Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Откакто @Pantelej Putnik ме открехна да мачкам😉, пасатор не съм ползвала. С изключение на един път, когато естествено картофите бяха виновни, винаги си облизваме пръстите от мачканото пюре.

DB50AA3B-A001-48DA-A852-AA4F9255257C.jpeg.bb482d1e83eea16a890244b288b80da6.jpeg

Чакам още малко другарчето му прасчо да стане готово и затова не е по чиниите🙂

@Lindt пробвала ли си такъв тип картофено пюре?😋

  • Харесвам 7
  • Шок 1
  • Браво 3
Връзка към коментар
преди 5 минути , ДиянаВ каза:

Откакто @Pantelej Putnik ме открехна да мачкам😉, пасатор не съм ползвала. С изключение на един път, когато естествено картофите бяха виновни, винаги си облизваме пръстите от мачканото пюре.

DB50AA3B-A001-48DA-A852-AA4F9255257C.jpeg.bb482d1e83eea16a890244b288b80da6.jpeg

Чакам още малко другарчето му прасчо да стане готово и затова не е по чиниите🙂

@Lindt пробвала ли си такъв тип картофено пюре?😋

А не, аз обичам да е гладко пюре и много ме нервираше бившата ми свекърва, че трябвало на ръка да мачкам. За палачинковата смес на ръка не се бунтувах, ама пюрето си е вкусно само у нас и малко повече при мама. В нашето семейство се прави с миксер, не пасатор, мляко и много масло. 

 

 

  • Харесвам 3
  • Смея се 3
Връзка към коментар
преди 12 минути , ДиянаВ каза:

Откакто @Pantelej Putnik ме открехна да мачкам😉, пасатор не съм ползвала. С изключение на един път, когато естествено картофите бяха виновни, винаги си облизваме пръстите от мачканото пюре.

DB50AA3B-A001-48DA-A852-AA4F9255257C.jpeg.bb482d1e83eea16a890244b288b80da6.jpeg

Чакам още малко другарчето му прасчо да стане готово и затова не е по чиниите🙂

@Lindt пробвала ли си такъв тип картофено пюре?😋

Само да съм сигурен, че следваш препоръката на Пантелей Пътник, аз да те препитам набързо - Настърга ли индийско орехче в пюрето? Е, добре де нали се разбрахме! 🤣 НЕ е същото без индийско орехче! Сложи ли поне 100-150 грама масло на това количество пюре? 🙂  

  • Харесвам 1
  • Смея се 3
Връзка към коментар
преди 1 минута , Pantelej Putnik каза:

Само да съм сигурен, че следваш препоръката на Пантелей Пътник, аз да те припитам набързо - Настърга ли индийско орехче в пюрето? Е, добре де нали се разбрахме! 🤣 НЕ е същото без индийско орехче! Сложи ли поне 100-150 грама масло на това количество пюре? 🙂  

Индийско орехче 😛не, масло да😄

  • Харесвам 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 5 минути , Lindt каза:

А не, аз обичам да е гладко пюре и много ме нервираше бившата ми свекърва, че трябвало на ръка да мачкам. За палачинките не се бунтувах, ама пюрето си е вкусно само у нас и малко повече при мама. В нашето семейство се прави с миксер, не пасатор, мляко и много масло. 

 

 

Бях препоръчал да го направи така "рустик", както го наричам, за по-специална цел - беше като гарнитура за определено ястие. Освен това, когато се смеси с моркови, гладкото пюре няма да разреши да видиш, различните цветове вътре. Разбира се, ако не му се мачка на човек на ръка, може и с миксера. Общо взето при картофеното пюре си има една тънкост, която французите следват - много масло. Индийското орехче пък е за отличен (6).  🙂

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 20 минути , ДиянаВ каза:

Индийско орехче 😛не, масло да😄

Абе, видях аз, че не си сложила, та затова.... Ако сега си го приготвила, настъргвай бързо и да не се разправяме повече 🤣🤣 (знам, че няма да ми се разсърдиш, та затова се закачам)

Когато топлото масло прегърне настърганото индийско орехче, ще разбереш защо чичо ти Пантелей настоява толкова много. Нямаш орехче!? Ами да ти пратя няколко. Купих едно много добро количество от Индия. 🙂 

 

П.П. Не си купувай настъргано индийско орехче, както и млян черен пипер, кимион и т.н. Моите индийски орехчета са дори в черупки. Когато настържеш на момента (важи и за черния пипер, кимион и сие) е съвсем друг ароматът. Пробвай и сама ще се убедиш. 

  • Харесвам 8
  • Смея се 1
Връзка към коментар
На 15.01.2023 г. в 11:30, Lindt каза:

. В нашето семейство се прави с миксер, не пасатор, мляко и много масло. 

