Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
Преди 1 час, Lindt каза:

А след няколко печени патици, най-сетне си събрах достатъчно мазнина, за да пека патешки бутчета конфи. Можело да се съхраняват до 6 месеца, та тепърва ще мисля какво да правя с тях.

PXL_20241212_161501599.jpg.1b4319d65dfcd1a69c45e89ba80d6b8d.jpg

Аз имам едни в хладилника (ама готови, купени 😉), предвидила съм ги за коледния обед. Трябва само да им измисля гарнитури. Имам няколко извратени идеи, ама не ми се ще фамилията да ме изгони от къщи баш по Коледа 😂

И да не е празен пост, от миналия уикенд - корейско "кралско" токбоки (нелюто и със зеленчуци), сьомга, маринована с мисо паста, саке и мирин в еър фрайъра, и корейска супа с пиле и китайско зеле. 

Открих и сезона на тартифлета. 

 

1000016343.jpg

 

1000016344.jpg

 

1000016369.jpg

 

1000016362.jpg

  • Харесвам 11
  • Браво 7
Публикувано:

@Роца, я кажи за сьомгата с мисо паста? Че имам една отворена,с която правих супа и рамен и трябва да се употреби 

И за зелена къри паста събирам идеи 😉 С кокосово мляко и зеленчуци + пиле завторих, ама има още.

  • Харесвам 2
Публикувано:

@jul, това е рецептата, като тоя път ползвах бяло мисо, вместо кафяво:

https://marmottesetchocolat.com/blog/2021/01/сьомга-с-мисо-на-фурна.html

 

Иначе може да го ползваш и в дресинг за салата, или да разбъркаш малко мисо с кисело мляко и да го ползваш като сос за зеленчуци. Или в други видове марината за месо.

Тия дни гледах едно клипче за разни видове употреба на мисо, може да ти свърши работа:

https://youtu.be/8RZgQt4me44?si=I7upJp6LVmPlDKOg

  • Харесвам 2
  • Благодаря 2
Публикувано:

😋 Ако знаете само какво кучешко готвя... От три дена хем..

 

Имам две основни менюта - с картофи и с бял ориз и ги редувам. С пилешко, понеже най-бързо се сварява. Живна кученцето, върна си усмивката и апетита, оправи се скоропостижно от жесток хроничен улцерозен колит и всичко му е наред, сега още повече ме обича.

Остана голяма торба с изтънчена и хранителна гранула чак от Канада за много финикийски знаци.. Не я предлагам никому, понеже синът ми не позволява неговата прекрасница Рая да се черпи с домашно приготвена храна, когато след седмица ще съжителства с моята 16 г. и 8-месечна хитрушка..

 

Мдаа 😎 още когато гостувах често в Германия знаех, че гранулата е за любимците на мързеливите, поне докато са здрави 😏

 

Снимки засега нямам, понеже гастролирам за два дни в Дианабад, а Шатци е в Лозенец. Днес дори получих снимков доказателствен материал за добрите грижи - от кексчетата, които е оставила след себе си при сутрешната разходка. Изтрих ги, стори ми се безвкусно, то аз и от дума разбирам..

Публикувано:
преди 9 часа, Роца каза:

@jul, това е рецептата, като тоя път ползвах бяло мисо, вместо кафяво:

https://marmottesetchocolat.com/blog/2021/01/сьомга-с-мисо-на-фурна.html

 

Иначе може да го ползваш и в дресинг за салата, или да разбъркаш малко мисо с кисело мляко и да го ползваш като сос за зеленчуци. Или в други видове марината за месо.

Тия дни гледах едно клипче за разни видове употреба на мисо, може да ти свърши работа:

https://youtu.be/8RZgQt4me44?si=I7upJp6LVmPlDKOg

Ще опитам сьомгата, че имам и аз едно отворено кафяво мисо, дето хич не ми хареса и е ползвано веднъж.

Дали пък не мога да мариновам яйца с него? 

 

Ние сме готови да продаваме патешки бутчета: PXL_20241213_055817587.PORTRAIT.jpg.a8e3d276ae5d162c8a54ff5f3535652d.jpg

 

Закуската е резултат на окуражаване от Роца за кисело мляко с виолетки 🤩 Не успя да боядиса в лилаво, но на вкус е доста готино.

