Прескочи до съдържание

Какво готвите?

ДиянаВ

Препоръчани мнения

преди 44 минути , Alexander каза:

Много добри хлябове, твои ли са?

Мои са. Новата ми страст - хляб с "естествена мая" или квас. Мъка беше докато се изпедепцам, но си струва. 

Тези на снимката са 600гр. силно брашно, 50гр. пълнозърнесто, 510гр. вода, 15гр. сол и 200гр. лавен ( захранен квас 100%хидрация). 6часа основна ферментация (три пъти coil fold), оформяне на две питки и 18 часа финална ферментация в хладилник. 

Пека направо във фурната с малко пара в началото, върху нагрята тава, нямам камък.

• Харесвам 4
  • Браво 9
Връзка към коментар

Аз за уикенда съм подготвил мариновани пържоли, обаче усещам как пак ще ме мързи да търкам скарата и се чудих дали някой от вас е ползвал грил-тиган? 

Харесах си някакъв за 60лв в Техномикс обаче не съм никога ползвал такова нещо и се чудя дали си струва.

Искам да питам ако някой има такъв тиган да каже дали се чисти лесно и дали стават вкусни пържолите?

Мерси 

Връзка към коментар
преди 30 минути , koletoA321 каза:

Аз за уикенда съм подготвил мариновани пържоли, обаче усещам как пак ще ме мързи да търкам скарата и се чудих дали някой от вас е ползвал грил-тиган? 

Харесах си някакъв за 60лв в Техномикс обаче не съм никога ползвал такова нещо и се чудя дали си струва.

Искам да питам ако някой има такъв тиган да каже дали се чисти лесно и дали стават вкусни пържолите?

Мерси 

А защо ще търкаш скарата, като можеш да сложиш върху нея алуминиево фолио и да печеш върху него. После го изхвърляш и скарата си ти е чиста.

• Харесвам 4
  • Браво 1
Връзка към коментар

Най-после да смогна да кача експеримента!

Крокодилско филе от опашка,отлежало 45 минути в марината от джинджифил,куркума,кориандър,черен пипер,сол,розмарин,зехтин и бира!

За гарнитура-бял ориз и пържена елда с грейпфрут!

Сос-домати,малко чили сос и прецедената марината!

Получи са доста вкусно!

P_20200504_194618.jpg

P_20200504_175240.jpg

P_20200504_190130.jpg

P_20200504_192146.jpg

P_20200504_191512.jpg

P_20200504_194626.jpg

• Харесвам 6
  • Браво 3
Връзка към коментар

Какво значи силно брашно?

3 hours ago, samuraika said:

Мои са. Новата ми страст - хляб с "естествена мая" или квас. Мъка беше докато се изпедепцам, но си струва. 

Тези на снимката са 600гр. силно брашно, 50гр. пълнозърнесто, 510гр. вода, 15гр. сол и 200гр. лавен ( захранен квас 100%хидрация). 6часа основна ферментация (три пъти coil fold), оформяне на две питки и 18 часа финална ферментация в хладилник. 

Пека направо във фурната с малко пара в началото, върху нагрята тава, нямам камък.

Връзка към коментар

Едно бързо Минестроне / по мой си вариант, от каквото имам в хладилника/,че и с копър, марулева салата и ще дояждаме агнешкото от оня ден.

Не обичам да сервирам в два поредни дни, едно и също,гледам,да е поне,през ден. Не че няма да си го изядем,но за нас,вечерята е ритуал и трябва да е различно:))))

695070311_IMG_20200508_1732542.jpg.a5c0056dfb8df3045c0dd54bb03e69ae.jpg

Забравих,че има и десерт - кетокекс с Перно .

IMG_20200508_175759.jpg.d439774242a71d3280ffe7a23fdcb7f5.jpg

• Харесвам 10
  • Браво 6
Връзка към коментар
преди 2 часа, chandni каза:

С високо съдържание на глутен. 🙂 13-14% и нагоре.

А може ли конкретен пример. Питам, защото когато купувам брашно (българско) винаги се зачитам в съдържанието. До колкото съм на ясно, глутенът е вид белтък. На всички (ок, почти всички) нашенски брашна пише: съдържание на белтък 10 g или нещо подобно.

А иначе са с различно предназначение. Предполагам, че брашното, на което пише че е за кекс е от т.нар. самонадигащо се, т.е. в него би следвало да има набухвател (бакпулвер?)

Изобщо, информацията по етикетите не е много надеждна май.

Отивам да снимам пакетите си с брашно 😉

Показвам: първата снимка е от брашно за козунаци, втората от брашно  на Софиямел Класик. И на двата вида съдържанието на белтък е едно и също. 

IMG_20200508_210822.jpg

IMG_20200508_210732.jpg

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 9 часа, samuraika каза:

Е тук в калкулацията вече влизат компонети от тежката артилерия:

много отделено време и вложен труд.

Респект!

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 37 минути , Lyubina каза:

До колкото съм на ясно, глутенът е вид белтък.

Глутен=протеин. Търси съдържание на протеин (ако е дадено). Българските производители рядко упоменават съдържанието на протеин/глутен в брашното си, за разлика от италианските и немските, където свободно можеш да прочетеш тази информация. Ние използваме италианско брашно за пица тип 00, закупено от Метро - ето това:

1 кг. Брашно тип 00 за пици - Asis.bg

По спомени съдържанието му на протеин/глутен беше около 12%. Последно купихме брашно Metro Chef тип 00, което беше с 13 или 14%... 

image.png

При италианските брашна тип 00 има два вида - grana duro - от твърда пшеница, което е по-богато на глутен и grana tenero - от мека (и двете посочени тук за съжаление са grana tenero). Ако някой открие някъде grana duro, да пуска димни сигнали.... 🙂  

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Анджък де, протеин и белтък е едно и също.

