Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Снощи направих за първи път телешко варено. Мега съм доволен от себе си 😄 ароматът е убиец, цветна картинка за очите и ми е вкусно - какво повече да искам. Приготвянето също се оказа лесно:

- телешко месо - сварих го, извадих го от вода.

- към водата добавих зеленчуците: картофи, кромид лук, червен лук, гъби, зелена чушка, червена чушка, моркови и глава целина.

- когато и те бяха готови - върнах месото, сложих черен пипер, сол, микс подправки, магданоз и оставих още 10 мин.
20200427_202656.jpg.c3ef18c0b24ac5d6fe617bffe79af55f.jpg

 

20200427_215846.jpg.eacb7fb73ac7aecd63903efb1c353275.jpg

  • Харесвам 16
  • Браво 12
Връзка към коментар
преди 2 минути , Граф Вронски каза:

Снощи направих за първи път телешко варено

Графе, ти цялото графство ли ще храниш с такова количество или просто си решил да си сготвиш наведнъж до края на извънредното положение...? :girl_blum:

 

П.С. В сглобения краен вариант не виждам да плуват доматчета... :girl_blum:

  • Харесвам 1
  • Смея се 2
Връзка към коментар

Да се отчета с поде, зеленчуци на тиган ( сос от балсамико, соев сос, зехтин и горчица) и кюфтенца от пилешка кайма, стават като нагети). 

 

Направих о тортата с Дулче кон Лече, но консервата ми с кондензирано "мляко" се оказа растителен заместител. На вкус беше добре, но не стегна крема а остана течен. И се наложи да я префасонирам в трюф вариант. На вкус беше отлична, на вид - не чак...

 

 

IMG_20200426_142021.jpg

IMG_20200427_123347.jpg

IMG_20200427_123401.jpg

IMG_20200425_140300.jpg

  • Харесвам 13
  • Браво 4
Връзка към коментар

Чудесно изглежда @Граф Вронски и е  много вкусно! Аз по-често го правя с малки  свински джоланчета с кост - така бульона става по-наситен. В последно време трудно намирам с кост, обикновено са обезкостени и като питах в един магазин , що така ги продават ми казаха, че костите ги взимат за направата на костно брашно, което влагат в колбасите....

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 12 минути , chandni каза:

Графе, ти цялото графство ли ще храниш с такова количество или просто си решил да си сготвиш наведнъж до края на извънредното положение...? :girl_blum:

 

П.С. В сглобения краен вариант не виждам да плуват доматчета... :girl_blum:

Не, само за мен си е това 😄 Наистина зеленчуците станаха доста, но колкото повече толкова повече 😄 2 купички изядох вчера, по мои изчисления до довечера всичко ще бъде изядено.
Мх, домати, аз не съм слагал 😄 затова липсват 😄 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Умният сладкиш, ама снимките не стават много, иначе е супер вкусен. 

Врътнах и една питка, та част от нея, сладкиша и боба от вчера заминаха пратка за приятелка.

20200427_190647.jpg

20200428_152704.jpg

  • Харесвам 9
  • Браво 5
Връзка към коментар
13 minutes ago, Тони said:

Всъщност не е. Рамазан пиде трябва да е тънко, това си е питка, ама формичките отгоре са като на пидето.🙂

Аз 100 неща съм си харесала от тази група с турските вкусотии и само- това ще правя, онова ще правя... 🙂 Даже вчера едни сладки правих, но реших да не ги качвам. 🙂 
Иначе една питка си меся от много години- Болярска питка, като я завъртам както ми дойде, не както е по рецепта. Страхотна е и винаги се получава.

 

IMG_20190505_085049.jpg

  • Харесвам 6
  • Браво 5
  • Смея се 1
Връзка към коментар

Браво на вас. Тези дни нямам с какво да се похваля, преследва ме лош късмет (или са знаци от съдбата да поспрем 😆).

Отзад напред - снощи заложих агнешки джоланчета в стъклена тенджера. Тъкмо да отворим да видим к`во става и тенджерата се пръсна на парчета. Ей така, както си се пече във фурната, и всичко стана в стъкла, сос и мазнина 😔 Наложи се мъж ми да разглобява стъклата на фурната, за да се изчисти, както трябва. Та вместо ядене, поспортувахме търкане 😁

Преди това готвих телешка опашка по комбинирана италианско-испанска рецепта по мой си вкус. Не правя за пръв път, ама за пръв път я пекох...8 часа. Добре, че имахме с какво да подложим, че ако чакахме на нея.... Хубава стана много, но вече ми се беше изчакало чакалото, та не ми беше до снимки.

