Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Здравейте,  в тази тема май не съм се разписвала, ама сега съм си вкъщи и си боледувам пък защо да не взема да драсна някоя идейка 🙂

Това е крем ала Зиво! Кръстен е на мен и мъжа ми 😄 Ние си го измислихме и стана многоо сполучлив и вкусен иии не на последно място здравословен! 

Необходимо продукти:

1 бр. авокадо, хубаво узряло 

1 с.л. мед

1.с.л. лешников тахан

1.с.л. какао чисто

1 бр. Банан

Малко прясно мляко 

 

Начин на приготвяне: всичко се слага в блендера и се смила докато се получи крем. Обръщам внимание за прясното мляко слагам не много така че да се получи крем, а не течност. След като се смели се слага в подходящи чашки или формички, отгоре ние обичаме да добавяме брашно от лешник или пистачо(шам фъстък) тахан 🙂 отива за 30 минути в хладилника и готовоо, получава се една голяма вкусотия! 

Тахана трябва да ви е хубав и пресен!

Е това е от мен за сега 😛

20221222_202749.jpg

20221222_202745.jpg

20221222_202849.jpg

  • Харесвам 13
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, Lyubina каза:

Пуешкото бутче си е голямо парче месо. То и в обикновена фурна няма да стане за 20 или 30 минути. На тиган - не знам. 

Но наистина си зависи и от размера на фраера. 

А пилешките филета, където и да ги сготвиш, нямат ли подходящата подправка и подход, все са си леко на подметка 🙂 Те не искат продължително готвене. Аз ги правя на тиган за няколко минути от всяка страна и стават сравнително прилично. Не съм пробвала във фраера. 

Пуешко бутче ми се получава добре само ако го сваря предварително и после запека, а бульона ползвам отделно за друго.

За пилешно филе често правя по следния начин във фраера - правя малък джоб и пълня със сушени домати и кашкавал, "зашивам" с клечка за зъби. Запечатвам по минута на всяка страна на тиган. Завивам във фолио всяко филе по отделно като порции и пека във фраера за около 15 -20 минути в зависимост от дебелината. Става сочно и вкусно.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 8 часа, Lindt каза:

почвам да си мисля дали с мултикукър няма да си станем по-добри приятели.

Ама аз си мислих, че няма разлика между мултикукър и еър фрайер 🤦‍♀️ или по-скоро, че говорите за еър фрайер опцията на мултикукъра. Аз ползвам на Нинджа мултикукър и съм адски доволна. Всичко, което съм пробвала става супер. Някои неща в готварската книжка са посочени, че се приготвят с различни функции и наистина нито се пресушават продуктите, нито изгарят. Родих се, особено за, цели глави карфиол, пилешки крилца и кюфтета. 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 10 минути , Marusinka каза:

Ама аз си мислих, че няма разлика между мултикукър и еър фрайер 🤦‍♀️ или по-скоро, че говорите за еър фрайер опцията на мултикукъра. Аз ползвам на Нинджа мултикукър и съм адски доволна. Всичко, което съм пробвала става супер. Някои неща в готварската книжка са посочени, че се приготвят с различни функции и наистина нито се пресушават продуктите, нито изгарят. Родих се, особено за, цели глави карфиол, пилешки крилца и кюфтета. 

 

А какво я правиш тази глава карфиол? 

 

Забравих да снимам половината пици, но съм щастлива, че успяхме да разточим, подредим и изпечем 4 пици, прескачайки гостите си в кукленския размер кухня, без да осакатя или изгоря никой. 

 

IMG_20221222_193648.jpg.e35f2bf1de274bf2dfed6279b1364be7.jpg

 

IMG_20221222_200421.jpg.c67c0ae08d69623aaa9f5a1e6a2126d0.jpg

 

  • Харесвам 12
  • Браво 6
Връзка към коментар
преди 24 минути , Lindt каза:

 

А какво я правиш тази глава карфиол? 

 

Забравих да снимам половината пици, но съм щастлива, че успяхме да разточим, подредим и изпечем 4 пици, прескачайки гостите си в кукленския размер кухня, без да осакатя или изгоря никой. 