На българските белтъкът на 1 кг е около 10,9 г/100г, което ще рече приблизително 11%.

По-високо съдържание не съм видяла.

Видовете брашно (500, 00) зависи от местната система на означаване.

Имам една случка в Белгия (когато още бях нова и зелена и нито френския ми беше френски, нито познанията за различните видове брашна ги имаше) ми се случи да меся козунаци с неподходящо брашно... пълен провал беше. Тогава се научих.

Тук обаче разлика по същество няма, само по етикети.

Затова попитах. Очевидно ще трябва да се пазарува от Метро, а аз не съм им фенка.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
15 minutes ago, Lyubina said:

Анджък де, протеин и белтък е едно и също.

На българските белтъкът на 1 кг е около 10,9 г/100г, което ще рече приблизително 11%.

По-високо съдържание не съм видяла.

Видовете брашно (500, 00) зависи от местната система на означаване.

Провери на София Мел брашното за баници. Чела съм, че е към 13%.

Ето тук се вижда:

Spoiler

36530771_e11cf802.thumb.jpg.8989342f1add010a89231c713005298a.jpg

• Харесвам 1
Връзка към коментар

От мен едно хлебче, което се превърна в бохча 🙂 

Рецепта няма 🙂 Хлябът се издълбава внимателно и се пълни с каквото имате -  запържено или запечено месо или колбаси, гъби, кашкавали, сирена, кисели краставички, маслини и тн. След като се напълни се запича за 10-15 минути.

DSC_0442-2.jpg

DSC_0460-2.jpg

• Харесвам 11
  • Браво 9
Връзка към коментар

Може би @BlackArt77 може да подскаже за брашно с повечко глутен? И като стана дума - някой чувал ли е нещо за глутенов ориз? Виждал съм го из рецепти, но проучванията ми досега показват, че глутенов ще да е нормалният ориз, а явно има и ненормален - безглутенов.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

аз доколкото знам в ориза по принцип има много малко протеини и няма глутен

https://www.beyondceliac.org/gluten-free-diet/is-it-gluten-free/rice/

"glutinous rice" бил такъв, който се слепва и пак нямал глутен 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 14 часа, prolet42 каза:

Какво значи силно брашно?

Както и преди мен са обяснили - това е протеинното съдържание в брашното, което е добре да е над 12% за хляб. Аз намерих да се продава само пшеничен протеин и добавям по една супена лъжица, защото по-засуканите марки брашно за хляб с тая карантина : а) изчезнаха или б) станаха на смешни цени. Този вид брашна по правило се правят от твърда пшеница, която е с по-високо глутеново съдържание.

Наистина е малко сложно захващането с правенето на този тип хлябове, но като цяло не е трудно/трудоемко. Основно услията ми бяха свързани с научаването на нови техники, текстури и думи. Проба-грешка, търсене на отговори "защо така стана" и нови опити. Но като му се "хване цаката" - най-вече намериш кои техники работят за теб и твоята фурна и не е трудно. Отнема време като цяло, но много малка част от него е свързана с реално правене на нещо. Просто иска много втасване и малко повече техника в оформянето и печенето. В тази връзка, май @Lyubina беше питала за една шайба за хокей - според мен е превтасал хляба. Така се получава, когато бухне много добре, но дрождите "изконсумират" всичко и тестото не бухва във фурната, а "умира" спихвайки се и има кисело-токсинен вкус - не става за ядене въобще.

@elenitta имам още много да усъвършенствам, но вкусът ми е любим от дете. И точно "блудкави" са ми другите хлябове (то аз винаги съм харесвала типов, ръжен, черен...даже и неполиран ориз обичам - "кафяв" а не бял).

преди 5 часа, Goal & Boss каза:

Може би @BlackArt77 може да подскаже за брашно с повечко глутен? И като стана дума - някой чувал ли е нещо за глутенов ориз? Виждал съм го из рецепти, но проучванията ми досега показват, че глутенов ще да е нормалният ориз, а явно има и ненормален - безглутенов.

"Глутеновият ориз" е грешка в превода. На английски се казва high glutinous rice - което би трябвало да се превержда като високо глутИнов или просто - лепкав ориз.

It is called glutinous (Latin: glūtinōsus)[1] in the sense of being glue-like or sticky, and not in the sense of containing gluten (which it does not)

Този вид ориз се използва много в азиатската кухня за приготвяне на десерти или оризови кракери. От него лесно се оформя оризово "тесто" (намачкан до гладкост лепкав ориз на пара). Понякога се добавя към другия ориз за да му се придаде по-лепкава консистенция при готвене.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
Йосиф Милчов
преди 11 часа, DaBo каза:

Провери на София Мел брашното за баници. Чела съм, че е към 13%.

Ето тук се вижда:

Скрий

36530771_e11cf802.thumb.jpg.8989342f1add010a89231c713005298a.jpg

Така, това което виждаш и си оградила е съдържание на белтъчини на 100 грама продукт. Глутена, пак са вид белтъци, но те спомагат за еластичността на тестото и никога не се изписва на какъвто и да е пакет или етикет. С други думи ограденото няма нищо общо със съдържанието на глутен в брашното. Процента глутен могат да ти го кажат само от мелницата, след лабораторно изследване на партидата. @Goal & Boss най-глутеновите са белите брашна.  Вземете си от магазина брашно за баници или козунаци, това са на нашия пазар брашната с най-високо съдържание на глутен.  Масовите брашна са между 26 до 33% съдържание. Има и брашна на пазара за производство с почти 70% съдържание на глутен, но са скъпи и само на чували по 25 кг. Разбира се винаги има вариант да си купите сух глутен и да си обогатявате брашното.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.