Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

На 25.04.2020 г. в 18:22, koletoA321 каза:

Аз лично търся някакви добри рецепти за патладжани и тикви, понеже все месо ядем... Обаче чак мусака с патладжани мисля, че не бих си сготивл.

Някой с идеи за нещо интересно като рецепта по въпроса?

Патладжан с моцарела и пресен домат - много лесно и много любимо!

 

Патладжана се нарязва на кръгчета и се пече на скара или грил тиган (може и на фурна), доматите също се режат на кръгчета. След това застилаш с хартия за печене една тавичка и се реди патладжан, домат, моцарела, патладжан, домат, моцарела (да стане куличка) и се забожда с клечка, не забравяй да посолиш всичко и да сложиш подправки (аз слагам риган и босилек), ако имам пресен босилек забождам по едно листенце отгоре. Всяка куличка поливам с малко зехтин. Пече се докато се разтопи моцарелата.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
3 minutes ago, Зани said:

Патладжан с моцарела и пресен домат - много лесно и много любимо

Аз като една блондинка да попитам плахо - моцарела кашкавал или моцарела сирене? 
 

28 minutes ago, aleksandrina said:

И един ризлинг... 😉

 

Pinot Grigio delle Venezie, любим сорт 🥂

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

@Goal & Boss бъзикай ме ти, бъзикай...Аз пък черпя виртуално с прясно изпечен хляб с квас на основата на ферментирали стафиди, омесен с орехи, сусам и ленено семе. Намазан с австралийско сметаново масло и домашен пастет от пилешки дробчета с гъби и сметана. 

 

IMG_20200429_193031.jpg

  • Харесвам 10
  • Браво 10
Връзка към коментар
преди 7 часа, DaBo каза:

Аз като една блондинка да попитам плахо - моцарела кашкавал или моцарела сирене? 

Mozzarella fresca 🙂 Неузрял кашкавал 

Блогосфера

  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
19 minutes ago, samuraika said:

Намазан с австралийско сметаново масло и домашен пастет от пилешки дробчета с гъби и сметана. 

 

IMG_20200429_193031.jpg

Сега и ако дадеш рецептата за домашния пастет! 🤗

 

Аз питам за моцарелата, защото преди години (тъкмо бяхме пристигнали в Колумбия) си поръчах в някакъв ресторант Салата Капрезе и те ме застреляха с въпрос: Сеньора, студена или топла да бъде салатата? Мисля си, аз тоз човек нещо не го разбирам какво говори, а пък уж наговарвам испанския и за всеки случай си я поръчах студена. Чилякът доста се опули и пак: Вие, сеньора, сигурна ли сте, че я искате студена? Абе викам му: Давай я студена, няма проблем и ми донесоха резени домат с кашкавал отгоре. 😂 После разбрах, че това си е колумбийското Капрезе - резени домати с моцарела кашкавал отгоре и запечени на фурна. Истинското Капрезе го сервираха в италианските ресторанти. А и да си призная често, тогава май и не знаех, че моцарелата я има и под кашкавалена форма. За свое оправдание - беше отдавна, а аз бях много млада и зелена кулинарка, хаха. 😂

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 37 минути , DaBo каза:

Сега и ако дадеш рецептата за домашния пастет!

Мога да кажа моята, не че всеки път е една и съща.

Лук, зелена ябълка и пилешки дробчета ги задушавам. След като са готови ги оставям да се охладят малко и пасирам с пакетче масло. Понякога слагам някакъв алкохол (коняк, порто, #каквотоима). Подправки пак #каквитоима, но не прекалявам с тях. Пропорциите всеки път са различни, но аз съм творец в кухнята 😉

Сервирам с домашно сладко - боровинки с орехи или #каквотоеостанало.

 

  • Харесвам 6
  • Браво 3
Връзка към коментар

Днеска, леко готвене:))))Следобеден коктейл.

Аперол шприц и детелинки.

Шприцът  го наготвих бвз вода, само с Просеко и Аперол, а детелинките изрязах от снощната тоЛта:)))):drinks:Четири сърцица, хоп - една детелинка:))

 

7177C651-C460-4C49-9337-B20BC90E0669.thumb.jpeg.c2d6163784230f5ff4fc129062bd2619.jpeg

 

  • Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 1 час, chandni каза:

Mozzarela fresca 🙂 Неузрял кашкавал 

Блогосфера

Приемам го, като шега:)))

Моцарелата е само фреска, отлежала няма. И колкото по- фреска се яде, толкова е по- вкусна.

Моцарела ди буфала е и една от причините, да обичаме Сицилия - тамошната е страхотна.

  • Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 7 часа, DaBo каза:

Сега и ако дадеш рецептата за домашния пастет! 🤗

 

Аз питам за моцарелата, защото преди години (тъкмо бяхме пристигнали в Колумбия) си поръчах в някакъв ресторант Салата Капрезе и те ме застреляха с въпрос: Сеньора, студена или топла да бъде салатата? Мисля си, аз тоз човек нещо не го разбирам какво говори, а пък уж наговарвам испанския и за всеки случай си я поръчах студена. Чилякът доста се опули и пак: Вие, сеньора, сигурна ли сте, че я искате студена? Абе викам му: Давай я студена, няма проблем и ми донесоха резени домат с кашкавал отгоре. 😂 После разбрах, че това си е колумбийското Капрезе - резени домати с моцарела кашкавал отгоре и запечени на фурна. Истинското Капрезе го сервираха в италианските ресторанти. А и да си призная често, тогава май и не знаех, че моцарелата я има и под кашкавалена форма. За свое оправдание - беше отдавна, а аз бях много млада и зелена кулинарка, хаха. 😂

В Щатите моцарела казват на кашкавала (в пицариите като ти кажат, че пицата е с моцарела, разбирай жълт настърган кашкавал, а не моцарела). Затова уточних, че става дума за mozzarella fresca или иначе казано, онзи продукт, който е преди да стане кашкавал от него. 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 5 часа, chandni каза:

В Щатите моцарела казват на кашкавала (в пицариите като ти кажат, че пицата е с моцарела, разбирай жълт настърган кашкавал, а не моцарела). Затова уточних, че става дума за mozzarella fresca или иначе казано, онзи продукт, който е преди да стане кашкавал от него. 

Не само в Щатите е така. В Италия формаджото, което се използва като основа в пиците е моцарела за пица. Външно прилича на нашия кашкавал, но нямам идея, дали е прясно или зряло. По магазините в Италия съм го виждала да се продава настъргано. 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Дали моцарелата е кашкавал или сирене - ами то кашкавала е вид сирене. Българите обаче сме приели, че кашкавалът (вероятно турска дума) си е кашкавал, щото е жълт, а сирене си е сирене, когато е бяло. Иди ни обяснявай, че всичко това са сирена. Маасдамера, гаудата, манчегото, пармезана сирена ли са, или кашкавали. На всички пише "сирене". Ако обаче държим да ги делим на сирене и кашкавал, кой може да ни попречи да го правим. Ако например реша да наричам маслините "солени сливи" някой може ли да ми забрани?!? 😁

  • Харесвам 2
  • Смея се 3
Връзка към коментар
13 minutes ago, Pantelej Putnik said:

кашкавалът (вероятно турска дума)

И на румънски е кашкавал.

13 minutes ago, Pantelej Putnik said:

сирене си е сирене, когато е бяло

Бяло саламурено сирене. Другото са по- скоро кашкавали.


В крайна сметка важното е технологията на приготвяне. И според мен кашкавалът не е вид сирене. Просто ние имаме 2 различни продукта. То по тая логика ще е с прясното и киселото мляко- все е мляко, нали? 😉

  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 22 минути , aleksandrina каза:

Бяло саламурено сирене. Другото са по- скоро кашкавали.


В крайна сметка важното е технологията на приготвяне. И според мен кашкавалът не е вид сирене. Просто ние имаме 2 различни продукта. То по тая логика ще е с прясното и киселото мляко- все е мляко, нали? 😉

Според мен дилемата за кашкавала и сиренето е толкова безсмислена, колкото това дали тиквата и патладжана са плодове, или зеленчуци. Все тая, на кой му пука!

А иначе това, че на бялото саламурено сирене му викат точно "бяло саламурено" сирене, очевидно показва, че има и друго сирене, което не е бяло, па и саламурено. Иначе примерът ти с киселото и прясното мляко признавам, че е "ефектен" пример. 🙂 Просто не обичам да се слагат някакви рамки на нещата и да се опитваме всичко да го поставяме в някаква категория. 🙂 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Кашкавал май идва от италиански - cacciocavalo, което е ..... вид сирене 😉

Според мен няма значение името. То въпроса беше има ли няколко вида моцарела

  • Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 8 часа, DaBo каза:

Сега и ако дадеш рецептата за домашния пастет!😂

И моята рецепта търпи вариации според случая, но основното са :

-дробчета, задушени в масло с лук и гъби (количество според случая - могат да се сложат в бурканчета и стерилизират за 10 минути, така че си прецени за бърза консумация или за "зимнина").  Като са готови добавям лъжица мед, течна сметана (според количеството, да не е прекалено течно като се пасира), сол, пипер. Може коняк една лъжица или друг ароматен алкохол по избор за "разкош", аз пропускам заради децата (не че ядат пастет много , да речеш, ама по навик). Пасирам до гладкост. Понеже покрай тоз пастет се изяжда неприлично количество хляб (особенно пък такъв като този от разните му украински пекарни....) аз си запазвам разни малки бурканчета и като правя пастет, дори и не голямо количество, разсипвам в бурканчета и стерилизирам за десетина минути.

 

@Nevena изглежда супер, сигурна съм, че ще стане много добре! И ти си имаш самардала, виждам (иииих, научих го как се казва на български!)

 

А по спора за сирената - според мен всеки продукт, приготвен на основата на коагулация на млечния протеин е сирене. Има различни закваски, степени на зрялост и тенологии на приготвяне, но в основата е "пресечен" млечен протеин. В България сме си направили две подкатегории, но това разделение среща непреодолими трудности в страни с голямо разнообразие от сирена и е на практика безсмислено.

 

  • Харесвам 9
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.