Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:

Не се включвам още в темата, че обикалянето не предполага много готвене, но днес сезонно - смокини. 

Смокини със синьо сирене/крема сирене и прошуто и здравословен крем със сушени смокини и домашно мляко (без грам захар) 

 

IMG_20200827_213118.jpg

IMG_20200826_195809.jpg

  • Харесвам 10
  • Браво 3
Публикувано:
7 minutes ago, jul said:

Не се включвам още в темата, че обикалянето не предполага много готвене, но днес сезонно - смокини. 

Смокини със синьо сирене/крема сирене и прошуто и здравословен крем със сушени смокини и домашно мляко (без грам захар) 

 

IMG_20200827_213118.jpg

IMG_20200826_195809.jpg

Голяма красота си сътворила🙂

  • Харесвам 2
Публикувано:

@ДиянаВ, благодаря 🙂 Голям фен съм на сезонно готвене и малка врътня в кухнята 🙂 Общо двете неща отнемат сигурно 7 минути (без изчакване за охлаждане на крема). 

  • Харесвам 3
Публикувано:
преди 6 часа, jul каза:

@ДиянаВ, благодаря 🙂 Голям фен съм на сезонно готвене и малка врътня в кухнята 🙂 Общо двете неща отнемат сигурно 7 минути (без изчакване за охлаждане на крема). 

На двора имаме смокиня - с големи плодове и много сладка. Като се върнахме , набрах около 4 кг, още толкова бяха изкапали на земята. Раздадох ги на махалата. Ама , тази година, има толкова много плод, че ще има още за раздаване.

@jul, хич и не съм се сетила, да направя нещо като теб:(((

Идеята ти е страхотна!
Между другото - листата от смокиня, стават за чудесен чай. Ароматен, вкусен и полезен.

Дозата е 3 листа на 1 л. вода, аз правя тройна доза, наливам в бутилки в хладилника и го пием, вместо вода. Отделно и като топъл чай. Нормализира холестерол, триглицериди, добре е за кръвната захар и  помага за намаляване на теглото.

  • Харесвам 18
Публикувано:
преди 13 часа, luba_rizova каза:

Има една технология, която наричат "трепач" и при която се улавя повече вода в сиренето. Но просто технологията е такава, общо взето пести зреене, няма никакви "боклуци" вътре,даже полезните вещества са повече, защото водата не е вода, ми саламурата, която иначе се изцежда (цвика), в който има и протеини и т Н. А иначе, нито една от тези марки не е известна. П. С. И БДС вече няма отдавна, имат право да правят, каквото искат, съгласно собственото си ТД, просто е нужно да напишат колко вода, сухо вещество и т. Н има, а вече, когато е с палма, не се нарича сирене, а "млечен продукт". Наистина не знам каква е тази атака срещу българските продукти. Нямам обяснение. Кому е нужна и кому помага... 

Люба,  аз лично години наред докато бях в Испания, когато си идвах си купувах от България сирена и мъкнех натам, точно както  сега мъкна  от чужбина насам.

Отивал съм си с по 5-6 големи вакумирани буци бели сирена, всеки път и то от най-хубавите възможни хвалех се и се радвах.

 

Обаче с времето започнаха да се излагат и влошават и не знаеш какво ще е вътре, това е проблемът на повечето ни производители-нямат постоянство, днес може да е много добре, утре не е, и така дойде моментът, в който вече  гледам да не купувам наши или в много редки случай. Защо ли е станало така?

 

Същото е с туризма и с много други отрасли, ами масово са недоволни хората, общо взето никой не бяга от хубавото, има си причини да има такъв отзвук.

 

В апликацията за вина, също когато рядко пия българско вино, винаги го оценявам половин звезда отгоре от реалната оценка, защото се радвам страшно много, когато пия наше добро вино.

 

 

 

 

 

  • Харесвам 2
Публикувано:
Преди 1 час, Alexander каза:

В апликацията за вина, също когато рядко пия българско вино, винаги го оценявам половин звезда отгоре от реалната оценка, защото се радвам страшно много, когато пия наше добро вино.

