Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Дани Магелани
преди 4 минути , DaBo каза:

Чистя хладилника последните дни. Имах едни замразени ребърца и воала - Ребърца с барбекю сос на ейр фраеъра:

 

IMG_6066.jpg.82154b25d20d6770a549d6031efff218.jpg

На колко градуса и за колко време? Нещо не ми се получават месата.

Връзка към коментар

Специално за ребрата - Ребрата ги почистих от ципата отзад. После си направих смес от подправки и хубаво ги натрих (сол, кафява захар, пушен червен пипер, кимион, лук на прах, чесън на прах, горчица на прах). Увих ги в алуминиево фолио и на 190 градуса за 22 мин. Оригиналната рецепта е за 25 мин, но моите ребърца нямаха много месце по тях и затова намалих времето. После ги изкарах, махнах фолиото и ги намазах с барбекю сос още за 10 мин пак на 190 градуса. Получиха се идеално!

  • Харесвам 9
  • Благодаря 4
Връзка към коментар
преди 47 минути , DaBo каза:

Специално за ребрата - Ребрата ги почистих от ципата отзад. После си направих смес от подправки и хубаво ги натрих (сол, кафява захар, пушен червен пипер, кимион, лук на прах, чесън на прах, горчица на прах). Увих ги в алуминиево фолио и на 190 градуса за 22 мин. Оригиналната рецепта е за 25 мин, но моите ребърца нямаха много месце по тях и затова намалих времето. После ги изкарах, махнах фолиото и ги намазах с барбекю сос още за 10 мин пак на 190 градуса. Получиха се идеално!

Записвам я, че определено ми трябва разнообразие с моя AirFryer, а тъй като го ползвам сравнително рядко (просто не ми остават време и сили за готвене) напоследък изобщо не се замислям, а използвам готовите му програми. Тези ребърца са си страхотна идея. 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Аз започнах и омлети да правя в него. Нагъвам хартия за печене в кошницата. Разбивам 6-8 яйца, добавям малко  зехтин, малко сметана (ако имам) и настръган кашкавал (някой път сирене). В допълнение - пресен лук, чери доматки на половина, нарязани гъбки (пак, ако имам) или шепа спанак и подправки. Изсипвам внимателно и пека на 180 градуса за 12-13 мин. Чуден става!

 

Варени яйца също - 130 градуса за 13 мин за по-рохки, 14 мин за мек жълтък и 15 мин за твърдо сварени.

На тази мацка също съм използвала няколко рецепти:

 

 

 

  • Харесвам 10
  • Благодаря 2
Връзка към коментар

Аз се озовах миналия уикенд с една купа кайсиево пюре, та с половината направих един сладкиш от стария тефтер на майка.

И един бибимбап от снощи (продължавам с корейската кухня) 😀

 

20230611_120519.jpg

 

20230613_193652.jpg

  • Харесвам 20
  • Браво 4
Връзка към коментар
Дани Магелани
преди 14 часа, DaBo каза:

Ръждясахме с тези дъждове. Мрачната и ленива събота сутрин изисква баница:

 

IMG_6138.jpeg.e1affdc7ee639e10efaab12592bfada2.jpeg

А в Падуа и Венеция е жега. Имам вече тен. А колко хубаво е като не се налага  да готвиш!

20230617_140455.jpg

20230617_140339.jpg

20230617_135414.jpg

  • Харесвам 19
  • Браво 4
Връзка към коментар

Корейската вълна вкъщи продължава - кимбап (или гимбап) и студени нудъли с лют сос и няколко добавки (bibim guksu) от вчера и онзи ден. 

А днес във фурната се пече рататуй (да не забравим, че сме в Европа 🤣). 

 

20230616_194137.jpg

 

20230617_125652.jpg

  • Харесвам 16
  • Браво 5
Връзка към коментар
Дани Магелани
преди 4 часа, DaBo каза:

@Дани Магелани, стой там, че тук продължава да вали… бавно и напоително… И едно Аперолче за мен! 🥂

Не ми се тръгва, но трябва и да се работи! Утре вечер ще летя към дъжда.

 

20230618_125648.jpg

20230617_135612.jpg

  • Харесвам 14
  • Благодаря 2
Връзка към коментар

На веган вълна съм понастоящем 🍆 🥦  🍄 🥬 🌶️ 🍑 🙂

Споко, никакви забежки 🙃 Просто лека промяна в хранителния режим на член на семейството, изключващ месо и екстрахирани мазнини, а и картофи.

 

Пълнената зелка ме изкефи като идея, а осъществяването й се нуждае от усъвършенстване като напр. по-продължително печене във фурната и евентуално минаване на вентилатор вместо на горен и долен реотан.