 

IMG_20221222_193648.jpg.e35f2bf1de274bf2dfed6279b1364be7.jpg

 

IMG_20221222_200421.jpg.c67c0ae08d69623aaa9f5a1e6a2126d0.jpg

 

Как правиш тестото за пица?

 

Ето това следвам, но без каперси.

C7189349-A00B-4E7F-ABD2-680166179E02.jpeg

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 9 часа, Marusinka каза:

Как правиш тестото за пица?

 

Ето това следвам, но без каперси.

C7189349-A00B-4E7F-ABD2-680166179E02.jpeg

 

Добре изглежда този карфиол. Това cook and crysp какво наподобява - готвене на пара и после запичане ли? 

 

 

Тази седмица правих 2 пъти това тесто.

 

https://www.cookwithasmile.com/домашна-пица-и-малко-инталианска-маги/

 

Хареса ми, че става бързо и всъщност не е тежка вечеря, пък тренирам комбинативност с продуктите в хладилника и камерата. Като се върнем от Египет, ако още ни се яде тесто, ще търся пълнозърнеста рецепта.

 

 

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Забравих да предупредя, че сгъвките с извара не трябва да се пекат много. Нека да останат леко розови. Тогава са най-вкусни, мекички и въздухни. Като се попрепекат стават твърди.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Препекохме ги, може би по-тънки ги разточиха децата. Но пак се харесаха много. Специално взех за тях захар на кристали за да се получи овалването. Децата много ги харесаха, за първи път правя сладки, които имат захар отвън и много се забавляваха до като ги правят. Благодаря ти за рецептата.

 

Направих и този кекс 2 дози, че имах останали сладка в хладилника, които никой не искаше да яде. 

Кулинарен блог на Маги: Бърз сладкиш с конфитюр (magi-bg.blogspot.com)

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Имам в тефтера 3 или 4 сладкиша, тип бъркани с лъжица. Обожавам ги.. стават бързо, лесни и винаги се получават. Само дето имам голям проблем последните години. Никой не иска да яде сладко. ММ твърди, че му прилошавало само като гледа сладко. Което не му попречи оня ден да омете кутията с подарена турска баклава от съседите. Ама си мълча.. все едно не съм видяла, че се е случило.

Щерката е все на диети. До едно време съседите приемаха каквото подам, ама сега и те твърдят, че са на без сладко. Добре, че колегите не отказват и всичко се изяжда иначе ще забравя как се правят сладкиши.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 18 часа, zvezda9001 каза:

Здравейте,  в тази тема май не съм се разписвала, ама сега съм си вкъщи и си боледувам пък защо да не взема да драсна някоя идейка 🙂

Това е крем ала Зиво! Кръстен е на мен и мъжа ми 😄 Ние си го измислихме и стана многоо сполучлив и вкусен иии не на последно място здравословен! 

Необходимо продукти:

1 бр. авокадо, хубаво узряло 

1 с.л. мед

1.с.л. лешников тахан

1.с.л. какао чисто

1 бр. Банан

Малко прясно мляко 

 

Начин на приготвяне: всичко се слага в блендера и се смила докато се получи крем. Обръщам внимание за прясното мляко слагам не много така че да се получи крем, а не течност. След като се смели се слага в подходящи чашки или формички, отгоре ние обичаме да добавяме брашно от лешник или пистачо(шам фъстък) тахан 🙂 отива за 30 минути в хладилника и готовоо, получава се една голяма вкусотия! 

Тахана трябва да ви е хубав и пресен!

Е това е от мен за сега 😛

/cdn-cgi/mirage/4c82c1881995b7bd7793c59f248a1852cea2ded51e04f44b623e456098deba47/1280/https://magelanci.com/uploads/monthly_2022_12/20221222_202749.jpg.a03bf6f668d578d7c1798d455aeb9873.jpg

/cdn-cgi/mirage/4c82c1881995b7bd7793c59f248a1852cea2ded51e04f44b623e456098deba47/1280/https://magelanci.com/uploads/monthly_2022_12/20221222_202745.jpg.025122cda22287f3a9049f4411408b27.jpg

/cdn-cgi/mirage/4c82c1881995b7bd7793c59f248a1852cea2ded51e04f44b623e456098deba47/1280/https://magelanci.com/uploads/monthly_2022_12/20221222_202849.jpg.ace464512cdac94944d03036555d1e3a.jpg

У нас правим във веган вариация. Всичко същото, но вместо мляко слагам кокосово масло. И на чия носи. После малко в хладилника и става чуден мус. Мед може да се пропусне, ако бананът е достатъчно сладък. 