 

PXL_20241213_063911244.PORTRAIT.ORIGINAL.jpg.72b9ca001ef8caad3b62706e76a6638e.jpg

  • Харесвам 11
Публикувано:
преди 12 часа, jul каза:

Готвим тук-там, ама не снимаме 😆

Айде като за безвъглехидратно торта с моркови и рикота /много ми допадна, но иска повече сладост. Добавих 1 лъжица ксилитол в рикотата, но иска още/

 

 

Не че не ядем нормални 😁

Съдържа линцери, напукани сладки и английски коледен кейк.

IMG20241207181255.jpg

 

Моята торта с моркови 🥕🥕🥕

IMG20241212205352.jpg

Не мога вече да коригирам, затова се самоцитирам, че съм объркала линка по коя рецепта правих морковения сладкиш. Това е вярното /може иначе и другата да е сполучлива/-

 

@Lindt, аз ползвам мисо /разбъркано със соев сос да стане по-редичко/ за мариноване на яйца и става супер.

  • Харесвам 7
  • Благодаря 2
Публикувано:
преди 2 минути , jul каза:

Не мога вече да коригирам, затова се самоцитирам, че съм объркала линка по коя рецепта правих морковения сладкиш. Това е вярното /може иначе и другата да е сполучлива/-

 

@Lindt, аз ползвам мисо /разбъркано със соев сос да стане по-редичко/ за мариноване на яйца и става супер.

Супер изглежда. Бих го пробвала, вчера купих моркови за мъфини, но може да ги разменя 😁

  • Харесвам 1
Публикувано:

Наистина стана сочно и вкусно, но се нуждае от увеличаване на подсладителя. В рецептата е стевия, аз ползвам еритрол/ксилитол. Този път добавих само 1 лъжица в рикотата /по рецептата там изобщо не се слага, а има само 2 лъжици в блата/, но е малко, изобщо няма сладост. 

  • Харесвам 1
Публикувано:
13 hours ago, Роца said:

@jul, това е рецептата, като тоя път ползвах бяло мисо, вместо кафяво:

https://marmottesetchocolat.com/blog/2021/01/сьомга-с-мисо-на-фурна.html

 

Иначе може да го ползваш и в дресинг за салата, или да разбъркаш малко мисо с кисело мляко и да го ползваш като сос за зеленчуци. Или в други видове марината за месо.

Тия дни гледах едно клипче за разни видове употреба на мисо, може да ти свърши работа:

https://youtu.be/8RZgQt4me44?si=I7upJp6LVmPlDKOg

Точно купих мьонга и гледам рецепта тук. Много добре стана, но се наложи да сменя кората на лимон с портокал и вместо саке сложих фалшиво филипинско бренди, купено от селска сергия, пред която един петел беше вързан със синджир. 😄 Портокалът доста дискретно и приятно се усеща. Много добре се върза със суши ориз.

  • Харесвам 5
Публикувано:

Тази седмица съм на зеле. Като малък не обичах такова въобще, сега готвено прясно зеле много, а готвено кисело никак. Намерих в магазина суров бекон, който си пусна мазнинка след запържване(не е много здравословно), а както баба казва "Зелето обича мазничко". Може да изглежда загоряло, но винаги го оставям така, жертвам няколко връхчета за карамелизацията на останалото. Вярвам, че всеки знае как се готви зеле, затова ще спестя рецептата, която е напълно стандартна.

 

20241215_205424.jpg

  • Харесвам 19
  • Браво 3
Публикувано:

Вчера мой близък ми донесе замръзнен патешки дроб от Кауфланд. Правила съм го невероятен и се сетил за мен като го видял. Никакъв спомен нямам кога и как съм готвила патешки дроб. 🤫

Въобще не съм сигурна , че ще имам време да готвя тази седмица, но в хладилника имам и батати. Ако мога да съчетаят едното с другото ще е супер, но ще съм благодарна и за отделни рецепти.

@Lindt, тази чиния изглежда особено апетитна, би ли казала как направи батата? 😊 

image.jpeg.91e18f831b315d72861926266c683be8.jpeg

  • Харесвам 6
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 1 час, iMari каза:

Вчера мой близък ми донесе замразен патешки дроб от Кауфланд. Правила съм го невероятен и се сетил за мен като го видял. Никакъв спомен нямам кога и как съм готвила патешки дроб. 🤫

Въобще не съм сигурна , че ще имам време да готвя тази седмица, но в хладилника имам и батати. Ако мога да съчетаят едното с другото ще е супер, но ще съм благодарна и за отделни рецепти.

@Lindt, тази чиния изглежда особено апетитна, би ли казала как направи батата? 😊 

image.jpeg.91e18f831b315d72861926266c683be8.jpeg

Малко се разместиха и разтвориха парченцата на сладкия картоф при преместването в чинията, иначе се старах да е красив. 

