Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:

Крем - супа от коприва с крутони от таханов хляб.

Коприва,домати,пресен лук и пресен чесън, всичко е  домашно,от градината, след пасирането добавих заквасена сметана и крема-сирене,вместо сол.

НВ и диетично:)))))

 

1472664178_IMG_20200523_1037402.jpg.9a293031a4741f383b3dcf117bd24edd.jpg

  • Харесвам 8
  • Браво 2
Публикувано:
На 21.05.2020 г. в 19:29, DaBo каза:

 с домашно правен бульон от печени говежди кости, затова е леко тъмно:

 

9BFA25CC-52C3-4DD7-A407-D455E6BFEA90.jpeg.073759aad13554a10ccef1ba6a0af885.jpeg 

Може ли разяснения по технологията на извличането на бульона от печените говежди кости?

 

Само как научно се изразих, а?

 

Иначе, днес готвим агнешко с прясна бакла и пресен джоджен от съседската градина. Агнешкото е от съседното село.

На съседи да случи човек!

  • Харесвам 4
Публикувано:

Аз днес за гости правих разни питки и пак малко кебап. Иначе имаше и салати, разбира се, но не съм ги снимала.

И ребърца но скара...

За десерт- сутляш, ама турски, със запичане. От турските вкусотии.

20200523_114946.jpg

20200523_114953.jpg

20200523_115017.jpg

20200523_235311.jpg

  • Харесвам 10
  • Браво 5
Публикувано:
1 hour ago, но нейм said:

Може ли разяснения по технологията на извличането на бульона от печените говежди кости?

 

Само как научно се изразих, а?

 

Може, може! 😊 Купувам говежди кости, като гледам в тарелката да има всякакъв вид кокаляк. При нас ги продават в тарелки и са страшно евтини - левче за килограм горе-долу. След това ги слагам в тавата на фурната върху хария за печене с малко сол и пипер. Печа ги на силна температура (200 градуса с вентилатор), докато покафенеят. Някъде към час и половина, два. Стават тъмно кафеви. После ги прехвърлям с тенджерата за бавно готвене без отделилата се мазнина, като добавям лъжица сол и две супени лъжици оцет. Зеленчуци - лук, морков, целина. Няколко зърна черен пипер. Покривам с вода и пускам тенджерата на бавно готвене. Цикълът за бавното готвене е 10 часа, а аз включвам и втори цикъл. Варят се бавно поне 20-на часа. После прецеждам в буркани, завивам капачката и обръщам обратно. Като изстинат, ги слагам в хладилника. Излизат ми 2-3 буркана от 0.9 литра, но бульонът е много концентриран и винаги го разреждам с вода, когато го използвам за готвене. 

  • Харесвам 12
Публикувано:

Еййй, вие тука като сте заредили някакви кулинарни шедьоври като от ресторант със звезди Michelin и снимки като от журнали за haute cuisine ... и за нас аматьорите остава само да се фрустрираме :wacko: :biggrin:  

Айде  за разнообразие малко семпла плебейска кухня :wink:
Тия дни взех един хубави печурки и ги метнах в тавичка да се препекат с масълце, шунка и Горгондзола - нямат много вид, ама са вкуснички:
 


20200509_215200.jpg.350ca129c729c4510bd3d5027593d7cd.jpg



А пънчетата и остатъка от гъбите, които задуших само в масло, на другия ден използвах за соса на една ... Pasta di Filippo :grin::


20200514_221307.jpg.678a7d0c216e90d3a902ede595ca7327.jpg
 

  • Харесвам 12
  • Браво 8
Публикувано:
преди 15 минути , Фичо каза:

Еййй, вие тука като сте заредили някакви кулинарни шедьоври като от ресторант със звезди Michelin и снимки като от журнали за haute cuisine ... и за нас аматьорите остава само да се фрустрираме :wacko: :biggrin:  

Айде  за разнообразие малко семпла плебейска кухня :wink:
Тия дни взех един хубави печурки и ги метнах в тавичка да се препекат с масълце, шунка и Горгондзола - нямат много вид, ама са вкуснички:
 


20200509_215200.jpg.350ca129c729c4510bd3d5027593d7cd.jpg



А пънчетата и остатъка от гъбите, които задуших само в масло, на другия ден използвах за соса на една ... Pasta di Filippo :grin::


20200514_221307.jpg.678a7d0c216e90d3a902ede595ca7327.jpg
 

Хоооооооп, получаваш една звездичка на Мишлен, за пастата!

 

46C7507B-1AE5-432E-A7E2-C71410E4C472.jpeg.0d2c2c4b9f7912008bf05b7ca97746fd.jpeg

 

172EDC43-20EB-4255-B226-A9472730C04A.jpeg.917ed0bbc91c97e19ca4c70de0d4a3b2.jpeg

 


 

 

  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:
26 minutes ago, Фичо said:
Айде  за разнообразие малко семпла плебейска кухня 

Плебейска, плебейска, е, колко да е плебейска! 😉😋

 

Сега ще гугълна Pasta di Filippo, не съм срещала такова име, ама и аз нали бягам кат’ дявол от тамян от пастата, а толкова да я обичам... 😋😋😋

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 2 минути , DaBo каза:

Плебейска, плебейска, е, колко да е плебейска! 😉😋

 

Сега ще гугълна Pasta di Filippo, не съм срещала такова име, ама и аз нали бягам кат’ дявол от тамян от пастата, а толкова да я обичам... 😋😋😋

Хехе, нали затова му дадох звездичка, щото е лично творение, с името на автора:))))

  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 3 часа, Тони каза:

сутляш, ама турски

В детската градина как мразех сутляш, докато не открих турския сутляш в Тримонциум 🙂

 

  • Харесвам 2
Публикувано:
2 minutes ago, AlexandraKo said:

Хехе, нали затова му дадох звездичка, щото е лично творение, с името на автора:))))

Леле, е, днес съм явно особено руса... 😂😂😂 Хич и не загрях, хаха!

