Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

преди 17 минути , iaia_mama каза:

Яяя, първа съм за таз' година  🙂  Ами, да ни е светла и сладка като сладкиша, който правя за пръв път и го споделям: Бразилски царевичен сладкиш. Лек, мек, приятен, отлично си пасва с чаша кафе  🙂

 

 

20230106_165342.jpg

Дай сега рецепта за лекия и мекия 😀

Връзка към коментар
Преди 1 час, Дани Магелани каза:

Чакаме новогодишните блюда!

Или пак си била на СПА?😉

Нищо не правих, освен тортето 🙂 А, и една баница дръпнах /снимката на баницата е от миналата година, но тази беше същата/ 🙂 

 

412.jpg

 

DSC_0699-3.jpg

  • Харесвам 10
  • Браво 3
Връзка към коментар

Първият брънч за годината - вдъхновен от тарт Татен. Три вида - с ряпа и патешко конфи, с карамелизиран лук и пушени гърди (тъмна е от балсамикото, не е изгоряла 😂) и с ябълки и круши.

 

20230108_112457.jpg

  • Харесвам 14
  • Браво 10
Връзка към коментар

Пекох днес целина вместо картофи. Не е лоша идея, но предпочитаме картофи. Или моркови. Но с айвар е ок.

IMG_20230109_193505.jpg.ac266588403a4193e3d090ab1ec07053.jpg

 

А спаначеното руло си е вкусно и с маслена риба, не само с пушена сьомга 

 

IMG_20230109_193628.jpg.2d006a93ffa8a32332ec83fa7702a8ec.jpg

  • Харесвам 11
  • Браво 4
Връзка към коментар
преди 18 часа, Sju каза:

Готова е кухнята вече?

🙂

 

За съжаление, не още. Ремонтът ни през декември беше на холната част на холо-кухнята ни, та всичко беше на вили и на могили. В края на февруари ще ни оправят и кухнята и в началото на март ще ни монтират новата кухня. Та след месец, пак ще съм на полеви условия, ама този път още по-полеви 😂

  • Шок 5
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 2 минути , Роца каза:

За съжаление, не още. Ремонтът ни през декември беше на холната част на холо-кухнята ни, та всичко беше на вили и на могили. В края на февруари ще ни оправят и кухнята и в началото на март ще ни монтират новата кухня. Та след месец, пак ще съм на полеви условия, ама този път още по-полеви 😂

Идвай у нас. Предлагам настаняване и нова-новиничка кухня да се вихриш в нея, докато твоята се прави. А, и осигурявам всякакви продукти. 😝 Мисля, че е win-win положението, а? 😉

  • Смея се 5
Връзка към коментар
преди 2 часа, Роца каза:

За съжаление, не още. Ремонтът ни през декември беше на холната част на холо-кухнята ни, та всичко беше на вили и на могили. В края на февруари ще ни оправят и кухнята и в началото на март ще ни монтират новата кухня. Та след месец, пак ще съм на полеви условия, ама този път още по-полеви 😂

Т.е. кога е точно големият купон? Питам за един приятел, че той пътува и да съобрази voyage-а си. 😎

  • Смея се 6
Връзка към коментар
преди 10 часа, DaBo каза:

Идвай у нас. Предлагам настаняване и нова-новиничка кухня да се вихриш в нея, докато твоята се прави. А, и осигурявам всякакви продукти. 😝 Мисля, че е win-win положението, а? 😉

Ако ще се разглеждат всички оферти, аз предлагам и самостоятелна стая, хубаво време и басейн 😜 

 

Хора, реших да направя руска салата с карфиол вместо картофи, за да имам хем нещо много засищащо под ръка, когато освирепея, хем да е що-годе ок като за диета. Получи се супер и глътна в пъти по-малко майонеза.

 

596A937B-7CC4-45D9-AE57-944C042FBC15.jpeg

  • Харесвам 20
  • Браво 4
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 37 минути , Marusinka каза:

Ако ще се разглеждат всички оферти, аз предлагам и самостоятелна стая, хубаво време и басейн 😜 

 

Хора, реших да направя руска салата с карфиол вместо картофи, за да имам хем нещо много засищащо под ръка, когато освирепея, хем да е що-годе ок като за диета. Получи се супер и глътна в пъти по-малко майонеза.

 

596A937B-7CC4-45D9-AE57-944C042FBC15.jpeg

 

Ти да не си търговец? В този пост постави очакване за хубаво време в Аризона, спокойна къща с 3 деца, че и диетична руска салата...? 

