Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Значи, много ме зарибихте с тези скари и смятам утре да умириша блока с някаква мръвка и аз. Или кебапчета... Тъкмо грилът ни е нов, трябва да го изпробваме. 🍖🥩🥓

 

Ние тази вечер пак дояждаме: патладжаните и супа топчета. Снимката е стара, ама супата е нова 😜

 

E28553E6-8DFB-4A56-9D14-4A1F0BF1321E.jpeg.064ae4f117c3bca728d8fa71cb3147a0.jpeg

 

И ви казвам едно наздраве от нашето ню-ню балконче:

 

80CDE71B-24CC-44CF-919D-CE2CB5141C8A.jpeg.000b4ae3e40cf9b1627808e0bae6bfe5.jpeg

  • Харесвам 14
  • Благодаря 2
Връзка към коментар

Тази вечер решихме да се възползваме от олекотената пътна обстановка и се дигнахме да видим 'мама". Съответно съпружето напали барбекюто.. От всичко по малко: врати пържолки, филенце оваляно в горчица, наденички от месо, сос барбекю, картофено салата.... За мен, за разкош, новозеландско бяло вино. 

Сега ще имаме месце за още няколко дни 😀

  • Харесвам 1
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 4 часа, AlexandraKo каза:

За сега се похвалвам,с НВ кето - бонбони Рафаело.

200гр кокосови стърготини,200гр крема сирене,3 супени  лъжици масло,малко течен подсладител,омесих,оформих на топчета и овалях в кокосови стърготини.

Супер изглеждат, аз много обичам кокос. Може ли да кажеш какво крема сирене ползваш, Филаделфия или друго, не дава ли малко солен вкус? Маслото като грамаж може ли да ми го кажеш, че има разлика колко са пълни лъжиците, да не станат 6 моите 😄

 

Аз от последните дни мога да се похваля с крем карамел - за пръв път правя и стана много добре, но купичките са ми много малки и свърши бързо...

 

1022352125_IMG_3519copy.thumb.jpg.1404ab729c3815563ddbca0805f9fb20.jpg

 

Нещо типично английско - наденички с ябълки, отделно се прави сос грейви с лук и ябълки и картофено пюре. Ние обикновено гледаме да имаме и нещо зелено за гарнитура - броколи, аспержи, или зелен фасул.

 

1587849238729.thumb.jpg.280a8afd2c54abeac7162ffc45ab253b.jpg

 

А с остатъка от картофеното пюре днес направих крокети със сирене, за гарнитура домашно кьопоолу и мариновани сушени домати.

 

2127396876_IMG_3521copy.thumb.jpg.1f148769a1d5592b5c701eaba502824b.jpg

  • Харесвам 13
  • Браво 4
Връзка към коментар

Тази вечер си забърках яйца с чесън, лук, подправки и 3 останали кюфтенца от обяд. Прекалих с лука и стана малко горчиво, но салатата оправи работата. Иначе това е тип рецепта - квото е останало в хладилника.

  • Харесвам 3
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 13 минути , koletoA321 каза:

Тази вечер си забърках яйца с чесън, лук, подправки и 3 останали кюфтенца от обяд. Прекалих с лука и стана малко горчиво, но салатата оправи работата. Иначе това е тип рецепта - квото е останало в хладилника.

Така, така! Аз също много обичам да се натъкна на останали кюфтенца - наричам ги сирачета - с голямо удоволствие ги осиновявам!

И точно преди 2-3 часа така едни 4 сирачета... Случи им се нещо такова (само че кюфтенца бяха):

 

Спойлер

 

 

  • Харесвам 1
  • Смея се 5
Връзка към коментар
преди 27 минути , DenitsaS каза:

Супер изглеждат, аз много обичам кокос. Може ли да кажеш какво крема сирене ползваш, Филаделфия или друго, не дава ли малко солен вкус? Маслото като грамаж може ли да ми го кажеш, че има разлика колко са пълни лъжиците, да не станат 6 моите 😄

 

Аз от последните дни мога да се похваля с крем карамел - за пръв път правя и стана много добре, но купичките са ми много малки и свърши бързо...

 

1022352125_IMG_3519copy.thumb.jpg.1404ab729c3815563ddbca0805f9fb20.jpg

 

Нещо типично английско - наденички с ябълки, отделно се прави сос грейви с лук и ябълки и картофено пюре. Ние обикновено гледаме да имаме и нещо зелено за гарнитура - броколи, аспержи, или зелен фасул.

 

1587849238729.thumb.jpg.280a8afd2c54abeac7162ffc45ab253b.jpg

 

А с остатъка от картофеното пюре днес направих крокети със сирене, за гарнитура домашно кьопоолу и мариновани сушени домати.

