Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

В момента, rdd каза:

Как се получава филтрирана вода в големи количества за напояване? 

Шегувам се, но сигурно не е невъзможно за трите корена тиквички, може и с кана.:smile:

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 10 минути , neuromancer каза:

краставици и домати не може да се замразяват, по-скоро като се размразят се разтичат

Една приятелка си беше замразила цяло чекмедже цели домати във фризера - стърже ги за готвене после, ама дали са вкусни и си заслужава тормоза не се наемам да проучвам. :smile3:

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 1 час, jungfraujoch каза:

Вие правите ли зимнина?

Ние си нямаме село и не правим никаква зимнина. Едно време се правеше основно по 2 причини: 1. много хора си подържаха дворовете и добиваха различни плодове и зеленчуци, а сега все повече дворове сякаш пустеят или пък са "модерни" с райграс. И все пак още много хора си произвеждат; 2. Преди се продаваха сезонни зеленчуци само и доматите идваха едва късния май и началото на юни. Сега има целогодишно всичко и не е необходимо да се правят/ядат консерви при положение, че има пресни в магазина. Не отварям въпроса за качеството на плодовете и зеленчуците в магазина, нитрати и т.н., защото при положение, че във всяка храна има яко Е-та и всякаква друга химия, то е безсмислено да си трошим нервите и с нитрати и ко. Изобщо, мисля, че вълната за чиста (еко) храна е поредната заблуда на хората, която е продиктувана от комерсиални цели. За да дойде хлябът на масата ни преминава през хиляда обработки с различни химикали, та най-накрая го продават като фермерски хляб за 5 лева и закупилият го е в дилириум, че се храни здравословно. Аз лично мисля, че храната е важна за здравето ни, но спокойствието и хубавите мисли са много, много дори в пъти по-важни от храната. Всеки вярва в каквото иска. Важното е обаче човек да е удовлетворен от живота си.  

  • Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 2 минути , Argentique каза:

Една приятелка си беше замразила цяло чекмедже цели домати във фризера - стърже ги за готвене после, ама дали са вкусни и си заслужава тормоза не се наемам да проучвам. :smile3:

ами вероятно стават директно за пюре, защото им се разрушава структурата и се разтичат при размразяване

 

така се прави сок от ябълки

замразяваш и размразяваш ябълките и после стискаш с ръка като лимон

  • Харесвам 2
  • Шок 1
Връзка към коментар

Преди години като нямаше целогодишно тиквички, съм замразявала. Измиваш, нарязваш и ги оставяш леко да засъхнат, за да не залепват една за друга. Пълниш пликовете и във фризера. Рязала съм на кубчета и на кръгчета. Готвиш директно, без да размразяваш предварително.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 43 минути , DaBo каза:

аз правя рибена супа, но с филе от бяла риба. Ако такъв "модел" би те заинтригувал, ще ти напиша рецептата. Иначе става много лесно и бързо.

@DaBo,ще те помоля за рецептата.

И аз слагам печени чушки във фризера,както и сурови,изтърбушени.

Замислям се дали да не направя и лютеница тази година.Защото правя доматен сос в бурканчета,да има за готвене.Много обичаме чушки с доматен сос и готвя често.Скоро пък направих една "зимна"картофена салата с горчица,майонеза и лук,тъй като я обичаме вкъщи.

@tara,ако може да споделиш рецептата за лютеницата,която правиш.

Връзка към коментар

Скоро четох тук във форума как рибата по морето била замразена и т.н., тоест - лоша. В замразяването на зеленчуци, риба, месо и т.н. няма нищо лошо. Въпросът е обаче как се размразяват. При бързо размразяване на месо и риба (а предполагам и при плодове и зеленчуци) се спуква клетъчната мемрана, изтичат соковете и после месото е сухо. Няма готварска техника, която да спаси лошото размразяване. Ако се разтопи бавно обаче всичко е ОК. Дори самото замразяване е една топлинна обработка и помага за приготвянето на месото/рибата.  

  • Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 6 минути , Pantelej Putnik каза:

Ние си нямаме село и не правим никаква зимнина. Едно време се правеше основно по 2 причини: 1. много хора си подържаха дворовете и добиваха различни плодове и зеленчуци, а сега все повече дворове сякаш пустеят или пък са "модерни" с райграс. И все пак още много хора си произвеждат; 2. Преди се продаваха сезонни зеленчуци само и доматите идваха едва късния май и началото на юни. Сега има целогодишно всичко и не е необходимо да се правят/ядат консерви при положение, че има пресни в магазина. Не отварям въпроса за качеството на плодовете и зеленчуците в магазина, нитрати и т.н., защото при положение, че във всяка храна има яко Е-та и всякаква друга химия, то е безсмислено да си трошим нервите и с нитрати и ко. Изобщо, мисля, че вълната за чиста (еко) храна е поредната заблуда на хората, която е продиктувана от комерсиални цели. За да дойде хлябът на масата ни преминава през хиляда обработки с различни химикали, та най-накрая го продават като фермерски хляб за 5 лева и закупилият го е в дилириум, че се храни здравословно. Аз лично мисля, че храната е важна за здравето ни, но спокойствието и хубавите мисли са много, много дори в пъти по-важни от храната. Всеки вярва в каквото иска. Важното е обаче човек да е удовлетворен от живота си.  

Абсолютно съм съгласна с теб. 

И ние нямаме село,но баба ми,Бог да я прости,живееше в къща и имаше в двора всичко и затова затваряхме буркани.

Отдавна и аз живея в къща,но в двора ни има само цветя и зеленина,дървета и т.н.

Но домашното производство си е по-хубаво при всички положения. 

  • Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 10 минути , jungfraujoch каза:

Но домашното производство си е по-хубаво при всички положения. 

Преди години се заговорихме в Берлин с едно моче от Перник за зеленчуците, плодовете, нитратите. Те имали двор някъде в Пернишко. Та ми разказва той: "Сади майка ми домати, не слагаме никакви торове, гледаме ги по всички изисквания за ЕКО производство. Решихме да ги тестваме за нитрати и дриги вредни примеси. Оказа се, че нашите ЕКО домати са фраскани с всякакви боклуци, включително нитрати над нормите. Всичко е от региона - минната индустрия в никаквъв случай не е ЕКО" Явно, че не може да ограничим ЕКО-то само в нашия двор, а има значение и самия регион. Къде вече не се ползват кофти химикали, които пък попадат в подпочвените води, после поливаме, отиват в реколтата, ядем. Така, че това, че е собствено производство, не знам доколко е обуславящо. Както и да е! Абе, я наздраве! Както казваше моя позната: "Какво като има консерванти в храните?!? Така ще се консервираме за вечността." 🤣🤣🤣

  • Харесвам 3
  • Смея се 5
Връзка към коментар
преди 13 минути , Pantelej Putnik каза:

 В замразяването на зеленчуци, риба, месо и т.н. няма нищо лошо. Въпросът е обаче как се размразяват. При бързо размразяване на месо и риба...

Това е едното, и другото е колко пъти е започнало да се размразява и е замразено отново.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

@Pantelej Putnik, а защо не съм видяла още ни една снимка от отпуската???:biggrin:
Колегите също искат успокоение, че си както обикновено на Приморско и ядеш замразена цаца за 50 лева порцията. :blum3:

  • Смея се 10
Връзка към коментар

@jungfraujoch, правим я общо взето от чушки и домати, като чушките трябва да са двойно количество на доматите. Добавяме и малко моркови, патладжан. Патладжани и чушките печем в чушкопек, морковите варим. Доматите смилам в машина за мелене, електрическа и стават много бързо. Варим в тава на терасата или в двора на кооперацията, на газ. Добавям кимион, сол, черен пипер на вкус. Ако са по-кисели доматите слагам и малко захар. Накрая, когато се извари течността, се добавя предварително сварено олио. От години я правим така, малко на око, но имам на компютъра рецепта точна някъде. Ще я потърся и ще ти пиша.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 18 минути , Argentique каза:

@Pantelej Putnik, а защо не съм видяла още ни една снимка от отпуската???:biggrin:
Колегите също искат успокоение, че си както обикновено на Приморско и ядеш замразена цаца за 50 лева порцията. :blum3:

Този път съм във Варвара. 🤣 Звучи по-варварско и съвсем няма да завиждат. Дори могат да ми съчувстват. 