Тия дни съм на аламинути. Така и не оправиха хладилника и останах без хладилник за празниците. Добре, че е студено на терасата, но первазът се оказа недостатъчен, сравнено с огромния ни хладилник. И добре, че за Бъдни вечер сме при майка ми, а на Коледа - при другата майка 🙂

Миналата Коледа бях без фурна, тази без хладилник. Това дали е някакъв знак 🤔😁

  • Харесвам 2
  • Браво 1
  • Смея се 3
Връзка към коментар

@дядо Пепи, това беше заради Lindt. 

Иначе песните и танците ги оставям за утре, когато ще се събере фамилията, на пуйка, която обаче няма да се тормозя аз, дали е станала.  Че миналата година,  първия ми опит ми коства доста бели коси. Не че не стана,  стана благодарение на съветите, които получих тук. Но така е по-лесно 🙂

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Подготовки разни и разнообразни.

20221222_122540.jpg.18dcc07b34f7c4362e19e6cd6417a6ea.jpg

Прибираме и чакаме празника.

 

А тази вечер пазим традицията и трапезата е посна.

Да са ви сладки зелето и бобецът 

Да е споделена трапезата ви

Амин

 

Още е рано за наздраве

  • Харесвам 10
  • Браво 2
Връзка към коментар

Амин!

Още се мотам по нощница и пия кафе... След малко мятам постен гювеч в бавната тенджера, супа от червена леща в мултикукъра и няколко червени чушки в еър фраера за кьополу и това ще е за вечеря. Боб и лозови сарми няма да има. Нетрадиционни манджи ще са. 😋

  • Харесвам 6
  • Браво 1
Връзка към коментар
На 22.12.2022 г. в 20:46, zvezda9001 каза:

Здравейте,  в тази тема май не съм се разписвала, ама сега съм си вкъщи и си боледувам пък защо да не взема да драсна някоя идейка 🙂

Това е крем ала Зиво! Кръстен е на мен и мъжа ми 😄 Ние си го измислихме и стана многоо сполучлив и вкусен иии не на последно място здравословен! 

Необходимо продукти:

1 бр. авокадо, хубаво узряло 

1 с.л. мед

1.с.л. лешников тахан

1.с.л. какао чисто

1 бр. Банан

Малко прясно мляко 

 

Начин на приготвяне: всичко се слага в блендера и се смила докато се получи крем. Обръщам внимание за прясното мляко слагам не много така че да се получи крем, а не течност. След като се смели се слага в подходящи чашки или формички, отгоре ние обичаме да добавяме брашно от лешник или пистачо(шам фъстък) тахан 🙂 отива за 30 минути в хладилника и готовоо, получава се една голяма вкусотия! 

Тахана трябва да ви е хубав и пресен!

Е това е от мен за сега 😛

/cdn-cgi/mirage/aa72b613a81c49d79ddd5d604a0248cba2a76e311acf4ba033e541c52fd26aab/1280/https://magelanci.com/uploads/monthly_2022_12/20221222_202749.jpg.a03bf6f668d578d7c1798d455aeb9873.jpg

/cdn-cgi/mirage/aa72b613a81c49d79ddd5d604a0248cba2a76e311acf4ba033e541c52fd26aab/1280/https://magelanci.com/uploads/monthly_2022_12/20221222_202745.jpg.025122cda22287f3a9049f4411408b27.jpg

/cdn-cgi/mirage/aa72b613a81c49d79ddd5d604a0248cba2a76e311acf4ba033e541c52fd26aab/1280/https://magelanci.com/uploads/monthly_2022_12/20221222_202849.jpg.ace464512cdac94944d03036555d1e3a.jpg

Много хубаво кремче.

Дали ще стане с този тахан,който имам в наличност? И за колко колко чашки е количеството продукти в рецептата?

Ще го приготвя в дните между Коледа и  Нова Година. 

Иначе съм готова с всичко необходимо за трапезата на Бъдни Вечер. 

 

20221224_151400.jpg

  • Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, jungfraujoch каза:

Много хубаво кремче.

