Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Докато не ми е минало въодушевлението от вкусното ястие и узото (въпреки five o'clock), мога да кажа: за 10 минути общо въпреки сварените  и непочистени от "вената" скариди от Лидл, си облизваш пръстите. Затова не се виждат прибори.😋

 

 

 

20230826_165200.jpg.c2b019a4e7dcd5893e32515793605403.jpg

 

20230826_164607.jpg.d682a517f390749b7fdba8964005f831.jpg

 

 

  • Харесвам 17
  • Браво 3
Връзка към коментар

Аз тия дни не готвя "сериозно", а караме основно на салати и аламинути.

Днешната салата със задушен зелен фасул, пушени гърди, яйца, орехи и крутони, снимана точно 10 секунди преди да забода вилицата в нея.

 

20230826_131926.jpg

  • Харесвам 17
Връзка към коментар

Най-най-най лятното измерение по тези ширини... смокините

Тези малки, пукащи топчета лято 

20230830_155524.jpg.54ba6500eef91329b11a2041c1b0fdb5.jpg

 

20230830_212437.jpg.a5a609ae36d67c195e716024230da56b.jpg

 

 

20230830_212043.jpg.31d742a4c013cc7700d14d4dc840ed2b.jpg

Голяма беше драмата, че бЕлото винце се оказа червено.  Следващия път поемам контрол и за виното:girl_drink1:

 

  • Харесвам 17
  • Браво 6
Връзка към коментар
преди 27 минути , Kalina Ivanova каза:

Най-най-най лятното измерение по тези ширини... смокините

Тези смокини така и не се научих да ги ям. Нещо не ми допадат и това си е. Тук говоря обаче само за пресните. Иначе сладкото от смокини пък ми е любимото сладко. Сега като гледам твоето ястие се сещам, че ти и миналата година показа нещо подобно (памет ли е, чудо ли е 🤣). Може би по този начин ще ми харесат, а и при мен виното не свършва (и бЕлото, и червеното). Виждам шунка или бекон и синьо сирене, прясна мащерка. Така ли е?

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 11 минути , Pantelej Putnik каза:

Виждам шунка или бекон и синьо сирене, прясна мащерка. Така ли е?

Точно така.

А на мен смокините са ми абсолютен фаворит лятото.

Ако обичаш сладко солени акценти в храната и имаш изстудено вино, пробвай.

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, Kalina Ivanova каза:

Най-най-най лятното измерение по тези ширини... смокините

Тези малки, пукащи топчета лято 

20230830_155524.jpg.54ba6500eef91329b11a2041c1b0fdb5.jpg

 

20230830_212437.jpg.a5a609ae36d67c195e716024230da56b.jpg

 

 

20230830_212043.jpg.31d742a4c013cc7700d14d4dc840ed2b.jpg

Голяма беше драмата, че бЕлото винце се оказа червено.  Следващия път поемам контрол и за виното:girl_drink1:

 

Я разкажи за тази рецепта? 

Връзка към коментар
преди 4 часа, Marusinka каза:

Я разкажи за тази рецепта

В направените разрези на смокините се слага парче синьо  или козе сирене, завиват се със слайсове прошуто. Този път ги наредих плътно в някакъв съд за печене. Поръсих с малко едро счукан пипер меланж, 1-2 лъжици мед и няколко капки зехтин за разкош. 

На 250С, на горна решетка на фурната за 15 мин. 

И проверяваш виното дали е бяло, преди да го отвориш:girl_haha:,  мойто се оказа червено снощи, ама нейсе...

  • Харесвам 9
  • Благодаря 1
  • Браво 3
Връзка към коментар

Обожавам смокини 😍, ама вкъщи само аз си ги ям. Ще ги пробвам и по твоя начин. 

