Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

преди 12 часа, jul каза:

Размислих за диетите, @aleksandrina, дай рецепта за пидето 😆

И аз отлагам диетата.

Може ли малко уточнения - колко е маята (липсва като данни)? И плънката запържва ли се преди да се намаже върху тестото?

Благодаря!

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
28 minutes ago, samuraika said:

И аз отлагам диетата.

Може ли малко уточнения - колко е маята (липсва като данни)? И плънката запържва ли се преди да се намаже върху тестото?

Благодаря!

Маята - че аз направо съм я пропуснала в рецептата?! - 🤔

1 пакетче от 7 гр ползвах.

Плънката не се запържва (поне тази). 20 минутки са ѝ достатъчни, за да се запече. 

  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Любимото у дома пиде.

Аз го правя по почти същата рецепта, ето тази, но пържа плънката.

https://hranatazadushata.blogspot.com/2014/03/blog-post.html?m=1

Резултатът винаги е страхотен.

IMG-7ad89c81255f03cffd84a92681be770c-V.jpg

  • Харесвам 20
Връзка към коментар
преди 2 минути , Eva eva каза:

От снощи - лазаня

Може ли ти да снимаш и моите ястия?!?!? 😀

Страхотна лазаня, страхотна снимка!!!

П.П. Имаш сякаш неизчерпаеми количества различни чинии. Обичам хубави чинии.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
4 minutes ago, Pantelej Putnik said:

Може ли ти да снимаш и моите ястия?!?!? 😀

Страхотна лазаня, страхотна снимка!!!

П.П. Имаш сякаш неизчерпаеми количества различни чинии. Обичам хубави чинии.

Хаха, ще снимам, няма проблем. И без това редовно се чудя на какво да тренирам 🙂

Благодаря 🙂 Чинии купувам редовно и най-различни, по 1 брой, да има за фотосесиите 🙂 

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Набръжко,едни сармушки с кисело зеле,заливка от сметана с чесън и лимон.Ама,ние ги обичаме голееееееми,не Станимашки,дето ,в общи линии,се тъпчеш,предимно ,с кисело зеле:)))

Салатата-стандартната маруля,краставици,пресен лук и чесън с настъргано яйце:)))

На път сме са се справим с яйцата 

Останаха само две - синьото,което,изненадващо  се оказа борец,ама е тъпо и от двете страни,та за това:)(Утре ще е последният бой,между най-главното, 

червеното,със златната дрешка и този син борец.

Резултат от мача - утре вечер:)))))

869879273_IMG_20200421_1729442.jpg.8c2dcf0ebccebe26be3b96efe1b51f67.jpg

 

За пиене чай от джинджифил.

  • Харесвам 13
  • Браво 1
Връзка към коментар

И понеже нямаме търпения, мачът между червеното и синьото яйце, се проведе, на закуска.

И за радост, главното / и първо оцветено, по традиция/, червеното яйце, пребори синия “борец”, от всички страни:)))))

Та се успокоихме:)))

 

IMG_20200423_043742.jpg.a5639f9e2306cf9987265e13ee84bef4.jpg

 

379597100_IMG_20200423_0437572.jpg.ba259482150d26db06b7051dca7dbf24.jpg

  • Харесвам 9
Връзка към коментар

Ми какво готвя... Мога да отворя хлебарница, закусвалня... 🙂

Днес от турската кухня приготвих Гюл Бюрек. Стана невероятен.

Рецепта:

Spoiler

Рецептата е от група "Турски вкусотии" във Фейсбук.

 

