Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

И кухнята и баницата са чудесни!

Със здраве да ползвате новата придобивка и все така вкусни ястия да готвиш!

Аз утре за закуска ще спретна пържени филийки.Видях рецепта,в която има бакпулвер в сместа и ще я пробвам.

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
Дани Магелани
преди 5 часа, Роца каза:

Малките радости на живота - когато две седмици по-късно няма вече нужда да си миеш чиниите в банята 😂

Отпразнувах новата фурна с... баница, разбира се!

И Кухнята в новия й вид (толкова й се радвам, че я показвам на всички, без значение дали ги интересува, или не🤣).

 

20230317_195756.jpg

 

20230316_123124.jpg

 

20230316_123137.jpg

 

Честито!

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Хора, вие сте номер едно във всичко 😄 

Аз съм на индийска вълна и тъкмо забърках марината с пилето за един батър чикън утре. Като стане ще приложа снимков материал.

Ако имате изпитани рецепти по индийски , моля за фийдбек :))) Ще ви пусна моето изпробвано батър пиле 🙂

Връзка към коментар
преди 4 часа, Лина каза:

Хора, вие сте номер едно във всичко 😄 

Аз съм на индийска вълна и тъкмо забърках марината с пилето за един батър чикън утре. Като стане ще приложа снимков материал.

Ако имате изпитани рецепти по индийски , моля за фийдбек :))) Ще ви пусна моето изпробвано батър пиле 🙂

На мен ми е забранено да омирисвам къщата на индийски подправки, но когато го няма мъжа, си правя 2 мои си рецепти за къри с пиле и paneer tikka masala. Много си ги обичам и са супер лесни.

За първата нярязвам пилешки гърди, моркови, картофи, лук, карфиол на едро, в сгорещено масло и зехтин (може и с гхи или кокосово масло) и най-големия и дълбок тиган, който притежавам, запържвам всичко на силен огън с непрестанно бъркане като овкусявам с къри на прах, куркума, червен пипер, бял пипер, кайенски пипер, кимион, лук и чесън на прах. Когато подправките, месото и зеленчуците са се смесили добре и се вижда приятен загар, изсипвам една консерва кокосова сметана, разбърквам, намалявам котлона на слаб огън и похлупвам с капак, докато всичко омекне. Измивам 1-2 ч.ч. замразен грах със студена вода, добавям го в тигана, махам капака и изключвам. По желание може да се добави и супена лъжица фъстъчено масло.
Втората е с индийско сирене paneer. Нарязвам го на средно големи кубчета и го запържвам до зачервяване в масло или гхи като овкусявам със същите подправки като за горната рецепта, но вместо кимион слагам garam masala (мисля, че вътре има кимион), добавям ситно нарязани лук и чесън, 1-2 консерви доматен сос, малко сметана за готвене, прясна мащерка (може и без нея) и под капак оставям да къкри, докато лукът омекне и доматеното пюре се свари. Сервирам върху сварен басмати ориз 😋

  • Харесвам 6
Връзка към коментар
Дани Магелани
преди 7 часа, Брани каза:

Съвсем скоро "Какво готвите" ще бъде "Какво готвите или принтирате"

 

https://www.theguardian.com/technology/2023/mar/21/have-your-cake-and-print-it-the-3d-culinary-revolution-is-coming

Питам се кой ще осъществява санитарния контрол на производството на храни? Санитарни или IT специалисти?

  • Смея се 4
Връзка към коментар

Аз пък се чудя колко точно индийски подправки да сложа...като сложа малко - 2 ч.л. гарам масала за 7-8 порции, казват, че им е безвкусно. Същото количество кралско къри прави храната непоносимо ( за децата ми) люто...Аз обожавам ориз биряни и мога всеки ден да го ям. Правя разни вариации според това какво съм виждала в Индия, не съм гледала рецепти. 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Значи, как се готви индийско - вземате 1 чаена чаша леща, 4 листа млад спанак, 400 мл. Вода, 50 мл. олио и 3 пълни шепи брияни масала. 

Запържвате на бавен огън подправките, прибавяте водата, спанака и лещата.

Ако ястието ви се стори леко люто след това.....изберете друга кухня, забравете за индийската. 🤣🤣🤣

  • Браво 1
  • Смея се 7
Връзка към коментар

Не лично аз готвя, ама аз реших да го направим за работещите във фабриката за Навруз. Традиция тук е да се дава сумаляк.