  • Смея се 11
Връзка към коментар
преди 43 минути , Marusinka каза:

Ако ще се разглеждат всички оферти, аз предлагам и самостоятелна стая, хубаво време и басейн 😜 

 

Хора, реших да направя руска салата с карфиол вместо картофи, за да имам хем нещо много засищащо под ръка, когато освирепея, хем да е що-годе ок като за диета. Получи се супер и глътна в пъти по-малко майонеза.

 

596A937B-7CC4-45D9-AE57-944C042FBC15.jpeg

Самостоятелна стая и аз давам, нашата къща е за adults only, демек тихо и спокойно 😝, ама ме цакаш с хубаво време и басейн.

 

Я, кажи, тоз карфиол суров ли го слагаш? Аз я правя, когато трябва да е диетична, с леко сварени кубчета от глава целина.

  • Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 13 минути , Lindt каза:

 

Ти да не си търговец? В този пост постави очакване за хубаво време в Аризона, спокойна къща с 3 деца, че и диетична руска салата...? 

За “спокойна къща с 3 деца” нищо не съм казвала 😅, премълчах също и, че докато някой готви, 2 фъстъка са му упорито в краката, катерят се по плотовете, искат да режат с истински нож, не с пластмасов и т.н. 

 

преди 6 минути , DaBo каза:

Самостоятелна стая и аз давам, нашата къща е за adults only, демек тихо и спокойно 😝, ама ме цакаш с хубаво време и басейн.

 

Я, кажи, тоз карфиол суров ли го слагаш? Аз я правя, когато трябва да е диетична, с леко сварени кубчета от глава целина.

Не знам цакам ли те или не - Роца може да предпочита да гледа през прозореца как вали сняг, но да е сред тишина и спокойствие 😂

 

Карфиола го направих на пара да не е супер сготвен и да не хрупа. Така добре като се получи руската салата ще се пробвам и в една друга друга да заменя картофите с карфиол - сварени пилешки гърди, зелена ябълка, картоф, майонеза и къри. 

  • Харесвам 2
  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 14 минути , DaBo каза:

Самостоятелна стая и аз давам, нашата къща е за adults only, демек тихо и спокойно 😝, ама ме цакаш с хубаво време и басейн.

 

Я, кажи, тоз карфиол суров ли го слагаш? Аз я правя, когато трябва да е диетична, с леко сварени кубчета от глава целина.

Кулинар да си на това време! Всички се надцакват да те канят! 

А ние със скромните кулинарни умения и без претенции за броя на децата на домакина, имаме ли някакъв шанс?  

  • Харесвам 2
  • Смея се 2
Връзка към коментар
В момента, Дани Магелани каза:

Кулинар да си на това време! Всички се надцакват да те канят! 

А ние със скромните кулинарни умения и без претенции за броя на децата на домакина, имаме ли някакъв шанс?  

Вие и ние ще дегустираме. 😉

 

преди 2 минути , Marusinka каза:

Не знам цакам ли те или не - Роца може да предпочита да гледа през прозореца как вали сняг, но да е сред тишина и спокойствие 😂

 

Карфиола го направих на пара да не е супер сготвен и да не хрупа. Така добре като се получи руската салата ще се пробвам и в една друга друга да заменя картофите с карфиол - сварени пилешки гърди, зелена ябълка, картоф, майонеза и къри. 

Засега по нашите географски ширини снегът се отлага. Нямам нищо против и така да си остане. 😉

Опитай и с глава целина. Леко подварена е точно като картофите.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

За готвене.. поне за обедите нищо няма да готвя две седмици. Фирменият готвач се грижи за това. По традиция вторник за обяд има плов. Скромно, но вкусно и от сърце.

photo_2023-01-10_12-13-42.jpg.0e4ce4f4589149a102ce193ceb17486a.jpg

Яде се с лъжица, вилицата е за киселите краставички.

Дежурната фирмена ниска маса не позволява преяждане.. притискаш си тумбака и много място няма.

Вечер обикновено си приготвях нещо свежо, ама в тоя сняг няма къде да мръдна и ще карам на наличности от шкафа.... макарони, ориз, гречка.

  • Харесвам 11
Връзка към коментар
преди 4 минути , Дани Магелани каза:

Кулинар да си на това време! Всички се надцакват да те канят! 

А ние със скромните кулинарни умения и без претенции за броя на децата на домакина, имаме ли някакъв шанс?  

Мисля, че за всички магеланци има шанс, за обикновените хора вече е друг въпрос 😂

 

преди 1 минута , DaBo каза:

 

Опитай и с глава целина. Леко подварена е точно като картофите.