Екстра е на морето егейско. Тези дни всъщност си мислех едно нещо: "Ние не бягаме от "българското море". То не е лошо. Бягаме от българите. От онези, на които им е трудно да бъдат нормални, да бъдат хора. Лошото е, че тези, от които бягаме, заемат и плажовете в Гърция. Засега нямаме дразнещи такива на нашия плаж, но вече си личат къщите, купени от българи тук - високи огради с остри колове. "Завзели сме територията и не си я даваме!" Ех, господи, пази българите поне 100-200 години от войни и социални експерименти, за да станем хора. 🙂

И понеже темата е такава, нека да не е постен постът ми

20230729_124252.jpg.7c66919c4ed053dfc1bab454b23cc9f9.jpg

 

Поръчах му 6 сухлакита и пържени картофи, като се притеснявах, че картофите може да ни дойдат "къси" (да не ни стигнат). Ето какво получихме като порция. Като добавите бира, кола, фанта и станаха 18 евро. За мен това е екстра цена.

  • Харесвам 17
Връзка към коментар
преди 43 минути , Pantelej Putnik каза:

Този път съм във Варвара. 🤣 Звучи по-варварско и съвсем няма да завиждат. Дори могат да ми съчувстват. 

Екстра е на морето егейско. Тези дни всъщност си мислех едно нещо: "Ние не бягаме от "българското море". То не е лошо. Бягаме от българите. От онези, на които им е трудно да бъдат нормални, да бъдат хора. Лошото е, че тези, от които бягаме, заемат и плажовете в Гърция. Засега нямаме дразнещи такива на нашия плаж, но вече си личат къщите, купени от българи тук - високи огради с остри колове. "Завзели сме територията и не си я даваме!" Ех, господи, пази българите поне 100-200 години от войни и социални експерименти, за да станем хора. 🙂

И понеже темата е такава, нека да не е постен постът ми

20230729_124252.jpg.7c66919c4ed053dfc1bab454b23cc9f9.jpg

 

Поръчах му 6 сухлакита и пържени картофи, като се притеснявах, че картофите може да ни дойдат "къси" (да не ни стигнат). Ето какво получихме като порция. Като добавите бира, кола, фанта и станаха 18 евро. За мен това е екстра цена.

И коя е "Варвара" егейска?

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Е, Варвара си е супер. Все още е по-диво от масовката на южното ни Черноморие. Ама аз говоря за българската Варвара, демек за оригинала. 😉

 

Аз замразявам смлени домати. Ако не ме мързи, първо им махам ципата и ги почиствам вътре. После ги смилам на машинката за месо и после в зип торбички на Икея пълня по две чаши. Купувам от тези месестите домати, без много сок.

Така легнали ги замразявам.

Спойлер

IMG_2159.JPG.81dc53239a974d9320e4aa2d5409c4c4.JPG

 

@jungfraujoch

Рибена супа

 

500-600 грама филе бяла риба (аз вземам див нилски костур)

 

В тенджера се завират 2.5 литра вода с един лук и един морков, нарязани на едро, както и няколко зърна черен пипер, дафинов лист и малко сол. Като заври, се слага рибата за 10-12 мин. После рибата се вади, маха се кожата и се надробява. Бульонът се прецежда. В друга тенджера се запържват един лук и един морков, настъргани на най-ситното ренде за 2-3 мин. После се добавя един черпак от бульона, за да се и позадушат. Когато течността се изпари, се слага останалия бульон и надробената риба. Добавя се сол и девисил (девисилът е задължителен за рибената супа).  Вари се още 15-на минути. Накрая се застройва със сока на един лимон и жълтък на голямо яйце.

Дивисилът може и да е пресен. Супата понася и вариант с картофи, нарязани на дребно.

 

Спойлер

IMG_3794.jpg.0ce20f0ed89547b8a8efed398dbaf6bc.jpg

 

 

Ще предложа и моята рецепта за лютеница. И тя е на око, въпреки, че ще дам някакви ориентировачни количества.

 

10-12 кг. червени чушки

500-800 гр. доматено пюре/салца - tomato puree/paste

500 мл. олио

300 гр. мед

сол

черен пипер

кимион

 

Чушките се изпичат, почистват се от люспите и семките и се оставят за една вечер да се изцедят в наклонена тава/тави.

