Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Крем - супа от коприва с крутони от таханов хляб.

Коприва,домати,пресен лук и пресен чесън, всичко е  домашно,от градината, след пасирането добавих заквасена сметана и крема-сирене,вместо сол.

НВ и диетично:)))))

 

1472664178_IMG_20200523_1037402.jpg.9a293031a4741f383b3dcf117bd24edd.jpg

  • Харесвам 8
  • Браво 2
Връзка към коментар
На 21.05.2020 г. в 19:29, DaBo каза:

 с домашно правен бульон от печени говежди кости, затова е леко тъмно:

 

9BFA25CC-52C3-4DD7-A407-D455E6BFEA90.jpeg.073759aad13554a10ccef1ba6a0af885.jpeg 

Може ли разяснения по технологията на извличането на бульона от печените говежди кости?

 

Само как научно се изразих, а?

 

Иначе, днес готвим агнешко с прясна бакла и пресен джоджен от съседската градина. Агнешкото е от съседното село.

На съседи да случи човек!

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Аз днес за гости правих разни питки и пак малко кебап. Иначе имаше и салати, разбира се, но не съм ги снимала.

И ребърца но скара...

За десерт- сутляш, ама турски, със запичане. От турските вкусотии.

20200523_114946.jpg

20200523_114953.jpg

20200523_115017.jpg

20200523_235311.jpg

  • Харесвам 10
  • Браво 5
Връзка към коментар
1 hour ago, но нейм said:

Може ли разяснения по технологията на извличането на бульона от печените говежди кости?

 

Само как научно се изразих, а?

 

Може, може! 😊 Купувам говежди кости, като гледам в тарелката да има всякакъв вид кокаляк. При нас ги продават в тарелки и са страшно евтини - левче за килограм горе-долу. След това ги слагам в тавата на фурната върху хария за печене с малко сол и пипер. Печа ги на силна температура (200 градуса с вентилатор), докато покафенеят. Някъде към час и половина, два. Стават тъмно кафеви. После ги прехвърлям с тенджерата за бавно готвене без отделилата се мазнина, като добавям лъжица сол и две супени лъжици оцет. Зеленчуци - лук, морков, целина. Няколко зърна черен пипер. Покривам с вода и пускам тенджерата на бавно готвене. Цикълът за бавното готвене е 10 часа, а аз включвам и втори цикъл. Варят се бавно поне 20-на часа. После прецеждам в буркани, завивам капачката и обръщам обратно. Като изстинат, ги слагам в хладилника. Излизат ми 2-3 буркана от 0.9 литра, но бульонът е много концентриран и винаги го разреждам с вода, когато го използвам за готвене. 

  • Харесвам 12
Връзка към коментар

Еййй, вие тука като сте заредили някакви кулинарни шедьоври като от ресторант със звезди Michelin и снимки като от журнали за haute cuisine ... и за нас аматьорите остава само да се фрустрираме :wacko: :biggrin:  

Айде  за разнообразие малко семпла плебейска кухня :wink:
Тия дни взех един хубави печурки и ги метнах в тавичка да се препекат с масълце, шунка и Горгондзола - нямат много вид, ама са вкуснички:
 


20200509_215200.jpg.350ca129c729c4510bd3d5027593d7cd.jpg



А пънчетата и остатъка от гъбите, които задуших само в масло, на другия ден използвах за соса на една ... Pasta di Filippo :grin::


20200514_221307.jpg.678a7d0c216e90d3a902ede595ca7327.jpg
 

  • Харесвам 12
  • Браво 8
Връзка към коментар
преди 15 минути , Фичо каза:

Еййй, вие тука като сте заредили някакви кулинарни шедьоври като от ресторант със звезди Michelin и снимки като от журнали за haute cuisine ... и за нас аматьорите остава само да се фрустрираме :wacko: :biggrin:  

Айде  за разнообразие малко семпла плебейска кухня :wink:
Тия дни взех един хубави печурки и ги метнах в тавичка да се препекат с масълце, шунка и Горгондзола - нямат много вид, ама са вкуснички:
 


20200509_215200.jpg.350ca129c729c4510bd3d5027593d7cd.jpg



А пънчетата и остатъка от гъбите, които задуших само в масло, на другия ден използвах за соса на една ... Pasta di Filippo :grin::


20200514_221307.jpg.678a7d0c216e90d3a902ede595ca7327.jpg
 

Хоооооооп, получаваш една звездичка на Мишлен, за пастата!

