Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

преди 24 минути , Kalina Ivanova каза:

@Lindt, специално за теб ги извадих тези чинии от шкафа, че имам различни и цветове и размери.

И аз много им се радвам, нали може :boast:

Предпоследната снимка е от списание, нали? Вижда се, че професионалист я е снимал. Ако смяташ да черпиш, пия всичко :blum3:

И за да има цвят поста, ето едно предложение за десерт. За мен всъщност играе ролята на основно след плаж. Като си се напекъл на слънцето, една студена диня/пъпеш е точно това, за което си мечтая. 🔞И може би едно узо в комплект 

20230805_140743.jpg.7647cb2ffed8d9850ed3325b17a49765.jpg

  • Харесвам 11
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 12 минути , Pantelej Putnik каза:

И аз много им се радвам, нали може

Ааа, те изобщо не са конкуренция на истанбулската ти красота, моите са от някакво местно магазинче за керамика. 

 

 

 

Връзка към коментар
преди 9 минути , Kalina Ivanova каза:

Ааа, те изобщо не са конкуренция на истанбулската ти красота, моите са от някакво местно магазинче за керамика.

Не сравняваме цветята в един букет - всички са красиви. А твоето ядене, чинии, снимки са супер. 🙂 

А иначе - вчера ми попаднаха едни огромни скариди и нямаше как да не ги купя. Днес съм се наканил да ги приготвя. По-късно днес очаквайте включване с резултата, а ще почерпя и с чаша студено розово просеко. 😉 

  • Харесвам 6
  • Благодаря 1
  • Браво 2
Връзка към коментар

Представям ви Паста със скариди по Пантелейски. 

Подгответе продуктите

20230805_165532.jpg.d63569371439eb83e7fbaee94e7c8582.jpg

 

20230805_171320.jpg.127573c61fe75bd8ee3cab9c81feea91.jpg

Скаридите се почистват по следния начин: с остро ножче се срязват люспите на гърба и се почиства дебелото черво на скаридата. Ето как изглежда това 

20230805_162952.jpg.d6141b9edf5ffa3df3513b857a024f93.jpg

 

В затоплен тиган слагам малко зехтин и повече масло. Като се разтопят, добавям скаридите, розмарина, чесъна. Скаридите порозовяват и ми показват, че е време да ги обърна. Добавям и няколко листа градински чай. Всички подправки са прясно набрани от съседни дворове и край пътя. 

Слагам в тенджера вода за пастата (най-обичам макарони). След като съм завършил запържването на скаридите от двете страни, избирам наколко, изчиствам ги и изтисквам соковете от главите им във водата за варене на макароните. Така създавам от рано връзката между макарон и скарида. 

Сваряват се макароните ал денте (жива да не бЕх 🤣), изцеждат се и се добавят към скаридите. На слаб котлон ги оставям за няколко минути, за да се свържат в съюз. 

След като са готови, прибавям нарязан на ситно домат и малко копър за обогатяване на вкуса. Доматът не се вари, за да предаде свежест и киселинност, която пък носи вкус. 

20230805_194146.jpg.c8ceb48aeeca96965c36255c8b8e5b08.jpg

 

Готово е! 

20230805_194952.jpg.95e927a2e72d71b5817cbc46b85cf506.jpg

 

20230805_194759.jpg.f3a6b016a0140962b15b3c98e2241fab.jpg

 

И наздраве! Обещаната чаша розово просеко 😉 

20230805_184103.jpg.b84f7e74359e3fb1af18b5e03efe93de.jpg

  • Харесвам 11
  • Браво 18
Връзка към коментар
преди 6 часа, Pantelej Putnik каза:

Представям ви Паста със скариди по Пантелейски. 

Подгответе продуктите

20230805_165532.jpg.d63569371439eb83e7fbaee94e7c8582.jpg

 

20230805_171320.jpg.127573c61fe75bd8ee3cab9c81feea91.jpg

Скаридите се почистват по следния начин: с остро ножче се срязват люспите на гърба и се почиства дебелото черво на скаридата. Ето как изглежда това 

20230805_162952.jpg.d6141b9edf5ffa3df3513b857a024f93.jpg

 

В затоплен тиган слагам малко зехтин и повече масло. Като се разтопят, добавям скаридите, розмарина, чесъна. Скаридите порозовяват и ми показват, че е време да ги обърна. Добавям и няколко листа градински чай. Всички подправки са прясно набрани от съседни дворове и край пътя. 