Този го правих цял в мултикукъра под налягане за 25 минути. Излезе много мек и гладичък. Отрязах го през средата и му направих цепнатини, които напълних с гюбек, че имах голямо промоционално парче от Лидл. Разтапя се на Еър фрайер за 5-6 минути.

Ето така изглежда, ако не режеш и слагаш сирена: 

 

PXL_20241214_105423769.PORTRAIT.ORIGINAL.jpg.784b8a2d823f67099d6d7c8c0144d1f7.jpg

 

Но повече ми харесва когато го правя на air fry или още по-добре steam air fry за 40-50 минути. Пак цял, с равномерни дупчици от вилица по кората. Тогава се карамелизира и е по-вкусен. 

Него само го цепвам и слагам масло докато е топъл. Много ми е удобен за лесна гарнитура, та напоследък винаги имаме вкъщи.

Броколи, карфиол и цвекло също лесно се правят на пара. 

PXL_20241213_110816967.PORTRAIT.ORIGINAL.jpg.f465341369716db5474b9328bb14b26f.jpg

 

Хм, патешки дроб не съм засичала и готвила. Едни сърца правих скоро, че тате напоследък каквато и храна да съм споменала някъде някога, ми я носи вкъщи да я готвя. 

Днес като видях на Лидл брошурата забраних да ми носи поредна телешка опашка 😄

  • Харесвам 10
  • Благодаря 2
  • Браво 2
Публикувано:

Не може зеле по два пъти на ден, трябваше да измисля нещо за вечеря. Миналата седмица разфасовах едно пиле, от гръдния кош направих бульон и събрах месото, останало по него, та му дойде времето. Днес го оставих да седи в смес от широ мисо, соев сос, мирин, уорчестър и понеже беше много солено го разредих с китайско вино, но понеже още беше солено реших да не хабя китайското и долях малко рубин. 😄 Тотална измишльотина. Суши ориз по стандартна рецепта, залят със смес от оцет, захар и сол. Каквито зеленчуци намерих сотирах за кратко, като първо сложих малко чесън да ароматизира. Накрая метнах месото с маринатата, колкото да се загрее, но да не изсуши. Сосът е някакъв уж за бибимбап, но нямах годжоджанг и затова сложих самбал на вкус към смес от 1чл мирин, 1чл оризов оцет, 1/2чл соев сос, чесън и 3/4чл сусамово олио. В рецептата пише и за захар, но аз я пропуснах.

 

20241216_203805.jpg

  • Харесвам 10
  • Браво 1
  • Смея се 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

@iMari, патешкия дроб може да го минеш на тиган и да му добавиш някакъв сладко-солен сос (примерно, карамелизиран лук, деглазиран с балсамико... или просто като извадиш дроба след като се е изтекъл, и махнеш мазнината, сипваш портокалов сок и остъргваш дъното). Към него - бататите на фурна или еър фраъйр, както казва @Lindt. Може да му ръснеш и малко подправки (къри, канела, бахар, анасон... каквото обичате). Или на пюре. 

Иначе може да ги вложиш в крем-супа. Аз съм правила още и тарта, и чийзкейк, ама това вече минава към по-нестандартните манджи.

 

Аз вчера правих японско къри, предколедни бисквити и една злощастна (но вкусна) шоколадово-фъстъчена торта без украса. 

 

20241215_200652.jpg.faee7525e83426d146af678302065cda.jpg

 

20241215_123845.jpg

 

20241214_200556.jpg

  • Харесвам 11
  • Благодаря 1
  • Браво 7
Публикувано:
преди 21 минути , horus92 каза:

Сосът е някакъв уж за бибимбап, но нямах годжоджанг и затова сложих самбал на вкус към смес от 1чл мирин

@ven62 това е по нашата част😉 …май с четири непознати думи😂

  • Смея се 14
Публикувано:
преди 14 часа, ДиянаВ каза:

@ven62 това е по нашата част😉 …май с четири непознати думи😂

Тази тема е достигнала космически височини.

Сега си припомних първата страница с моята мусака и таратор.

 

---

И все пак, това което @horus92 се е опитал да опише (btw, напълно неуспешно :wink: ) си е едно семпло ястие - гриловани зеленчуци с пилешки хапки. :tongue:

 

Сетих се за моя съсед - психиатъра д-р Михайлов, който като се появи по телевизията да обясни политическите процеси ... и потреблението на електричество в БГ рязко пада - 99.99% от българите си изключват телевизорите, защото нищо не разбират.

