. Обаче мъж ми купил 2 шарана по 3 кг всеки за общо 3ма души /децата не помирисват даже/. 1 пълнен, 1 пържен. Може и до Коледа да стигне. Дано люспа от голям шаран да има голям ефект 🤑

На терасата пък съм обесила 2 паламуда да се веят, за пръв път ми е. Дано имам късмета на начинаещия, че много обичам веян паламуд. Я, моля, морските чеда - как/по какво да позная, че е готов? 

  • Харесвам 4
  • Браво 2
Връзка към коментар

Морското чадо Дабо идея си няма как се разбира кога е готов паламудът. Баща ми ми изпрати готов, но утре ще го питам, ако искаш.

Аз също не обичам шаран, освен ако не е пържен.

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, elenitta каза:

Това е "вълнена питка", а десерта беше круши в бяло вино, но не го сглобих, че трябваше да е непосредствено преди сервирането, но не се стигна дотам.

За питката не се искат особени умения, ако на някого му се прави, ще дам рецепта. Аз като имам хлебопекарна да ми меси тестото и съм смела 😀😀😀

Ако може рецептата за питката. Изглежда фантастично.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

@Тони получи се нещо страхотно!! Аз почти никога не съм имала успех с изпълняването на рецепти, които не съм виждала (на видео или на живо) как се правят и си мислих, че и с тази ще е така, особено като на тестото му трябваха часове, за да втаса. Даже се презастраховах като добавих малко кашкавал и любимата подправка вкъщи - български ригън, демек чубрица 😂. Огромно благодарско!

387C47E1-7787-44C2-A1DF-1FACFF29CE5E.jpeg.0532fc29d2fe43f99a1ce381cf573b0e.jpeg

  • Харесвам 10
  • Браво 4
Връзка към коментар

"Вълнена" питка

160мл хладко прясно мляко
7 г суха мая
около 500г брашно
10г сол
20г захар
2 яйца ( стайна температура)
2 с. л. кисело мляко ( стайна температура)
50г краве масло за намазване при оформяне, разтопено 
200г сирене/ кашкавал за плънката по избор ( на стайна температура)
За намазване преди печене :
1 жълтък, смесен с
1 с.л. прясно мляко
Маята се разтваря в хладкото прясно мляко, заедно със захарта и 2-3 с.л. от брашното. Покриваме за десетина минути "да шупне"
В съд пресяваме брашното, смесваме го със солта. Правим "кладенче".Слагаме яйцата, киселото мляко и маята. Замесва се тесто. Ако е лепкаво, може да си добавим още малко брашно. Месим докато усетим че е гладко без "шупли". Разделяме го на 5 равни части. 
Всяка част оформяме на малка питка. Питките поръсваме с брашно и оставяме в тавичка. Покриваме ги с фолио и оставяме да почиват около 20 минути.
След оформянето ( вижда се в снимките), отново покриваме с фолио и оставяме да втаса. Втасването може да отнеме 1-3 часа в зависимост от температурата на помещението. Когато видимо е увеличила обема си, намазваме с жълтък смесен с прясно мляко и печем в загрята фурна на 190°С 25-35 минути. Наблюдаваме я, всяка фурна пече различно. Ако е необходимо я покриваме с фолио. 

IMG_20221206_163527.jpg

 

FB_IMG_1670263283929.jpg

  • Харесвам 10
  • Благодаря 4
  • Браво 7
Връзка към коментар

За първи път в живота си пържих риба. Имам проблем с пърженето въобще, но снощи се жертвах заради мама. Шарана стана, но сьомгата на фурна беше безумно невкусна. 

Досега не сме се сблъсквали с такъв проблем със сьомга. Вкус на.. слама. 

От днес мама е на специална диета.. десет дена само печени ябълки. Ние ще трябва да се крием като ядем, за да не я дразним или и ние да минем на същата диета. 

  • Харесвам 3
  • Замислям се 6
Връзка към коментар
Преди 1 час, ven62 каза:

Аз ще си позволя да покажа само изходния материал.

И да, естествено, не е моя заслугата, а на брат ми:

 

1.jpg.b606b43348839d281a4196e20f61207c.jpg

Машала! И аз съм тръгнала да приказвам с нашите 3-килограмови рибенца 😜

  • Смея се 4
Връзка към коментар
преди 19 часа, jul каза:

Да, питай, моля 🙏 Току го препипвам, ама не знам какво трябва да стане. 

Така, имам някакви инструкции.

 

Коремът на рибата трябва да е много добре почистен и с помоща на клечки да стои отворен, за да се вее. Готов е, когато вътрешността стане жълто-кафява. Според баща ми, в Бс това отнема поне 3 дни.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 4 часа, дядо Пепи каза:

РигЪн и чубрица са ДВЕ много различни подправки. 