 

2127396876_IMG_3521copy.thumb.jpg.1f148769a1d5592b5c701eaba502824b.jpg

Крема сиренето, днес беше  това, купувам го от LIDL.Не е така солено, като другите.

 

19568067-E685-4FCD-B9A7-4BF280E0E460.thumb.jpeg.f550b867596042e114385f4bad174922.jpeg

 

 

Друг път,ползвам  Маскарпоне, от това:

 

7A13EE91-77F6-4454-BE9A-14462D3B142E.jpeg.308823c9e49668adbd0e3be1f780926b.jpeg

 

Когато, каквото имам.

 

По 200 грама са и сиренето, и стърготините.

Маслото - 3 супени лъжици. Аз не го претеглих, отрязах едно парче на око, стоплих го на МВ , излезе 5 лъжици, метнах го всичкото , стърготините понасят и повечко масълце. 

Та не се притеснявай, ако е така. 

 

 

 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Днес е денят на майката.

Станах в 5, наметнах супергеройското наметало, включих фурната, излязох да изтичам 5 километра (2.5 тичам, 2.5 -ходя, на връщане) и метнах втасалата в хладилника Кръфин питка да се пече. Взех душ и.....мъките се отпочнаха...

 

 

IMG_20200510_080425.jpg

IMG_20200510_081703.jpg

IMG_20200510_122037.jpg

  • Харесвам 22
  • Шок 1
  • Браво 10
Връзка към коментар

Днес ще разгледам и опиша основните характеристики на зехтина, ще е малко дълго, но се надявам да е полезно за любителите му.

 


Около 30-40% от зехтина в България е от отпадъци или т.нар. помас, помаче, орухо според езика на който е написано и откъдето идва или казано на български от кюспе.

 

Много хора не знаят този факт, а и често не го пише по етикетите. Като гледам цените на този тип зехтин особено на някои гръмки марки са изравнени с тези на вирхен екстра на други, примерно на коста доро- помас се продава на цена на нормален, с две думи това е първото нещо което трябва да гледате. 

Това е зехтин направен от кюспето или остатъците от маслините след като са изстискани вече. Тези зехтини се характеризират с по-ниска цена, но както се разбра това не е задължително поне у нас и с много по-ниски вкусови качества. 


Втори важен фактор е  киселинността на зехтина. Ако не пише колко точно е тя, обикновено  е около 1% и повече или това са не особено добри зехтини.
Най-добре е да се гледа зехтина да е Virgen Extra, има варианти на зехтини  без думата extra, което е друго по-ниско качество, също често се използва да се объркат клиентите, ама Virgen, не е Virgen extra. Има зехтини  смес от двете последни названия  както и други смеси. 

Хубавите зехтини като цяло са с киселинност под 0,8, като добрите марки са под 0,4, виждал съм 0,3-0,2 или колко по-ниско, по-добре, но ако е от 0,8% надолу е достатъчно добре и не е нужно това да е основен критерии за избора.

 

Друг много важен момент е сорта на маслините, това е както при вината. Има доста  сортове маслини, някои марки използват само един вид, а други правят комбинации от различни, също както при вината. Оттам е и проблема, че на някои хора не им харесва един зехтин, понеже е много тежък или  има определен силен вкус и т.н. това се случва  понеже такъв е сорта, разбира се, ако всичко друго описано до сега е в рамките на нормалното, да не е кюспе, да не е киселинен и т.н.


Мога да напиша за испанските основни  сортове, примерно гръцките не знам кои са, но и при тях е идентично положението, просто имената може би са други.

Зехтин  от сорта Hojiblanca  е лек и с ненатрапчив вкус, общо взето се харесва от болшинството от хората.
Зехтин от Picual e един от най-силните и острите, който не се харесва на много хора, та внимавайте с него. 

Зехтин от Arbequina се прави  от едни дребни маслини - такъв е сорта им и затова зехтина е леко по-скъп. Вкуса е малко по-наситен от Hojiblanca, но не натрапчив като Picual.

Има и много смеси и комбинации от различни сортове както казах и трябва да се пробва. 


В Гърция имат  добри, напоследък има много избор в  България,  често виждам  с киселинност 0,1-0,2 

 

Португалските също са доста хубави като цяло, рядко има посредствени, но в България са рядкост.

 

Италианските са добри, но там има много реклама и стари лаври и често те препродават вносен зехтин смесен с техен или дори само внесен, като най-често това е испански за по-хубавите им марки и разни от други държави включително от Северна Африка за по-обикновените, затова пишат че маслините или зехтина е от EU или извън EU и много рядко, че е от Италия и това е са скъпите марки.