 

@bulpa, с годините откривам, че каквото не ми харесваше като дете, вече ми е станало особено любимо. 😉

  • Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 7 минути , bulpa каза:

В детската градина как мразех сутляш, докато не открих турския сутляш в Тримонциум 🙂

 

 

преди 3 минути , DaBo каза:

Леле, е, днес съм явно особено руса... 😂😂😂 Хич и не загрях, хаха!

 

@bulpa, с годините откривам, че каквото не ми харесваше като дете, вече ми е станало особено любимо. 😉

Дами, умният човек се променя:)))))

  • Харесвам 3
Публикувано:
преди 29 минути , DaBo каза:

ама и аз нали бягам кат’ дявол от тамян от пастата, а толкова да я обичам... 😋😋😋

А защо бягаш, след като я обичаш?

  • Харесвам 2
Публикувано:

Да не си помислите, че само тортета правя 🙂    От днес - спаначени гнезда със сирене, яйце и кашкавал. 

 

DSC_9999-3.jpg

 

 

Рецепта 

 

 

 

 

 

  • Харесвам 14
  • Браво 2
Публикувано:

Аз вчера правих киш, с грах, пушени гърди и сирене фета. Голям карък беше тоз ми ти киш, ама стана, даже се и изяде 🙂

 

20200522_190232.jpg

 

20200522_185544.jpg

  • Харесвам 19
  • Браво 1
Публикувано:

Малко нездравословна храна от последните дни:beach:

Панирано пилешко, а е такова, щото скарата ме бойкотира

 

20200523_092915.thumb.jpg.d2022dea7236229fe5d43f32fa3cba2e.jpg

 

20200523_155337.thumb.jpg.5829d36e1bec0da0ac8a09c6fd8bf242.jpg

 

Който е на море, да си вземе пресни попчета от рибарите и с ей такива ню-ню пресни картофки става бомбастично морско 

20200524_072354.thumb.jpg.81ffdced2e848084138d42a16f931966.jpg

 

20200524_072129.thumb.jpg.2a414babd9b49cc4c113431ec52e8fe3.jpg

 

И здравословен десерт, собственоръчно набран

20200524_072652.jpg.e5de77856a985a95d515b637de2e4268.jpg

 

20200524_072729.thumb.jpg.b2f0827ac4094ee5d6b179998e5156c0.jpg

  • Харесвам 15
  • Браво 2
Публикувано:

Закуска,която лееекинко клони към брънч.

Супа,пица и десерт + сухарчета за супата 

Всичко е НВ,сготвено без брашно,без захар.

Пицата и сухарите са по рецептата на @Тони за тахановия хляб.

Рано е за вино,ще се пие чай:)))

1018417086_IMG_20200524_0941333.jpg.400113ff590bb7695a55793fac8ef520.jpg 

 

  • Харесвам 11
Публикувано:

Тази измишльотина,може би и аз,като @Фичо,ще си я пиша авторска,нещо от сорта: Tarta de dentisto:)))))

Коприва,сварена,отцедена и пасирана на пюре, с 4 яйца, пакетче крема сирене,чесън и копър .

Без мазнина,каквото има в сиренето ,запечени,на 180/25 минутки.

Стана супер вкусно.

IMG_20200524_115425~2.jpg

 

Отгоре е поръсено с пармезан,ще се яде с лъжичка сметаново-чеснов сос.

 

695977636_IMG_20200524_1259082.jpg.35b6efd06c0d80a8f1fd1e1d5f3379e8.jpg

  • Харесвам 9
  • Браво 4
Публикувано:

Уф, днес, цял ден, се занимавах с едни  Фъркати дивечи. Дето само ги подвъртах във фризера, от сума ти време. То, киснене, то - варене , то- обезкостяване.

Това дивечовото месо е голяма врътня:(((

Сготвих го с пресен лук/чесън и картофки.

648944237_IMG_20200524_1641362.jpg.7c7128bb96f0e81712b08c464551927e.jpg

 

  • Харесвам 8
Публикувано:

При нас днес кулинарното положение беше... международно (пак 😂) - джамбалая и японски кюфтенца на шиш от пилешка кайма (tsukune) с домашен сос якитори

 

20200524_121848.jpg

 

20200524_190123.jpg

  • Харесвам 14
  • Браво 2
Публикувано:

НВ кекс, от орехово брашно+черни стафиди и сушени кайсии,накиснати в коняк+орехови ядки.

Отгоре- украсата е от сметана и какао.

 

1771157007_IMG_20200524_1325542.jpg.f4d2513fd9c7bfd0a769492109a3a5fe.jpg

 

1857790635_IMG_20200524_1329272.jpg.018dd0074a3fb27601a0d9f9594d9a22.jpg

 

НВ - кето хлебче,в два варианта - сърце и кръгличко:))))

 

1063840628_IMG_20200524_1348203.jpg.6d7c5a4b1dcd22a694d559dd5494b4bf.jpg

  • Харесвам 10
  • Браво 1
Публикувано:

Нещо,като мусака,ама,без картофи.Кайма,със зеленчуци и печен патладжан с моцарела.Ордьовър - копривената тафта:)))И зелена салата.

1093564883_IMG_20200524_1434302.jpg.fde62639ea41b0e06d4b6e0754a29ee5.jpg

 

  • Харесвам 9

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.