Естествено, просто така й казва мъжът ми, защото като човек, който приготвя предимно стекове и никога в живота си преди мен не е виждал чубрица, нито е чувал за savory (което пак не е съвсем като българската чубрица), прави асоциация с ригАна.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 31 минути , DaBo каза:

Коремът на рибата трябва да е много добре почистен и с помоща на клечки да стои отворен, за да се вее. Готов е, когато вътрешността стане жълто-кафява. Според баща ми, в Бс това отнема поне 3 дни.

А аз като човек, който няма нищо общо с морето, да попитам - преди да го окачиш да се вее, вероятно трябва да го обработиш по някакъв начин - нещо сол, подправки,.... (освен доброто почистване). 

Чувала съм да казват някои че трябва да се накисне в студена вода със сол за 24 часа? 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 30 минути , Lyubina каза:

А аз като човек, който няма нищо общо с морето, да попитам - преди да го окачиш да се вее, вероятно трябва да го обработиш по някакъв начин - нещо сол, подправки,.... (освен доброто почистване). 

Чувала съм да казват някои че трябва да се накисне в студена вода със сол за 24 часа? 

Много добре се почиства вътре, ама много добре. Измива се максимално да падне кръвта. След това се кисне в саламура за 36 часа. Саламурата се прави на 1 л. вода - 150 грама морска/едра сол. Солта трябва да се разстопи добре, като за целта водата леко се загрява. Като изстине саламурата, тогава се слага рибата. Към 12-тия до 24 час е добре саламурата да се смени с нова, затова в началото се прави двойно количество.  След това с помощта на клечки за зъби или малки дървени шишчета се разтваря корема и така се провесва. Коремът трябва да е отворен. Добре е да не е пече директно слънце и да е на проветриво място. Ако я духа бургаски ветрец, ставала за около 3-5 дни. За София можело и повечко дни. 😉 (баща ми май си помисли, че аз правя веян паламуд 😂). Готова е когато коремът стане жълто-кафяв.

  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 22 часа, jul каза:

Да, питай, моля 🙏 Току го препипвам, ама не знам какво трябва да стане. 

За да стане истински вкусен соления паламуд и като консистенция да се размазва като пастет едва ли не, освен всичките осолявания и др.процедури, които ти вече си свършила, трябва да поотлежи известно време, за за "узрее" месото му. Това зависи от това колко е голяма рибата, времето и дори от това кога е уловен( в топло или студено море). 

Може би 15 дни е средно време.

Нашата първа проба беше след месец, но защото са повечко риби - вакуумираме и прибираме и голяма част от това  отива за подаръчния фонд

Прилагам и снимков материал

20221207_135409.jpg.f8c05f8bb64561feeb0ddc9f082d0e9e.jpg

  • Харесвам 6
  • Благодаря 2
  • Браво 2
Връзка към коментар
На 6.12.2022 г. в 21:13, дядо Пепи каза:

Най-вкусната черноморска риба, която съм опитвал. 

Освен по-едрите лефери. Друго много добро е калкана, но и двете са екзотики и се продават за сериозни суми.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Благодаря на @DaBoи @Kalina Ivanova. Процедурите са по протокол /подаден от друго морско чадо/. Веенето също, от миналия вторник виси. Ама то цялата седмица валя и съвсем ме обърка.

@Kalina Ivanova, дааа, точно така мазничко да се маже чакам 😁

@DaBo, ми вземи метни някоя рибка да се вее, не разочаровай човека 😄

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 11 часа, jul каза:

@DaBo, ми вземи метни някоя рибка да се вее, не разочаровай човека 😄

Ти пък сега с какви идеи изкачаш! 🤣

 

@Kalina Ivanova, вакуумираният веян паламуд във фризер ли го държиш? Аз имам един вакуумиран, ама си е в хладилника...

  • Харесвам 1
  • Смея се 2
Връзка към коментар
Преди 1 час, DaBo каза:

, вакуумираният веян паламуд във фризер ли го държиш? Аз имам един вакуумиран, ама си е в хладилника...

Да, във фризера е, по причина  че нямам толкова място в хладилник, а времето навън е и топло и влажно. 

Той разбира се не замръзва, защото е солен. 

 

  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 12 минути , Kalina Ivanova каза:

Да, във фризера е, по причина  че нямам толкова място в хладилник, а времето навън е и топло и влажно. 

Той разбира се не замръзва, защото е солен. 

 

А, аз имам място за едната ми риба. Бях се засилила да я слагам във фризера. 🤗

  • Смея се 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.