Zelka.jpg

ZelkaSgubi.jpg

  • Харесвам 12
Връзка към коментар
преди 2 часа, ДиянаВ каза:

Понадцених количеството, но утре ще има какво да обядва суши-майсторката😉

Денят, в който суши артиса вкъщи, ще почна да правя всяка седмица. Един път цял ден навивах, три пъти варих ориз, и мойте лами цял ден омитаха чиниите 🤦‍♀️

  • Смея се 6
Връзка към коментар

Когато имаш домашна телешка кайма, пресни лозови листа и подправки, не остава нищо друго освен да си направиш лозови сармички с телешка кайма. Удоволствие за сетивата и душата. 

20230618_214100.jpg.0b1900b6a6a376f867535df92744c00e.jpg

 

  • Харесвам 18
  • Браво 7
Връзка към коментар
преди 6 минути , Polina каза:

Когато имаш домашна телешка кайма, пресни лозови листа и подправки, не остава нищо друго освен да си направиш лозови сармички с телешка кайма. Удоволствие за сетивата и душата. 

20230618_214100.jpg.0b1900b6a6a376f867535df92744c00e.jpg

 

Стига с това готвене, ами ела в София да ни организираш сБирка 🙂

  • Смея се 4
Връзка към коментар

За да не е просто нищо и никаква супичка, я кръстих борш. Съвсем справедливо, мисля - съдържа богат набор зеленчуци, дори червено цвекло, разбира се и зеле от сърцевината на пълнената зелка. Явно съм била много гладна, понеже забравих да сложа гъбите. А патладжана съзнателно изоставих. 

 

Същественото е, че съдържа мнооого колаген, добит от варената в продължение на 10-12 часа, разбирай цяла нощ, волска опашка. (Добре си спомням, че супата от волска опашка, Ochsenschwanzsuppe, минава за голям деликатес и беше скъпичка и в изтънчени заведения в бившето ГДР. Мисля, че съм се наслаждавала на вкуса й по настояване на тамошните ми приятели в незрелите ми години, с подобаващо пренебрежение. Потърсих и намерих рецепта, но не очаквам да ми се доще да я възпроизвеждам.) А и вкусна беше. Остана порция и за утре.

 

Историята, която продължава да ме забавлява: 

Завчера надникнах в две магазинчета за месо на Женския пазар, за първи път. Празни бяха. Търсех кокал от телешки джолан за кучето; бяха ми казали, че перфектно чисти зъбен камък, без да се налага обичайната процедура с пълна упойка или лидокаин. В първото попитах как така няма опашка. А продавачката, нашенка, реши, че се интересувам от волска опашка и заобяснява, че от ресторантите са изкупили наличните. Кокал от джолан не намерих и на второто място при арабина, ама не съвсем, сириец с майка туркиня бил. Той обаче имаше опашки и избрах най-малката, след като убедително ми обясни как да извлека богатия колаген, желатин му казваше, и умело я раздроби на няколко парчета.  Та тази нощ предстои третото многочасово варене на кокалчетата от волската опашка. Мохамед каза да варя няколко пъти, все пускали, кокал е, и да добавям от бульона към всяка гозба. Само дето бурканите за съхраняване привършиха, може да опра до съседите, а и мисля, че не готвя много-много.. Да видим. А като бях влязла за сефте, огледах обстойно всичко. Тръгнах си още с чудесни пилешки бутчета, нямащи нищо общо с обичайно купуваните в лидл и била, с телешки език, че и почерпена с баклавичка и сладки с много сусам за следобедното кафе. На следващия ден грабнах чудесно сирене от Разградско и пилешки сърца, уж пак за кучето, а от кокал от телешки джолан междувременно се отказах - да не би да намалеят зъбите й, когато настървено със святкащи очи се бори с кокала..

Borsch.jpg

  • Харесвам 10
Връзка към коментар
преди 10 часа, Дани Магелани каза:

Не ми се тръгва, но трябва и да се работи! Утре вечер ще летя към дъжда.

 

20230618_125648.jpg

20230617_135612.jpg

Времето се оправи 🙂 И се надявам да се стопли за постоянно вече.

  • Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Значи оплаквам се.Купих брашно за кексове.Реших,че е нещо хубаво,но се оказа,че не е.Кексът не се получи добре,при положение,че с обикновеното брашно на София Мел винаги е разкошен.

Изпече се,има вкус и вид,но не бухна достатъчно.

Дайте някаква идея какво да направя с него.Имам кондензирано мляко.

  • Замислям се 1
Връзка към коментар
В момента, DaBo каза:

Тук съм гОла-вОда, ама да го сиропираш или да го залееш с някакъв яйчен крем и да го опечеш? Нещо като тортите, които правят със старите козунаци.

 

Може би ще го смелям на трохи и ще направя бонбони.Ще добавя орехи и фурми.

  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 10 минути , jungfraujoch каза:

Може би ще го смелям на трохи и ще направя бонбони.Ще добавя орехи и фурми.

И така би било супер! Може да ги топнеш в разтопен шоколад също. 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.