Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

преди 9 часа, neuromancer каза:

абе не стават същите, дъщеря ми не ги харесва печени, а само пържени

а много мразя да пържа

И аз ги пека в конвекторна чиния, от диетични съображения, че и по- лесно, ама стават сухи, не е като да си го изпържиш кюфтачето, да стане сочно и да цвърчи:)))))

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Ние честичко си правим едни пилешки кюфтета, до чиято рецепта стигнахме съвсем случайно и стават като на скара, а нямаме дори оребрен тиган. Каймата за тях си я правим сами вкъщи като смиламе в чопъра 500-600 гр. обезкостени пилешки бутчета (с гърди стават много сухи), една червена пиперка от месестите, и една малка връзка магданоз. След смилането на съставките добавяме кимион, червен пипер и сол на вкус. Печем ги на тиган от лят алуминий, в който капваме буквално само една капка зехтин и я размазваме със силиконовата четчица - колкото да образува съвсем тънък филм. След това оформям кюфтета от каймата, а мъжът ми ги пече - стават разкошни и са с коричка като на скара. Имайте предвид, че се пекат на газов котолон, понеже на електрическия (имаме керамичен плот с два газови и две бързонагряващи електрически) не стаава. Само веднъж се наложи да ги печем на електрическия, тъй като газът в бутилката беше свършил и резултатът беше плачевен... Кюфтетата залепнаха за същия този тиган, в който ги печем и на газовия котлон и буквално се разпаднаха.

 

P.S. Тиганът е ето този - http://lumenflon.eu/en/nordic-2/

Setause_Nordic_Lumenflon.jpg

  • Харесвам 6
Връзка към коментар
11 hours ago, schnappsyy said:

Хич ме няма по месата, но тези кюфтета не ми излизат от ума. 
Ще съм благодарна за насоки как да ги направя. 

Разбира се! Само да кажа, че аз си меля каймата вкъщи, като купувам свинска плешка без кост за целта. Ама може и с купешка кайма.

 

Продукти за 12 кюфтета (70 гр.):

 

 - 750 гр. кайма

 - 1 голямо яйце (L размер) или две по-малки

 - 1 средно голяма глава лук, настъргана на ситно ренде (става като пюре)

 - 4-5 супени лъжици газирана вода (може и бира)

 - 1/2 чаша накълцан на ситно магданоз

 На вкус: сол, черен пипер, чубрица, червен пипер (може и да е пушен), кимион

 

За маринатата: 4 с.л. олио и 4 с.л. соев сос (Идеята за маринатата е от този блог https://nanita-nordina.blogspot.com/2010/06/blog-post_07.html)

 

Забележка: В оригиналната рецепта на баща ми (той е голям майстор на кюфтАците) се слага сух хляб (1-2 филии), накиснат предварително във вода или прясно мляко. Поради разни причини, аз пропусквам хляба и слагам газирана вода. Също така, той ги пържи (предпочитам ги пържени, ама...), а аз ги мятам във фурната.

 

Каймата се омесва много добре, докато започне да лепне по пръстите. Аз използвам планетарен миксер и става буквално за минутка. Завива се със свежо фолио и се оставя в хладилника да почива. Може няколко часа, може и една вечер.

Включвам фурната на 160 градуса (горен и долен реотан с вентилатор). Снощи обаче в едно кулинарно предаване чух, че при печене на меса във фурната не се използва вентилатор, защото циркулиращият горещ въздух изсушавал месото и смятам следващия път да пробвам по този начин.

Застилам си тавата на фурната с хартия за печене. Разбира се, може и друга тава. 😀 Измервам колко е каймата и разделям на 12 (толкова ми трябваха 😉). Снощи ми се получи кюфтето да е точно по 70 грама всяко. Меря 70 грама на кантарчето, оформям кюфтето като си топя ръцете в купичка с вода, че каймата много лепне и след това го потапям в марината, коята много добре съм разбила предварително. Слагам течностите в бурканче, затварям с капачката, много хубаво разтръсквам и воала. Останалата марината я поливам върху всяко кюфте. След това пека. Тук е номерът с печенето, защото кюфтетата стават тъмни от соевия сос и човек трудно се ориентира по цвета. Снощи ги препекох, защото се отплеснах с едни неща и направо изключих. Иначе като се улучи точния момент да се извадят, остават сочни.

 

Ето ги преди печенето:

 

Spoiler

95462848_1125845747778032_1835597017183682560_n.jpg.ab6f916a0bbedaad48a2da5040225cf4.jpg

 

  • Харесвам 6
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към коментар

Днес нищо, освен един шоколадов крем. И мисля с приключването на седмицата да се прекратят и всякакви питки, десерти и да се върнем към нормалният начин на хранене, че скоро като почнем да ходим насам натам, да можем да се разминаваме с хората.

