Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

преди 7 часа, Marusinka каза:

Ние празнувахме Великден по католическия календар днес и беше страхотно! Направих една рецепта за агнешко с ориз и картофи на баба ми, стекове, зеленчуци, а гостите ни донесоха едно от любимите ми предястия - jalapeño poppers - печени на фурна чушки халапеньо, пълнени с крема сирене и настърган кашкавал и овити в бекон. В последния момент нашият съсед, поляк, се присъедини към нас с медовина и домашно направен козунак. 

4EC8756C-D554-4DCE-B987-37D040C6F2E0.jpeg

FEDCC611-BCC4-491D-8912-D49549217C7C.jpeg

D84EB222-17ED-4810-B6A4-4C36BBD0DFE1.jpeg

F35F413D-018E-4632-8ABC-6DB6AC50B636.jpeg

8B797212-E195-4460-91A8-056044C169A3.jpeg

AE8953C4-1F3A-4196-9C9C-81400AFBD818.jpeg

CC499216-2564-4CD1-8F7F-D4621F2E3731.jpeg

649F55AD-3068-42FD-831B-E103AA2B7E47.jpeg

Всичко изглежда ммммммм! Как правиш зеленчуците и агнешкото? Може да се прежаля да сготвя и аз агнешко тази година.

  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 7 часа, Marusinka каза:

Ние празнувахме Великден по католическия календар днес и беше страхотно! Направих една рецепта за агнешко с ориз и картофи на баба ми, стекове, зеленчуци, а гостите ни донесоха едно от любимите ми предястия - jalapeño poppers - печени на фурна чушки халапеньо, пълнени с крема сирене и настърган кашкавал и овити в бекон. В последния момент нашият съсед, поляк, се присъедини към нас с медовина и домашно направен козунак. 

4EC8756C-D554-4DCE-B987-37D040C6F2E0.jpeg

FEDCC611-BCC4-491D-8912-D49549217C7C.jpeg

D84EB222-17ED-4810-B6A4-4C36BBD0DFE1.jpeg

F35F413D-018E-4632-8ABC-6DB6AC50B636.jpeg

8B797212-E195-4460-91A8-056044C169A3.jpeg

AE8953C4-1F3A-4196-9C9C-81400AFBD818.jpeg

CC499216-2564-4CD1-8F7F-D4621F2E3731.jpeg

649F55AD-3068-42FD-831B-E103AA2B7E47.jpeg

Картофи с ориз на фурна не е много популярно.

Много хора се изненадват от съчетанието.

От баща ми го знам. Неговият вариант е без месо - много вкусно.

 

 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 4 часа, ven62 каза:

Картофи с ориз на фурна не е много популярно.

Много хора се изненадват от съчетанието.

От баща ми го знам. Неговият вариант е без месо - много вкусно.

 

 

Как го готвите?

Връзка към коментар
преди 5 часа, Madonna каза:

Всичко изглежда ммммммм! Как правиш зеленчуците и агнешкото? Може да се прежаля да сготвя и аз агнешко тази година.

За брюкселското зеле запържвам 3-4 по-дебели ленти бекон, нарязани на средноголеми парчета. Когато станат хрупкави добавям чесън на вкус, нарязан на едро и после прибавям зелето и го пържа на силен огън с постоянно разбъркване. Като се зачерви до желаното, го махам от котлона и напръсквам с готова редукция балсамико, може и няколко капки такъв оцет, ако нямам от редукцията.

 

Всички зеленчуци (моркови, карфиол, целина, чесън) без броколите запържвам в масло на силен огън с непрекъснато бъркане. Когато се зачервят малко, поливам с една чаша бяло вино или сметана или 1/2 ч.ч. от двете. После прибавям броколите, намалявам огъня, разбърквам няколко пъти и след няколко минути изключвам котлона, но оставям тигана върху него.

 

Подправям с една подправка, в която има сол, черен пипер, чесън и лук на прах, стрити червени сухи чушки и т.н. Въобще ползвам си я като универсална подправка за месо и зеленчуци 😂

 

Агнешкото ядене, както @ven62 каза, не е много популярно, но на мен много ми харесва. Вчера малко на фантазия го сготвих, защото баба ми не помнеше как го е правила, та споделям моята интерпретация. Купих агнешко вече нарязано на парчета и овалях много хубаво в зехтин, червен и черен пипер, чесън и лук на прах, универсалната ми подправка и много малко къри. Запържих го в сгорещен тиган до златисто, добавих вода и бульон, похлупих с капак и го оставих така да ври на бавен огън докато се сготви. Изсипах го в тавата. В същия тиган запържих пресен и стар лук, чесън, ориз и картофи до златисто. Нарязах пресни мента и магданоз, разбърках с месото, след това добавих и ориза с картофите в тавата. Добавих вода колкото да покрие всичко и пекох на 180 градуса до запичане отгоре. Оризът ми стана малко по-сготвен, затова препоръчвам да се запържи повече преди да се сложи във фурната или по-малко вода, не съм сигурна. Но пък стана супер вкусно.

