Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:

Не ми се ходи на работа 😞 Искам да живея, искам да танцувам, искам да пътувам ... например към Соренто. Италианско ми е, правих италиански кекс:  Рецепта: https://www.24kitchen.bg/recipe/keks-s-ricota-i-limon А тези думи за живеенето и танцуването са от "Опасен чар", допълнението за пътуването е от мен 🙂 

 

DSC_0763-2.jpg

  • Харесвам 22
  • Браво 11
Публикувано:
преди 11 часа, Eva eva каза:

Искам да живея, искам да танцувам, искам да пътувам ... например към Соренто. Италианско ми е, правих италиански кекс

Италия винаги е добра идея. Особено италианската кухня. :girl_in_love:

  • Харесвам 3
Публикувано:

Хайде и кака ви Argentique да се запише еднократно в тази тема. 🤣

Чат-пат и тя готви, но по-често яде. 🤣

Седим си в един тих немски квартал в Бон, дето само птички пеят и няма други звуци (ни хора викат, ни коли шумят), и чат-пат готвим вечер. Мъжете мятат меса, а ние понеже сме с претенции, пасем друго.

Патладжани със сирена Котоима. 🤣 Имаше моцарела, кашкавали и дори турски тулум (познайте кой се погрижи по този въпрос 🙃). 

Обаче босилек нямахме, уви. Затова - Котоима.

 

20230425_201849.jpg.3478f081b21d9010d8adbeb54ccefd8d.jpg

 

Купих си някакъв ризлинг за проба и понеже не ги разбирам, ще си го пия сега.

 

20230425_194317.jpg.cef56acc25cf259954bc4047f0ba5332.jpg

 

Дето се вика - prost!

  • Харесвам 21
  • Браво 2
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 29 минути , Argentique каза:

Хайде и кака ви Argentique да се запише еднократно в тази тема. 🤣

Чат-пат и тя готви, но по-често яде. 🤣

Седим си в един тих немски квартал в Бон, дето само птички пеят и няма други звуци (ни хора викат, ни коли шумят), и чат-пат готвим вечер. Мъжете мятат меса, а ние понеже сме с претенции, пасем друго.

Патладжани със сирена Котоима. 🤣 Имаше моцарела, кашкавали и дори турски тулум (познайте кой се погрижи по този въпрос 🙃). 

Обаче босилек нямахме, уви. Затова - Котоима.

 

20230425_201849.jpg.3478f081b21d9010d8adbeb54ccefd8d.jpg

 

Купих си някакъв ризлинг за проба и понеже не ги разбирам, ще си го пия сега.

 

20230425_194317.jpg.cef56acc25cf259954bc4047f0ba5332.jpg

 

Дето се вика - prost!

А къде се разхождате, че събирам идеи за обекти във "вашата махала"? 😂

  • Харесвам 1
Публикувано:

Когато няма кой да ми се мръщи, че омирисвам къщата на къри, си правя любимото панийр тикка масала (с гарнитура ориз от карфиол) 😋

IMG_3520.jpeg

  • Харесвам 17
Публикувано:

Лежерна съботна сутрин. В кухнята по пижама.

Поизостанали банани в купата с плодове и спретнах ей това. Бананови катми, намазани с масло и мед.

photo_2023-04-26_08-38-11.jpg.9230b6b7d79e2db1270a945355b3ad7e.jpg 

Вкусно, ама яко се дебелее от тях.

 

  • Харесвам 21
Публикувано:
преди 10 часа, tch каза:

А къде се разхождате, че събирам идеи за обекти във "вашата махала"? 😂

Понеже работим по шест часа на ден, а и домакините ми са активни и имат ангажименти с тренировки, уроци по езици, родителски срещи и т.н., не разполагаме с пълното си време.

Досега Бон център два пъти, близкият парк Райнауе (миналия юни имаше фест с балони за летене тук, вероятно и този ще е така), половин ден в Кьолн (някои хора имаха билети за мач за нашето отсъствие, когато уж щяхме да сме в Испания, ама заради стачки виснахме тук; иначе Кьолн не го харесвам особено и щяхме да го пропуснем), в петък бяхме в Bad Hönningen, Linz am Rhein, на един баир с хубава гледка Schauplatz Petersberg (историческо място), Schloss Drachenburg (обаче вече затваряха, ще видим дали ще успеем на отворен да идем), тук в близката гора и на някаква крепост Godesburg в Бад Годесберг се качвахме. През почивните дни може да идем по долината на Мозел или и аз не знам къде.