:biggrin:

  • Смея се 10
Публикувано:

Аз да се похваля, че била определено ми оправиха деня. Пуснали, представяте ли си, бурата с трюфел, намалена с 80 % ! Добре, че бяха останали само 4, че лакомията ми не е за подценяване и щеше да се наложи 2 дни да закусваме, обядваме и вечеряме бурати :girl_hide:

 

PXL_20241217_104832749.PORTRAIT2.jpg.510973748a0eaf498491933a6693adef.jpg

  • Харесвам 17
  • Браво 7
Публикувано:

Човек и ежедневно да обикаля из Немския коледен базар, като мен, не може да кара само на раклети, домашно приготвени или базарски. 

Хванах хубава риба в Кауфланд - филе от сьомга на човешка цена. Но всички около мен нямат време, за да я споделят с мен. Затова парчето във фурната е толкова голямо, купеното количество беше предвидено за три гладни души. 

 

Нищо особено няма в приготвянето, просто я пека на степен духалка на фурната.

Гвоздей на всяка моя гаритура са печените картофи. Измивам ги добре, е ги беля, домашни са. Режа ги на шайби, дебели около сантиметър. Поръсвам ги с каквото имам настроение: сол, шарена сол и лют червен пипер, собствено производство, чер пипер. Поливам ги с лъжица шафран или зегтин и добре ги разбърквам. Наредих ги около рибата. Пекох около 25 минути на 200 градуса, оставих ги още десетина минути да довърши процесът на печене по немската формула Restliche Wärme nutzen и готово за сервиране. Рибата подправям единствено с изцеден лимон при сервирането.

По липса на бяло вино си сипах червено, миналогодишно от производството на брат ми от собствени лози, което още имам в хладилника. От новото ще ме заредят към Коледа и НГ, когато ще сме близо до бъчвите с бяло и червено. Наздраве!

 

 

e9dda7e7-6d4b-46d9-8841-d0810ec702d4 (1).jpg

 

076ad8a1-cb77-48a5-a8ca-e8355e4cddf2.jpg

  • Харесвам 8
Публикувано:
На 10.05.2021 г. в 12:48, Lindt каза:

 

Дори в бебешките бисквити има палмово масло, прочетох всички съдържания на бисквитки. Тези с надпис без палмова мазнина имат други 8 съставки, на които да се мръщя. В крайна сметка само пазаруването глътна 1 час от живота ми, така че се обявявам за дъщеря на годината  🤣

 

 

Откакто написа този пост, все се сещам за него като оглеждам бисквитите по света и у нас.

 

Отне ми години, но намерих!

Четох, четох, няма.

Даже отпред са написали какво съдържа и какво не съдържа, отделно отзад с по-дребни букви.

Тези са на една по-скъпа марка, правещи алфахори основно в Аржентина.

 

 

IMG_8238.jpeg

IMG_8237.jpeg

IMG_8239.jpeg

  • Харесвам 4
  • Браво 4
Публикувано:
преди 30 минути , Alexander каза:

Откакто написа този пост, все се сещам за него като оглеждам бисквитите по света и у нас.

 

Отне ми години, но намерих!

Четох, четох, няма.

Даже отпред са написали какво съдържа и какво не съдържа, отделно отзад с по-дребни букви.

Тези са на една по-скъпа марка, правещи алфахори основно в Аржентина.

 

 

IMG_8238.jpeg

IMG_8237.jpeg

IMG_8239.jpeg

Браво! Сега ако намериш и изчистено бутер тесто, ще имам рецепти за цяла година тестове :derisive: 

 

Днес за добро утро разглеждах рецептите на гръцки/кипърски имигранти в Австралия, които произвеждат кори за баница и кадаиф от 50-тина години и ги ползват доста креативно (според мен де, другите може и да са виждали такива неща).

Харесват ми баничките във формички за мъфини:

https://antonioufillo.com.au/blog/recipes/spanakopita-parcels

спанакопита в кадаиф

https://antonioufillo.com.au/blog/recipes/kataifi-spanakopita-rolls

и спанакопитен галет с кори за баница. 

https://antonioufillo.com.au/blog/recipes/spanakopita-galette

 

Не знам какъв вкус ще имат, обаче поне няма палмова мазнина във всички кори за баница. 

image.png.d105109a9df531e35aec21a14cac9808.png

  • Харесвам 10
Публикувано:

Аз така и не видях да пише палмово масло

Тук всичко е със соево олио, и понеже ГМО продуктите по закон ги маркират на опаковката, няма начин да намериш нещо промишлено произведено да не е ГМО.

