Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

По случай днешния национален празник спретнах вечеря с продукти, предоставени от правителството😝

Таратор - краставицата от МО и МЗХ, киселото мляко от мен.

Кашкавал на фурна - кашкавалът от държавата, яйцата и прясното мляко от мен.

Стойностно помощта във вечерята е около 55:45, а ако имаше и фурми за десерт, ей ти ги 60:40 😆

Ракията/бялото вино не ги броя😉

E0501383-4818-4C3A-901C-7858819F7C9B.jpeg

  • Харесвам 6
  • Смея се 8
Връзка към коментар

Тази седмица трябваше да съм там където ми е мястото на този ден...в Родопите, при най-милите хора. До последно се надявах, че ще слушам родопска гайда и ще хапвам чеверме. Не би...

Тъй, че днешното агнешко го готвих на инат.Традиция - уважихме я.

Гергьовски хляб с мерудийки и чаша винце за баланс на настроението. 

Наздраве!

20200506_203021.thumb.jpg.1e367320a7a255ba9ea2fa70a82c01df.jpg

 

  • Харесвам 18
  • Браво 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар

Днес, след първата разходка извън града ,до морето/Балчик/,щото ни е близо и дъждът не ни плаши, си купихме пресни миди.Сготвих ги "по каварненски",но бяло вино нямах и пожертвах едно шампанско пропуснало новогодишната наздравица.Салата с печен патладжан,булгур,домати,пресен лук и чесън.

Да са живи и здрави празнуващите!Наздраве!

20200506_200951.thumb.jpg.fb62c6f3a4149db01d24d6059f1d8687.jpg

  • Харесвам 19
  • Браво 2
Връзка към коментар

Тази рецепта пробвали ли сте я?

 

Гръцка рецепта за агнешко със спанак.

- Взимас спанака и миес, миес, миес... Агнеското бутче намазвас  с масло, сол,  цервен и церен пипер и го мятас във фурната.  

Като се опеце, сипвас си едно цервено винце и ядес до насита...

- Ами спанака?

- Спанака на кокоските. 

😉

  • Харесвам 1
  • Смея се 10
Връзка към коментар
преди 6 минути , Polina каза:

Тази рецепта пробвали ли сте я?

 

Гръцка рецепта за агнешко със спанак.

- Взимас спанака и миес, миес, миес... Агнеското бутче намазвас  с масло, сол,  цервен и церен пипер и го мятас във фурната.  

Като се опеце, сипвас си едно цервено винце и ядес до насита...

- Ами спанака?

- Спанака на кокоските. 

😉

Да ти кажа, като го прочетох, известно време се чудих на “ кокоските”, докато вдяна, че иде реч за кокошки:((((((

  • Смея се 4
Връзка към коментар
2 hours ago, Kalina Ivanova said:

Тази седмица трябваше да съм там където ми е мястото на този ден...в Родопите, при най-милите хора. До последно се надявах, че ще слушам родопска гайда и ще хапвам чеверме. Не би...

Тъй, че днешното агнешко го готвих на инат.Традиция - уважихме я.

Гергьовски хляб с мерудийки и чаша винце за баланс на настроението. 

Наздраве!

20200506_203021.thumb.jpg.1e367320a7a255ba9ea2fa70a82c01df.jpg

 

Значи, тая тема я избягвам като covid-19, за да не се комплексирам, ама нали @Костов ме тагна, нямаше начин да не излюбопитствам. Първо, браво за салсата! Дано се е вързала с мръвките. Второ, съвсем придобих комплекси за малоценност в кухнята (а и от майка ми в момента не мога да се вредя така или иначе) и трето, рева от мъка, че е Гергьовден и не мога и аз като @Kalina Ivanova да съм в Родопите и да се радвам на едно ей такова чеверменце.

 

1C3DB078-0E88-4C71-8D72-31AF8956A8C8.png

  • Харесвам 5
  • Смея се 2
Връзка към коментар

И аз от десетина дни гледам да избягвам тази тема. Не се комплексирам от майсторството Ви, но ударих +4 кг. С един път на ден ядене, скачане на въже и федербал уж махнах един, но напоследък много е ветровито и пак се застоях. Друго си е крачкомерът да показва около десятката.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 39 минути , Marusinka каза:

Значи, тая тема я избягвам като covid-19, за да не се комплексирам, ама нали @Костов ме тагна, нямаше начин да не излюбопитствам. Първо, браво за салсата! Дано се е вързала с мръвките. Второ, съвсем придобих комплекси за малоценност в кухнята (а и от майка ми в момента не мога да се вредя така или иначе) и трето, рева от мъка, че е Гергьовден и не мога и аз като @Kalina Ivanova да съм в Родопите и да се радвам на едно ей такова чеверменце.