И аз точно така го обичам 😋

 

Вкъщи сме болни и положението е пилешка полу-крем супа с пасирана основа от карфиол, картоф и пънчета броколи. Стана супер като се има предвид, че хич не ми беше до готвене.

 

F9329C83-5FFC-4B4A-9C14-E3587287C6F1.jpeg.2372824939828ac53e444d64d6be5edc.jpeg

  • Харесвам 14
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Ние държим фронта засега и не сме болни, та едни spare ribs Texas style:

 

7CB0EE69-6CD1-446C-BEDD-E103DDAD0322.jpeg.df979199072ac78bb2f092015c965085.jpeg
 

8152B133-C487-404C-B526-52BE38A26067.jpeg.be1880f551cc0f3eadb0414f7b0b33b7.jpeg

 

Не знаех, че в БГ spare ribs са ребра патрондаш 🤪, но ги намерихме в една пловдивска месарница.

  • Харесвам 14
  • Браво 4
Връзка към коментар
преди 2 минути , Marusinka каза:

И аз точно така го обичам 😋

 

Вкъщи сме болни и положението е пилешка полу-крем супа с пасирана основа от карфиол, картоф и пънчета броколи. Стана супер като се има предвид, че хич не ми беше до готвене.

 

F9329C83-5FFC-4B4A-9C14-E3587287C6F1.jpeg.2372824939828ac53e444d64d6be5edc.jpeg

Бързо оздравявайте и отивайте на барбекюто!

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 13 минути , Lindt каза:

Бързо оздравявайте и отивайте на барбекюто!

Благодаря! Мъж ми се вдигна едва-едва в неделя и изпече пилешки гърди и наденици, ама четири дни поред сухоежбина ми дойде в повече. Особено на децата, които си търсят манджичка.

 

@Pantelej Putnik м/у др се сетих, че баба ми винаги слагаше индийско орехче (настъргано на момента) във фрикасе и винаги се чудех защо това в детската градина е толкова гадно, а вкъщи си облизвах пръстите.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Шоколадови мъфини с кафе и портокал, /от мен декорация с ганаш/ рецепта https://www.cookwithasmile.com/шоколадови-мъфини-с-кафе-и-портокал/

Мъжка пица /става и за жени 😄 / рецепта https://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2022/09/big-sausage-pizza.html

 

DSC_0849-2.jpg

 

DSC_0856-2.jpg

 

DSC_0859-4.jpg

  • Харесвам 10
  • Шок 1
  • Браво 11
Връзка към коментар

Тези дни имам доста време да се забавлявам с готвене - в болничен съм. Готвя аз различни неща и се лекувам.

Трябваше да е телешко с лук и сини сливи, но не ми било телешко, най ми било свинско обезкостено джоланче. Но пак с лук и сини сливи, а и няколко четвъртини ябълки за деликатност. 

20230124_184528.jpg.8dc211dbaf5346c88eb1a7ce8d0d8230.jpg

Горното беше версията за лайковете 🤣, а ето я и "житейската" версия. Основа на соса - червено вино. Пекох около 4 часа на бавен огИн в глинен съд. 

20230124_184947.jpg.6778a85993ff2f1a6911edef3e4375b2.jpg

 

След подчертано месното ястие от вчера днес - постно. 

Гъби с ориз, отгоре кашкавал

20230126_141425.jpg.144bea39ed8d87d6bf2e76c3bd546457.jpg

 

20230126_142631.jpg.fd6f4163eeb272825783344b43b00ff5.jpg

 

20230126_142730.jpg.f6d83bcb18a36a510e4a349ab70f9f29.jpg

 

П.П. Белият прашец в чинията не е сняг, не е и за смъркане. Пармезан е. 🙂

  • Харесвам 11
  • Браво 6
  • Смея се 2
Връзка към коментар

@Tonyco, много благодаря за рецептата! Изгледах клипа и имам два въпроса (понеже нямам Берьозка наоколо, а искам да я пробвам):

- Колко грама е шоколадът? 

- Правилно ли разбирам, че се слагат 60г Филаделфия на кутия кондензирано мляко? Колко е обемът на кутията мляко в такъв случай?

 

А при нас тази седмица кулинарното положение беше "оооооранжево небето" - крем-супа с моркови и картофи (без да забравяме крутоните) и къри с тиква и сладки картофи (за мен - с много кориандър).

 

20230122_200846.jpg

 

20230123_195233.jpg

  • Харесвам 19
  • Шок 1
Връзка към коментар
преди 6 часа, Роца каза:

@Tonyco, много благодаря за рецептата! Изгледах клипа и имам два въпроса (понеже нямам Берьозка наоколо, а искам да я пробвам):

- Колко грама е шоколадът? 

- Правилно ли разбирам, че се слагат 60г Филаделфия на кутия кондензирано мляко? Колко е обемът на кутията мляко в такъв случай?

 

А при нас тази седмица кулинарното положение беше "оооооранжево небето" - крем-супа с моркови и картофи (без да забравяме крутоните) и къри с тиква и сладки картофи (за мен - с много кориандър).