На следващия ден се смилат на машинката за месо. Аз смилам два пъти - първо на едрата и после на средната решетка. Опитвам се да попия допълнително излезлия сок.

После се смесва с 2/3 от доматено пюре и 2/3 от меда. Олито се загрява до цвърчене и се сипва на слаба струйка малко по малко в сместа. Бърка се интензивно. Когато олиото изстине, пак се загрява. Когато олиото е вряло, то пържи сместа. Трябва да следите визуално кога да спрете да добавяте олио. Сместа започва да не може да го поеме повече и започва да се утаява в ъглите. Докато сместа е гореща, се добавят подправките и ако е необходимо още мед и/или доматено пюре. Идеята е да го докарате по ваш вкус.

Аз имам планетарен миксер и с него правя всичко - смилането и бъркането. Най-голямата галимация е печенето на чушките.

 

Спойлер

IMG_5381.jpg.6d9291d1165ffa6bb7fc5f2b19028b14.jpg

 

IMG_5382.PNG.9bd8f828e6b708227c696b32ddbc2c84.PNG

 

IMG_5380.jpg.02f96b5fc27a353c056c69144af667fa.jpg


Накрая бурканчетата ги стерилизирам за 10-на мин. 

  • Харесвам 13
  • Браво 4
Връзка към коментар
преди 3 минути , DaBo каза:

Е, Варвара си е супер. Все още е по-диво от масовката на южното ни Черноморие. Ама аз говоря за българската Варвара, демек за оригинала. 😉

 

Аз замразявам смлени домати. Ако не ме мързи, първо им махам ципата и ги почиствам вътре. После ги смилам на машинката за месо и после в зип торбички на Икея пълня по две чаши.

Така легнали ги замразявам.

  Покажи

IMG_2159.JPG.81dc53239a974d9320e4aa2d5409c4c4.JPG

 

@jungfraujoch

Рибена супа

 

500-600 грама филе бяла риба (аз вземам див нилски костур)

 

В тенджера се завират 2.5 литра вода с един лук и един морков, нарязани на едро, както и няколко зърна черен пипер, дафинов лист и малко сол. Като заври, се слага рибата за 10-12 мин. После рибата се вади, маха се кожата и се надробява. Бульонут се прецежда. В друга тенджера се запържват един лук и един морков, настъргани на най-ситното ренде за 2-3 мин. После се добавя един черпак от бульона, за да се и позадушат. Когато течността се изпари, се слага останалия бульон и надробената риба. Добавя се сол и девисил (девисилът е задължителен за рибената супа).  Вари се още 15-на минути. Накрая се застройва със сока на един лимон и жълтък на голямо яйце.

Дивисилът може и да е пресен. Супата понася и варинат с картофи, нарязани на дребно.

 

  Скрий

IMG_3794.jpg.0ce20f0ed89547b8a8efed398dbaf6bc.jpg

 

 

Ще предложа и моята рецепта за лютеница. И тя е на око, въпреки, че ще дам някакви ориентировачни количества.

 

10-12 кг. червени чушки

500-800 гр. доматено пюре/салца - tomato puree/paste

500 мл. олио

300 гр. мед

сол

черен пипер

кимион

 

Чушките се изпичат, почистват се от люспите и семките и се оставят за една вечер да се изцедят в наклонена тава/тави.

На следващия ден се смилат на машинката за месо. Аз смилам два пъти - първо на едрата и после на средната решетка. Опитвам се да попия допълнително излезлия сок.

После се смесва с 2/3 от доматено пюре и 2/3 от меда. Олито се загрява до цвърчене и се сипва на слаба струйка малко по малко в сместа. Бърка се интензивно. Когато олиото изстине, пак се загрява. Когато олиото е вряло, то пържи сместа. Трябва да следите визуално кога да спрете да добавяте олио. Сместа започва да не може да го поеме повече и започва да се утаява в ъглите. Докато сместа е гореща, се добавят подправките и ако е необходимо още мед и/или доматено пюре. Идеята е да го докарате по ваш вкус.

Аз има планетарен миксер и с него правя всичко - смилането и бъркането. Най-голямата галимация е печенето на чушките.

 

  Покажи

IMG_5381.jpg.6d9291d1165ffa6bb7fc5f2b19028b14.jpg

 

IMG_5382.PNG.9bd8f828e6b708227c696b32ddbc2c84.PNG

 

IMG_5380.jpg.02f96b5fc27a353c056c69144af667fa.jpg

 

Много благодаря!