 

На останалите – извинявам се за спама.

 

А по кулинарната тема – за себе си открих тези дни съвсем семпло pâté за закуска от авокадо и бяло саламурено сирене, хомогенизирани с помощта на вилица. 😃
Сега го дообмислям още с добавки-подправки и сложни тестове. 😃 С ръжено хлебче сутрин чудесно ни идва.

 

  • Харесвам 9
  • Браво 1
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Да повдигна темата готвеница :biggrin:

На детска градина не съм ходила и затова обичам сутлияш. 

Напоследък го правя по рецептата на ФБ страничката Щипка серотонин-Тюркян Севен и винаги става много хубав.

 

Мляко с ориз / Сутляч
(Тази рецепта е за нормален сутляч, който се готви в тенджера. Рецептата за сутляч на фурна ( с коричка)е по-различна)

Сложих 1 чаша (200мл) много добре измит ориз в тенджера, прибавих 5 чаши вода и го оставих да къкри на тих огън, докато ориза омекне напълно, и  почти да са попие водата. Към така получената  оризова смес прибавих 1 литър прясно мляко. Готвих с постоянно разбъркване още 10-15  минути докато се сгъсти. Най накрая  прибавих 1,5 чаша захар, готвих още 5-10 мин и изключих котлона( захарта я прибавям накрая, защото втвърдява ориза и защото така прибавен,  придава блясък на сутляча). Още горещ го сложих в купички и позволих да се охлади. Сервирах с канела .
( в някои рецепти се използува и оризово брашно за по лесно сгъстяване, но аз не предпочитам )
Да ви е сладко🌹

20230511_173533.jpg

  • Харесвам 17
  • Браво 1
Публикувано:

Обяд с бъркани яйца по рецепта на Гордън Рамзи, в изпълнение на мъжа на Chandni :girl_crazy:

 

IMG_20230513_122603.jpg

 

 

  • Харесвам 11
  • Браво 4
Публикувано:
преди 18 минути , Eva eva каза:

Чийзкейк "Сан Себастиян", много вкусен стана, има вкус на крем-карамел 🙂 

Рецепта https://donevatania.com/2020/05/500-160-10-150-35-3-4-20-1-200/?fbclid=IwAR1T5a_Unu8M673df_SSE-ZMk9mNvg321g7oDma6kDUIDfBpqVk3w80Bn6E

 

DSC_0766.jpg

Аз в тази тема не пиша, пък и не я чета особено, щото да не се изкушавам. :biggrin:

Но просто не мога да си трая вече...
@Eva eva, ти си художник и творец! 

Вероятно работиш нещо друго, не знам доколко интересно :biggrin:, но спокойно можеш да се занимаваш професионално с това, което ни показваш. Много ми се иска това да се случи!
Имаш око за детайли и баланс. Всичко в тази снимка е на мястото си!
След като ти се получава така добре да се себеизразяваш, има причина да го носиш този талант. :girl_in_love: 

Инак Сан Себастиянът е един от предпочитаните ми десерти – понякога го ям, когато ходя в Турция. Не съм хич по баклавите и от типа, а там е доста популярен, нищо, че е от друга страна.

Както виждате, тук представянето е далеч от Eva eva...

 

20220515_175906.jpg.6ed0b69182e5a5fa43ce91d48dd43ed3.jpg

 

  • Харесвам 10
  • Благодаря 1
Публикувано:

@Argentique, благодаря ти, много си мила 🙂  🤗 Дано някога да имам  възможност да правя само това, което обичам 🙂 Желая го и на всички тук, във форума 🙂 Да, този десерт го открих в Истанбул, в заведението Mado /когато изпуснахме полета за Ханой/ 😄 . Още от тогава ми е в to do списъка 🙂 Може да се гарнира с различни плодове, шоколад, карамел ... И аз съм го снимала, в дясно на снимката 🙂 

