Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

преди 58 минути , Eva eva каза:

@iaia_mamaЧестит рожден ден! Бъди много здрава и щастлива 🙂  Супер ти е тортичката 🙂 

Днес правих един сладкиш, интересен се получи, рецепта:

https://www.yoli-bg.com/готварски-рецепти/сладкиши/царевичен-сладкиш

 

 

DSC_0480-2.jpg

@Eva eva без брашно е,нали?Много хубаво ти се е получил.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

@iaia_mama, честит празник! Да си здрава и щастлива! Супер е тортата 🙂

 

У нас пак има къри 😂 (да съм  споменавала, че обичам индийска кухня? 😉 ) - този път зеленчуково. 

И имах едни изостанали белтъци, та направих набързо едни макарони, с бял шоколад и кора от юзу.

 

20200509_192848-01.jpeg

 

20200510_180012.jpg

  • Харесвам 12
  • Шок 3
  • Браво 8
Връзка към коментар

@Alexander, да разбира се!

Тези на снимката са с френски меренг, който е и по-лесен за работа, тъй като няма нужда от термометър, както е при италианския.

 



Продукти:

(за 40 черупки, или 20 макарона)

73 г белтъци

86 г бадемово брашно

155 г пудра захар

24 г кристална захар

сладкарска боя (в случая жълта и червена)

За ганаша:

195 г доброкачествен бял шоколад

160 г течна сметана

1,5 ч.л. сушена кора от юзу

 

 

5 дни предварително:

Разделят се белтъците от жълтъците и се поставят в стъклена купа. Купата се покрива с прозрачно домакинско фолио, пробиват се 2-3 малки дупки с върха на ножа и се оставя за 5 дни в хладилника (може и до седмица). Изваждат се и се оставят върху кухенския плот поне час преди направата на макароните.

 

 

Предния ден (или по-рано на Деня Х)

Приготвяне на ганаша:

Сметаната се загрява в тенджерка почти до завиране. Добавя се кората от юзу. Разбърква се добре, покрива се и се оставя за престои 30 минути.

Белият шоколад се разтапя внимателно в купа на водна баня. Сметаната се затопля леко и се добавя на 3 пъти към разтопения бял шоколад, като се разбърква добре.

Ганашът се покрива се с фолио и се оставя да изстине напълно за няколко часа преди да се използва за гарниране на макароните. Може да се направи от предния ден и да се съхранява в хладилник. Изважда се да се отпусне на стайна температура около час преди използването.

 

 

Денят Х

Плоска и широка тава се покрива с пекарска хартия (може и няколко тави, но аз пека по една тава наведнъж. На един лист хартия събирам около 25 черупки).

(За по-лесно шприцоване на макароните, под пекарската хартия може да се постави „шаблон” с начертани на него 24 кръгчета (с чашка с диаметър около 4-5 см).

 

Пудрата захар се пресява с бадемовото брашно и се поставя в дълбока купа.

Белтъците се поставят в купата на електрически робот (или миксер) и се добавя щипка сол. Започват да се разбиват на средна скорост, като постепенно се прибавя кристалната захар. Разбиват се, докато се получи пухкав и лъскав сняг, който се задържа като „човка” на края на бъркалката. Прибавя се сладкарската боя и се разбива добре. (Забележка – аз ползвам прахообразни, доста силни бои. По принцип при направата на макароните се препоръчва използването на гелообразни или прахообразни бои вместо на течни, за да не наруши съотношението на сухите и течните съставки).

Полученият сняг се добавя с шпатула на 3 пъти към сместа от бадемово брашно и пудра захар. Разбърква се, като се започва от стените на купата, отива се към средата и отново се връща с разстилане  към стените на купата (т.нар. "макаронаж"). При всяко разбъркване, купата се завърта на ¼ оборот. Получената крайна смес е гладка, леко лъскава и се точи като лава при вдигане на шпатулата. Не трябва да се разбърква продължително, защото снегът може да спадне. (на мен ми отнема около 35-40, максимум 50 разбърквания).

Макаронената смес се прехвърля във пош за шприц, с широк накрайник (около 0,5 см диаметър), стяга се добре и се изгонва съдържащия се в началото въздух. В тавата се шприцоват кръгове с диаметър 3-4 см и на разстояние поне 2 см. След като тавата е готова, шаблонът се издърпва внимателно и се поставя под следващата. Ако нямате шаблон, може да опитате следната техника – навеждате поша, започвате да шприцовате сместа, броите до 4 и вдигате поша.

След като всички черупки са шприцовани, съдържащият се в тях въздух се изгонва като тавата леко се потупва върху покрития с кърпа плот (или се повдига на около 30 см и се пуска върху плота – внимание – прави се един път за всяка тава). Оставят се да се изсушат на стайна температура за 45 минути, или докато леко допрян до повърхността пръст не оставя следа.