Слагам в тенджера вода за пастата (най-обичам макарони). След като съм завършил запържването на скаридите от двете страни, избирам наколко, изчиствам ги и изтисквам соковете от главите им във водата за варене на макароните. Така създавам от рано връзката между макарон и скарида. 

Сваряват се макароните ал денте (жива да не бЕх 🤣), изцеждат се и се добавят към скаридите. На слаб котлон ги оставям за няколко минути, за да се свържат в съюз. 

След като са готови, прибавям нарязан на ситно домат и малко копър за обогатяване на вкуса. Доматът не се вари, за да предаде свежест и киселинност, която пък носи вкус. 

20230805_194146.jpg.c8ceb48aeeca96965c36255c8b8e5b08.jpg

 

Готово е! 

20230805_194952.jpg.95e927a2e72d71b5817cbc46b85cf506.jpg

 

20230805_194759.jpg.f3a6b016a0140962b15b3c98e2241fab.jpg

 

И наздраве! Обещаната чаша розово просеко 😉 

20230805_184103.jpg.b84f7e74359e3fb1af18b5e03efe93de.jpg

Браво!

Готов си да готвиш и презентираш в кулинарен блог/влог/сайт, или както там се нарича.

И като добавим впечатляващото сладкарство на Ева, ще стане чудничко магеланско виртуално местенце, произлязло от тук.

  • Харесвам 6
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 16 часа, Kalina Ivanova каза:

Нова идея за

онези тиквички със заквасена сметана и пармезан

Получиха се още по-вкусни

Скъсани от градината естествено, ето така нарязани

20230804_210010.jpg.8d8a4bbce61401a0ea43f23c47726b95.jpg

 

20230805_135735.jpg.c2d6523d95d6b59c84a2c49d55d274b0.jpg

навити на рулца и изпечени във фурната. 

Ето това се получи

20230804_214626.jpg.4f8f8de7db9f300e00cedccb51942e67.jpg

 

20230805_125721.jpg.aeac5ef0ea83c48df655fa52a58e7766.jpg

 

20230805_131156.jpg.06618536e460a311af5033a417d64091.jpg

@Lindt, специално за теб ги извадих тези чинии от шкафа, че имам различни и цветове и размери.

От Турция си ги донесох, тежки са, да ме пита човек как съм ги мъкнала

В тази голямата като гледам, цял паламуд от по малките може да се събере:boast:

 

 

Вкусно! Може ли малко подробности от рецептата. Мерси.

Връзка към коментар
преди 1 минута , rdd каза:

Може ли малко подробности от рецептата. Мерси.

Рецептата за Тиквичките е закачена тук, в темата най горе. 

Приготвих по същия начин, но използвах ренде за зеле, за да нарежа на много тънки лентички тиквичките.

После се оказа, че нямам заквасена сметана в хладилника и замених с овкусен зехтин с чесън и копър.

Редим няколко лентички, като ги застъпваме, мажем с четка от ароматния зехтин, поръсваме с разбъркания пармезан с галета(1:1)

Аз на половината от рулцата сложих едно изостанало прошуто, навиваме рулца, редим в тавичка, поръсваме с останалата пармезанова  смес и печем до лек загар 15-18мин. На снимката е резултата от  1 бр средно голяма тиквичка, макар че бях приготвила 2бр.

 

  • Харесвам 8
  • Благодаря 3
Връзка към коментар
преди 10 часа, Pantelej Putnik каза:

Представям ви Паста със скариди по Пантелейски. 

Подгответе продуктите

 

Колкото и да се боря със себе си да не чета нищо в тази тема, пак съм тук. И пак страдам от гледки и описания. Новото е, че току що открих втори ( за мен ) провокатор, който вътрешно ме разкъсва между това да се въздържам и неустоимото желание да грабна чинията и не свърша, докато не видя всичко реализирано към вкусовите ми рецептори. За сега ще пропусна да посочвам поименно, но ще видим до кога. Все пак всичко си има лимес. 😄. И вече много сериозно: БЛАГОДАРЯ за майсторското приготвяне, цветното описание и крайния резултат!    

  • Харесвам 8
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, дядо Пепи каза:

БЛАГОДАРЯ за майсторското приготвяне, цветното описание и крайния резултат!    