Публикувано:

Същинското готвене не е започнало още. Очертава се след още 2-3 дни, когато извлека от волската опашка още колаген и ползвам последния питателен бульон с мръвчиците за супа.

В Германия и др. супата от волска опашка, тук сякаш я наричат телешка, die Ochsenschwanzsupe, минава за деликатес и е кажи-речи на цената на супата от костенурка, като наред с последната се предлага на изтънчени места. Когато по настояване на немски приятели я опитах, ми се услади, макар че в младостта си не се възторгнах особено и като че ли ми напомняше на домашно сгтвените супи вкъщи, главно бях любезна към домакините.

 

Купих опашката при Мохамед в началото на Женския пазар откъм ул. "Екз. Йосиф" и ми е за втори път след миналото лято. Продавачът от смесен произход, майка сирийка и баща турчин, още тогава ми каза да варя кокалите многократно, тъй като не спират да пускат колаген и аромат. Не знаех това. Вече от 3 дни ги варя, главно нощем; докато спя, те врат на степен 3/9 в цептерска тенджера. Насипвам още горещ бульона в буркани с винтова капачка, после ги слагам на балкона да изстинат и в хладилника за чудесни супи. Пак взех на заем буркани от съседката. Спомням си от първия път, че първите бульони стават много силни, направо с нож да ги режеш. Бестифлекс Стави не ми трябва, взимах един курс преди години по препоръка на ортопед, трябвало 2х годишно; майка ми не спира да го взима, но ще получи от бурканите.

 

 

IMG_20241221_102322.jpg

  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 23 минути , Anna Kalinovska каза:

...волска опашка, тук сякаш я наричат телешка...

Само за протокола - от вол до теле разлика море 🙂 

  • Смея се 4
Публикувано:
преди 8 минути , Светославов каза:

Само за протокола - от вол до теле разлика море 🙂 

Аз докато търсих рецепти четох, че в днешно време заради силно ограниченото ползване на волове едновремешните ястия в Италия се приготвят с телешки опашки и яденето на oxtail от вол клони към невероятно. 

Вероятно положението е сходно в повечето европейски страни. 

Това казва Уикипедия: 

" Oxtail (occasionally spelled ox tail or ox-tail) is the culinary name for the tail of cattle. While the word once meant only the tail of an ox, today it can also refer to the tails of other cattle."

 

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Oxtail

 

  • Харесвам 4
Публикувано:
преди 18 часа, Anna Kalinovska каза:

Същинското готвене не е започнало още. Очертава се след още 2-3 дни, когато извлека от волската опашка още колаген и ползвам последния питателен бульон с мръвчиците за супа.

В Германия и др. супата от волска опашка, тук сякаш я наричат телешка, die Ochsenschwanzsupe, минава за деликатес и е кажи-речи на цената на супата от костенурка, като наред с последната се предлага на изтънчени места. Когато по настояване на немски приятели я опитах, ми се услади, макар че в младостта си не се възторгнах особено и като че ли ми напомняше на домашно сгтвените супи вкъщи, главно бях любезна към домакините.

 

Купих опашката при Мохамед в началото на Женския пазар откъм ул. "Екз. Йосиф" и ми е за втори път след миналото лято. Продавачът от смесен произход, майка сирийка и баща турчин, още тогава ми каза да варя кокалите многократно, тъй като не спират да пускат колаген и аромат. Не знаех това. Вече от 3 дни ги варя, главно нощем; докато спя, те врат на степен 3/9 в цептерска тенджера. Насипвам още горещ бульона в буркани с винтова капачка, после ги слагам на балкона да изстинат и в хладилника за чудесни супи. Пак взех на заем буркани от съседката. Спомням си от първия път, че първите бульони стават много силни, направо с нож да ги режеш. Бестифлекс Стави не ми трябва, взимах един курс преди години по препоръка на ортопед, трябвало 2х годишно; майка ми не спира да го взима, но ще получи от бурканите.

 

 

IMG_20241221_102322.jpg

 

Ето че и супицата стана готова, макар и без лук, но пък с чесън от бульона, небелен, понеже беленето ми е мъка и невинаги намирам духовни сили.  

Вкусна и питателна. За други подобни, а и за сосове разни, ще ползвам бульона от бурканите в хладилника.

IMG_20241222_141256.jpg

  • Харесвам 6

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.