 

1C3DB078-0E88-4C71-8D72-31AF8956A8C8.png

@Marusinka, обещавам, че за последно те тагвам в тази тема, но искам да ти кажа, че салцата ( или салсата, не знам как е правилно) е страхотна. И с мръвките върви, и на препечени филийки върви, и само така да си я хапваш пак върви

 Благодаря ти за рецептата! 🙂

  • Харесвам 1
  • Браво 1
Връзка към коментар

Рецептата за Гараш е от 36та страница - вижте ме колко съм "злопаметна" и лакома - като ми пуснете някоя идея. Ей затова я отбягвам темата на последък. И заради агнешкото - щото много обичам, а тук няма и само трябва да се облизвам покрай вашите страхотно вкусно изглеждащи снимк. А вие даже и родопски чевермета пускате, нИ вЪ И срам!😫

 

Много благодаря на @desislavna за рецептата - точно каквото търсех - да не се пекат 4-5 блата. Много добре се получава и не е труден за приготвяне, добре е да си предвидите един ден да стяга в хладилник след оформянето. Тази торта само подобрява с времето и може да си ядете по едно парченце цяла седмица (или да стартирате с това намерение и да я ометете за 3 дни)

На 28.04.2020 г. в 1:16, desislavna каза:

Правоъгълен неугледен "Гараш", но страшно вкусен.

20200415_092345.jpg.0cb23f2e902d5a8e58d80206e232ef40.jpg

 

IMG-47b2683e31debe4f166d61286abcd642-V.jpg.1dabdf0cd099023fee5fc5c6fff59960.jpg

 

Рецептата е за пастички, но от многото възможни, тя най-много ми допадна.

https://www.kulinarno-joana.com/2013/04/garash-pastichki/amp/

 

преди 13 часа, ива валя каза:

Моля за рецептата!

 

 

Сега на дневен ред ми е fabada - дето @Alexander я пусна. Смятам, че ще пасне добре на квасения хляб.

  • Харесвам 6
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
2 hours ago, Костов said:

@Marusinka, обещавам, че за последно те тагвам в тази тема, но искам да ти кажа, че салцата ( или салсата, не знам как е правилно) е страхотна. И с мръвките върви, и на препечени филийки върви, и само така да си я хапваш пак върви

 Благодаря ти за рецептата! 🙂

Пак заповядай! 


(Мисля си, че трябва да е “салса”, но моят любим шеф Виктор Ангелов казва “салца”, така че не съм сигурна.)

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

@Marusinka, салца е на бг, че като кажеш салса, се разбира танцът. Иначе на испански и двете думи са салса. 
 

И на мен кантарът рязко показа голям + и сега го караме по-здравословно, ама не спирам да готвя. Ако не всеки ден, поне през ден я върша тази работа. 😝
 

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Моля някой от готвещите да даде рецепта за аспержи. Вече няколко пъти ги пускате, та съм решила да ги поднеса в къщи.

Относно килцата да споделя че си поръчах степ за аеробика от спорт депо и тия дни ще пристигне 🙄

Че с това дистанционно училище и навън няма време да излизам.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Аз аспержите ги ям само по един начин, но не трябва да са дебели.

Хвърлям ги на тиган без нищо и ги въртя често за 5-6 минути.

Когато са видимо хванали загар тук-там ги вадя, соля ги и слагам зехтин. След 2-3 минути са готови за ядене.

 

днес бързо ризото със сушени манатарки и гран падано.

 

0D672D7D-96A7-4174-9C83-81F51BA5531F.thumb.jpeg.26f342485fea15f01baf9a487a3210d2.jpeg

  • Харесвам 14
Връзка към коментар
преди 1 час, Mistela каза:

Моля някой от готвещите да даде рецепта за аспержи. Вече няколко пъти ги пускате, та съм решила да ги поднеса в къщи.

Относно килцата да споделя че си поръчах степ за аеробика от спорт депо и тия дни ще пристигне 🙄

Че с това дистанционно училище и навън няма време да излизам.

