Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

преди 34 минути , jul каза:

Ехеее, тя темата станала Честит рожден ден 😄 Здраве и сбъднати пътувания пожелавам на рождениците, че и на останалите! 

@AlexandraKo, с авокадо може някое десертче да пробваш, на мен ми допадат на вкус.

1. Мус от 1 авокадо, 2 с. л. брашно от рожков, 6-8 фурми (зависи колко сладко предпочитате). С блендера, охлаждане. 

2. Крем от авокадо, банан, какао. Може да се добавят смлени орехи или други ядки, кокосови стърготини и малко кокосво масло, ако искаш да стегне в хладилника. 

И на двете много отива нар за украса, ама сега май няма. 

3. И за една салатка се сещам, дето лятото често правим - смачкано авокадо и обелен розов домат, накълцан на много ситно. Сол, може малко зехтин и чесън. 

@jul, благодаря ти, веднага ще го опитам на десерт:)))

Връзка към коментар

Опитах го десерта на @jul.Пак с доизмишльотване:)))Че да е НВ и да е кето.

Едно авокадо,2 с.л.кокосово брашно,2 с.л.1 ч.л.еритрол,100 гр.смлени орехи .

Едната част направих на бонбони,другата на мини-тортЕ,което залях с какао,избъркано, с готварска сметана.Сложих в хладилника,за да се стегнат.

Много вкусни станаха:)))))

Благодарности на @jul!

324563304_IMG_20200606_1500502.jpg.20e3a6e7cd93e12816d3119564c8acb2.jpg

.

ТортЕто,малко нескопосано на вид,ама тепърва се уча,как да се разлее шоколадът небрежно,без да се натрупа на места:((((

  • Харесвам 6
  • Браво 1
Връзка към коментар
На 4.06.2020 г. в 19:17, AlexandraKo каза:

 

И моята кето торта е готова. Моя измишлитьотина, затова и единия крем отиде в мивката, ама така е като се уча. Блатовете са подсладени палачинки, крема е от течна сметана,  масло, заквасената сметана, какао и стевия. 

20200606_153958.jpg

И аз я сложих в хладилника да се стегне. 

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 40 минути , slujitel каза:

И моята кето торта е готова. Моя измишлитьотина, затова и единия крем отиде в мивката, ама така е като се уча. Блатовете са подсладени палачинки, крема е от течна сметана,  масло, заквасената сметана, какао и стевия. 

20200606_153958.jpg

И аз я сложих в хладилника да се стегне. 

Браво,изглежда супер!

Като за пръв път,екстра:)))

А,знаеш ли,колко пъти,като бъркам яйца с масло ,се пресича и заминава на боклука.Щото трябва бавно да се добавя маслото,пък аз го ливна наведнъж.Ма то,човек се учи,кат се мъчи:))))

 

И аз,като @Тони,наготвих,къде триста манджи,ама ,по - малко, като количество от вид.

 

Мусака:

 

1910526950_IMG_20200606_1604572.jpg.00c260929bb9306caa9ddf93b7a7afe6.jpg

 

Пресен лапад,с пресен лук,пресен чесън,преден джоджен,масло и малко ориз.

Всичко,от нашия двор на село.Без ориза и маслото:((((

 

625044931_IMG_20200606_1050373.jpg.483e9c64eba1d600b8bf71efc06b7115.jpg

 

Млечна салата от Skyr,с много копър,орехи  и джоджен.

 

1699933381_IMG_20200606_1609562.jpg.fc17b04dddd8edfa652e5ed1293aab20.jpg

 

Бонбоните сутринта,сега се пече сьомгата,след нея ще пробвам и нов модел хлебчета,от кокосово брашно.

И да се оплача,новата ми тава замина към едната снаха,че много я хареса,пък тя е голяма кулинарка.Там всичко е тон в тон,па подредено,па натъкмено,на път е да ме изпревари:(

Ама,аз с кеф я дадох, всячески я поощрявам,защото и внучката има вече такива умения,което много ме радва.

