Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

преди 6 часа, Роца каза:

какво беше направила за Superbowl-а?

🫣🫣🫣 две големи рибици - едната в мултикукъра за карнитас такос, другата с подправки al pastor на грил с опушване, 4 вида пилешки крилца пак на грила с опушване, салца, спаначен дип, плата сирена и колбаси.

Отделно гостите бяха донесли моите любими печени чушки халапеньо, пълнени с крема сирене и увити в бекон, испански ориз, пюре от боб на фурна, домашни бисквити и sopapilla cheesecake.

 

преди 5 часа, Lyubina каза:

Аз пък искам да знам как прави брюкселското зеле

Режа го на половинки и в много сгорещен оребрен тиган го изсипвам заедно с моркови и чесън на филийки като предварително съм го овкусила със зехтин и подправки (едро смлян черен пипер, сол, малко червен пипер, дръжките на магданоза). Бъркам без да спирам така на силен огън, докато станат следи от тигана и намалявам, малко бяло вино или розе и като се изпари изключвам.

 

преди 24 минути , Rumiana каза:

Кажи и за макароните на фурна, моля

Сварявам 1 кутия макарони до ал денте и ги изцеждам като запазвам 1-2 ч.ч. от водата. През това време запържвам в много малко масло ситно, ама миниатюрно нярязана люта чушка (каквато имам под ръка), разтопявам 1/2 пакет крема сирене и 1/2 ч.ч. гъста сметана (heavy whipping cream), като стане хомогенна смес, слагам черен пипер, наскоро си взех една подправка с черен трюфел и от нея сложих, малко кайенски пипер, добавям половината от водата от макароните и бели настъргани сирена като бял чедър, пармезан, асиаго и т.н. (Това е защото мъжът ми не обича традиционния жълт мак’ен’чийс). Сместа трябва да е с консистенция на боза, затова ако се сгъсти повече разреждам с останалата вода от макароните. Накрая заливам макароните (може с всякакъв вид друга къса паста)  със соса в дълбока тавичка, покривам с настърган кашкавал и пека на 200C/400F докато се зачерви кашкавалът отгоре.

Понякога ако нямам такава сметана, ги правя без чушка, а с пак много ситно нарязани гъби, сварената паста още топла обърквам с 1 кофичка (16oz) заквасена сметана, суровите гъби, подправките и настъргания кашкавал/сирена и пека във фурната на същата температура. Ако пък имам много месоядни гости, запържвам ситно нарязани 1-2 ленти бекон, изцеждам мазнината и следвам първия вариант на рецептата.

  • Харесвам 8
  • Благодаря 2
  • Браво 3
Връзка към коментар

Няколко снимки от последните дни. Препоръчвам тутманика, страхотия се получи, като козунак се точеха конците 🙂 Шоколадовите кифли не бяха нещо кой знае какво. С тортето сигурно няма да ви спечеля като започна рецептата с .... подгответе необходимите продукти за бисквитите 🙂 Все пак ще отбележа, че кремът стана чуден - 250 мл. бита сметана, 500 г. маскарпоне, пудра захар на вкус - около 120 г, 2 ванилии и 150 г шам фъстък, смлян на паста. 

Рецепта за тутманика:

 

DSC_0955-2.jpg

 

DSC_0969-2.jpg

 

DSC_0988-2.jpg

 

DSC_0991-2.jpg

  • Харесвам 10
  • Браво 15
Връзка към коментар

@Eva eva, каква е тортата? Изглежда страхотно!

В следващите 3 седмици кухнята ми ще е в този (а и в по-лош вид 😂), та само ще ви се радвам. Най-много да пускам рецепти тип "микровълнова кухня" 😂

 

20230226_175145.jpg

  • Харесвам 2
  • Шок 1
  • Браво 1
  • Смея се 2
Връзка към коментар

@Роца, благодаря ти! Тортата е моя измишльотина - направих бисквити, като сложих и в тях шам фъстък. По рецептата по-долу, често правя по нея бисквити. И редих - един ред бисквити, леко напоени с прясно мляко, ягодово сладко, крем /дадох по-горе рецептата/. Чудна стана, но голяма врътня 🙂 