Да ти кажа, ние, нали сме винопийци, в чужбина пробваме наред. Имаме си разни любими по света.  Снощи, кат си лочихме едно ледено Шардоне на Ямантиеви, Сър Антъни, за кой ли път рече:

" Нашите вина са си най-хубави!"И си е баш тъй.

И ние влачим сирена отвън, но си ги ядем, с наше винце.

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 5 часа, AlexandraKo каза:

На двора имаме смокиня - с големи плодове и много сладка. Като се върнахме , набрах около 4 кг, още толкова бяха изкапали на земята. Раздадох ги на махалата. Ама , тази година, има толкова много плод, че ще има още за раздаване.

@jul, хич и не съм се сетила, да направя нещо като теб:(((

Идеята ти е страхотна!
Между другото - листата от смокиня, стават за чудесен чай. Ароматен, вкусен и полезен.

Дозата е 3 листа на 1 л. вода, аз правя тройна доза, наливам в бутилки в хладилника и го пием, вместо вода. Отделно и като топъл чай. Нормализира холестерол, триглицериди, добре е за кръвната захар и  помага за намаляване на теглото.

@AlexandraKo то с листата от смокиня, трябва да са пресни или може и сушени? 

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 1 минута , savagejo каза:

@AlexandraKo то с листата от смокиня, трябва да са пресни или може и сушени? 

Като има пресни / а то има , чааак до зимата/ - пресни, като няма - сушени. Аз правя и друго - слагам си във фризера, освен, дето си суша.

Преди време, на Съра му се бяха разбутали холестеролите и триглицеридите. Изписаха му статин, за сваляне, започна да усеща тежест от черния дроб.

Спрях му го, със смокиновите листа, само за месец сложихме всичко в норма и си ни остана навик да си го пием тоя чай.

Лекар съм, но ако нещо може да се излекува с билка, а не - с лекарство, го предпочитам.

  • Харесвам 11
  • Браво 1
Публикувано:
преди 1 час, AlexandraKo каза:

Като има пресни / а то има , чааак до зимата/ - пресни, като няма - сушени. Аз правя и друго - слагам си във фризера, освен, дето си суша.

Преди време, на Съра му се бяха разбутали холестеролите и триглицеридите. Изписаха му статин, за сваляне, започна да усеща тежест от черния дроб.

Спрях му го, със смокиновите листа, само за месец сложихме всичко в норма и си ни остана навик да си го пием тоя чай.

Лекар съм, но ако нещо може да се излекува с билка, а не - с лекарство, го предпочитам.

Аз за майка ми питам, че тя има проблем с кръвната захар. Ще го пробваме, мерси 🙂

  • Харесвам 1
Публикувано:

От смокинята само чай не съм пила, ама ще пробвам 🙂

Много дащно растение е тя - плодовете са хубави пресни и сушени. Майка ми ги суши на слънце и са съвсем натурални, а не дехидратирани с препарати. Зимно време правя здравословни десерти и ги ползвам за заместител на захарта. Тази година много има, не можем да ги изядем.

Пресните са ясни.

Сладко ще сложа някое бурканче за асортимент. 

Листата, като се откъснат, тече едно бяло млечно. Като дете с него се отървах от брадавици. И бенки, и други израстъци премахва, но това с бенките точно не мисля да е много препоръчително. 

Чай ще пробвам в най-скоро време 🙂

 

  • Харесвам 4
Публикувано:

Днеска опекох във фурната едни ребърца с кост:

 

21ADD6B1-8F25-4EE5-ABD3-5A4EBC944505.thumb.jpeg.8842ead53d0b399b6960a659628a3dd8.jpeg

 

И направих салата “ лалета”, пълнени с два вида крема сирене и копър:

 

A238CCE1-EFC1-4B5D-BF0D-1AD4DCDF44EC.jpeg.662e8573b553d7cc953d751ef6639ad5.jpeg

 

 

  • Харесвам 20
  • Браво 13
Публикувано:

Днес ще готвя само салати.