 

/cdn-cgi/mirage/222bb8f2717d66e6cae38eb0d306a764e1afadb69afeb916148d4d67b48e1f38/1280/https://magelanci.com/uploads/monthly_2023_01/20230122_200846.jpg.107181eecc4fb8632f2b8da23e0a134b.jpg

 

/cdn-cgi/mirage/222bb8f2717d66e6cae38eb0d306a764e1afadb69afeb916148d4d67b48e1f38/1280/https://magelanci.com/uploads/monthly_2023_01/20230123_195233.jpg.82a38977d8a8a4b294d1ee9b40f5dbd7.jpg

Предишното "Сгущëнное" или кондензирано мляко със захар беше 395 гр, новото Украинско е около 370 гр, но пак върши работа, на вкус и цвят е същото. Да 60 гр Филаделфия на една кутия мляко и 2 сметани. Шоколада е 100 гр. В описанието на клипа съм добавил рецептата. Там е двойна доза, винаги правя така, че за единична не сибзаслужава труда. 🤣 Много бързо свършва ! 😆 Пробвал съм с друго мляко и друга сметана, еми не става. Айде млякото ще го докараш криво-ляво, но сметаната "Сливки" няма как ако не е тази. Ефекта е или става на воднинкристали сладоледа, или няма сметановия вкус, който е основната цел. Тази сметана си седи гъста и обемна след замразяване, другите са пълни с вода и става замръзнал кристал вместо сладолед. Успех !

  • Харесвам 5
  • Благодаря 2
Връзка към коментар
преди 13 часа, Tonyco каза:

 В описанието на клипа съм добавил рецептата. Там е двойна доза, винаги правя така, че за единична не сибзаслужава труда. 🤣 Много бързо свършва ! 😆 Пробвал съм с друго мляко и друга сметана, еми не става. Айде млякото ще го докараш криво-ляво, но сметаната "Сливки" няма как ако не е тази. Ефекта е или става на воднинкристали сладоледа, или няма сметановия вкус, който е основната цел. Тази сметана си седи гъста и обемна след замразяване, другите са пълни с вода и става замръзнал кристал вместо сладолед. Успех !

Благодаря ти! Понеже гледах клипа директно във форума, даже не се сетих да погледна описанието в Ютуб 🤔. Нация техническа! 😂

Тукашната ни пълномаслена течна сметана е с 35% масленост, та ще пробвам с нея как ще стане.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 15 часа, Роца каза:

Благодаря ти! Понеже гледах клипа директно във форума, даже не се сетих да погледна описанието в Ютуб 🤔. Нация техническа! 😂

Тукашната ни пълномаслена течна сметана е с 35% масленост, та ще пробвам с нея как ще стане.

Растителна или животинска е ?

Връзка към коментар

Нещо леко за вечеря, което да оправдае отварянето на бялото вино, което си донесох от Хърватска

20230128_204047.jpg.10331249e7b50226cef07968c0a87a04.jpg

 

20230128_205131.jpg.93046faadf1d2f57277abf8118c40a50.jpg

 

Салата: спанак, синьо сирене, затоплени на котлон ядки (орехи и кашу) и дресинг.

Дресинг: горчица, мед, сок от 1 портокал, оцет балсамико, зехтин.

  • Харесвам 16
Връзка към коментар
преди 2 минути , Eva eva каза:

Ева, може ли подробности за това суши? Откъде взе рибата и на каква рецепта се спря? 

Че съм си купила водорасли и ориз и чакам да се престраша 🙂 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 1 минута , Lindt каза:

Ева, може ли подробности за това суши? Откъде взе рибата и на каква рецепта се спря? 

Че съм си купила водорасли и ориз и чакам да се престраша 🙂 

@Lindt, давай смело. Нищо сложно няма 🙂 

Нямам рецепта, записала съм си някакви неща от тук - от там. Първо измивам хубаво ориза под течаща вода /по-къс, специален за суши/. Варя го с вода, слагам 1 чаша ориз и 1 чаша и 1/3 вода. Варя го на слаб котлон, под капак, около 15 минути. Като е готов го сипвам в тавичка и го овкусявам с 3-4 лъжици оризов оцет, разбъркани с 1 ч.л. сол и 1 ч.л. захар. 

След това разтилам на водораслото, слагам плънката и навивам. В края на кората /далечния край/ се оставя празно около 1-2 см. 

Плънка - каквото ви харесва. Аз най-често взимам скариди, но сготвени. Не правя със сурова риба. Добавям авокадо, краставица, червена чушка. Отделно моят син прави някакъв сос, който също го размазвам по ориза - майонеза с малко соев сос и чесън на прах слага. Виждала съм, че слагат Филаделфия...каквото ви е вкусно 🙂 

  • Харесвам 7
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.