Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 2 часа, Роца каза:

И при нас днес агнешко, ама с индийски вкус 😀 - агнешко Роган Джош.

 

 

20200419_131038.jpg

Много хубаво изглежда!
Па как си го поднесла, в синята паничка, червено, с нотка зелено - много е красиво:))))

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 2 часа, Роца каза:

И при нас днес агнешко, ама с индийски вкус 😀 - агнешко Роган Джош.

 

 

20200419_131038.jpg

Леле, Роцо!

 

58e10a866802a_ImageViber_20160701_crop.jpg.e947b52c04ff13a250ea7bd939342d9e.jpg.8e45fa8e6c8fdad09fb974dd68c97c4a.jpg

  • Смея се 3
Публикувано:
преди 2 часа, Goal & Boss каза:

Леле, Роцо!

 

58e10a866802a_ImageViber_20160701_crop.jpg.e947b52c04ff13a250ea7bd939342d9e.jpg.8e45fa8e6c8fdad09fb974dd68c97c4a.jpg

Надявам се червената точка да не е лазер от снайпер 😂😂😂

 

@AlexandraKo, благодаря ☺️

  • Харесвам 1
  • Шок 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 1 минута , Роца каза:

Надявам се червената точка да не е лазер от снайпер 😂😂😂
☺️

Е що па снайпер сега? Ти готвиш très bien! И не печеш тестени неща, така че твоите комшии от пекарните не са ти сърдити!

 

Обаче мен току-що ме осени прозрение, не без съдействието на тази тема, и то е: най-добрите кулинари на света са мъже, така си е, но сред жените също има отлични готвачки! :i-m_so_happy: :grin: :tomato:

  • Благодаря 1
Публикувано:

@Goal & Boss , Начи, да те светна, за готвенето не ти трябва Y хромозома, а мерак 😉

И аз съм на индийска вълна днес. Къри го правих по японски, демек мързеливата.

Но си играх да правя parotta. Накрая толкова надобрях в дърпането и изтъняването, че последните две ги направих на гьозлеме с кашкавал. Предполагам, че са били вкусни, защото докато се усетя ги бяха изяли...

IMG_20200420_124513.jpg

IMG_20200420_122335.jpg

IMG_20200420_122204.jpg

IMG_20200420_124559.jpg

  • Харесвам 13
  • Браво 1
Публикувано:

@samuraika вчера гледах един чичо как право соба от елда в Охайдо и ми се взе акъла, нищо общо със стандартия италиански метод за правене на паста.

Отново японците са на обратно на другите и мога само да цъкам с език..

 

ето линк на друг майстор

 

  • Харесвам 5
Публикувано:
преди 23 минути , jul каза:

Хм, не стана ли време някой да пусне тема как спряхте да ядете доста и на каква диета сте 🤔😄😜

Чакай де, още не сме изяли, всичко, дето го сготвихме и омесихме тия дни:)))

Диетите после:)))

  • Харесвам 3
  • Смея се 2
Публикувано:

Минах на рециклиране, понеже страшно мразя да хвърлям храна - шотландски яйца (или драконови очи 😆) и запечени домати със сиренце, зехтин и риган - 

 

IMG_20200420_190641.jpg

IMG_20200420_190637.jpg

  • Харесвам 15
  • Браво 4
Публикувано:
преди 5 часа, jul каза:

Минах на рециклиране....

 

IMG_20200420_190641.jpg

IMG_20200420_190637.jpg

Е, ти много си се старала! Аз го давам мързеливата :

 

IMG_20200413_134042.jpg

 

И имам малко нужда от помощ. Кваса за хляб не ми се получава така, както искам. Нещо е слаб и му липсва онси кисело- ферментирал "уау" вкус...

Не знам как да го обясня.  Хлябът бухва, но не избухва. @Goal & Boss знам, че ще кажеш че не ми е качествен тротила и нитроглицерина е с изтекъл срок, ама сигурно има и друго.

Аз подозирам брашното - може би е третирано. 

Приемам съвети.