 

преди 7 часа, Дани Магелани каза:

Браво!

Готов си да готвиш и презентираш в кулинарен блог/влог/сайт, или както там се нарича.

И като добавим впечатляващото сладкарство на Ева, ще стане чудничко магеланско виртуално местенце, произлязло от тук.

Благодаря ви! Много мили думи! 🙂

Стоплихте сърцето ми от сутринта.

  • Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 5 часа, дядо Пепи каза:

Колкото и да се боря със себе си да не чета нищо в тази тема, пак съм тук. И пак страдам от гледки и описания. Новото е, че току що открих втори ( за мен ) провокатор, който вътрешно ме разкъсва между това да се въздържам и неустоимото желание да грабна чинията и не свърша, докато не видя всичко реализирано към вкусовите ми рецептори. За сега ще пропусна да посочвам поименно, но ще видим до кога. Все пак всичко си има лимес. 😄. И вече много сериозно: БЛАГОДАРЯ за майсторското приготвяне, цветното описание и крайния резултат!    

Ние с теб сме ценители и въздържанието не ни е силата.

Аз снощи спретнах заготовката на сангрията. Сложих вино резерва от 15 лв цена на едро, къса ми се сърцето, но добра сангрия става с добро вино. Алкохолът е домашен къпинов ликьор, а не коняк. Вместо захарен сироп, домашен сироп от бъз. Плодове на богато. Доливам с ледена газирана вода.

Остава да се напълнят с лед и сангрията най-големите чаши, че все са ми малки.

Наздраве!

20230806_131201.jpg

  • Харесвам 9
  • Благодаря 2
  • Браво 5
Връзка към коментар

Аз пък изобщо нямам търпение за подреждане на храна 😞

Иначе много се радвам на летните зеленчуци, а и Жижо сам самичък е нарязал, намазал със зехтин и изпекъл 4 патладжана.

 

IMG_20230806_124921.jpg

  • Харесвам 17
  • Браво 5
Връзка към коментар

Гърция ми липсва. Липсва ми това да не знам кой ден е, да нямам план. Реших да запълня тази празнина с готвене. Хайде да е нещо по-гръцко. Онзиден купих от една мила баба хубави патладжани. Реших да ги оползотворя в една моя "гръцка" мусака. 

Нарязах на ленти от по 4-5 мм моркови и ги наредих на дъното на тавичка, която предварително намазах с олио. Помежду морковите ръснах шепа ориз, за да обере соковете от тиквичките и патладжаните и да стане косистенцията от тип "екстра". Отгоре патладжаните на филийки. Настъргах пекорино на този "етаж". Отгоре запържена кайма (смес) и лук. После идват тиквички на филийки. Покрих с фолио и пекох.

Направих мой прочит на сос Бешамел (масло, брашно, кисело мляко, индийско орехче), полях и запекох.

20230811_203957.jpg.d4581f233785e591cbdadf530224afc6.jpg

 

20230811_204707.jpg.25eb7d9e79a64413369dfacce18872e6.jpg

 

Сега се чува само: "Ммммммм, вкусноооо!" Кой сготви тази вкусотия?! Пантелис Пътнитидис. 🙂

  • Харесвам 16
  • Браво 4
Връзка към коментар

Дали това е от азбучните истини, но все пак да попитам, че гледам патладжаните стават актуални:

Изкарвате ли горчивината им преди да ги подложите на последваща кулинарна обработка? 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 11 минути , Светославов каза:

Дали това е от азбучните истини, но все пак да попитам, че гледам патладжаните стават актуални:

Изкарвате ли горчивината им преди да ги подложите на последваща кулинарна обработка? 

Не. Който иска може да ги нареже и насоли и да ги остави за 15-20 мин. Отцежда се нещо. Аз обаче не усещам горчивина и не отцеждам.

  • Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Lyubina каза:

Пропуснал си щипка канела. Придава невероятно специфичен вкус и аромат. 😉

Права си. С канелата ще е типично гръцко направление на вкуса. Аз обаче искам да е малко по-така и слагам индийско орехче 😉

  • Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, Светославов каза:

Дали това е от азбучните истини, но все пак да попитам, че гледам патладжаните стават актуални:

Изкарвате ли горчивината им преди да ги подложите на последваща кулинарна обработка? 

