Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:

Картофено пюре, с кромид в масло и запечено с настъргано канарско  сирене - смес от краве и овче.

Сварявам обелените картофи и пасирам.

За 1,5 кг картофи нарязвам 5 средни глави кромид и задушавам със сто и петдесет грама масло+сол.

Като станат прозрачни лукчетата, слагам вътре пасираните картофи и разбърквам. Настъргвам отгоре сиренето и запичам, до разтапяне.

Много е вкусно, кромидът му придава съвсем различен вкус.

 

4D364741-96EC-43EA-96D2-13C028B7795C.jpeg.fc08ecba26eabb6cd7533613d85ee3e7.jpeg

 

F3BE8F10-02A4-4ED2-94A6-AD05BE34A97F.jpeg.9eec985fd427925033294170a6665daf.jpeg

  • Харесвам 15
Публикувано:
преди 1 час, Alexander каза:

Лазаня!

9888E82F-CB71-412E-BB8F-E16B6F255C92.thumb.jpeg.c1036fb64f110dd62458d12c85178536.jpeg

 

AD8AFF09-89A2-479B-8991-31DBB328FDEF.thumb.jpeg.a894effa7c78d870a0df722166e71761.jpeg

Браво! Страхотно изглежда!
 

Покрай мОтането между гардеробите, пералнята , ютията и терасата, забърках едно кексче.

1 ч.ч. фъстъчено масло, 4 яйца,1 ч.ч. кокосово брашно, 1ч.ч. захар/ заместих с еритритол/,  1 бакпулвер и орехи на око/ повечко/.

Оригиналната рецепта е с половин чаша фъстъчено масло и половин чаша олио, ама олио не потребявам, та турих две половинки от маслото. И добавих орехи.

Китчицата по средата е джоджен от градинката ми, който сега цъфти.

 

4FCA6C43-04D0-480B-BCCB-56B55AE0CFC7.jpeg.03013273cbd761c06028fbe87937c15b.jpeg

 

Ще го чакам да се охлади и ще видим как е на вкус и дали ще върви за файфъклок перно-то.:curtsey::curtsey:

Ама, доколкото облизах съда на миксера, вкусничко ще да е:)))))

 

Мдаааа, страхотничко е:)))

За пръв път правя сладкиш с фъстъчено масло, че купих една кофа и така си седеше.

Получил се е пухкав и вкусен.

 

DC201A2C-010A-4901-8157-32B9B56AA93E.jpeg.618a73a2c24f2f6225f9727af08d94c9.jpeg

  • Харесвам 10
  • Браво 1
Публикувано:

Все още съм на гръцка вълна, преди 3 вечери направих калмари пане.  След това бисквитки, ето я рецептата https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2020/07/blog-post_71.html  Снощи с помощта на рецептите на @Роца сътворих този тарт - с лук и риба тон, няма точна рецепта, импровизирах. Получи се много вкусно, пак ще се прави. 🙂  И един тутманик правих преди да заминем за Гърция 🙂 Супер стана, ето я рецептата https://privanya.blogspot.com/2019/12/blog-post.html

 

DSC_0696-2.jpg

 

DSC_0707-2.jpg

 

DSC_0718-2.jpg

 

DSC_0833-2.jpg

  • Харесвам 13
  • Браво 5
Публикувано:

Първата ми за годината зимнина (изключвам сладко от вишни, което правих мноооого много отдавна)   :

Лютеница 

 

IMG_20200920_125849.jpg

 

Това, което светлеее от слънцето - един вид отблясъци 🙂

 

За утре съм си заложил сини сливи (на фурна) и царска туршия. 

  • Харесвам 11
  • Браво 7
  • Замислям се 1
Публикувано:

Днес приключих със забавленията:

Чинийка от сините сливи

 

 

IMG_20200921_111226.jpg

 

Ам, сливите не се виждат, защото това е, което остана като напълни бурканчетата. 

Царска туршия :

IMG_20200921_111405.jpg

IMG_20200921_111429.jpg

 

И последно, малко домашна подправка от градината, вместо всякакви кубчета бульон и вегети 😉

  • Харесвам 8
  • Браво 5
Публикувано:
преди 6 минути , Lyubina каза:

малко домашна подправка от градината, вместо всякакви кубчета бульон и вегети 😉

Как я приготвяш тази подправка? 

Публикувано:

На око, смилам с блендера (или както в случая, ситно накълцах) корен целина, моркови, една зелена и две червени чушки и сол (като консервант). Разпределя в малки бурканчетата и в хладилника. Използвам го за супи, всякакви ястия, особено с ориз (ние обичаме ориза пъстричък). 