🌹☀️🥧GÜL BÖREĞİ🥧☀️🌹
🌹☀️🥧РОЗА БЮРЕК🥧☀️🌹
Такъв бюрек не сте правили. Толкова е вкусен и сочен, че ще се влюбите в него и ще го приготвяте много често за семейството и приятелите.
Необходими продукти:
3 турски юфки (кори) или 1 пакет кори за баница
3 яйца🥚🥚
1,5 водна чаша прясно мляко🥛
1/2 чаена чаша олио🌻
Сол на вкус🧂
200 грама бяло сирене
150-200 грама настърган кашкавал
1 шише газирана вода 200 мл (за турските кори)
1 бакпулвер в прясното мляко (за българските кори)
1 ч.л. сусамово семе, син мак (mavi haşhaş) или Чьорекоту (т. нар. "черен кимион", малки черни ръбести зрънца, с които се наръсват печива)
краве масло на парченца
Как се приготвя:
В купа чукнете яйцата, сипете олиото и млякото. Разбийте ги енергично с бъркалка.
Отделете си 1 кафена чаша от тази смес, за да използвате по-късно за заливка върху всяка роза при корите за баница. Турските кори ще залеете с газирана вода и ще намажете с жълтък.
******
Ако ще приготвяте Гюл Бюрека с кори за баница: Използвайте едновременно по две кори, за да оформите всяка роза бюрек. Ако искате да са по-тънки, по-фини "розите" пробвайте и с по една кора, но внимавайте да не се накъса и разпадне.
Разстелете от млечната смес, в която сте добавили 1 пакетче бакпулвер по протежението на цялата кора с помощта на сладкарска четка.
От пълнежа - натрошено сирене и настърган кашкавал наръсете върху широкия край на правоъгълния лист и след това го навийте на руло до другия край.
Придайте форма на охлювче.
Поставете охлювчетата плътно едно до друго върху намазнена хартия за печене в тава. (не оставяйте място между тях).
Изсипете равномерно останалата млечно-яйчена смес отгоре върху охлювчетата и поръсете със сусам.
Върху всяко охлювче сложете по бучица краве масло.
Загрейте фурната до 180 C и печете около 30-35 минути, до златистокафяво.
*******
Ако ще използвате турски кори (юфка): Поставете всички листи един върху друг.
Нарежете ги на четири, като получавате равни триъгълни парчета. И след това наредете всички триъгълници един върху друг.
След това започнете да сипвате с лъжица по 2-3 с. л. от млечната смес върху всеки триъгълник (един по един) и я разстилайте с четка, за да я разнесете навсякъде до другия край.
В широкия край посипете от натрошеното сирене. А отгоре от настъргания кашкавал. Затворете краищата отстрани на триъгълника, където е пълнежа.
Захванете широкия край на триъгълното парче и навийте стегнато до острия край, като палачинка.
Завийте полученото руло като охлювче.
Повторете същата процедура за всеки триъгълник от юфката (турските кори).
Наредете получените охлювчета върху намазнена хартия за печене в тава.
Сипете по малко газирана вода върху всяко охлювче.
Изчакайте 20 минути и намажете с готварска четка всяко охлювче с жълтък.
Ръснете сусам.
Печете 30 минути на 200 градуса.
Сервирайте Гюл бьоречетата топли!

 

GB.jpg

  • Харесвам 10
  • Браво 5
  • Смея се 2
Връзка към коментар
49 minutes ago, aleksandrina said:

Ми какво готвя... Мога да отворя хлебарница, закусвалня... 🙂

Днес от турската кухня приготвих Гюл Бюрек. Стана невероятен.

Рецепта:

  Reveal hidden contents

Рецептата е от група "Турски вкусотии" във Фейсбук.

 

🌹☀️🥧GÜL BÖREĞİ🥧☀️🌹
🌹☀️🥧РОЗА БЮРЕК🥧☀️🌹
Такъв бюрек не сте правили. Толкова е вкусен и сочен, че ще се влюбите в него и ще го приготвяте много често за семейството и приятелите.
Необходими продукти:
3 турски юфки (кори) или 1 пакет кори за баница
3 яйца🥚🥚
1,5 водна чаша прясно мляко🥛
1/2 чаена чаша олио🌻
Сол на вкус🧂
200 грама бяло сирене
150-200 грама настърган кашкавал
1 шише газирана вода 200 мл (за турските кори)
1 бакпулвер в прясното мляко (за българските кори)
1 ч.л. сусамово семе, син мак (mavi haşhaş) или Чьорекоту (т. нар. "черен кимион", малки черни ръбести зрънца, с които се наръсват печива)
краве масло на парченца
Как се приготвя:
В купа чукнете яйцата, сипете олиото и млякото. Разбийте ги енергично с бъркалка.
Отделете си 1 кафена чаша от тази смес, за да използвате по-късно за заливка върху всяка роза при корите за баница. Турските кори ще залеете с газирана вода и ще намажете с жълтък.
******
Ако ще приготвяте Гюл Бюрека с кори за баница: Използвайте едновременно по две кори, за да оформите всяка роза бюрек. Ако искате да са по-тънки, по-фини "розите" пробвайте и с по една кора, но внимавайте да не се накъса и разпадне.
Разстелете от млечната смес, в която сте добавили 1 пакетче бакпулвер по протежението на цялата кора с помощта на сладкарска четка.
От пълнежа - натрошено сирене и настърган кашкавал наръсете върху широкия край на правоъгълния лист и след това го навийте на руло до другия край.
Придайте форма на охлювче.
Поставете охлювчетата плътно едно до друго върху намазнена хартия за печене в тава. (не оставяйте място между тях).
Изсипете равномерно останалата млечно-яйчена смес отгоре върху охлювчетата и поръсете със сусам.
Върху всяко охлювче сложете по бучица краве масло.
Загрейте фурната до 180 C и печете около 30-35 минути, до златистокафяво.
*******
Ако ще използвате турски кори (юфка): Поставете всички листи един върху друг.
Нарежете ги на четири, като получавате равни триъгълни парчета. И след това наредете всички триъгълници един върху друг.
След това започнете да сипвате с лъжица по 2-3 с. л. от млечната смес върху всеки триъгълник (един по един) и я разстилайте с четка, за да я разнесете навсякъде до другия край.
В широкия край посипете от натрошеното сирене. А отгоре от настъргания кашкавал. Затворете краищата отстрани на триъгълника, където е пълнежа.
Захванете широкия край на триъгълното парче и навийте стегнато до острия край, като палачинка.
Завийте полученото руло като охлювче.
Повторете същата процедура за всеки триъгълник от юфката (турските кори).
Наредете получените охлювчета върху намазнена хартия за печене в тава.
Сипете по малко газирана вода върху всяко охлювче.
Изчакайте 20 минути и намажете с готварска четка всяко охлювче с жълтък.
Ръснете сусам.
Печете 30 минути на 200 градуса.
Сервирайте Гюл бьоречетата топли!