Другите внуци са момчета, на тях им трябват други умения:))))

  • Харесвам 8
  • Браво 1
Връзка към коментар
Дани Магелани
преди 38 минути , AlexandraKo каза:

И аз,като @Тони

 

Другите внуци са момчета, на тях им трябват други умения:))))

Не мисля, че си права! Сега са други приоритетите на младите дами.

Не се надявай снахите да готвят!

Ако не ги научиш, ще си умрат от глад момчетата! Или ще поръчват храна.

  • Харесвам 2
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 36 минути , slujitel каза:

Какво има в тази мусака?

Не е типичната рецепта, пак е измишльотина:)))

Всякакви зеленчуци:

Морков, тиквичка, пресен лук, пресен чесън,зелена чушка, червена чушка,рендосан, един голям розов домат, магданоз,кайма и един голям картоф.

Всичко го задушавам с масло / готвя само, с определени видове масло/,лют червен пипер,черен пипер и хималайска сол.

Като се задуши, слагам в тавата и пека. Не слагам заливка, че нали бягам от брашното,  от киселото мляко - също.

Става си много вкусно, наблягам на зеленчуците, картоф - колкото да не е без хич:((((

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 54 минути , Дани Магелани каза:

Не мисля, че си права! Сега са други приоритетите на младите дами.

Не се надявай снахите да готвят!

Ако не ги научиш, ще си умрат от глад момчетата! Или ще поръчват храна.

Ами да гледат, бре!
Средният, как си избра най-пъргавата девойка, най- свястната и най- разбраната?
Майка и, на всичко я е научила и тя смята, че също трябва да научи дъщеря си.

Внучката, на 14 години, може да напазарува ежедневно, без да и е написано какво, може да готви туй- онуй, да направи два вида торта, да аранжира масата и да не остави чинии в мивката. Нямат машина за миене на съдове. И ние нямаме. Не смятям, че е нужна.Иначе, може и да меси хляб, с хлебопекарната:))))

Така че, момчетата да си опичат акъла, какво ще харесат:))))))

  • Харесвам 1
  • Браво 2
Връзка към коментар

Новият модел кето хлебче е този:

 

 

https://www.yulisgym.com/kokosovo-keto-hlebche-s-bilki/

 

Само че, аз направих двойна доза и ги направих по- малки, излязоха 8.Така, в едно хлебче калориите ще са към 165.

Като се охладят, ще опитам и ще кажа, как са на вкус.

Извадих ги току-що от фурната.

 

 

1884863337_IMG_20200606_1804452.jpg.854de8cdd9abf9fa890cbbc2c30bd3f4.jpg

 

Ето го и опитано:)))

 

1543083499_IMG_20200606_1833532.jpg.248d7d76b0c757d6dbee4a7e28655774.jpg

 

Не сложих билки,само малко шарена сол .

Но явно,трябва да се сложат,че лееекинко сладни и мирише на кокос.

Но успешно ще замести хляба- намазанко с гуакамоле,ми беше вкусно.

Но аз не обичам смесените вкусове- или ще е солено,или ще е сладко.

Сирене и диня,например, ми е противно.Докато,Сър Антъни обича да смесва,на него много ще му харесат тези хлебчета.

Ще го пробвам това тесто и като блат за пица.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 10 минути , slujitel каза:

От киселото мляко защо?

Редуцирали сме киселото мляко, по много причини.

И първата е, че не е истинско.

 

Аз като в оня виц:

Дошъл владиката на проверка в едно село. Станало 12, камбаната не бие.

Извикали клисаря, да дава обяснения, защо не е бил камбаната.

И той почнал:

- Ваше Високоедиквоси, имам 6 уважителни причини и първата е, че нямаме камбана...

 

Някъде напред из темата казах, че сме елиминирали и сирене, и кашкавал, родно производство.

Понякога само, много рядко,  понеже много обичам  мляко, вземам едно в буркани. Иначе, караме на Skyr   и на Ricota. 

Имаш вече обща представа, какво  готвя и с  какво се храним.