Аз съм правила само по този начин, всъщност тук аспержите не са основното в рецептата, но все пак може да пробваш, ястието е много вкусно 🙂.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Аз аспержите ги правя почти като Александър. Първо махам около 2 см откъм стеблото, защото там е най-твърдо и жилаво. После ги обърквам с малко зехтин, сол и черен пипер (млян на момента) и ги подреждам върху хартия за печене в тава на разстояние едно от друго. Пека ги във фурната, но съм ги правила и на тиган. Идеята е да омекнат и леееко да покафенеят.

 

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Пък аз да се оплача. Моя мъж от две седмици ми вика как хляба ми ставал супер. Оня ден ме домързя и купих. И явно сега си отмъщава - днес излезе буквално шайба за хокей, а така хубаво се беше надула преди фурната. Какво и стана вътре....😭 голям срам ще бера довечера.

  • Харесвам 1
  • Шок 2
Връзка към коментар

Нахутени кюфтенца за щерката - вегетарианка. Не са лоши, ама ще им тича много и един чеснов сос, та ще се занимая.

Сега търся рецепти как от водата на нахута се прави... шоколадов мус.

20200507_145917.jpg

  • Харесвам 6
  • Браво 3
Връзка към коментар

Аз аспержите ги обелвам (с белачката като краставици - махам твърдата коричка по стеблото), нарязвам на 3-4 да не са дълги и ги мятам в тигана със супена лъжица зехтин. След минута слагам при тях бекон (на лентички или кубчета, няма значение) и поръсвам с прясно смлян черен пипер. Трябва им много малко време - не повече от 3-4 минути. Аз ги обичам "да хрупкат". Синът ми си ги готви по същия начин, но с масло - той обича на всичко да слага масло (има малко Франция в себе си).

Понякога, когато съм в настроение ги приготвям като @elenitta @Bellaero са показали - навивам около всяко стебло много тънко нарязано телешко (като намеря хубаво на хубава цена) като всяка лента е овкусена със сол и ч.пипер. Леко набрашнявам и изпържвам в тиган с малко зехтин. Всякакви сосове му отиват, ние обичаме BBQ сос.

 

@elenitta а може ли рецептата на парцаливата питка, че изглежда супер? И това манговото изкушение край нея - и с него моля да ни запознаеш :curtsey:Аз все се заричам да не ви гледам вече, ама за една приятелка питам...😜

  • Харесвам 6
  • Смея се 1
Връзка към коментар

@samuraikaПитката е по тази рецепта

https://jivotatmojedaevkusen.blogspot.com/2020/04/blog-post_21.html?m=1&fbclid=IwAR0H5pr4mMMvravH1_QurmRsQxal4utBtBLwvk2NkfZUyIzKkVrflQIsKQk

А за десерта импровизирах. Бях го видяла на снимка и потърсих рецепти, но в крайна сметка го направих с неща, които имам за употребяване вкъщи. Получи се страхотно съчетание. По принцип така изглежда манго тарт с кокосово мляко. Сега ще ви опиша как го направих аз, но може да потърсите и оригиналната рецепта.

Основата е от 2 пакета бисквити с масло, шепа орехи, кокосови стърготини, разтопено масло и лъжица мед, всичкото в блендера да се смели. Изсипва се във формата и се заравнява с лъжица, като се оставя борд отстрани. Точни мерки нямам, защото си ги измислям в зависимост от това, какво имам с шкафа. Става само и с бисквити и разтопено масло. Ако не може да се спои, може да се добави и 2-3 лъжици мляко. В оригиналната рецепта правят маслено тесто за тарт и го пекат, но аз исках да разчистя малко шкафовете. 🙂Кремът е от 1 консерва кокосово мляко, чия и лъжица мед. Кокосовото мляко го оставих за една нощ в хладилника да стегне и да се отдели водата ( нея използвах в бисквитената основа за спояване). Разбих за кратко с миксера да стане пухкаво. Отгоре наредих 2 узрели манго плода. В рецепта, която гледах имаше и круша. Оставих го да стегне във фризера за час и после поседя в хладилника още 2-3 часа да се спои, за да може да се реже на парчета. Това е!

И за да не е скучен текст без картинка, ще кача снимка на част от вечерята - чипс от тиквички. 

IMG_20200507_210559.jpg

  • Харесвам 11
  • Браво 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.