Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

преди 2 минути , DaBo каза:

Е, те тук вече имаме проблем, хаха. 🤣

Тъкмо четох, че тази захар давала карамелов вкус. 😜

Колкото повече е материала, толкова по-вкусен е тиквеника 🙂 .

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 49 минути , Marusinka каза:

Момичетата - да, ние с мъжа и сина - не!! Тук има две разновидности - sweet potatoes и yams. Имали различен вкус. На мен все на тиква ми бият 🤢

 

@Иван Попов - съвсем забравих, че и ти искаше рецептата за тиквеника. Не ми бяха дадени грамажи, явно е на око всичко. Да не пропуснете кафявата захар от Мавриций хахаха 🤦‍♀️ щото с друга нямало да стане (тук правеше с обикновена кафява захар):

 

/cdn-cgi/mirage/4c82c1881995b7bd7793c59f248a1852cea2ded51e04f44b623e456098deba47/1280/https://magelanci.com/uploads/monthly_2022_12/C17E7638-5330-4B1B-B249-C7EE55A1C719.jpeg.38449187cd1e6d6ceb5a00d66321572b.jpeg

 

Рецепта:
Фини кори за баклава
Кристална захар
Кафява/влажна тъмна кафява тръстикова захар-от остров Мавриций/ 
Канела 
Орехи /едро смлени /
Тиква / настъргана/
Кокосово масло 
Двата вида захар, канелата и орехите се смесват 
Слагаме една кора и я намазваме с кокосовото масло , върху нея слагаме втора кора и също я намазваме с разтопеното масло и поръсваме обилно с орехите и захарта. Отгоре слагаме трета кора намазана с мазнината и поръсваме с настърганата тиква . Навиваме на руло и слагаме в тава покрита с хартия за печене . Готовия тиквеник нарязваме на парчета и печем на 160°-170° градуса. 
Изстиналия тиквеник поръсваме с пудра захар и канела пожелание.

Брейййй, тоз тиквеник традиционен 😉 Захар от Мавриций, кокосово масло... Баба ти САМО с тях е правила тиквениците 🤣🍷

  • Харесвам 1
  • Смея се 16
Връзка към коментар
Преди 1 час, jul каза:

Брейййй, тоз тиквеник традиционен 😉 Захар от Мавриций, кокосово масло... Баба ти САМО с тях е правила тиквениците 🤣🍷

Затова нейните никой не ги ядеше, защото бяха меки и мазни. А на майка ми става хрупкав и кокосовото масло прикрива гадния вкус на тиквата 🤣

 

P.S. Но като на баба баницата никой не може да прави. Тя следва това, което @Polina е написала: “Колкото повече е материала, толкова по-вкусна” става.

  • Харесвам 6
  • Браво 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 13 часа, jul каза:

И аз моите. Но гаранция няма връзка 😂😂

Потвърждавам - няма връзка 😂

 

Захарта от Мавриций не е ли още известна като "мусковадо", или бъркам?

Аз съм още на готвене в полеви условия, заради ремонт, затова и не снимам. Но поне успях да направя 2 вида коледни сладки, днес след работа- още два. Живот и здраве, утре може даже и да ги снимам, ако къщата ми добие що-годе годен за обитаване вид 🤔

  • Харесвам 10
Връзка към коментар
Преди 1 час, Роца каза:

 

 

Захарта от Мавриций не е ли още известна като "мусковадо", или бъркам?🤔

Да, това е Мусковадо. Аз само нея ползвам от няколко години за всичко, в което слагам захар. Придава карамелен вкус и се твърди, че съдържа ценни минерали.

Трябва да замеся някакви бързи сладки, да опекат децата днес за базара си утре. Някой да има идея? Фокусът

 е на бързи и лесни.

Връзка към коментар

Кокосовото масло се използва, за да бъде тиквеникът постен, но все пак по-мек и мазничък (не мазен). Това ми подсказа една приятелка.

 

@Madonna, аз съм гола вода в сладките и т.н, но съм правила едни напукани шоколадови сладки навремето. Щом аз съм ги правила и бяха лесни и бързи, може да погледнеш за рецепта из нета. Или някакви къпкейкчета. Те също са лесни.

 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Madonna, пробвай ето това. Супер лесно, бързо и вкусно и винаги се получават.

 

https://www.google.com/search?q=сладки+с+извара&oq=сладки+с+извара&aqs=chrome..69i57j0i512l4j0i22i30l4j0i10i15i22i30.4149j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8#fpstate=ive&vld=cid:177e2367,vid:ORy_7XmjK-s

 

Дъщеря ми ги обожава и ги нарича сгъвки.