Някои слагат и лук вътре, друг и домати... Всичко е въпрос на вкус. Понякога слагам и връзка магданоз, но днес установих, че градински нещо е по свършил,  а не ми се тичаше до магазина, та пропуснах. 

  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 4 часа, lyusi каза:

Абе, хора, още ли готвите? Карантината отдавна свърши, топло е още навън  ...

@lyusi, ми ние си готвим постоянно:)))Нали се храним всеки ден:)))

Не е заради карантината. Заради нея започнахме да снимаме, какво готвим.

преди 6 часа, Lyubina каза:

На око, смилам с блендера (или както в случая, ситно накълцах) корен целина, моркови, една зелена и две червени чушки и сол (като консервант). Разпределя в малки бурканчетата и в хладилника. Използвам го за супи, всякакви ястия, особено с ориз (ние обичаме ориза пъстричък). 

Някои слагат и лук вътре, друг и домати... Всичко е въпрос на вкус. Понякога слагам и връзка магданоз, но днес установих, че градински нещо е по свършил,  а не ми се тичаше до магазина, та пропуснах. 

И аз съм фен на твоята подправка. Само че, слагам в пликчета и във фризера. И после е много лесно, че всичко е готово:)))

  • Харесвам 4
  • Смея се 1
Публикувано:

Обикновено се прави в по големи количества, но тази година ми остана (по ред причини готвя доста по-рядко), затова вчера направих микро доза, колкото да не е без хич 😉. И понеже в градината има... Да оползотворя останалото. 

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 5 часа, AlexandraKo каза:

@lyusi, ми ние си готвим постоянно:)))Нали се храним всеки ден:)))

 

А бе някои се мъчим да пропускаме, но без резултат.

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 29 минути , Дани Магелани каза:

А бе някои се мъчим да пропускаме, но без резултат.

Е ти квоооо, искаш да развалиш хубавата жена ли?:give_rose:

  • Смея се 1
Публикувано:

Имам питане и чуденка: купих 1.2кг миди (черноморски с черупки), но вкъщи само аз ям миди и кило и нещо ще ми дойдат твърде много. Може ли да ги замразя (както са с черупките) или въобще как да запазя част от тях?

 

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 20 минути , Бръмбар каза:

Имам питане и чуденка: купих 1.2кг миди (черноморски с черупки), но вкъщи само аз ям миди и кило и нещо ще ми дойдат твърде много. Може ли да ги замразя (както са с черупките) или въобще как да запазя част от тях?

 

Не е ли по-добре да ги обработиш термично и така да ги замразиш? Не ям миди. Разсъждавам в посока безопасност.

Нека да кажат кулинарите.

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 59 минути , Бръмбар каза:

Имам питане и чуденка: купих 1.2кг миди (черноморски с черупки), но вкъщи само аз ям миди и кило и нещо ще ми дойдат твърде много. Може ли да ги замразя (както са с черупките) или въобще как да запазя част от тях?

 

Не бива с черупките.  Измиваш ги хубаво, после ги слагаш в тенджера с вода, за да се отворят и да извадиш ядките. Тези миди, които не са се отворили, ги хвърляш, те не стават за ядене.

После ядките ги държиш малко време във вода, за да им паднат всички песъчинки.

После си ги замразяваш или в пакетче, или с бульонче.

В тенджерата, дето варихме мидите, слагаме чесънец, малко кромид на ситно, някое морковче, магданоз и сол, варим малко.

После - два варианта:

 - ядките в буркан, заливаме с бульона, затваряме  и стерилизираме поне 2 часа - това си е много врътнЯ.

- ядките в пластмасова бутилка, заливаме с бульона и във фризера.

Ама, от кило миди, ще ти излезе малко количество ядки / около 250 грама/ - клъвнИ си пресни, пресни:))))

Обикновено съотношението е 1:4 - за кило ядки трябват 4 кг миди с черупки.

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:
преди 7 минути , rdd каза:

Красиво и апетитно! Бихте ли казали рецептата на туршията. Мерси.

Макар въпроса да не е към мен давам моята рецепта. Ползвам фиксовете на доктор Йоткер като бурканите не се варят допълнително. Спазвам точно грамажа на оцет и захар /солта е включена в пакетчето/. Много хрупкави стават зеленчуците. В буркана слагам малко копър, целина ,магданоз. няколко скалидки чесън и зеленчуци по избор.  Ползвам сладко - киселия фикс. Има и пикантен  стават леко лютиви. 

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.