 

CBEF7B32-7FC9-4CAD-8810-6E060C7D2E0A.jpeg.27001055acb4d07b6d5b508f09db91d6.jpeg

 

Трябваше ми бяла ряпа и като пазарувах вчера, взех нещо, приличащо:))))

Оказа се пащърнак. Та сега ще го майсторя и него на салата:)))

  • Харесвам 15
Публикувано:

Ей го и него:)))

Пак импровизирах: 

Пащърнак, моркУви,  листа от кервиз, копър и чесън. 

Дресинг: сок от един лимон, балсамов оцет, масло от гроздови семки и хималайска сол.

И понеже, рендето го мразя, накълцах морковите и пащърнака с уреда:)))

Много вкусна салата се получи. И къде две кила:))

 

788D7026-7A69-49A6-87F5-B93B33C64AE8.jpeg.25b0dd671d1e17dd996b61ede9cea562.jpeg

 

И понеже, Сър Антъни много се възхити на снощната салата, пък имах останал пълнеж, само за него, една китка:))))

 

FB893D5B-D9A4-49D1-8A86-77BE6A31E4F1.jpeg.06cf81ee44b8eee9bade4d12401cb290.jpeg

  • Харесвам 20
  • Браво 1
Публикувано:

Май, пак, само аз готвя:)))

 

Кето- брауни, по тази рецепта:

 

5C48F65C-5438-4E62-B4EE-77464DDE32E9.jpeg.a9da7de4a926b3133a0c886484f8ea15.jpeg

 

AB4E2B85-BB88-45CF-A49F-D208344CFE02.jpeg.fb5496e914ea359106137dd2fef05faa.jpeg

 

Малко модифицирах - какаото ми беше малко и подсладителят ми е течен.

Та добавих нес кафе, разтворено в подсладителя. И глътна малко повече бадемово бршно.

Но се получи много вкусно, с аромат на кафе и ванилия.

 

4FA6A5E0-AB4C-43CC-A25F-D0D8A96E9587.jpeg.95ff63cda378627dca5b98fe693f8d44.jpeg

 

Заливката - лешников тахан.


F62055DB-06FD-4A44-A49D-83F7A70AF729.jpeg.6426f2309529abb25c4a656cdad348d5.jpeg

 

Замесих и един нов модел кето хлебчета, пекат се.

Ще видим след малко , дали ще стават за ядене:))))

  • Харесвам 12
  • Браво 1
Публикувано:
преди 3 часа, AlexandraKo каза:

Днес ще готвя само салати.

 

CBEF7B32-7FC9-4CAD-8810-6E060C7D2E0A.jpeg.27001055acb4d07b6d5b508f09db91d6.jpeg

 

Трябваше ми бяла ряпа и като пазарувах вчера, взех нещо, приличащо:))))

Оказа се пащърнак. Та сега ще го майсторя и него на салата:)))

Салатка като пролетна полянка🙂. Аз обичам пащърнака на пюре, като гарнитура към месо, но рядко правя, понеже само аз си го ям ;-).

 

 

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 50 минути , AlexandraKo каза:

Май, пак, само аз готвя:)))

 Готвим си всеки ден, но не ги подреждаме толкова красиво и не върви за снимка

IMG_20200828_125445946.jpg

Picanha (най-вкусното говеждо) във фритюрник с горещ въздух, linguine с доматен сос, palmito (палмова сърцевина - това бялото), chuchu (зеленото) - това: 

 

  • Харесвам 10
Публикувано:
преди 2 часа, AlexandraKo каза:

Ей го и него:)))

Пак импровизирах: 

Пащърнак, моркУви,  листа от кервиз, копър и чесън. 

Дресинг: сок от един лимон, балсамов оцет, масло от гроздови семки и хималайска сол.

И понеже, рендето го мразя, накълцах морковите и пащърнака с уреда:)))

Много вкусна салата се получи. И къде две кила:))

 

788D7026-7A69-49A6-87F5-B93B33C64AE8.jpeg.25b0dd671d1e17dd996b61ede9cea562.jpeg

 

И понеже, Сър Антъни много се възхити на снощната салата, пък имах останал пълнеж, само за него, една китка:))))

 

FB893D5B-D9A4-49D1-8A86-77BE6A31E4F1.jpeg.06cf81ee44b8eee9bade4d12401cb290.jpeg

Красиво изглеждат лалетата. Чери доматчета ли са? А в другата салата с цветята - яйца ли са? Благодаря предварително.