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
Преди 1 час, Дани Магелани каза:

И коя е "Варвара" егейска?

 

Преди 1 час, aleksandrina каза:

Вурвуру предполагам. 😉

Признавам, че @aleksandrina съвсем логично се е насочила към Вурвуру, т.к. те са си направо другарчета с нашата Варвара. Оригинално от нейна страна.

Ние обаче не сме там. 🙂

Хайде до после, че отиваме на разходка в Кавала 😉, ....упс....Каварна.

  • Харесвам 3
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 15 часа, DaBo каза:

Нищо й няма на замразената риба,

Да се включа и аз в подкрепа на това, пък и в рибената тема като цяло. Обикновено купувам прясна тилапия, обаче ония ден пратих мъжа ми до магазина и съм написала само “тилапия”, защото предполагам е виждал в хладилника, че е прясна, а не замразена. Идва ми със замразена 🤦‍♀️ Сготвих я по същия начин, по който най-често я правя - на тиган с коричка от пармезан и бадемово брашно. Признавам, че стана по-вкусна и сочна от прясната. Не знам как е възможно.

 

IMG_7193.jpeg.277e22522ad69f82246c1989c1b4ccee.jpeg

  • Харесвам 14
  • Браво 3
Връзка към коментар
преди 5 минути , jungfraujoch каза:

Аз днес направих 3 бурканчета домати за зимъска. 

 

Нашите заселски тепърва започват да зреят. Имаме 1-2 зачервени. Но тук е така- около 900 м н.в.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
На 1.08.2023 г. в 23:57, chandni каза:

Изумена съм с какво старание приготвяш ястията си. Винаги изглеждат толкова "напудрени" и примамливи. Аз съм от жените, които предпочитат да не се задържат дълго в кухнята и искрено се впечатлявам от домакини, които имат желанието и таланта да създават кулинарни шедьоври.

Благодаря за милите думи 🙂 И аз преди бях така, в един момент нещо ми прищрака и започнах да се старая повече 🙂 Даже и на фотографски курс се записах, да мога да снимам по-добре манджите 😄 Човек без работа 😄 

  • Харесвам 5
  • Браво 6
Връзка към коментар

Нов гоУем успех за наШта фирма. Вчера намерих и купих 6 кг. чушлета- рибки. За нула време бяха измити, почистени и консервирани в 22 буркана. Ако Сахара малко поотпусне от прегръдката си, другата седмица ще повторя упражнението. Най-вероятно и с други екстри. Търсих домати за сушене, но за съжаление още е рано и за сега няма.   

  • Харесвам 4
  • Браво 9
Връзка към коментар
преди 19 часа, jungfraujoch каза:

 

И аз слагам печени чушки във фризера,както и сурови,изтърбушени.

 

И аз във фризера това замразявам, както и цели домати (от промишлените, защото са месести) за готвене. Когато ми трябват си вадя по няколко от тези замразени "бомбички", слагам ги под топлата вода за да им махна ципата и преди да са се отпуснали много ги нарязвам на кубчета или пасирам. 

  • Харесвам 11
Връзка към коментар

Нова идея за

онези тиквички със заквасена сметана и пармезан

Получиха се още по-вкусни

Скъсани от градината естествено, ето така нарязани

20230804_210010.jpg.8d8a4bbce61401a0ea43f23c47726b95.jpg

 

20230805_135735.jpg.c2d6523d95d6b59c84a2c49d55d274b0.jpg

навити на рулца и изпечени във фурната. 

Ето това се получи

20230804_214626.jpg.4f8f8de7db9f300e00cedccb51942e67.jpg

 

20230805_125721.jpg.aeac5ef0ea83c48df655fa52a58e7766.jpg

 

20230805_131156.jpg.06618536e460a311af5033a417d64091.jpg

@Lindt, специално за теб ги извадих тези чинии от шкафа, че имам различни и цветове и размери.

От Турция си ги донесох, тежки са, да ме пита човек как съм ги мъкнала

В тази голямата като гледам, цял паламуд от по малките може да се събере:boast:

 

 

  • Харесвам 10
  • Браво 6
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.