Дали ще стане с този тахан,който имам в наличност? И за колко колко чашки е количеството продукти в рецептата?

Ще го приготвя в дните между Коледа и  Нова Година. 

Иначе съм готова с всичко необходимо за трапезата на Бъдни Вечер. 

 

/cdn-cgi/mirage/8cd13930af3effdebdd7a54ae01a24a88fd8ac50cead81dc4204d04f6da55384/1280/https://magelanci.com/uploads/monthly_2022_12/20221224_151400.jpg.91957fec861c87924bfcdb82b62b4f71.jpg

Получават се 3 чашки за крем карамел големина 🙂 иначе с какъвто и да е тахан ще стане, просто на нас най - ни харесва с лешников, но сме пробвали и с други 🙂 Весело посрещане  на празниците!

  • Благодаря 1
  • Браво 2
Връзка към коментар

Сутринта „отворих пекарната”:

-     баклава – в момента си попива сиропа на хладно

2022-12-24---001-Baklava.jpg.d68956fdac65d65381d8f7a7d359e30d.jpg

 

-     тиквеник по рецепта „хрупкав, а не мек” и точно така се получи 

2022-12-24---002-Tikvenik.jpg.8e671cca2c7291bc16ac133a890aa304.jpg

 

-     курабийки с тесто за щолен (различни размери – ще стават снежни човеци). 

2022-12-24---003-Cookies-2.jpg.81f5cd0d42ba66956431ade324b83d93.jpg

 

Преситих се от кълцане, бъркане, мазане, ръсене, печене...  😓

Накрая скочих в маратонките и направих 7 000 крачки по брега на заспалото море. 🚶‍♀️🚶‍♀️🚶‍♀️

Разтоварих и съм готова утре сутрин да се захващам със сърмичките.

2022-12-24---004-More.jpg.2ce3c595d64d7655bab026c1930055c5.jpg

 

🎄🎅  Светла и мирна Коледа ! 🎅🎄

  • Харесвам 4
  • Браво 16
Връзка към коментар

Аз почнах да готвя - цял следобед и цяла вечер явно с това ще се занимавам 😂. Мъжът ми помага, та не се оплаквам. Реших да не правя сарми и пълнени чушки, никой не ги яде вкъщи. Ще имаме питка, боб и малко нетрадиционно сьомга с аспержи и кафяв ориз. Снимки по-късно 🙂 .
 

Весела Коледа на всички!
 

По това време на годината, с празниците, 10-те часа разлика назад много се усещат и се чувствам все едно вечно трябва да догонвам събитията в България и да чакам да дойдат и при нас 😊

  • Харесвам 6
  • Браво 1
Връзка към коментар

Честита Коледа! Много здраве, берекет и щастие ви желая!
 

Аз прекарах една много дълга Бъдни вечер в готвене. Не спазваме традицията за постни блюда, но пък и няма как при положение, че всички гости са американци.

 

Правих тутманик, руска салата, смачкани картофи, пълнени гъби, задушени зеленчуци и…мъжът ме принуди - кестени (като Рийсис къпс - пълнеж от фъстъчено масло и глазура от шоколад). Той пък направи бисквити с парчета шоколад, а детето оваля всички топчета за кестените и бисквитите. Един приятел направи основното - дърпано свинско.

 

80E0681F-D23C-4EE0-96F2-D776F7D72A77.jpeg.70aee28a86ff60ee32d66f50d113c50d.jpeg

 

4B1306F3-0600-429D-9492-AE4F61A3C32F.jpeg.346797591162e35d9661f447748d1d30.jpeg553C1754-5950-417B-82B8-C3E1AAC9B49E.jpeg.70618ce5a797d5d0e0aad4bd4e87c2b7.jpeg

 

E9D0571A-E2DA-4D9E-9356-96B5B85DB05E.jpeg.5772bde1526b7b1215dd12691a8933bf.jpeg

 

8848D9E6-A35A-47D4-9A77-B8FA71325EAD.jpeg.609797334f9cf6fdbd686d6cab456ab2.jpeg

 

Аз не знаех, че ще е дърпано месото, затова не взех питки, но тутманикът свърши работа 😂

 

13813002-B17D-4069-88CB-CBAAABE9359D.jpeg.145d1d5e160ac2e4cb0d646a9520b3ff.jpeg
 

Свекърва ми донесе огромни тави с десерт, който се прави от оризови люспи - rice crispy treats (ибикновени и с шоколад). Гостите донесоха и от техните захарни изделия 😋

009835C1-4ED3-43BD-A437-5EE08A254B78.jpeg.678658a62a7e1a38b12e5eb0e9c7fa8c.jpeg

  • Харесвам 12
  • Браво 6
Връзка към коментар
Преди 1 час, Marusinka каза:

Честита Коледа! Много здраве, берекет и щастие ви желая!
 