 

Тези дни ми се прияде корейска кухня, та си я приготвих 😂 - нудъли от сладки картофи с говеждо и зеленчуци (japchae) и оризови пръчици в лют сос (tteokboki). С кимчи-конфекция (от магазина).
Мариновах и едно говеждо месо за булгоги, което накрая стана bulgogi deopbap (пак булгоги, ама с малко зарзават и сервирано върху ориз)

 

20230827_132504.jpg

 

20230827_201944.jpg

 

20230828_200125.jpg

  • Харесвам 13
  • Браво 6
Връзка към коментар

Така... май е време да си купя някоя друга готварска книга с корейска и японска кухня, че тези ресторанти и магазини тук леко ги подминавам, като не знам кое какво е, освен ако не ми се яде рамен или суши. С тях всичко си знам. Зяпам в магазините щандовете (да не кажа, че има даже японски мол из центъра), ама като нищо не ми говорят продуктите... 🤪

 

И да не е спам - фахитас

 

IMG_6695.jpg.abd94b11f0f9b8e6a641c415d23e3cb3.jpg

 

 

  • Харесвам 14
  • Браво 3
Връзка към коментар
преди 49 минути , Pantelej Putnik каза:

За това ли става въпрос? 😉 

20230509_230551.jpg.d5eda8ab74427593fde7f1191102f072.jpg

 

Пътеписът за Сеул се "пече". 🙂 

А-хм, само дето на моя му сложих и малко мръвка, за разкош 😆

Чакам пътеписа за Сеул.

 

@DaBo, ако искаш, мога да ти пратя някои от любимите ми сайтове за корейски и японски рецепти, докато ди купиш книгите.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
В момента, Роца каза:

@DaBo, ако искаш, мога да ти пратя някои от любимите ми сайтове за корейски и японски рецепти, докато ди купиш книгите.

О, давай насам. Тук мога и цял ден да откарам в книжарниците, особено тези в моловете. Някои от тях са на площ от по половин етаж. Готварският им сектор е огромен, ама в един момент идва времето да се местим нанякъде и се опитвам да минимизирам покупките (дори и на книги), че после няма къде да ги държа. Но за някои книги място винаги се намира. 😉

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
На 5.08.2023 г. в 22:27, marycap каза:

...а аз- един прост тутманик:

20230805_210043.jpg.d9c7a4980e706728250b9b5ff033b872.jpg

 

20230805_210914.jpg.06ebc178cacc2ef0a5f2e2ec33570e29.jpg

 

20230805_210939.jpg.c247c964ef322ef60e2975d77b1ec43f.jpg

Силно обичам простите неща. Ще го пробвам със специално смиланото лимецово брашно, което купувам от пекарната до входа ни. Няма начин да не стане добре като солените мъфини, които правя също с него.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

@DaBo, това са сайтовете, от които най-често ползвам рецепти:

https://www.koreanbapsang.com/ - корейски

https://www.justonecookbook.com/ - японски

Имат и Инстаграм, и Ютуб канали

А за книгите - аз от години купувам само електронни книги. Благоверният е наложил мораториум върху хартиените издания, понеже нямаме място по библиотеките. Единственото изключение, което издействах е за готварските книги - там още купувам "истински" 😄 (последната от "колекцията" ми е посветена на рецепти от корейските сериали 😉 )

  • Харесвам 1
  • Благодаря 2
Връзка към коментар

Печени чушки с яйца и сирене на фурна. Отгоре- с настърган кашкавал. И доматен сос с лук, чесън, хариса, захар, босилек, дафинов лист, кориандър, копър и т.н. До плейтване не се стигна😉😜

20230902_164815.jpg.b13cdf08e123d250a1087f381a21f90f.jpg

 

20230902_164841.jpg.da9e903f9b29c54926fc4a19d77f1cb9.jpg

 

 

  • Харесвам 17
  • Браво 1
Връзка към коментар
На 31.08.2023 г. в 21:12, Роца каза:

@DaBo, това са сайтовете, от които най-често ползвам рецепти:

https://www.koreanbapsang.com/ - корейски

https://www.justonecookbook.com/ - японски

Имат и Инстаграм, и Ютуб канали

А за книгите - аз от години купувам само електронни книги. Благоверният е наложил мораториум върху хартиените издания, понеже нямаме място по библиотеките. Единственото изключение, което издействах е за готварските книги - там още купувам "истински" 😄 (последната от "колекцията" ми е посветена на рецепти от корейските сериали 😉 )

Чудесно, тъкмо навреме ми дойде и много ти благодаря 😀 Вчера при нас отвори корейски магазин и щерката веднага ни заведе. Купихме някакви неща, които тя знае и снощи ни приготви, аз бях откровено така 🧐🤨🤪 Неподготвена се явих 😄

  • Смея се 3
Връзка към коментар
преди 14 минути , jul каза:

Чудесно, тъкмо навреме ми дойде и много ти благодаря 😀 Вчера при нас отвори корейски магазин и щерката веднага ни заведе. Купихме някакви неща, които тя знае и снощи ни приготви, аз бях откровено така 🧐🤨🤪 Неподготвена се явих 😄

Има ли кимчи?