Без никакви ограничения на количествата, с намален прием на В, в първите 4 месеца свалихме и двамата по 15 кила и си седим на тях, вече година. С този начин на хранене.

Освен това и като сме извън Бг, не е проблем - хубави сирена има навсякъде и не ни се променя  хранителният режим.

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 16 минути , AlexandraKo каза:

Редуцирали сме киселото мляко, по много причини.

И първата е, че не е истинско.

 

Аз като в оня виц:

Дошъл владиката на проверка в едно село. Станало 12, камбаната не бие.

Извикали клисаря, да дава обяснения, защо не е бил камбаната.

И той почнал:

- Ваше Високоедиквоси, имам 6 уважителни причини и първата е, че нямаме камбана...

 

Някъде напред из темата казах, че сме елиминирали и сирене, и кашкавал, родно производство.

Понякога само, много рядко,  понеже много обичам  мляко, вземам едно в буркани. Иначе, караме на Skyr   и на Ricota. 

Имаш вече обща представа, какво  готвя и с  какво се храним.

Без никакви ограничения на количествата, с намален прием на В, в първите 4 месеца свалихме и двамата по 15 кила и си седим на тях, вече година. С този начин на хранене.

Освен това и като сме извън Бг, не е проблем - хубави сирена има навсякъде и не ни се променя  хранителният режим.

 

Аз си вземам от хора,  които гледат крави. Помислих,  че  не трябва да се яде заради режима.  Нали сега се уча и го спазваме от скоро. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 18 минути , slujitel каза:

Аз си вземам от хора,  които гледат крави. Помислих,  че  не трябва да се яде заради режима.  Нали сега се уча и го спазваме от скоро. 

Ако целиш сваляне на килограми,млечните често пречат.Няма значение,какви са. Хубаво е да се редуцират.

Ако няма да редуцираш тегло,а само целиш здравословно хранене,няма проблем.

И тука може да се намери мляко от разни хора,дето имат крави и овце.Там пък,ме спират хигиената и болестите.

Професионална деформация при мен:((((

Много силна:)))

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Печено пиле нямах и намерение да ви показвам, ама това даже препоръчвам с две ръце.

Рецептата изпълних на 98,5%:boast:

https://www.yoli-bg.com/готварски-рецепти/ястия-с-месо/лучено-пиле

20200605_200904.thumb.jpg.89665d0b75077431645b0ade491dce0b.jpg

 

20200606_201514.thumb.jpg.ba1a7f098dcaa49426fb48e249348ee5.jpg

 

Използвах шалот, вместо червен лук. И пекох без капак. Печените зеленчуци могат да се пасират на сос, но аз ги обичам просто така.

 

Днес има и десерт(само за тия дето си хапват без да му мислят много) с ягоди и черен шоколад.

20200606_180931.thumb.jpg.75fce0f2f20604dab0b51a3a7cd81a3c.jpg

 

  • Харесвам 13
Връзка към коментар

Браво на всички! Много красиви и апетитни снимки! Аз имам един въпрос. Каква марка и вид зехтин да си купя за салати. Трябва да бъде неутрален, без мирис. А за готвене? Пробвала съм на посоки няколко пъти, но все не ми харесват и така си отлежават до като ги изхвърля.

Връзка към коментар
преди 15 часа, AlexandraKo каза:

 

@DenitsaSДеничка, дай моля, рецептата за лекените кюфтенца, изглеждат много апетитно!

 

Много е лесна: сваряват се 250 грама червена леща; 1 настърган морков (или 2 по-малки) и 1 глава лук, нарязана на ситно, се задушават в малко зехтин, за да омекнат. Всички продукти се пасират в блендер (не е задължително, ако лещата е много разварена) и към тях се прибавят 8 с. л. брашно. Подправките са по избор - правила съм и с розмарин и пушен червен пипер, и с индийски подправки, стават различни на вкус. Когато правя с индийските подправи, слагам и една шепа стафиди в сместта. Оформям средно големи кюфтенца и ги овалвам в брашно - яйце - галета и в тигана. Ако не искаш да са пържени, стават и върху хартия за печене без панировката. За соса: 3 с. л. кисело мляко, 1 с. л. тахан, 1 с. л. зехтин, 1 ч. л. лимонов сок, кориандър и мента (разбърква се в блендера) 🙂