 

IMG_20200415_112936.jpg

  • Харесвам 4
Публикувано:

Благодаря на всички, които споделиха рецепти и снимки на козунаци - вдъхнових се да направя козунак за първи път и се получи много добре. Тъй като не знаем обаче дали е било само късмет на начинаещите, смятаме да повторим скоро 😄

 

1344218775_IMG_3498copy.thumb.jpg.fc9c5f3064dbd147a26ee3eb6a0b1c0e.jpg

 

1460802676_IMG_3501copy.thumb.jpg.046cbe979de35d6d3aacd50ddd41eec1.jpg

 

Великденската вечеря не беше много традиционна, защото в магазина нямаше агнешко за печене и го заместихме с телешко - с домашен сос грейви и печени зеленчуци с розмарин. За обяд имаше зелена салата и сирена + ролца от телешка пастърма с филаделфия и сушени домати. 

 

21698628_IMG_3515copy.thumb.jpg.619d3fa667de48ccdb58bbf12b751757.jpg

 

1956910456_IMG_3511copy.thumb.jpg.ba51df7ddaea5a725ef20be2e1dbc86e.jpg

 

Все пак хапнахме и малко агнешко под формата на пържола, с гарнитура от броколи със сметана и сирене фета. 

 

1054184606_IMG_3503copy.thumb.jpg.30f60c989af332abd7743c2ba98ff838.jpg

 

За десерт - лесна шоколадова торта с шоколадов ганаш (https://www.bonappetit.com/recipe/easiest-chocolate-birthday-cake)

 

22198283_IMG_3481copy.thumb.jpg.eee66b6abf2c551cee171b5c3b3fd030.jpg

  • Харесвам 13
  • Браво 6
Публикувано:

Още едно приложение на яйцата, сутринта,рано,рано, спретнах за днес,  руло Стефани в компания на задушени картофки.

362965880_IMG-449f5ac8c2e8f846baf3f66a5add31bd-V2.jpg.3d21a08631a88fd45f7f403133bcba53.jpg

 

  • Харесвам 13
  • Браво 2
Публикувано:
преди 1 час, AlexandraKo каза:

Още едно приложение на яйцата, сутринта,рано,рано, спретнах за днес,  руло Стефани в компания на задушени картофки.

362965880_IMG-449f5ac8c2e8f846baf3f66a5add31bd-V2.jpg.3d21a08631a88fd45f7f403133bcba53.jpg

 

И аз така ги оползотворих, заедно с едни изостанали гъби към картофите 😀 (ама без снимка). 

А остатъкът отиде в нещо като мисо рамен (стара снимка, ама снощи изглеждаше пак по същия начин 😉)

 

IMG_20190119_125951.jpg

  • Харесвам 13
  • Браво 3
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 1 час, AlexandraKo каза:

Още едно приложение на яйцата

362965880_IMG-449f5ac8c2e8f846baf3f66a5add31bd-V2.jpg.3d21a08631a88fd45f7f403133bcba53.jpg

 

Подсети ме за таралежчетата, които правех, когато синът ми беше малък. Обличах яйцето с овкусената кайма. Оформях муцунка. Зърна чер пипер за очички, фиде/спагети за иглички и във фурната. Поднесени върху зелена салата за тревичка.

  • Харесвам 7
Публикувано:

Ох, яйцата предвидливо бяха малко, .. но козунаците (уж малка доза) определено ни озорват. Пазя ги, да не изсъхват много, но няма шанс,... ще трябва да се измисли начин да се оползотворят (при това ако може да се съхраняват по продължително време, че всички пазим окръжност ;) )

 

За момента се сещам за две основни рецепти: козунаци с крем-карамел ;)

или на "бисквитена" торта с козуначени филийки вместо бисквити.

 

Обаче и двете ми идеи са от типа "калорийни бомби" и много се колебая как да постъпя.

Нещо, което да търпи замразяване и дългосрочно съхранение?

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 33 минути , Lyubina каза:

За момента се сещам за две основни рецепти: козунаци с крем-карамел 😉

 

Аз точно така оползотворих един, нарязах на филии, поначупих, залях със смес яйца+мляко+захар и запекох. Изяде се 😀

  • Харесвам 3
Публикувано:
преди 3 часа, Роца каза:

И аз така ги оползотворих, заедно с едни изостанали гъби към картофите 😀 (ама без снимка). 