 

20200502_164733.jpg

  • Харесвам 13
  • Смея се 1
Връзка към коментар

Сутринта като се събудих, ме беше хванала музата и сътворих ето това:

IMG_20200502_091050.jpg

IMG_20200502_094132.jpg

IMG_20200502_094227.jpg

IMG_20200502_094704.jpg

IMG_20200502_094554.jpg

Детето ми е малко злоядо, но беше впечатлено. Малко си промениха формата при печене, ама вече ги няма. 🙂

  • Харесвам 18
  • Браво 19
Връзка към коментар

За здравословно пържене съм супер доволна от airfryer-а. Кюфтета всякакви, пилешки крилца, ребърца и др. стават чудесни. На картофите им хванах цаката вече и също стават отлични. Тиквичките стават меки. И готиното е, че после мушкам в миялната, без да имам изцапано, изпръскано... 

Вчера рециклирах останало от Великден агнешко на бургери с дърпано агнешко и медено-горчичен сос. 

  • Харесвам 6
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 4 минути , jul каза:

За здравословно пържене съм супер доволна от airfryer-а. Кюфтета всякакви, пилешки крилца, ребърца и др. стават чудесни. На картофите им хванах цаката вече и също стават отлични. Тиквичките стават меки. И готиното е, че после мушкам в миялната, без да имам изцапано, изпръскано... 

Вчера рециклирах останало от Великден агнешко на бургери с дърпано агнешко и медено-горчичен сос. 

На Филипс ли е? Че се чудя какъв да взема

Връзка към коментар

И аз имам еърфрайър, ама кюфтетата не стават като пържени. На мен ми е все тая, аз не съм капризен, ама дъщеря ми ги познава и не ги яде.

А тиквички правя на фурна на хартия, ядат се. Пържени е голяма хамалогия.

преди 4 часа, jul каза:

Тиквичките стават меки.

Как точно ги правите на еърфрайър? Ще взема да пробвам.

 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

@neuromancer, нарязвам на пръчици като картофи от Макдоналдс, то и картофите така правя с 1 лъжица олио. Може да се набрашнят леко. Стават малко по-меки от фурна на вентилатор. Сегашните тиквички са много воднисти. Летните са по-добре. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз нали бях питала за едни замразени тиквички. И се поразтърсих за рецепти и намерих - тиквички в " плик" . Нарязват се, подсушават, поливат се със зехтин и пармезан и се объркват. Завиват се в алуминиево фолио и се пекат на грил. Сервирах ги с майонеза и кис. млек. с копър и чесън. Станаха добре, но няма да купувам замразени повече. С пресни би било много по- добре. 

 

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Тиквички,настъргани,с пармезан,яйца,кайма и зеленчуци,опечени във формичка за кекс:

 

380589369_IMG_20200502_1350042.jpg.156a1b7da00ef29f41c7d9925ced54bb.jpg

 

Като изстине,обръщам.

Ето и нарязано:

 

206526360_IMG_20200502_1526192.jpg.f343f38767083804bed6c4eacf76fbe6.jpg

 

Има три гокемини от тези формички и често пека по три неща наведнъж.Днес така опекох картофеното пюре с плънка и тиквичките.

Слагам ги заедно,тиквичките вадя 10мминутки по-рано.

И едни хлебче съм омесила,след малко ще го пека 

 

464649059_IMG_20200502_1536042.jpg.bb7f53a14087f88b9085fefaab0e0595.jpg

  • Харесвам 8
  • Браво 5
Връзка към коментар

При нас днес на обед имаше гьоза. Не бях правила поне 2-3 години и съм загубила тренинг, та ще трябва да се явявам на поправителен 🙂. Получиха се едни по-големи и груби, леко се поразкъсаха тук-таме, хич не бяха "kawaii" на вид, ама на вкус биваха 🙂.

 

 

20200502_131054.jpg

  • Харесвам 17
  • Браво 2
Връзка към коментар

Уф,сколасах с вечерята.

Опече се и хлебчето,зелена салата и по малко от тиквичките и картофеното пюре с плънката.

764466031_IMG_20200502_1631492.jpg.28df32f3c99f767e260b626cba0ddd38.jpg

 

ОтивЪм да пусна един душ и да се облека официално,че ще ходя след малко,на среща с една майничка и много се вълнувам:)))))

  • Харесвам 14
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.