Аз като правя ремонт и си представям какво ще бъде и ми става по-хубаво на душата. Другият вариант е да бягам на далеч 😄 Ще стане прекрасно, сигурна съм 🙂 

 

Бисквити

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

 ·       50 мл вода

·       180 г захар

·       портокалови (лимонови) корички по желание

·       ванилена захар

·       100 мл мазнина – в случая масло и олио

·       около 400 г брашно

·       5 г сода бикарбонат

·       кисело мляко – около 2 с.л. (за гасене на содата)

  НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

 Водата и захарта се слагат на котлон и се бъркат до разтапянето на захарта. След това махаме течността от котлона, добавяме портокаловите (лимоновите) корички и ванилената захар и я оставяме да изстине за около 5-10 минути, а след това добавяме и олиото (маслото). После добавяме половината от брашното и изгасената в киселото мляко сода и разбъркваме сместа. Другата част от брашното изсипваме в тава, правим кладенче в което изсипваме сместа и месим до получаването на твърдо тесто. От него се разточва кора с дебелина около 3 мм и с формички се изрязват различни бисквити. Печем във фурна, предварително загрята на 180С градуса около 9 минути. От бисквитите може да направите и вкусна бисквитена торта.

  • Харесвам 5
  • Благодаря 3
Връзка към коментар

Докато се начудя да купувам или не билети за Филипините, взех, че наготвих 😄 Нещо съм на френска вълна 😄 

Френска ябълкова торта с бадеми /нямах филирани бадеми и поръсих с кокос/ https://loisslokoski.blogspot.com/2019/12/french-apple-cake-with-almonds.html?fbclid=IwAR1gYMtuh1bpFfrNhe1c5ACN_UGc6vjXsCg-eWaOEzTAU4fzL7m8RKr1clM

Френско лучено свинско /с пресни картофки/ - това ми е една от най-любимите манджи в последно време. Снимката ми е от преди печенето. https://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2023/01/french-onion-pork-chops.html

 

DSC_0990-2.jpg

 

DSC_0991-2.jpg

  • Харесвам 14
  • Благодаря 1
  • Браво 4
Връзка към коментар

Преживях най-големият си сладкарски крах в поседните години 😭😭😭

Мотиви на торта “Гараш” по миш-маш рецепта. Изпробвах да изпека блатовете и да направя шоколадовата глазура по рецептата от видеото и…блатовете бяха най-хрупкавите на света, глазурата на мехурчета. Единственото предимство е, че изпекох 7 блата за нула време.

 

 

 

25A8AF08-F8FB-479A-9BB4-818F6AB0E6DF.jpeg
 

Чудя се дали да дам на детето да духне свещички върху това грозниче или да купя един къпкей за снимките хахах

  • Харесвам 17
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 6 минути , Marusinka каза:

Преживях най-големият си сладкарски крах в поседните години 😭😭😭

Мотиви на торта “Гараш” по миш-маш рецепта. Изпробвах да изпека блатовете и да направя шоколадовата глазура по рецептата от видеото и…блатовете бяха най-хрупкавите на света, глазурата на мехурчета. Единственото предимство е, че изпекох 7 блата за нула време.

 

 

 

25A8AF08-F8FB-479A-9BB4-818F6AB0E6DF.jpeg
 

Чудя се дали да дам на детето да духне свещички върху това грозниче или да купя един къпкей за снимките хахах

На скалички всичко става😉, но все си мисля, че на детето тортата ще му хареса при вида на толкова шоколад😋

  • Харесвам 2
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 2 минути , ДиянаВ каза:

На скалички всичко става😉, но все си мисля, че на детето тортата ще му хареса при вида на толкова шоколад😋

То толкова облизва бъркалки и шпатули, че и без торта може. Аз за снимките се притеснявам 😂

  • Харесвам 1
  • Смея се 7
Връзка към коментар
Дани Магелани
В момента, Marusinka каза:

То толкова облизва бъркалки и шпатули, че и без торта може. Аз за снимките се притеснявам 😂

Важно е, че мама се е постарала за детето!

Ако е купена, няма да има сантиментална стойност. А така след години ще гледа снимките и ще оцени труда и грижата ти. Слагай свещичките! Тортата е супер!