FC491C51-23F0-467A-8386-3CAFF405F822.jpeg

7FD11153-160B-49AA-96AC-9F90EFA6A23A.jpeg

  • Харесвам 9
Връзка към коментар

Маймунски хляб правих аз 🐒😁

 

Около 550 гр брашно

1 пак мая (за 500 гр)

1 ч.л. сол

2 с.л. зехтин

Около 300 мл вода (хладка).

За овалване на топчетата:

3-4 с.л. лютеница (сложих соса на ЛИДЛ с босилек)

зехтин

чесън

босилек

***

Меси се меко тесто. Втасва. Правят се топчета, които се овалват в сместа. Нареждат се в тавичка и втасват докато загрее фурната. Пекат се на 170-180°С за около 35 минути.

20230412_165328.jpg

 

20230412_164255.jpg

 

20230412_203100.jpg

  • Харесвам 13
  • Браво 3
Връзка към коментар
На 10.04.2023 г. в 13:53, ven62 каза:

Картофи с ориз на фурна не е много популярно.

Много хора се изненадват от съчетанието.

От баща ми го знам. Неговият вариант е без месо - много вкусно.

 

 

И аз го зная от моя баща, но той го приготвя в дълбок тиган на котлон. Мисля, че е родопско ястие, но не съм напълно сигурна.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Нещо ме е напуснала музата на готвенето напоследък, но се налага все пак и да се яде.

За хората с нисък хемоглобин..

Свински дроб с доматен сос

photo_2023-04-13_08-55-46.jpg.a80ec18ebe3e05c812a9b6e6e0ef71ab.jpg

 

Отровно зелена крем супа в сини купички, за да е още по-впечатляващо. Супата беше замислена като крем сума от картофи и гулия, но съседката ми връчи шепа свежа коприва и така стана зелена на цвят. Пролет е все пак, да се хванем за зеленото..

photo_2023-04-13_08-55-52.jpg.20cdafd24fb837044a2d7603483f8db1.jpg

 

Крутоните някой ги беше унищожил без да ми каже и затова си остана голичка супата.

И понеже тая година открихме, че гулията може да се яде не само прясна ето още едно блюдо с нея. Салата с печена гулия и лук, лимец, рукола и домати. Божествена. Много обичам салати, които могат да са и като основно. Имат си всичко вътре за едно ядене и стават идеално за вечеря с чаша вино.

photo_2023-04-13_08-57-35.jpg.cec741e8c403c0ea4a547cc68ff29a5f.jpg

 

 

  • Харесвам 16
Връзка към коментар

Ако вече са ви втръснали великденските яйца, но имате още от тях, ето нещо от турската кухня - за разнообразие.  В моята версия нарязах пресен зелен лук и яйцата наситно, и ги обърках с всичко, накрая маслини и копър, вместо магданоз (това имах) за украса. Т.е. разядката е изпробвана, давам й оценка "6"  🙂

Ей го и мойто кадро на "Тахан пияз по анталийски":

 

 

20230420_142726.jpg

  • Харесвам 13
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 16 минути , iaia_mama каза:

Ако вече са ви втръснали великденските яйца, но имате още от тях, ето нещо от турската кухня - за разнообразие.  В моята версия нарязах пресен зелен лук и яйцата наситно, и ги обърках с всичко, накрая маслини и копър, вместо магданоз (това имах) за украса. Т.е. разядката е изпробвана, давам й оценка "6"  🙂

Ей го и мойто кадро на "Тахан пияз по анталийски":

 

 

20230420_142726.jpg

Може и друга рязядка с остатъка от яйцата. Накълцани 3-4 яйца, 

100 гр натрошено сирене,

3-4 с.л. майонеза 

3-4 с.л. цедено мляко 

1 ч.л. горчица 

Пресен лук нарязан на ситно и копър за аромат.

Сол и черен пипер на вкус. 

Всичко се разбърква, отгоре се поръсва с копъра. 🙂

Сервира се с добре охладена ракийка! 🙂

 

 

 

  • Харесвам 17
  • Браво 1
Връзка към коментар

При нас бяха Шотландски яйца приготвени  в еарфраера.