 

GB.jpg

Много апетитно изглежда. Представям си, докато е топличък. Мммм😋. Спирам да гледам🙂.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, ДиянаВ каза:

Спирам да гледам🙂.

И аз. Много сте лоши!

Хем и аз развих медитационно- терапевтично пристрастие към месене и мачкотене, хем само подстрекателствате...

Аз днес спретнах пилешка яхния с магданоз и бира ( не запомних българското име на онова ендемично растение дето е и подправка). Снимки на яденето - като дойде @Eva eva да снима, мен ме е срам да се излагам вече...

 

IMG_20200423_100000.jpg

  • Харесвам 7
  • Браво 2
Връзка към коментар

@samuraika, точно вчера си говорихме с моите приятелки колко хубаво си изкарахме в Япония и как пак ни се ходи 🙂 Остави ги снимките, то като е вкусно си личи 🙂

 

Вчера направих един умен сладкиш, малко не му прецених размера на тавата. Трябваше да стане по-дебел и да се виждат по-ясно трите слоя. На вкус е супер, моите хора го харесаха много. 

 

Рецепта: https://receptite.com/рецепта/умен-сладкиш 

 

 

196.jpg

  • Харесвам 7
  • Браво 6
Връзка към коментар
Преди 1 час, Eva eva каза:

@samuraika, точно вчера си говорихме с моите приятелки колко хубаво си изкарахме в Япония и как пак ни се ходи 🙂 Остави ги снимките, то като е вкусно си личи 🙂

 

Вчера направих един умен сладкиш, малко не му прецених размера на тавата. Трябваше да стане по-дебел и да се виждат по-ясно трите слоя. На вкус е супер, моите хора го харесаха много. 

 

Рецепта: https://receptite.com/рецепта/умен-сладкиш 

 

 

196.jpg

Абе, вие не ядете ли много сладко? Ако все така си хапвате и не ви се лепИ - завииииииииииижд!
Ние с двата  мижави козунака и едното тортЕ, ще се пазим от подобни вкусотии, поне, два месеца:(((((((

Връзка към коментар
57 minutes ago, AlexandraKo said:

Абе, вие не ядете ли много сладко? Ако все така си хапвате и не ви се лепИ - завииииииииииижд!
Ние с двата  мижави козунака и едното тортЕ, ще се пазим от подобни вкусотии, поне, два месеца:(((((((

Аз не ям изобщо сладко 🙂 Моите хора я хапнат по едно парче на ден, я не. Другото раздавам по съседи, които са роднини 🙂

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Не е целия.:))))

У нас - здравословна баница, с кисело козе  мляко на Фермер,  за вечеря.От това, в стъклените буркани, много го харесваме:))))

 

1471504D-932B-4E76-8E9D-8E01D210E322.jpeg.7b010708b3ddbf46893e4810adf17832.jpeg

 

За баницата ползвам тези кори,прясно и кисело мляко,по 200 гр.5 яйца, 100 гр масло и 250 гр.от това сирене,настъргано.

В пакетчето корите са три,редя си и заливам,както обикновено,с всичко разбъркано ,като оставям малко от сиренето,на половината печене,поръсвам отгоре и допичам.Пека 45 минути на 180 градуса.

 

1041642497_IMG_20200423_1835442.jpg.3efe5773ee9f6c573fe3a0a339643eeb.jpg

 

1031102808_IMG_20200423_1935292.jpg.27f577260f6e7da54ded8414483752bf.jpg

 

1599712349_IMG_20200423_1950202.jpg.6bd000e4fe8a88a32f2b95d352ffb623.jpg

 

  • Харесвам 10
  • Браво 2
Връзка към коментар
11 minutes ago, AlexandraKo said:

У нас - здравословна баница

Ооо, любимите ми кори. От години само с тях правя баница и то по рецептата от опаковката. Препоръчвам ги с 2 ръце! 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.