В момента се варят два големи казана и ще се варят до утре сутрин или докато стане на гъста кафеникава каша. 

photo_2023-03-22_15-21-44.jpg.3c306b75d59a8b6fd1a57aa0f2e0956c.jpg

  • Харесвам 10
  • Браво 2
Връзка към коментар
На 18.03.2023 г. в 6:51, EliDion каза:

Най съм впечатлена от аспиратора. Като го видях си викам "Леле Роца какъв телевизор сложила, да си гледа азиатски манжи докато ги готви" 😂😂 Честита да ти е.

😂 Не си единствената! И аз се шашнах, като го видях монтиран (понеже го избирах по снимка в каталог). А щерката беше дълбоко разочарована, че не е телевизор 😂

 

На 22.03.2023 г. в 0:00, Лина каза:

Хора, вие сте номер едно във всичко 😄 

Аз съм на индийска вълна и тъкмо забърках марината с пилето за един батър чикън утре. Като стане ще приложа снимков материал.

Ако имате изпитани рецепти по индийски , моля за фийдбек :))) Ще ви пусна моето изпробвано батър пиле 🙂

Аз имам няколко рецепти в Мармотника (всичките са правени и изпитани, даже и изядени 😉 ) - https://marmottesetchocolat.com/blog/tag/индийска-кухня 

Друга рецепта, която обичам да правя, е една по Найджела Лоусън - https://www.nigella.com/recipes/mughlai-chicken

И, понеже стана въпрос за количествата люто, аз си реших проблема, като си правя сама къри и гарам масала (вярно, не са Indian-grade hot, ама поне усещаш някакъв вкус 😂)

 

Вчера открих сезона на аспержите при нас, след което продължих с разучаването на новата фурна (и най-новата ми готварска книга) с Gentse mastel - канелени кифлички от Гент:

 

20230325_124019-01.jpeg

 

20230326_111013-01.jpeg

  • Харесвам 20
  • Браво 2
  • Смея се 1
Връзка към коментар

Пене (макарони, паста) с коприва и спанак + пекорино = много вкус и много желязо. Толкова много желязо съдържат зелените листни зеленчуци, че дори на дъното на тенджерата имаше накрая 2-3 пирона 😆

20230404_203956.jpg.5fd9b0700d42e6800a5a4cb0e0db3bf7.jpg

 

20230404_204027.jpg.bd58f5bf41d74d400ab5e6de97845f07.jpg

 

П.П. Виждате ли соса на макароните? Как добре е полепнал по тях, не се стича, приятно гъст, вкусен... 

  • Харесвам 10
  • Браво 1
  • Смея се 3
Връзка към коментар

Днес ми подариха нова формичка за кекс.И веднага я изпробвах.

Сложих я във фурната и след 10 минути спря тока :laugh: За 1 час.

Мислех,че няма да ядем кекс.

Обаче се получи много добре.

20230404_202330.jpg

20230404_210443.jpg

20230404_210457.jpg

  • Харесвам 10
  • Браво 10
Връзка към коментар
преди 4 минути , jungfraujoch каза:

Днес ми подариха нова формичка за кекс.И веднага я изпробвах.

20230404_202330.jpg

20230404_210443.jpg

20230404_210457.jpg

Да си я ползваш със здраве! И все такива хубави кексове да стават в нея!

От вен една тоЛтичка - смес между "Victoria Sandwich" и "Шварцвалд":

 

20230401_152657-01.jpeg

  • Харесвам 15
  • Благодаря 1
  • Браво 7
Връзка към коментар

Ще пътуваме утре, та вместо да купувам разни питки и хлябове за сандвичи, реших да си направя. Те пък станаха големи като за бургери, ама няма да се зеносат 😀. И още едни от вчера, да си топкат моите хора в яхнийката. Много добра рецепта също. Десертът е импровизация с бисквитен крем и бисквити спекулос. Ми, и той не остана

IMG_20230407_173048.jpg

 

IMG_20230406_190149.jpg

 

IMG_20230325_122303.jpg

 

IMG_20230326_101108.jpg

  • Харесвам 13
  • Браво 15
Връзка към коментар

Още като ги видях и знаех, че са пресни - бистри очи, стегнато тяло. Взех около килограм. Сардини от Средиземноморието. Генерална репетиция за следващата седмица. 

20230407_204851.jpg.67cdde39c38715c729b4d39c0a2b8781.jpg

 

Сардинките са супер рибки. Няма хищник в морето, който да не ги обича. 

  • Харесвам 22
  • Браво 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.