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 5 минути , neuromancer каза:

 Готвим си всеки ден, но не ги подреждаме толкова красиво и не върви за снимка

IMG_20200828_125445946.jpg

Picanha (най-вкусното говеждо) във фритюрникс с горещ въздух, linguine с доматен сос, palmito (палмова сърцевина - това бялото), chuchu (зеленото) - това: 

 

Еее, толкова е красиво, екзотично и изглежда вкусно:)))

 

преди 42 минути , Бръмбар каза:

Салатка като пролетна полянка🙂. Аз обичам пащърнака на пюре, като гарнитура към месо, но рядко правя, понеже само аз си го ям ;-).

 

 

То и на супа е много вкусно.

А пък салатката я копнах от  един руски канал за готвене,  на една леля, нарича се салата “ Ромашки” / лайкучки, демек:))))))

преди 39 минути , elenitta каза:

Днес сме на бургери, мъжа реши да се изявява. От мен са питките с квас. Ще ни държи сито до закуска утре 🍔🍔🍔 

received_619701942023280.jpeg

Браво, добре се е справил!
 

Опекоха ми се и кето хлебчетата с хуск. Изядохме едно, намазано с масълце, екстра са.

 

EE1EE976-FFC5-4D62-98AD-10F3F27519B8.jpeg.168fac379c7fbba410e31a903e2b3277.jpeg

 

Рецептата, ако някой реи да ги направи:


3E421DF5-2FA4-4F39-BB61-B48B89A080ED.jpeg.62b1aaba6c078951e435b9957ad0635b.jpeg5CD306AB-16F1-4CAD-B6A9-3498BCC96DB3.jpeg.9efdceb2debd5ecc16f007c711a0cf2d.jpeg

Аз ги пекох точно 60 минути, на вентилатор, на 160 градуса и се опекоха чудесно. 

  • Харесвам 11
Публикувано:
преди 3 минути , rdd каза:

Красиво изглеждат лалетата. Чери доматчета ли са? А в другата салата с цветята - яйца ли са? Благодаря предварително.

Да, черита са, но малко по-едрички. Всеки домат отгоре го цепвам на кръст, издълбавам го с една лъжичка и го пълня със смес от две крема-сирена / избирам  ги НВ/.

Отдолу - също правя дупчица, за дръжката. Дръжките - от кервизови листа. Може от ленти краставица.

 

Лайкучките, които, по- скоро са маргаритки, не са от яйца. 

А от бяла ряпа, ама нямаше, та заместих с пащърнак. Ряпата е по- крехка и е по- лесно с нея.

Ето клипчето, как се правят. Изглежда врътня, ама стават бързо. И ние много ги харесваме, но скоро не бях правила. Като имаше  гости, си играех с разни подобни:)))Гости вече у нас не каним - водим ги на кръчма.

Сега, като не пътуваме, пак започнах:(

 

Ето го клипчето:

 

 

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 3 часа, AlexandraKo каза:

 

 

788D7026-7A69-49A6-87F5-B93B33C64AE8.jpeg.25b0dd671d1e17dd996b61ede9cea562.jpeg

 

И понеже, Сър Антъни много се възхити на снощната салата, пък имах останал пълнеж, само за него, една китка:))))

 

FB893D5B-D9A4-49D1-8A86-77BE6A31E4F1.jpeg.06cf81ee44b8eee9bade4d12401cb290.jpeg

Щастливец! Така го глезиш, че ще му завидят!

А салатата в предишния пост ме подсети за вица за свекървата с име на цвете - лайкучка и направо  си носи името "Свекърва".

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 20 минути , Дани Магелани каза:

Щастливец! Така го глезиш, че ще му завидят!

А салатата в предишния пост ме подсети за вица за свекървата с име на цвете - лайкучка и направо  си носи името "Свекърва".

Ми той заслужава, много:))))

  • Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.