Връзка към коментар
преди 18 часа, Дани Магелани каза:

Направих си коледен подарък еър фрайер. Пробата беше с чушки на ивички със сол и малко олио. Станаха супер!

Честито!  И много вкуснотии с удоволствие да си готвиш с него  🙂  А каква марка/модел е, би ли споделила, ако не се приема за реклама, разбира се?

Връзка към коментар
преди 2 часа, iaia_mama каза:

Честито!  И много вкуснотии с удоволствие да си готвиш с него  🙂  А каква марка/модел е, би ли споделила, ако не се приема за реклама, разбира се?

Не помня марка, нещо немско май. От Била, на промоция беше.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз проведох и днешната битка с Еър фрайера. Реших да сготвя пуешки бутчета, както бих ги направила на фурна. Намазах със зехтин и подправки и избрах програма за пиле. По същество програмата беше 15 мин на 200 градуса. Което прерасна в още 10 и още 10 и пак по-голямото стана малко суровичко отвътре, но ок.

 

Експериментът с морковите беше по-бърз, за 15 минути, но доста хрупкаха. Ама ми изстиваше месото.

 

IMG_20221222_121013.jpg.6f533656b80b81048ce18dc03f1945c0.jpg

 

Засега това нещо не иска да готви вместо мен и почвам да си мисля дали с мултикукър няма да си станем по-добри приятели.

 

 

П.П. @Madonna,  от всички коледни сладки, които съм правила, май само на щоленчетата тестото  не седи по цяла нощ в хладилник. 

https://inthebeniskitchen.com/2020/12/19/мини-щолени/

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
Преди 1 час, Lindt каза:

Аз проведох и днешната битка с Еър фрайера. Реших да сготвя пуешки бутчета, както бих ги направила на фурна. Намазах със зехтин и подправки и избрах програма за пиле. По същество програмата беше 15 мин на 200 градуса. Което прерасна в още 10 и още 10 и пак по-голямото стана малко суровичко отвътре, но ок.

 

Експериментът с морковите беше по-бърз, за 15 минути, но доста хрупкаха. Ама ми изстиваше месото.

 

IMG_20221222_121013.jpg.6f533656b80b81048ce18dc03f1945c0.jpg

 

Засега това нещо не иска да готви вместо мен и почвам да си мисля дали с мултикукър няма да си станем по-добри приятели.

 

 

П.П. @Madonna,  от всички коледни сладки, които съм правила, май само на щоленчетата тестото  не седи по цяла нощ в хладилник. 

https://inthebeniskitchen.com/2020/12/19/мини-щолени/

родителите ми имат еърфрайър и когато ползват програма за пиле, става като подметка (особено филе). Та аз го ползвам в ръчен режим и ги правя по-добре нещата, ама определено такива машини не ме впечатляват и на фурна или грил-тиган (да не говорим за грила навън) постигам по-добри резултати.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 1 час, Lindt каза:

Аз проведох и днешната битка с Еър фрайера. Реших да сготвя пуешки бутчета, както бих ги направила на фурна. Намазах със зехтин и подправки и избрах програма за пиле. По същество програмата беше 15 мин на 200 градуса. Което прерасна в още 10 и още 10 и пак по-голямото стана малко суровичко отвътре, но ок.

 

Експериментът с морковите беше по-бърз, за 15 минути, но доста хрупкаха. Ама ми изстиваше месото.

 

/cdn-cgi/mirage/fa3bb86daa467a5212fabe2cd96d82effda51a2d2dd6bfbdd657e580d3e1fe01/1280/https://magelanci.com/uploads/monthly_2022_12/IMG_20221222_121013.jpg.6f533656b80b81048ce18dc03f1945c0.jpg

 

Засега това нещо не иска да готви вместо мен и почвам да си мисля дали с мултикукър няма да си станем по-добри приятели.

 

 

П.П. @Madonna,  от всички коледни сладки, които съм правила, май само на щоленчетата тестото  не седи по цяла нощ в хладилник. 

https://inthebeniskitchen.com/2020/12/19/мини-щолени/

Какво производство са Пуешките бутчетата? Питам защото видях, че в Била продават, охладени, които идват от Италия. Дали са вкусни, пътували няколко дни.

  • Харесвам 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
В момента, rdd каза:

Какво производство са Пуешките бутчетата? Питам защото видях, че в Била продават, охладени, които идват от Италия. Дали са вкусни, пътували няколко дни.

И в Лидл, и в Кауфланд напоследък все са италиански. Мисля, че преди идваха някъде от Централна Европа и ми харесваха повече. Дали са вкусни зависи от партидата. Ние в повечето случаи ги харесваме, но само на момента на печене. На другия ден не ми допадат, но пък това важи за почти всяко месо в България. 