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

@Pantelej Putnik има в голяма и малка опаковка✌️ И бобена паста има, и много други/непознати за мен/ неща. И за да е по-яко, продуктите са с оригинални етикети на корейски 😄

  • Браво 1
  • Смея се 3
Връзка към коментар
преди 11 часа, Stryper каза:

marycap, прилича на кето пица. Дояде ми се, а е след полунощ, за да започна да готвя. Чушките печени ли са преди това?

Да, печени. Зехтин, ред разполовени чушки, ред разбити яйца с натрошено сирене. Отново чушки, отгоре от сместа и още един слой чушки и яйчена смес. Полива се с доматния сос.

  • Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 2 часа, jul каза:

 И за да е по-яко, продуктите са с оригинални етикети на корейски 😄

Че то ако бяха преведени, ще се отнеме голяма част от чара на пазаруването в корейския магазин. Друго си е тръпката да не знаеш до последно дали си купил наистина това, което трябва 😄

  • Харесвам 1
  • Смея се 8
Връзка към коментар

Днес ми е до полуфабрикатен аламинут, не дотам здравословен...

Поради изчерпана пица във фризера заместих апетита си към нея със замразени панирани пуешки хапки, лидлски. Метнах ги на силиконовата подложка и ги минах на вентилаторна фурна, 175 C, за 20-ина минути. После, още горещи, ги покрих с австрийско козе сирене с благородна плесен (HITско), така че да се разтопи, и обилно поръсих с чер пипер. Гарнирах с био домати от семейната градина.

Услади ми се, утре пак 😋

 

IMG_20230908_143730.jpg

 

 

IMG_20230908_143924.jpg

 

 

-----------------------------------------------

"Едно от най-важните човешки права е правото да бъдеш крив", Волтеp

 

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Може да се каже, че днес наистина сготвих манджа. Чарът й е в това, че е проста, лесна и бърза :cool:

Вчера изненадващо срещнах чудесна, прясна, млада бамя и не се поколебах да грабна 4-5 шепи. От години не ми се беше случвало, а я обичам. Както казват, прияло ми се беше..

Още намясто знаех, че ще я направя заедно с други подходящи и налични зеленчуци с онзи богат на колаген бульон от телешка опашка от бурканите в хладилника. (Нали няколко нощи подред варих кокалите на една опашка и заемах буркани от съседите, когато свърших наличните.) За "разкош" или по-скоро, за да не го похабя в изчакване на апетит за него, нарязах и глава алабаш. 

Ами вкусно стана питателната и полезна гъста чорба; сипах си допълнително, нали се храня без хляб. :smile:

За десерт (преди да нападна купешките вредности, перфектно пасващи с кафенцето) - диня от семейния бостан, в отглеждането на който нямам никакъв принос.

 

 

viber image.jpg

 

 

диня.jpg

 

 

-----------------------------------------------

"Едно от най-важните човешки права е правото да бъдеш крив", Волтеp

 

  • Харесвам 9
Връзка към коментар

Не обичам под никаква форма червено цвекло, а ми подариха 3 глави домашно био. И нали съм почти габровец, да не става зян го сготвих като:

1. Сварих го и след това го обелих. Нарязах на филии. 

2. Подготвих панировка от яйце и брашно.

3. Панирах и наредих в тава върху намазана с олио хартия за по-диетично.

4. Смесих майонеза, кисело мляко и малко пресован чесън.

Топвах панираните филийки цвекло в соса. Представете си, ставаше за ядене моят експеримент!

А десертът беше по рецепта. Сладкарство не става със свободни съчинения. Сладкиш със сини сливи и крема сирене Филаделфия. Нещо като печен чийзкейк се получи. 

 

20230910_174344.jpg 

20230910_174615.jpg

  • Харесвам 13
  • Браво 3
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.