 

DSC_0458-2.jpg

  • Харесвам 15
  • Шок 1
  • Браво 2
Публикувано:
преди 9 минути , Eva eva каза:

@Argentique, благодаря ти, много си мила 🙂  🤗 Дано някога да имам  възможност да правя само това, което обичам 🙂 Желая го и на всички тук, във форума 🙂 Да, този десерт го открих в Истанбул, в заведението Mado /когато изпуснахме полета за Ханой/ 😄 . Още от тогава ми е в to do списъка 🙂 Може да се гарнира с различни плодове, шоколад, карамел ... И аз съм го снимала, в дясно на снимката 🙂 

 

DSC_0458-2.jpg

Ама ти ли си криейтъра на  Mado- то  в тази картинка?!... аааа ти си по-големия криейтър, малеее.

  • Благодаря 1
Публикувано:

Нали.. такова.. занимавах се доста време с планиране на пътуването в Португалия/Испания есента и като ми влязоха в главата тия пастейш де ната / както там се пише / и няма излизане. Спретнах ги оня ден за почерпка за годишнината на брат ми. Прекрасни станаха. Само дето тотално се бях отнесла и вече забъркала крема се пернах по главата, че от една доза са само 12 броя и за кого по напред да са.. Затова поставих ограничение. Черпя, но само с по един брой. Тотално разочаровани бяха опитващите. Искали още. Нищо, следващия път поне двойна доза.

viber_image_2023-05-12_19-00-56-855.jpg.d43730d455822df52f175ae9adbd420d.jpg

  • Харесвам 17
  • Шок 1
  • Браво 3
Публикувано:
На 13.05.2023 г. в 19:36, Argentique каза:

@Eva eva, ти си художник и творец! 
Имаш око за детайли и баланс. Всичко в тази снимка е на мястото си.

Не веднъж съм се удивявал именно на това. Талантът трябва да бъде аплодиран. Браво Ева!

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

Роцев вчера порасна с още една година, та ежегодния чийзкейк по повода - с череши и шам-фъстък 

 

20230518_165431-01.jpeg

  • Харесвам 12
  • Браво 17
Публикувано:

@MCC, благодаря ти!

Чинията е може би една от най-сполучливите ми покупки. Купих я за 2 евро от една гаражна разпродажба преди поне 10-12 години. 

  • Харесвам 3
Публикувано:

Влизам да споделя рецептата за най-вкусния тутманик, който съм правила. Наистина уникален. Препоръчвам с 2 ръце

Рецепта https://privanya.blogspot.com/2023/04/blog-post_20.html

Снощи набързо направих и една бабка, че онези на Великден много се харесаха 

https://www.kulinarno-joana.com/2020/04/evrejska-babka-s-tahan-i-halva-ili-s-tahan-i-shocolad/

 

@Роца, Честит празник! Да е здрав и щастлив Роцев 🙂 

 

DSC_0767-2.jpg

 

DSC_0768-2.jpg

  • Харесвам 10
  • Браво 11
Публикувано:
преди 2 часа, Роца каза:

Роцев вчера порасна с още една година, та ежегодния чийзкейк по повода - с череши и шам-фъстък 

 

20230518_165431-01.jpeg

Честито на Роцев!

Кога пак стана ред:girl_wacko:, щом видя чийз тортата на Роцев, значи скоро и аз 

Тортата е вълшебна, хич не видях чинията и шам-фъстъка го прочетох  като шампанско. Добре съм!

 

 

  • Благодаря 1
  • Смея се 3
Публикувано:

Благодаря на всички за пожеланията от името на рожденика!

@Kalina Ivanova, и шампанско имаше, ама не в чийзкейка 😂

 

И да не е само спам, тези дни сме на азиатска кухня: 

- японска от снощи - панирани пилешки хапки (кара-аге)

- корейска днес на обед - оризови "пръчици" в лютив сос (токбоки), салата с бланширан пресен спанак, фъстъци в сладко-солен сос

- китайска за вечеря - питки бао

 

20230520_201056.jpg

 

20230521_120908.jpg

 

20230521_192753.jpg

  • Харесвам 10
  • Браво 12

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.