Много пъти съм купувал от Италия директно и съм гледал какъв е, но хубавите са по-скъпи от идентично качество в Испания и дори Португалия. Специално за реекспорта мога да отворя цяла нова тема, толкова е обширна и се въртят едни пари, маслини  и зехтини, дори се е стигнало до там, че испанци купуват италиански фирми и прекарват зехтина през Италия, смесва се с италиански и се изнася и т.н. въртележки.


Това е в общи линии, трябва да гледате етикетите и вече другото е вкус и проби, както при вината. 

 

Има и разни по-изтънчени зехтини, които  се прави по друга технология и не са Virgen extra, а Flor de aceite-percolacion.

Освен, че не е филтриран, самия зехтин се прави по много интересен начин. Маслините се вкарват в огромен съд-нещо като бъчва и понеже те са много килограми, започват да се натискат една в друга и започва да излиза от само себе си много малко зехтин, точно това е този Flor de aceite или каймака на зехтина.
Не се използва  пресоване разбира се, количеството зехтин изкарано по този начин е и много по-малко. За 1л нормален вирхен екстра са нужни около 5-5,5кг маслини, а за този са нужни 11кг. Това е най-изгъзеният зехтин, който съм виждал-пробвал.

 

 

Сега да продължа с най-често срещания въпрос да пържим ли в зехтин?

Има теории и в двете посоки. От всичко което съм изчел и преровил само единици по-стари изследвания са в отхвърляне на пържене в зехтин, но в повечето случаи е доказано, че е по-добре спрямо слънчогледово олио и други от семена. Няма изследване което да доказва, че с олио е по-добре отколкото със зехтин.

Сега въпроса е, дали си струва и имали ли смисъл винаги да се пържи в зехтин и колко ще струва това?

 

Аз лично, ако пържа риба, калмари, картофи  и пр използвам олио, но във всички други случаи зехтин, като гледам да е вирхен екстра и с най-неутрален вкус.

Не на последно място всички страни топ производители пържат в зехтин и са дълголетни, явно не е лошо.

Препоръчва се максимум 2-3 пъти да се пържи в зехтин и само един път в олио. Аз и в двата случая пържа само по един път.

 

 За финал едно сиренце- в случаят твърд зрял козе кашкавал в зехтин и розмарин, оставя се да отлежи минимум 20-30 дни на тъмно и хладно, но най-добре е да го оставите  2-3 месеца. Зехтина след това има много хубав вкус и е идеален за салати и др. Може да се направи с всякакъв по-твърд кашкавал.

 

У нас имаме винаги поне два отворени, често три вида зехтин за салата, готвене и т.н.

 

5b7cc54654e1d58a49c760d43db42c04.jpg

 

Най-лесно зехтин се тества за вкус с малко парченце хляб

 

 

Пропуснал съм нещо много важно.

Избягвайте да купувате зехтин с оставащ срок на годност под една година, дори да го ползвате веднага. Това се отнася особено за по-хубавите.

Един зехтин след като се произведе е с най-добър като вкус, след около 1 година вкуса леко е спаднал и след това започва да спада сериозно.

Това, че не е за хвърляне и не значи, че вкусово е като за Вирхен екстра. Наскоро попаднах на някакъв много хубав/скъп в Балев, беше намален 20-на процента, но имаше още един месец срок на годност.  Сега, ако е за готвене, пържене няма да се усети, но за салати се усеща.

Гледал съм репортажи с хора дегустатори на зехтин и казаха, че един стар вирхен екстра 2-3 годишен вкусово не минава за такъв и се доближава като евтините от кюспе.

  • Харесвам 18
  • Благодаря 4
  • Браво 8
Връзка към коментар

Ние от много години,олио не ползваме. За салатите зехтин,за готвенето - масло или на Президент,или,ако има италианско. Не пържа нищо,всичко пека или задушавам. 

Зехтин си носим от Тасос,за два месеца ми стига една тенекия ,така че,като метнем в колата по 10,имаме и за нас си, и за раздаване на децата.Ама и те,всички ходят в Гърция лятото,та сме ги научили, всеки си е харесал някаква марка и си осигурява за годината.

 

Ние харесваме този,киселинността е означена 0,1-0,8

 

912927358_IMG_20200510_1001302.jpg.18e020d2881c96b02f0c005e50680f66.jpg

 

Този,също е хубав.Той пък е от Александруполис,мисля.

 

1256029912_IMG_20200510_1015532.jpg.f700d43e29ac44a05975bf16729de7ac.jpg

 

Ние много харесваме и един тасоски зехтин,в жълти кутии,но в момента сме отворили тази,която показах.