Никога!! Тиква, целина и зелена чушка ям само по принуда. Даже никога не правя проблем на най-голямото дете като премахва всяко мини парченце целина от супата, защото го разбирам напълно 😆 само заради двете по-малки това зелено нещо се намира в хладилника ми и го преглъщам в супа.

преди 2 минути , ВениК каза:

За готвене.. поне за обедите нищо няма да готвя две седмици. Фирменият готвач се грижи за това. По традиция вторник за обяд има плов.

Как се прави плов?

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Сега ме улови.. за толкова години тук така и не се научих да правя плов. Не съм и опитвала де .

Обикновено се прави от мъже, особено пък по празниците. Опитвала съм поне 10 вида плов... черен, сватбен, ташкентски.. Да, разлика има, но в основата си все е едно и също. Месо, ориз, моркови ... Месото е овче или телешко. Във фирмения вариант е телешко. Морковите са много като количество. Те дават сладост, както и стафидите и затова се добавя плодчета берберис, които балансират вкуса със своята киселинност. Доста често се добавят и цели глави чесън, които ароматизират плова, но с особена мекота на чесън. Не става остро. Готви се в големи казани. Първо се запържва месото. После се добавя ориза и другите неща и дотук... не знам как точно става нататък. Не съм гледала и правила. Знам само че става бавно.

 

 

  • Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 33 минути , ВениК каза:

Сега ме улови.. за толкова години тук така и не се научих да правя плов. Не съм и опитвала де .

Обикновено се прави от мъже, особено пък по празниците. Опитвала съм поне 10 вида плов... черен, сватбен, ташкентски.. Да, разлика има, но в основата си все е едно и също. Месо, ориз, моркови ... Месото е овче или телешко. Във фирмения вариант е телешко. Морковите са много като количество. Те дават сладост, както и стафидите и затова се добавя плодчета берберис, които балансират вкуса със своята киселинност. Доста често се добавят и цели глави чесън, които ароматизират плова, но с особена мекота на чесън. Не става остро. Готви се в големи казани. Първо се запържва месото. После се добавя ориза и другите неща и дотук... не знам как точно става нататък. Не съм гледала и правила. Знам само че става бавно.

Много ценно е магеланец в Узбекистан!

Извън темата - планирам Узбекистан. Кой месец е за препоръчване за посещение? 

По темата - би ли написала, може на руски език, наименованията на блюдата, които задължително трябва да се опитат в заведенията на Узбекистан? Продукти от магазините, които са уникални за района, и които трябва да се дегустират - също.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 52 минути , ВениК каза:

ама в тоя сняг

Крайно време е да има емотиконче Завижд.завиижд,завииижд!

Искам сняг и в София!

Извинявам се за спама в темата,но по-готино е да си ядеш свинското и да си пиеш винското,когато навън вали сняг.

  • Харесвам 1
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 49 минути , Marusinka каза:

това зелено нещо се намира в хладилника ми

@DaBo говори за глава целина (celeriac), а ти за стъбла (celery). Аз дори я правя с печени кубчета целина (вместо картофите), за по-опушен аромат. Но вкуса е подобен де, няма да те насилваме 😆 И вместо шунка, слагам нарязани скариди, че тук в магазините няма шунки без някакви декстрози, малтози, глюкозо-фруктози и др.

  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към коментар

Ще се постарая да ви приготвя списък с типични за Узбекистан ястия. Видите ли на заведение надпис УЗБЕК МИЛЛИЙ ТАОМЛАР сте попаднали на место с национална тяхна кухня. Няма много голямо разнообразие. Очаквах да имат много заимки от турската кухня, но не е съвсем така. Оскъдицата във финансите, големите семейства и тяхното всекидневно изхранване са довели до невероятни комбинации от ястия с ориз, картофи, лук, моркови, мляко. Месото и днес си остава лукс за доста семейства.

 

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

На въпросите на Дани Магелани за Узбекистан смятам да отговоря в друга тема, че тук май не е съвсем мястото. Открих, че вече има тема Узбекистан- транспорт и други и там ще пиша.

  • Харесвам 6
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 11 часа, Sju каза:

@DaBo говори за глава целина (celeriac), а ти за стъбла (celery). Аз дори я правя с печени кубчета целина (вместо картофите), за по-опушен аромат. Но вкуса е подобен де, няма да те насилваме 😆 И вместо шунка, слагам нарязани скариди, че тук в магазините няма шунки без някакви декстрози, малтози, глюкозо-фруктози и др.

Аз си мислех с пилешко да заменя шунката, защото хубавата, която намирам, ми идва малко солена, но може да пробвам и със скариди или бяла риба. Мерси за идеята. А тези глави целина ги варях и пасирах за бебешки пюрета и целина/кервиз/глави целина все едно 🤢

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.