Фотото е пак на заготовка:wink:, че шанс за фото на готово ястие ня-мам, това е положението

20230419_185719.jpg.4e293477233f957807b52f41a006f8ab.jpg

 

 

Нищо няма да река за козунаците, те и без това не бяха фотогенични:girl_haha:

  • Харесвам 14
Връзка към коментар
преди 38 минути , Eva eva каза:

Аз вече втора година подред правя яйца по французки 🙂 Много добри, мнооооооого 🙂 И с бЕло как вървят... 🙂 

 

https://www.mycookingbookblog.com/iaica-po-frenski/ 

Ха, а във Франция правят мноооого подобна на тази рецепта, но със спанак и я наричат "яйца по флорентински" 😄

 

Моят козунак не беше особено успешен. С новата фурна още се опитомяваме и си свикваме на магариите, та нещо недонагласих температурата ли, програмата ли, та леко го препекох и стана по-сух от обикновено. Но пак го (ги) изядохме, де, няма да стават зян!

Ето го единия от двата, "понапудрен" като за фото:

 

20230416_113628-01.jpeg

  • Харесвам 22
  • Браво 2
Връзка към коментар

Много ти е хубав козунакът, @Роца! Фурната ти има ли термометър? Аз не съм никакъв спец в тестените, но съм научила от един стар учебник, че вътрешната температура на козунака трябва да 92-93 градуса, а на питките 95-96 градуса. Тогава не са сухи вътре. Нали казват, че козунакът, когато го отхапеш, трябва да се отбележат зъбите на тестото. Тогава бил тамън! 😉 Аз си купих външен термометър и ми върши чудна работа и за всичко останало!

Ние тази година минахме далеч от празничната суетня, нито козунак ядохме, нито яйца боядисвах. Наслаждавахме се на ето такива гледки:

 

Спойлер

IMG_5284.thumb.jpg.d94e7f98464807ffa9a576e61ba70805.jpg

 

  • Харесвам 11
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към коментар

@DaBo, фурната ми няма термосонда, но аз имам една (ползвам я основно за захарен сироп за макарони), но не ми е идвало на ум да я бучна в козунак. Ще знам за догодина 😄 (е, надявам се дотогава и да съм поразучила малко фурната 😂)

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 6 минути , Роца каза:

@DaBo, фурната ми няма термосонда, но аз имам една (ползвам я основно за захарен сироп за макарони), но не ми е идвало на ум да я бучна в козунак. Ще знам за догодина 😄 (е, надявам се дотогава и да съм поразучила малко фурната 😂)

Аз нали последните години все на чужди фурни готвя, дет се вика, докато я разуча и нова дошла на хоризонта и затова винаги използвам термометъра за тестените. Няма грешка с него. Ако видя, че се зачервява повечко, а вътрешната температура е още ниска, просто покривам тавата с фолио. Ама ти ги знаеш тези номера! 😉

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

У нас стана хит позабравена от мен рецепта, която научих от млада италианка преди много-много години. Парчета пилешки гърди се поръсват със сол и черен пипер, увиват се в бекон като между пилето и бекона се слага дафинов лист, запържват се до златисто без да се добавя мазнина в тигана и като се зачервят добре от всички страни, се изсипва една чаша бяло вино и се оставя така, докато течността се изпари. Аз добавих цели скилидки чесън и пресни мащерка и розмарин. 

14125741-BA38-4131-944A-042306699045.jpeg

  • Харесвам 18
  • Браво 7
Връзка към коментар
преди 3 часа, Marusinka каза:

У нас стана хит позабравена от мен рецепта, която научих от млада италианка преди много-много години. Парчета пилешки гърди се поръсват със сол и черен пипер, увиват се в бекон като между пилето и бекона се слага дафинов лист, запържват се до златисто без да се добавя мазнина в тигана и като се зачервят добре от всички страни, се изсипва една чаша бяло вино и се оставя така, докато течността се изпари. Аз добавих цели скилидки чесън и пресни мащерка и розмарин. Без 

Каква гарнитура за това месо правиш? 

Връзка към коментар
преди 5 часа, Madonna каза:

Каква гарнитура за това месо правиш? 

Ами, минахме на кето и го сервирах с ориз от карфиол и отделно кейл в сметана, но кейлът, както каза дъщеря ми, е “нелеп”, затова повече не смятам да си го причинявам 😂

  • Харесвам 1
  • Смея се 3
Връзка към коментар
преди 10 минути , Marusinka каза:

Ами, минахме на кето и го сервирах с ориз от карфиол и отделно кейл в сметана, но кейлът, както каза дъщеря ми, е “нелеп”, затова повече не смятам да си го причинявам 😂

На чипс е страхотен кейла.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 4 часа, EliDion каза:

На чипс е страхотен кейла.

Не е мойто. Пробвала съм го много пъти и на чипс, и в супи, и в смутита…наистина искам да му дам шанс, но просто не ми е вкусен по никакъв начин. Може след година-две пак да опитам 🙄

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.