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 8 часа, DenitsaS каза:

 

Много е лесна: сваряват се 250 грама червена леща; 1 настърган морков (или 2 по-малки) и 1 глава лук, нарязана на ситно, се задушават в малко зехтин, за да омекнат. Всички продукти се пасират в блендер (не е задължително, ако лещата е много разварена) и към тях се прибавят 8 с. л. брашно. Подправките са по избор - правила съм и с розмарин и пушен червен пипер, и с индийски подправки, стават различни на вкус. Когато правя с индийските подправи, слагам и една шепа стафиди в сместта. Оформям средно големи кюфтенца и ги овалвам в брашно - яйце - галета и в тигана. Ако не искаш да са пържени, стават и върху хартия за печене без панировката. За соса: 3 с. л. кисело мляко, 1 с. л. тахан, 1 с. л. зехтин, 1 ч. л. лимонов сок, кориандър и мента (разбърква се в блендера) 🙂

Блогодаря ти!
Само трябва да видя, с какво ще  заместя брашното:) и ще пробвам.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 10 часа, rdd каза:

Браво на всички! Много красиви и апетитни снимки! Аз имам един въпрос. Каква марка и вид зехтин да си купя за салати. Трябва да бъде неутрален, без мирис. А за готвене? Пробвала съм на посоки няколко пъти, но все не ми харесват и така си отлежават до като ги изхвърля.

image.jpeg.82fee06439ee31ac1dea484bfaaa1f6d.jpeg

 

Ние ползваме този, но си го купуваме от Тасос.Много не личи на снимката - кутията е черна.

Не зная дали тук се продава. Назад в темата @Alexander беше направил едно резюме, относно видовете зехтин.

Преди го ползвах и за готвене, но от няколко години, готвя само с масло, по- вкусно е.

Този зехтин, само за салати.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

И ние си купуваме зехтина от Гърция. Нямам конкретна марка, търсим да е extra virgine, и киселинност. Последно си бяхме взели една тенекия от Пелопонес. Лошото е, че вече е на последни капки и ще трябва да търся варианти,докато успеем отново да стигнем до там. 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
Преди 1 час, AlexandraKo каза:

image.jpeg.82fee06439ee31ac1dea484bfaaa1f6d.jpeg

Алекс, може ли да те питам още нещо? За течните сметани. Чета етикетите на всичко, както ме посъветва и проверявам в интернет всяко Е. Та, в течните сметани има карагенан, нещо от водорасли,  за което информацията в нета е противоречива.  Това вредно ли е, или не? Някой друг ако знае, да каже.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 14 часа, rdd каза:

Браво на всички! Много красиви и апетитни снимки! Аз имам един въпрос. Каква марка и вид зехтин да си купя за салати. Трябва да бъде неутрален, без мирис. А за готвене? Пробвала съм на посоки няколко пъти, но все не ми харесват и така си отлежават до като ги изхвърля.

Aз готвя само с virgin , обикновеният зехтин го ползвам за фритюрника. Но тук го има навсякъде и не е скъп .

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
4 hours ago, slujitel said:

Алекс, може ли да те питам още нещо? За течните сметани. Чета етикетите на всичко, както ме посъветва и проверявам в интернет всяко Е. Та, в течните сметани има карагенан, нещо от водорасли,  за което информацията в нета е противоречива.  Това вредно ли е, или не? Някой друг ако знае, да каже.

Да не гледате някакви изкуствени "сметани"? Не би трябвало да има такива неща. 

Връзка към коментар
преди 2 минути , Eva eva каза:

Да не гледате някакви изкуствени "сметани"? Не би трябвало да има такива неща. 

Не, пише сметана 30%. Съдържа сметана и карагенан. Изхвърлих кутийката, иначе щях да снимам. 

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.