Фурна (с вентилатор) се загрява на 165 градуса. Макароните се пекат за около 12 минути, без да се оставят да покафенеят. Вратата на фурната се отваря и затваря веднага на 8та и 10тата минути. Изваждат се и листовете готварска хартия се отделят веднага от горещата тава. Оставят се да изстинат преди да се отделят от хартията.

 

 

Ганашът се прехвърля в пош със същия накрайник, използван за макароните и се гарнират щедро половината от изстиналите макаронени черупки. Захлупват се с другата половина.

Оставят се да престоят 24 часа в хладилник в добре затворена кутия преди консумация.

  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Като ние не можем да отидем в Гърция, Гърция идва у нас. Следващата събота по това време трябваше да хапваме в някоя таверна до морето у гръцко, ама....

Затова гръцка вечер, изцяло всичко е домашно направено по рецептите на Акис (пита-та, дзадзикото, картофките и свинското сувлаки). Голям сладур ми е, следя да го внимателно и всичко негово, което съм правила е много вкусно. Грамажите в рецептите му са точни и вкусът е автентитен. Дори зехтинът и узото ни са от Наксос (донесохме си ги миналата година).


A8A80662-4B57-4961-94D3-7BDCDF101048.jpeg.3d1be8dfc4c8e0a35de82701a3d3726c.jpeg

 

@Роца, ти щеше да си на седмото небе в Малайзия с тази индийска кухня. Аз най-много понасях чикън тиката и дотам. А, и манго ласи, ама това е сок, хаха. Голяма мъка ми беше храната в Куала Лумпур. 

  • Харесвам 18
  • Браво 4
Връзка към коментар

@DaBo, о, щом има индийска кухня, там съм! Ама, по възможност да не е много Indian-grade hot, че в един момент небцето дава заето 😉

Ама то аз и други кухни харесвам, включително и английска... за най-голям ужас на Благоверния (който е французин 😉 ).

  • Харесвам 1
  • Смея се 5
Връзка към коментар
1 minute ago, Роца said:

@DaBo, о, щом има индийска кухня, там съм! Ама, по възможност да не е много Indian-grade hot, че в един момент небцето дава заето 😉

Ама то аз и други кухни харесвам, включително и английска... за най-голям ужас на Благоверния (който е французин 😉 ).

Значи на мен всичко ми е супер спайси, дори това, за което сервитьорите се кълняха, че не е. 😂 Но там не е баш като в оригиналните страни. А в тайландските ресторанти слагат люти чушки до имената на ястията. Най-много съм виждала 5 чушки и когато един приятел европеец си поръча това ядене, отказаха да му го сервират. Бяха супер притеснени, че неместен иска такова нещо. 😂😂😂

  • Харесвам 1
  • Смея се 2
Връзка към коментар

@iaia_mama много щастие, късмет и здраве! Великолепна торта!

 

@Роца ти все ми казваш, че макароните са лесни, ама аз все не се наемам да опитам. Големия батко им е фен, но той не е по готвенето. Малкия е готвач, но не обича сладкиши. Ще чакам девойката да порасне още малко. 

В Малайзия много ми харесва храната, даже не мисля че е толкова люта. Най- голямата му мъка сега е, че не можем да отидем в любимия ни индийски ресторант - и пилето и нан-а си искат тандур, на фурна не е същото. Иначе децата много обичат японско къри - не е люто и се готви много лесно с готови кубчета сос. Като на децата не им хареса какво съм сготвила и си спретват къри. 

 

 

IMG_20200507_131101.jpg

  • Харесвам 9
Връзка към коментар

Баница, основно за една позната индийка, която е влюбена в българската баница и само това говори като я видя. 🤣

А за мен кафенце на двора, баницата само я миришемЕ.

Иначе по-долу - останки от вчера.

 

 

 

20200511_132226.jpg

20200511_090214.jpg

received_1078886082457227.jpeg

  • Харесвам 17
Връзка към коментар

Днес правих "магелански" рецепти 🙂 За обяд - фахитас с риба тон по рецептата на @Граф Вронски. Вместо чушки сложихме царевица, а вместо салца - самбал. Много съм доволна, защото освен, че беше вкусно, изхабихме малко консерви, купувани в началото на март по време на panic buying 😄 Такава ми е и гарнитурата на снимката: разядка с червена леща, моркови, чесън и пушен червен пипер (оригиналата рецепта е тази https://iloveourdreams.com/2017/01/06/red-lentil-with-carrots-and-walnuts-dip/?fbclid=IwAR0cntcS2NrjSxFHxuzwtalBH2XGDc3cA_Jce7ycmEgoMUDA_IFbinFDplM). Купихме 2 големи пакета червена леща и сега импровизирам... така че някой ако може да сподели рецепти освен крем супа ще съм благодарна 🙂 

 

1456668969_IMG_3537copy.thumb.jpg.acdfdeff3268896f5b4938b78607f8a2.jpg

 

За десерт - бонбони Рафаело по рецепта на @AlexandraKo. Не съм много доволна от външния вид, защото сложих бадем и ги направих много големи, но ще знам за следващия път. Освен това не ми стигна кокосът за овалване и една част овалях в настърган шоколад. Но са много вкусни 👍

 

1342094534_IMG_3540copy.thumb.jpg.4bb9b1e6375d8e978cb79d5e2d813c94.jpg

  • Харесвам 13
  • Браво 8
Връзка към коментар
преди 20 часа, samuraika каза:

 

@Роца ти все ми казваш, че макароните са лесни, ама аз все не се наемам да опитам. 