  • Харесвам 7
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

@Marusinka, как излезе тортата на снимките? 😄 Сигурна съм, че детето е останало доволно! 

 

Аз имам късмет, че свекърва ми живее на 300 м от нас и има екипирана кухня 😂, та в събота привечер минах да сготвя за нас за седмицата.

Японска домашна кухня - "каре райсу", или къри с пиле и ориз. С домашни смески за къри и гарам масала.

 

20230308_200243.jpg

  • Харесвам 16
  • Браво 2
Връзка към коментар
На 6.03.2023 г. в 13:55, Marusinka каза:

Преживях най-големият си сладкарски крах в поседните години 😭😭😭

Мотиви на торта “Гараш” по миш-маш рецепта. Изпробвах да изпека блатовете и да направя шоколадовата глазура по рецептата от видеото и…блатовете бяха най-хрупкавите на света, глазурата на мехурчета. Единственото предимство е, че изпекох 7 блата за нула време.

 

 

 

25A8AF08-F8FB-479A-9BB4-818F6AB0E6DF.jpeg
 

Чудя се дали да дам на детето да духне свещички върху това грозниче или да купя един къпкей за снимките хахах

Изглежда чудесно всъщност! Много по-добре от всички мои, които съм правила! Тази торта на вид рядко се получава перфектна, но на вкус винаги е страхотна. 

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 4 часа, Роца каза:

@Marusinka, как излезе тортата на снимките? 😄 Сигурна съм, че детето е останало доволно! 

Ами, не знам дали защото предупредих всички да не казват и една лоша дума за тортата или защото наистина им хареса, но имаше облизани чинии. 
 

преди 2 часа, Травеолани каза:

Тази торта на вид рядко се получава перфектна, но на вкус винаги е страхотна. 

Наистина стана супер. Но за следващия път ще знам да направя блатовете малко по-дебели. Може би 6, а не 7 както ми излязоха.

 

D0A64D30-23C4-49CE-B3E8-37FFD3AC206C.jpeg

0A819645-62FE-44BB-95AE-E77069E9D160.jpeg

 

Забравих да се похваля за кюфтета днес - откакто имам мултикукър, само в него пържа.

 

 

3A534E4A-ACD1-4AC1-A0ED-64845B7B3AFE.jpeg

2154D451-2B60-49B1-8E6C-39364B23D5F5.jpeg

  • Харесвам 16
  • Браво 12
Връзка към коментар

Много отдавна не съм се включвала тук. 🙂 Едни вкусни кифлички правих 3- 4 пъти за 2 седмици. 

Рецепта:

 

Кифлички със сирене и кашкавал 

700 гр брашно
1 пак. суха мая (7 гр) 
1 с.л. захар
1 ч.л. сол с връх
50 мл олио 
400 мл прясно мляко
масло на стайна температура 

За плънката:
2 яйца
Сирене (около 300 гр) и настърган кашкавал (на око)

Замесва се меко тесто и се оставя да се удвои за около час. 
След това се разделя на 5 топки, разточва се кръг и всеки се реже на 8. Мажа с размекнатото масло.
След оформянето на кифличките ги оставям за 15-20 минути да втасат втори път. Мажа с 1 цяло яйце и една супена лъжица олио.
Пекат се на 180°С за около 25 минути (до приятен загар).

 

20230210_224806.jpg

 

20230210_231256.jpg

  • Харесвам 10
  • Шок 1
  • Браво 11
Връзка към коментар
преди 6 минути , Kalina Ivanova каза:

@aleksandrinaТия двете, грамадански тави от една доза ли са?

Ако е така, ще деля на пет или корен квадратен от нещо си:girl_wacko:

Да- една доза- много кифлички. 😄 40 броя.

  • Смея се 4
Връзка към коментар
преди 2 часа, DaBo каза:

Еър фрайер ли имаш или мултикукър?

Мисля, че е мултикукър. Нинджа 9 в 1 го рекламират и пържи, готви на пара, под налягане, су вид, прави кисело мляко даже.

 

@aleksandrina ти да не се подготвяш за пътешествие с половината форум и си направила закуска за из път? 😂 Невероятно изглеждат тия кифлички!