 

46C7507B-1AE5-432E-A7E2-C71410E4C472.jpeg.0d2c2c4b9f7912008bf05b7ca97746fd.jpeg

 

172EDC43-20EB-4255-B226-A9472730C04A.jpeg.917ed0bbc91c97e19ca4c70de0d4a3b2.jpeg

 


 

 

  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към коментар
26 minutes ago, Фичо said:
Айде  за разнообразие малко семпла плебейска кухня 

Плебейска, плебейска, е, колко да е плебейска! 😉😋

 

Сега ще гугълна Pasta di Filippo, не съм срещала такова име, ама и аз нали бягам кат’ дявол от тамян от пастата, а толкова да я обичам... 😋😋😋

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 2 минути , DaBo каза:

Плебейска, плебейска, е, колко да е плебейска! 😉😋

 

Сега ще гугълна Pasta di Filippo, не съм срещала такова име, ама и аз нали бягам кат’ дявол от тамян от пастата, а толкова да я обичам... 😋😋😋

Хехе, нали затова му дадох звездичка, щото е лично творение, с името на автора:))))

  • Благодаря 1
Връзка към коментар
2 minutes ago, AlexandraKo said:

Хехе, нали затова му дадох звездичка, щото е лично творение, с името на автора:))))

Леле, е, днес съм явно особено руса... 😂😂😂 Хич и не загрях, хаха!

 

@bulpa, с годините откривам, че каквото не ми харесваше като дете, вече ми е станало особено любимо. 😉

  • Харесвам 2
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 7 минути , bulpa каза:

В детската градина как мразех сутляш, докато не открих турския сутляш в Тримонциум 🙂

 

 

преди 3 минути , DaBo каза:

Леле, е, днес съм явно особено руса... 😂😂😂 Хич и не загрях, хаха!

 

@bulpa, с годините откривам, че каквото не ми харесваше като дете, вече ми е станало особено любимо. 😉

Дами, умният човек се променя:)))))

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Малко нездравословна храна от последните дни:beach:

Панирано пилешко, а е такова, щото скарата ме бойкотира

 

20200523_092915.thumb.jpg.d2022dea7236229fe5d43f32fa3cba2e.jpg

 

20200523_155337.thumb.jpg.5829d36e1bec0da0ac8a09c6fd8bf242.jpg

 

Който е на море, да си вземе пресни попчета от рибарите и с ей такива ню-ню пресни картофки става бомбастично морско 

20200524_072354.thumb.jpg.81ffdced2e848084138d42a16f931966.jpg

 

20200524_072129.thumb.jpg.2a414babd9b49cc4c113431ec52e8fe3.jpg

 

И здравословен десерт, собственоръчно набран

20200524_072652.jpg.e5de77856a985a95d515b637de2e4268.jpg

 

20200524_072729.thumb.jpg.b2f0827ac4094ee5d6b179998e5156c0.jpg

  • Харесвам 15
  • Браво 2
Връзка към коментар

Закуска,която лееекинко клони към брънч.

Супа,пица и десерт + сухарчета за супата 

Всичко е НВ,сготвено без брашно,без захар.

Пицата и сухарите са по рецептата на @Тони за тахановия хляб.

Рано е за вино,ще се пие чай:)))

1018417086_IMG_20200524_0941333.jpg.400113ff590bb7695a55793fac8ef520.jpg 

 

  • Харесвам 11
Връзка към коментар

Тази измишльотина,може би и аз,като @Фичо,ще си я пиша авторска,нещо от сорта: Tarta de dentisto:)))))

Коприва,сварена,отцедена и пасирана на пюре, с 4 яйца, пакетче крема сирене,чесън и копър .

Без мазнина,каквото има в сиренето ,запечени,на 180/25 минутки.

Стана супер вкусно.

IMG_20200524_115425~2.jpg

 

Отгоре е поръсено с пармезан,ще се яде с лъжичка сметаново-чеснов сос.

 

695977636_IMG_20200524_1259082.jpg.35b6efd06c0d80a8f1fd1e1d5f3379e8.jpg

  • Харесвам 9
  • Браво 4
Връзка към коментар

Уф, днес, цял ден, се занимавах с едни  Фъркати дивечи. Дето само ги подвъртах във фризера, от сума ти време. То, киснене, то - варене , то- обезкостяване.

Това дивечовото месо е голяма врътня:(((

Сготвих го с пресен лук/чесън и картофки.

648944237_IMG_20200524_1641362.jpg.7c7128bb96f0e81712b08c464551927e.jpg

 

  • Харесвам 8
Връзка към коментар

При нас днес кулинарното положение беше... международно (пак 😂) - джамбалая и японски кюфтенца на шиш от пилешка кайма (tsukune) с домашен сос якитори

 

20200524_121848.jpg

 

20200524_190123.jpg

  • Харесвам 14
  • Браво 2
Връзка към коментар

НВ кекс, от орехово брашно+черни стафиди и сушени кайсии,накиснати в коняк+орехови ядки.

Отгоре- украсата е от сметана и какао.

 

1771157007_IMG_20200524_1325542.jpg.f4d2513fd9c7bfd0a769492109a3a5fe.jpg

 

1857790635_IMG_20200524_1329272.jpg.018dd0074a3fb27601a0d9f9594d9a22.jpg

 

НВ - кето хлебче,в два варианта - сърце и кръгличко:))))

 

1063840628_IMG_20200524_1348203.jpg.6d7c5a4b1dcd22a694d559dd5494b4bf.jpg

  • Харесвам 10
  • Браво 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.