Междувременно с опашката и джоланчетата купих от месарницата бели бъбреци. Ай сега, който знае какво е, да почва да се смее, щото аз не знаех (но много обичам да експериментирам и си викам - я, нещо ново, ще търся как се гови в нета). Мъж ми ме открехна още на излизане от магазина с какво съм снабдила домакинството - шок 😆 Пени се, не пени - ще го ядем. Избрах рецепта. Киснах, бланширах, варих, подправки, масло......цял ден. Дзверско мезе трябваше да стане според рецептата. Боднах да опитам - тц, нИ моЪ да го ям. И никой друг не щя да бодне даже. Накрая на боклука цялото количество. И тях не ви ги снимах, макар да имаха много фотогеничен вид 😁

Днес почивка, да прекъснем линията. Утре мисля най-накрая да ви пробвам пидетата 🙂

  • Харесвам 2
  • Шок 2
  • Смея се 9
Връзка към коментар

Ох, посмях се от сърце. Готвила си все неща, които няма да кусна никога, камо ли да тръгна да приготвям. Веднъж само съм правила агнешко, защото се наложи. Естествено не съм яла- това месо не ми понася на мирис грам. Сега едни родопски калмари остава да пробваш... 🤣 🤣 🤣

  • Харесвам 3
  • Смея се 3
Връзка към коментар
преди 1 час, jul каза:

Отзад напред - снощи заложих агнешки джоланчета в стъклена тенджера. Тъкмо да отворим да видим к`во става и тенджерата се пръсна на парчета. 🙂

Хм, интересно. Няколко страници назад в тази тема съм писал, че покрай едни колебания дали да ползвам стъкло за печене във фурна поразрових из мрежата и се натъкнах на интересни истории. Оказа се, че съдовете Pyrex, произведени докъм края на 20 век, били страшно здрави и устойчиви човек можел спокойно да ги мести директно от хладилник в нагрята фурна или обратно. Някъде по това време компанията продава производството заедно с марката на друга фирма, която ги забърква едни... Накратко, Pyrex повече не се правят от боросиликатно стъкло, а от някакъв заместител. И оттогава стъклата от тази марка доста масово гърмят във фурните. Би ли ми казала вашето стъкло какво беше? Аз откакто научих тия подробности и се нагледах на снимки на гръмнали стъкла, в мрежата е пълно, реших да се ориентирам към друг производител при предстоящото попълване на арсенала. Засега съм се спрял на Simax - те твърдят, че работят с боросиликатно стъкло, а и имам преки впечатления от една чешка керамична тава, която се представя отлично.

  

преди 1 час, jul каза:

Междувременно с опашката и джоланчетата купих от месарницата бели бъбреци. Ай сега, който знае какво е, да почва да се смее, щото аз не знаех 🙂

Любимата храна на Николас Мадуро :grin:

 

  • Смея се 4
Връзка към коментар
преди 27 минути , Goal & Boss каза:

Аз откакто научих тия подробности и се нагледах на снимки на гръмнали стъкла, в мрежата е пълно, реших да се ориентирам към друг производител при предстоящото попълване на арсенала. Засега съм се спрял на Simax - те твърдят, че работят с боросиликатно стъкло, а и имам преки впечатления от една чешка керамична тава, която се представя отлично.

http://www.borcampasabahce.com.tr/tr-tr/urunler/kapakli-borcamlar/59003.aspx

Ползвам тези от много години. Безпроблемно. 

 

 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 57 минути , Goal & Boss каза:

 

  

Любимата храна на Николас Мадуро :grin:

 

Ми не съм и очаквала друга да е любимата храна на Мадуро 😂

 

А това, дето го наричах "йенска тенджера", ми беше на десетина години. Може да беше Pyrex, не съм сигурна. Знам, че може да има проблем топла фурна-студен съд или обратно, но такава ситуация не съм очаквала. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Задушени картофки  с масълце на фурна и кюфтенца, печени в летящата чиния:)))

Млечна салата, има и десерт.

 

11707EBE-98F1-4DC0-86D5-2A048D8D7813.thumb.jpeg.0f71003234036befd958c4c6773a2e60.jpeg

 

Относно огнеупорните съдове: от много години ползвам посуда  от Arcopal   и Arcoroc и до сега, няма проблем. 

Имам касероли, на които им се сваля дръжката, тенджери, тави, всичко се слага директно на котлона или във фурната. Белите чинии по- горе, също са от Аркорок. Но скоро не съм виждала някъде да продават. Преди имах   един приятел, беше им представител у нас, та ме беше снабдил, с всичко възможно.

 

Ето го и десертът. Нали съм изостанала сладкарка, набръжко един сладък салам. Бяха ми останали малко хрупкави бисквитки, с малко какао, масло и много орехи:


FFD39C5E-7089-4620-84A2-5A4428280208.jpeg.d4d94ecfb04a727276b22e33e5cf5a3c.jpeg

 

 

  • Харесвам 17
  • Браво 2
Връзка към коментар

Ние днес сме на Кентъки 🙂  За десерт ... кекс 🙂 

Ето я рецептата, малко в повече му дойде печенето, другия път ще го извадя 5 минути по-рано:

https://www.tanitaang.com/2009/05/blog-post_12.html

 

 

DSC_0147-2.jpg

  • Харесвам 10
  • Браво 6
Връзка към коментар
На 23.04.2020 г. в 15:47, samuraika каза:

Хем и аз развих медитационно- терапевтично пристрастие към месене и мачкотене, хем само подстрекателствате...

 

IMG_20200423_100000.jpg

Специален поздрав за теб, Самурайке, с пожелание да преминеш на следващото ниво! :smile:

 

 

 

И като стана дума, да ви представя новата си приятелка:

 

cucinapro_pasta_maker_cucinapro_imperia_titania_190.png.52595c1ebd0f90857a64601eed825082.png

  • Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 5 минути , Goal & Boss каза:

И като стана дума, да ви представя новата си приятелка:

Ха, и аз имам такава, да взема да видя къде съм я скатала 😉 И без това вече трети месец се каня да направя лазаня...

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.