  • Харесвам 3
  • Смея се 2
Връзка към коментар
Дани Магелани
преди 2 часа, aleksandrina каза:

Много отдавна не съм се включвала тук. 🙂 Едни вкусни кифлички правих 3- 4 пъти за 2 седмици. 

Рецепта:

 

Кифлички със сирене и кашкавал 

700 гр брашно
1 пак. суха мая (7 гр) 
1 с.л. захар
1 ч.л. сол с връх
50 мл олио 
400 мл прясно мляко
масло на стайна температура 

За плънката:
2 яйца
Сирене (около 300 гр) и настърган кашкавал (на око)

Замесва се меко тесто и се оставя да се удвои за около час. 
След това се разделя на 5 топки, разточва се кръг и всеки се реже на 8. Мажа с размекнатото масло.
След оформянето на кифличките ги оставям за 15-20 минути да втасат втори път. Мажа с 1 цяло яйце и една супена лъжица олио.
Пекат се на 180°С за около 25 минути (до приятен загар).

 

20230210_224806.jpg

 

20230210_231256.jpg

Ммм! Апетитно!

Отваряй пекарна направо!

преди 30 минути , Marusinka каза:

Мисля, че е мултикукър. Нинджа 9 в 1 го рекламират и пържи, готви на пара, под налягане, су вид, прави кисело мляко даже.

 

@aleksandrina ти да не се подготвяш за пътешествие с половината форум и си направила закуска за из път? 😂 Невероятно изглеждат тия кифлички!

Ами да му сложат още 2 функции - пране и миене на съдове и става автоматизирана кухня.

Сервирането и гладенето остава екстра за домакинята.

Нали тази тема тръгна от гладенето, да затворим кръга!

  • Смея се 5
Връзка към коментар
преди 2 часа, Marusinka каза:

 

@aleksandrina ти да не се подготвяш за пътешествие с половината форум и си направила закуска за из път? 😂 Невероятно изглеждат тия кифлички!

Първо ги направих да пробвам рецептата, после 2 пъти за почерпка, после да си хапнат пак вкъщи... 

А те едни такива мекички- само викат от тавата "Вземи и мен, и мен, и мен..." 😂

  • Харесвам 1
  • Смея се 11
Връзка към коментар
преди 2 часа, Дани Магелани каза:

Ммм! Апетитно!

Отваряй пекарна направо! 

Отворила съм аз- домашна. Хляб почти не купуваме- меся. Хлебопекарната съм я прибрала и докато си говорим, за 10 минути съм спретнала нещо. Миналата седмица си броих тавите- 13 са. Последно си купих за питка (дълбооока) и 3 направих набързо. 

Айде малко спам от последния месец 😉

 

20230226_191404.jpg

 

20230226_085551.jpg

 

20230219_173144.jpg

 

20230213_203656.jpg

 

20230213_203009.jpg

 

20230211_134239.jpg

 

20230206_182010.jpg

 

20230206_132130.jpg

 

20230130_183158.jpg

 

20230114_125744.jpg

 

20230114_125911.jpg

  • Харесвам 11
  • Браво 18
Връзка към коментар
преди 3 часа, aleksandrina каза:

Да- една доза- много кифлички. 😄 40 броя.

Много са ти хубави кифличките.

Аз съм правила с локум и сладко подобни.

Ще пробвам и твоята рецепта с по-малко продукти и прясна мая.

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 23 минути , jungfraujoch каза:

Много са ти хубави кифличките.

Аз съм правила с локум и сладко подобни.

Ще пробвам и твоята рецепта с по-малко продукти и прясна мая.

Благодаря! 💗

Единият път опитах част от тестото и с мармалад и поръсени със захар - станаха муцка и те. 🙃

 

20230205_154537.jpg

 

20230205_154450.jpg

  • Харесвам 10
  • Благодаря 1
  • Браво 8
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Малките радости на живота - когато две седмици по-късно няма вече нужда да си миеш чиниите в банята 😂

Отпразнувах новата фурна с... баница, разбира се!

И Кухнята в новия й вид (толкова й се радвам, че я показвам на всички, без значение дали ги интересува, или не🤣).

 

20230317_195756.jpg

 

20230316_123124.jpg

 

20230316_123137.jpg

 

  • Харесвам 24
  • Браво 24
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.