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 6 часа, Madonna каза:

Да, това е Мусковадо. Аз само нея ползвам от няколко години за всичко, в което слагам захар.

От къде може да се купи на добра цена? 

Връзка към коментар
преди 7 часа, ВениК каза:

Madonna, пробвай ето това. Супер лесно, бързо и вкусно и винаги се получават.

 

https://www.google.com/search?q=сладки+с+извара&oq=сладки+с+извара&aqs=chrome..69i57j0i512l4j0i22i30l4j0i10i15i22i30.4149j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8#fpstate=ive&vld=cid:177e2367,vid:ORy_7XmjK-s

 

Дъщеря ми ги обожава и ги нарича сгъвки.

Печем ги 🙂 благодаря 🙂

Замесих и меденки с печати. И един бърз кекс със сладко.

Връзка към коментар
преди 3 часа, Lindt каза:

@Madonna

сетих се, че кантучите на @Роца стават бързо: 

https://marmottesetchocolat.com/?s=кантучи

Благодаря ти, Линд. Късно видях. Утре може да направим твоето предложение.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Пуешкото бутче си е голямо парче месо. То и в обикновена фурна няма да стане за 20 или 30 минути. На тиган - не знам. 

Но наистина си зависи и от размера на фраера. 

А пилешките филета, където и да ги сготвиш, нямат ли подходящата подправка и подход, все са си леко на подметка 🙂 Те не искат продължително готвене. Аз ги правя на тиган за няколко минути от всяка страна и стават сравнително прилично. Не съм пробвала във фраера. 

  • Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 50 минути , Lyubina каза:

Пуешкото бутче си е голямо парче месо. То и в обикновена фурна няма да стане за 20 или 30 минути. На тиган - не знам. 

Но наистина си зависи и от размера на фраера. 

А пилешките филета, където и да ги сготвиш, нямат ли подходящата подправка и подход, все са си леко на подметка 🙂 Те не искат продължително готвене. Аз ги правя на тиган за няколко минути от всяка страна и стават сравнително прилично. Не съм пробвала във фраера. 

На фурна знам колко да пека и мога да добавя в тавата колкото искам зеленчуци, които да се овкусят от месото. А в конкретния уред не знам какво да очаквам и ходя да проверявам, да ръчкам,  да въртя на 5 минути.

Като готвих отделно едно след друго получих сходно време за готвене с фурната, изстинало месо и по-лоша гарнитура.

Но аз определено нямам подход и настройка.

 

Затова сега прибираме машината и ще правим 4 вида пица за вечеря :give_heart:

 

 

  • Смея се 5
Връзка към коментар
преди 2 часа, Madonna каза:

Аз я купувам от Метро, когато има 2 за 1 купувам няколко кашончета. 

тази захар се втърдява лесно и става на бучки, има ли лесен начин за раздробяването й?

Връзка към коментар
преди 46 минути , Raindrop каза:

тази захар се втърдява лесно и става на бучки, има ли лесен начин за раздробяването й?

image.png.f1ab72cb11c6a3fd39a2bcb5fec0e781.pngimage.png.ccc28ec8ab201378663237a0e29cc01e.pngimage.png.8c2715c7b5c98fe194acbdae0b9e35ee.pngimage.png.23c2034903dd5fdf39e58f1beaa8fe4a.png

 

Аз я меля в кухненски робот, когато е много на бучки. Но като цяло аз не правя неща в които се иска да е пудра захар. Примерно в днешните рецепти просто я раздробих с ръка и я оставих по дълго смесена с яйцето и маслото и тя се разтопи.

  • Харесвам 9
  • Браво 3
Връзка към коментар
Преди 1 час, Raindrop каза:

тази захар се втърдява лесно и става на бучки, има ли лесен начин за раздробяването й?

За кратко в микровълновата печка.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, Lindt каза:

На фурна знам колко да пека и мога да добавя в тавата колкото искам зеленчуци, които да се овкусят от месото. А в конкретния уред не знам какво да очаквам и ходя да проверявам, да ръчкам,  да въртя на 5 минути.

Като готвих отделно едно след друго получих сходно време за готвене с фурната, изстинало месо и по-лоша гарнитура.

Но аз определено нямам подход и настройка.

 

Затова сега прибираме машината и ще правим 4 вида пица за вечеря :give_heart:

 

 

Просто не си свикнала с уреда. Но отново казвам, че за да стане храната добре във фрайер не трябва да се пълни по-вече от 1/3 от обема на съда. Само така въздуха може да циркулира свободно и да готви подобаващо.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.