IMG_20200507_131101.jpg

@samuraika, макароните не са особено сложни, особено като им хванеш цаката 😀 (не че и аз нямам грандиозни провали с тях, за някои от които даже и съм си признала в Мармотника 😉). Но са пипкави и дълги, затова много хора не се захващат - та чакаш белтъци да остареят (но става и с пресни 😉), чакаш ганаш, чакаш ги да хванат коричка... Абе , врътня си е 😂

А ти ще трябва да ме научиш на японско къри, че да не караме само но индийско. Но ще трябва и да стигна отново до азиатските супермаркети в Париж и да попълня запасите от разни екзотични продукти, че с тая изолация са драстично намаляли...😂

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
Граф Вронски
Преди 1 час, DenitsaS каза:

Днес правих "магелански" рецепти 🙂 За обяд - фахитас с риба тон по рецептата на @Граф Вронски. Вместо чушки сложихме царевица, а вместо салца - самбал. Много съм доволна, защото освен, че беше вкусно, изхабихме малко консерви, купувани в началото на март по време на panic buying 😄 Такава ми е и гарнитурата на снимката: разядка с червена леща, моркови, чесън и ...

 

1342094534_IMG_3540copy.thumb.jpg.4bb9b1e6375d8e978cb79d5e2d813c94.jpg

Ей, изглежда страхотно и вкусно! Браво, много се радвам. 👏👏👏

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
На 11.05.2020 г. в 16:08, Тони каза:

Баница, основно за една позната индийка, която е влюбена в българската баница и само това говори като я видя. 🤣

20200511_132226.jpg

20200511_090214.jpg

received_1078886082457227.jpeg

Ами то роти и паратта са си направо баница 🙂  Ох, сетих се пак за Малайзия - дал и роти  само за за 2 рингита еееех...

преди 12 часа, Роца каза:

@samuraika,

А ти ще трябва да ме научиш на японско къри, че да не караме само но индийско.😂

Ами то е едно малко "измислено" къри, в началото на 19ти век някакъв монах се връща от Индия и започва да готви къри, но пояпончено - в соса има настъргана ябълка, соев сос, брашно, куркума, къри... Става толкова популярно, че в моменат е като боб или кюфтета за българина - по веднъж на седмица се готви поне във всеки дом. Продават се готови блокчета за соса. Само задушаваш продуктите, добавяш вода, вариш и пускаш блокчетата сос вътре, разбърквайки докато се разтворят. Става нещо между къри и яхния. По-вкусно е на следващия ден, защото всички аромати "попиват" в зеленчуците. Всяка година по това време ходим на къмпинг, една огромна компания (бяхме 50 човека миналата година) и първия ден готвим мръФки, а втория - къри. Готвим цял казан, слагаме различни видове блокчета, меса, зеленчуци, сосове (каквото е останало от предния ден) - става уникално. Един от групата е британски индиец и той прави скумрия-къри както си трябва - носи 101 подправки за целта, прави и чапати. После пием греяно саке край огъня....😢 тази година нямаше, щото...

 

  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Пак направиха на @Тони хлебчето,че  неделното го изпапкахме:)))

Този път по нейната рецепта:

150 гр.сусамов тахан

3 яйца

Малко сол

1 бакпулвер 

Белен слънчоглед

Опекох в тава за мъфини:

 

1345275151_IMG_20200512_1913162.jpg.692a0a20e7eecd2d166153921a200329.jpg

 

Получиха се,малки хлебчета - бижута:))))

Ама,нали сега се уча,трябваше да сложа ядките на дъното,не отгоре:((((

356410425_IMG_20200512_1925092.jpg.3046fbb54e54d7ce5fb8973a5d9a4fa7.jpg

 

За вечеря,набръжко един бобец,с много копър и зеленчуци.

Малки камбички с моцарела и сушени домати за салата.

За десерт са ни останали 4 кокоски.

Утре ще направя пак,но ще пробвам варианта на @Denica ,извинявам се, на @DenitsaS,с какао и орехи.

 

1917647359_IMG_20200512_1902122.jpg.4548baf0afdd629ebc2fe2a684a4cd28.jpg

 

  • Харесвам 10
  • Браво 3
Връзка към коментар

Днес най обикновена супа топчета с варена застройка и огромна салата. И няколко пидета , но не и за мен, този път с шунка, моцарела и малко босилек. Направо ги поиталианчих.

 

20200513_183313.jpg

20200513_155135.jpg

  • Харесвам 12
  • Браво 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.