А остатъкът отиде в нещо като мисо рамен (стара снимка, ама снощи изглеждаше пак по същия начин 😉)

 

IMG_20190119_125951.jpg

Ау, аз като новак с рамените ... та, да попитам, тука има ли бульон? 

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, Lyubina каза:

Ох, яйцата предвидливо бяха малко, .. но козунаците (уж малка доза) определено ни озорват. Пазя ги, да не изсъхват много, но няма шанс,... ще трябва да се измисли начин да се оползотворят (при това ако може да се съхраняват по продължително време, че всички пазим окръжност 😉 )

 

За момента се сещам за две основни рецепти: козунаци с крем-карамел 😉

или на "бисквитена" торта с козуначени филийки вместо бисквити.

 

Обаче и двете ми идеи са от типа "калорийни бомби" и много се колебая как да постъпя.

Нещо, което да търпи замразяване и дългосрочно съхранение?

А защо не ги замразиш , излишните козунаци.

Нищо им няма. Аз редовно си замразявам хляб, франзели.

Ако е нарязан на филийки, по- бързо и лесно се размразява, отколкото, като е цял.

  • Харесвам 3
Публикувано:

Включвам се с идейка за разядка, с която можете да употребите варени яйца 🙂 

Продукти - 3 варени яйца, 200 г сирене, 3-4 с.л. лютеница, 2-3 скилидки чесън /намачкани/, съвсем малко черен пипер. Яйцата и сиренето се настъргват, слага се лютеницата и пипера и се разбърква 🙂

 

И едно фото на агнешкото 🙂

 

193.jpg

 

 

 

194.jpg

  • Харесвам 15
  • Браво 2
Публикувано:
Преди 1 час, Граф Вронски каза:

Ау, аз като новак с рамените ... та, да попитам, тука има ли бульон? 

Да, но не се вижда от гарнитурите (понеже съм щедра с тях 😉 ).

Ама аз хитрувам, ползвам готов мисо бульон на кубчета, който само се разтваря във вода. 

  • Харесвам 3
Публикувано:
преди 1 час, AlexandraKo каза:

замразиш , излишните козунаци.

Ами... сигурно е тъпо, но нямам фризер :) само камера към хладилника. Съответно, съдържимото й трябва да се оптимизира. Но ще огледам пространството :)

Публикувано:

Пиде с кайма и кашкавал. Уникално вкусно. 

 

IMG_20200421_200421.jpg

 

 

 

IMG_20200421_200259.jpg

 

Рецептата:
 

Spoiler

 

1 ч. чаша топла вода 
2 ч. л. захар
1 ч. л. сол
5-6 супени лъжици олио
1 ч. чаша кисело мляко

1 яйце
5-6 чаши брашно (тестото трябва да  е меко)

Маята се слага във водата + 2-те лъжички захар да шупне


За пълнежа:
300 гр. Кайма 
1 глава стар лук много ситно нарязан (или в чопър)
Ситно нарязан магданоз
1 зелена пиперка 
2 супени лъжици олио / зехтин
2-3 супени лъжици доматено пюре

лют пипер (турски)- по желание

настърган кашкавал

 

Омесва се меко тесто и се оставя 1 час да втаса. През това време се подготвя плънката.

След втасването тестото се поставя на набрашнен плот, разточва се с ръка на дебел салам и се накъсва / нарязва на няколко къса (5-6).

С точилката се разточва всеки къс тесто на продълговати питки, каквато е традиционната форма на Пидето.
Плънката се разпределя по средата и се разстила по цялото продължение на пидето, като краищата на тестото остават чисти.

От краищата на тестото се прави борд, като се завиват навътре. Двата края се изтеглят леко, за да се получи традиционната форма на пиде - като ладия.

Пидетата се нареждат върху хартия за печене и се пекат в предварително загрята на 200° C фурна за около 15-20 минути. 

След като се намаже плънката, се включва фурната, така пидете втасва още малко. 3-4 минути преди да се извадят се ръсва кашкавал, да се запече леко и той.

Плънката може да е с кашкавал и луканка, яйце и сирене, спанак и сирене...

 

Тази доза е за около 5-6 пидета. Тези 3 са в тавата от фурната.

 

 

 

 

  • Харесвам 13
  • Браво 5

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.