Аз прекарах една много дълга Бъдни вечер в готвене. Не спазваме традицията за постни блюда, но пък и няма как при положение, че всички гости са американци.

 

Правих тутманик, руска салата, смачкани картофи, пълнени гъби, задушени зеленчуци и…мъжът ме принуди - кестени (като Рийсис къпс - пълнеж от фъстъчено масло и глазура от шоколад). Той пък направи бисквити с парчета шоколад, а детето оваля всички топчета за кестените и бисквитите. Един приятел направи основното - дърпано свинско.

 

80E0681F-D23C-4EE0-96F2-D776F7D72A77.jpeg.70aee28a86ff60ee32d66f50d113c50d.jpeg

 

4B1306F3-0600-429D-9492-AE4F61A3C32F.jpeg.346797591162e35d9661f447748d1d30.jpeg553C1754-5950-417B-82B8-C3E1AAC9B49E.jpeg.70618ce5a797d5d0e0aad4bd4e87c2b7.jpeg

 

E9D0571A-E2DA-4D9E-9356-96B5B85DB05E.jpeg.5772bde1526b7b1215dd12691a8933bf.jpeg

 

8848D9E6-A35A-47D4-9A77-B8FA71325EAD.jpeg.609797334f9cf6fdbd686d6cab456ab2.jpeg

 

Аз не знаех, че ще е дърпано месото, затова не взех питки, но тутманикът свърши работа 😂

 

13813002-B17D-4069-88CB-CBAAABE9359D.jpeg.145d1d5e160ac2e4cb0d646a9520b3ff.jpeg
 

Свекърва ми донесе огромни тави с десерт, който се прави от оризови люспи - rice crispy treats (ибикновени и с шоколад). Гостите донесоха и от техните захарни изделия 😋

009835C1-4ED3-43BD-A437-5EE08A254B78.jpeg.678658a62a7e1a38b12e5eb0e9c7fa8c.jpeg

Сериозна подготовка. Готова си за бизнес, свързан с кетаринг, с тези количества, които приготвяш! Пак си надминала себе си!

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Честита Коледа! Светрина, щастие и разбирателство в домовете ви!

 

@Marusinka,уау! Всеки път ме шашкаш с твоите менюта!

 

Ние снощи бяхме при свекърва ми, та празнувахме "по френски " - с пушена сьомга, охлюви, агнешко печено и коледно пънче (готово, не домашно).

Но съй като на фамилията й липсваше содената питка, която правя за Бъдни вечер,  направих една за днешния брънч, заедно с една партида руска салата. Е, и други дреболии, и малко коледни сладки:

 

20221225_115905.jpg

 

20221223_191654.jpg

  • Харесвам 14
  • Браво 6
Връзка към коментар

Пускам няколко снимки от тази година и рецепти...евентуално за догодина, живи и здрави 🙂 

 

https://hitrinibg.com/napukani-portokalovi-sladki/ 

https://receptite.com/рецепта/шоколадови-бисквити-с-пресен-джинджифил

https://donevatania.com/2021/12/blog-post_15/

 

DSC_0651-2.jpg

 

DSC_0660-2.jpg

 

DSC_0669-2.jpg

 

DSC_0686-2.jpg

 

DSC_0693-2.jpg

  • Харесвам 10
  • Браво 13
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Яяя, първа съм за таз' година  🙂  Ами, да ни е светла и сладка като сладкиша, който правя за пръв път и го споделям: Бразилски царевичен сладкиш. Лек, мек, приятен, отлично си пасва с чаша кафе  🙂

 

 

20230106_165342.jpg

  • Харесвам 8
  • Браво 3
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.