Задължително махам горчивината на тъмно лилавите патладжани, но по мой способ който не е подходящ при пържене. Шарените патладжани нямат нужда от долу описаната процедура, те не са горчиви.

Нарязаният патладжан го изсипвам в разтвор от 2 супени лъжици сол/ 500ml вода. Престоява около 10 минути, след това патладжана се изстисква и е готов за термална обработка.

При печене на цял патладжан, независимо от сорта, след обелване няма горчивина.

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Бях на един кулинарен курс и там обсъждаха, че в днешно време патладжаните в магазина са модифицирани да не горчат и няма нужда да се солят за отгорчаване. Оттогава, вече няколко години, не ги обработвам предварително, аз лично не усещам горчивина.

 

Обаче миналата година ми донесоха домашни 🤭/селски патладжани. Не можеха да се ядат, бяха ужасно горчиви, а аз по навик директно си ги опекох.

 

@Pantelei Patnik, един грък ми подшушна за канела, карамфил и накрая индийско орехче 😛:

 

 

 

 

 

Редактирано от Sju
  • Харесвам 12
Връзка към коментар
преди 10 часа, Sju каза:

Бях на един кулинарен курс и там обсъждаха, че в днешно време патладжаните в магазина са модифицирани да не горчат и няма нужда да се солят за отгорчаване. Оттогава, вече няколко години, не ги обработвам предварително, аз лично не усещам горчивина.

 

Обаче миналата година ми донесоха домашни 🤭/селски 

 

@Pantelei Patnik, един грък ми подшушна за канела, карамфил и накрая индийско орехче 😛:

 

 

 

 

 

Гърците слагат канела и риган на всичко. 🙂 Общо взето на всичко с кайма слагат и канела. Това важи и за кюфтетата. 

Аз обаче по рецепти не готвя. Пълна импровизация. 🙂

  • Харесвам 4
  • Браво 1
Връзка към коментар

Поредното ми произведение. Настъргани тиквички, саламурено сирене, грана падано, настъргана моцарела, зелена чушка нарязана на дребно ( не знам защо) всичко разбъркано и във фурната. Интересното е, че моцарелата беше с изтекъл срок на годност (26.06) , но я опитах и беше приемлива. Получи се доста добре.

20230812_193236.jpg.5356670de56285bc1ebe5f876d5c31a0.jpg

 

Преди седмица пробвах тиквички в air fryer. Получиха се добре, само трябва да са на по-дребни кубчета. С чесън оцет и зехтин, последните след поне 5 дневен престой в хладилника ги употребих в салата от домати. Бяха супер!

  • Харесвам 11
Връзка към коментар

При нас температурите са такива, че човек не го е страх да включи фурната. Та в нея - "реконструиран" миш-маш (че той нали по принцип си е деконструиран 😂).

Също така, като ти се доядат пелмени, ама нямаш Берëзка наоколо... си ги правиш 😂.

Брънч със сандвичи "по японски": шунка и краставици, яйчена салата и с плодове и сметана. 

И една японска comfort food- очазуке - купичка с ориз, бульон, риба и разни топинги.

 

20230729_130307-01.jpeg

 

20230729_193017.jpg

 

20230806_125421.jpg

 

20230805_124250.jpg

  • Харесвам 13
  • Браво 8
Връзка към коментар

Банички със сьомга

 

Необходими са пакет кори за баница 400 гр. 500 гр.сьомга ,100 гр.сирене фета, 2 малки глави лук или спанак, или и двете 😀

Лукът се нарязва и смесва със сиренето и кашкавала.

От всяка кора стават 2 банички,  които се навиват. 

Разтопява се масло, намазва се тавичката и се пече 1 час на 180 г

 

20230813_123809.jpg

  • Харесвам 16
Връзка към коментар
преди 5 часа, Роца каза:

При нас температурите са такива, че човек не го е страх да включи фурната. Та в нея - "реконструиран" миш-маш (че той нали по принцип си е деконструиран 😂).

Също така, като ти се доядат пелмени, ама нямаш Берëзка наоколо... си ги правиш 😂.

Брънч със сандвичи "по японски": шунка и краставици, яйчена салата и с плодове и сметана. 

И една японска comfort food- очазуке - купичка с ориз, бульон, риба и разни топинги.

 

20230729_130307-01.jpeg

 

20230729_193017.jpg

 

20230806_125421.jpg

 

20230805_124250.jpg

Много идейно, както винаги

  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.