Този, тасоския,го слагат и в големи бутилки,вътре с билки - много е хубав,със страхотен аромат,понякога има и люта чушка,перфектен за салатки:))))

  • Харесвам 7
Връзка към коментар

А пък аз днес имам рожден ден  🙂  И да почерпя, макар и виртуално, с домашна пролетна торта  🙂

(само не ми намирайте много ма'ана на опита ми да докарам ягодите като розички - първи опит е)

 

97535448_2556397804599091_7703701058639364096_o.jpg.69d8da1f881d9e4e421afb087e858c3b.jpg
 

  • Харесвам 16
  • Браво 21
Връзка към коментар
Дани Магелани
преди 1 час, iaia_mama каза:

А пък аз днес имам рожден ден  🙂  И да почерпя, макар и виртуално, с домашна пролетна торта  🙂

(само не ми намирайте много ма'ана на опита ми да докарам ягодите като розички - първи опит е)

 

97535448_2556397804599091_7703701058639364096_o.jpg.69d8da1f881d9e4e421afb087e858c3b.jpg
 

Да си жива и здрава!

Хубав празник ти желая!

Тортата изглежда фантастично! А ако е и диетична, ще искам рецептата.

 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 1 час, iaia_mama каза:

А пък аз днес имам рожден ден  🙂  И да почерпя, макар и виртуално, с домашна пролетна торта  🙂

(само не ми намирайте много ма'ана на опита ми да докарам ягодите като розички - първи опит е)

 

97535448_2556397804599091_7703701058639364096_o.jpg.69d8da1f881d9e4e421afb087e858c3b.jpg
 

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН!

Бъди здрава и щастлива! 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 2 часа, iaia_mama каза:

А пък аз днес имам рожден ден  🙂  И да почерпя, макар и виртуално, с домашна пролетна торта  🙂

(само не ми намирайте много ма'ана на опита ми да докарам ягодите като розички - първи опит е)

 

@iaia_mama ЧРД!

Да си жива и здрава,с много късмет!

Едни много специални ,филибелийски лаленца за теб!

 

393810081_IMG_20200510_1349322.thumb.jpg.108eeb60c649a95ab7db659a972c841c.jpg

  • Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 2 часа, iaia_mama каза:

А пък аз днес имам рожден ден  🙂  И да почерпя, макар и виртуално, с домашна пролетна торта  🙂

(само не ми намирайте много ма'ана на опита ми да докарам ягодите като розички - първи опит е)

 

97535448_2556397804599091_7703701058639364096_o.jpg.69d8da1f881d9e4e421afb087e858c3b.jpg
 

Честит рожден ден ! 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Днес, Рататуй / преди да станем префърцунени,си му викахме тюрлю-гювеч/😀

тахановия хляб на @Тони и плодче за десерт.

 

6484755_IMG_20200510_1705472.jpg.065bcf692807807df8fbe1673a6951c5.jpg

 

Хлебчето нарязано.

 

403512639_IMG_20200510_1708193.jpg.b2b8ab826680b0b836e532f31be30ec6.jpg

 

Само че,вложих творчество.

Прегърнах идеята и си я доизмишльотих.

Взех слънчогледов тахан, щото въглехидратите са му почти двойно по-малко от сусамовия+белен слънчоглед за поръсване.

Сложих:

5 яйца

1 бакпулвер

1/2 ч.л. хималайска сол

Семена сложих и вътре,наръсих и отгоре.

Пекох на 180 градуса,25 минути 

Стана чудесен.

Сега ще му сметна и калориите, иначе е чисто НВ и Кето.

 

  • Харесвам 10
  • Браво 1
Връзка към коментар

@iaia_mamaЧестит рожден ден! Бъди много здрава и щастлива 🙂  Супер ти е тортичката 🙂 

Днес правих един сладкиш, интересен се получи, рецепта:

https://www.yoli-bg.com/готварски-рецепти/сладкиши/царевичен-сладкиш

 

 

DSC_0480-2.jpg

  • Харесвам 12
  • Браво 6
Връзка към коментар
преди 3 часа, iaia_mama каза:

А пък аз днес имам рожден ден  🙂  И да почерпя, макар и виртуално, с домашна пролетна торта  🙂

(само не ми намирайте много ма'ана на опита ми да докарам ягодите като розички - първи опит е)

 

97535448_2556397804599091_7703701058639364096_o.jpg.69d8da1f881d9e4e421afb087e858c3b.jpg
 

Да си жива, здрава, много щастлива и усмихната!

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
3 hours ago, iaia_mama said:

А пък аз днес имам рожден ден  🙂  И да почерпя, макар и виртуално, с домашна пролетна торта  🙂

(само не ми намирайте много ма'ана на опита ми да докарам ягодите като розички - първи опит е)

 

Честит Рожден ден! Много здраве и щастие! 🌷🌷🌷

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.