Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:

Най-накрая и моето свинско на конци, по рецептата на @Роца -  предимството на хоум офиса, че може да сложиш дългоготвещи се, но не нуждаещи се от грижи ястия във фурната в средата на седмицата и после да береш плодовете  т.е да имаш вечеря 😀.  Много добре се получи, благодаря за рецептата. За гарнитура  - печен фенел (резене/ див копър), който мисля допълва доста добре вкуса на месото и изостанал от салата кускус (малко тюрлю гювеч, ама карай да върви,).

DSC03096.JPG.591019a246de7bd8e73898ea46552d23.JPG

  • Харесвам 11
  • Браво 2
Публикувано:

@Бръмбар, радвам се, че рецептата ви е харесала. Гарнитурата от фенел е много идейна, ще я пробвам.

И аз днес изпитвах предимствата на хоум-офиса (дето съм в него от 6 месеца насам) 😉 . Само че при мен беше за задоволяване на (неприятелски за линията) шоколадови щения: с шоколадово кексче в чаша (mug cake) в микровълновата фурна.

 

IMG_20201015_191947_502.jpg

  • Харесвам 16
Публикувано:
На 13.10.2020 г. в 17:58, AlexandraKo каза:

Кето пица, с блат от тахан

Би ли споделила рецептата за блат, че тъкмо се заредих с бадемов тахан. Става ли хрупкав?

Публикувано:
преди 5 часа, Sju каза:

Би ли споделила рецептата за блат, че тъкмо се заредих с бадемов тахан. Става ли хрупкав?

Е, чак хрупкав - не, но си става вкусно, прилича си на нормалната пица, когато и сложиш повече плънка.

3 яйца, 150 гр тахан, 1 бакпулвер и щипка сол.Аз даже, сол не слагам, че обичаме с повечко пармезан отгоре.

Разбърквам в миксера , става на консистенция като тесто за кекс, наливам в тавата на тъничък слой и пека 15 - 20 минути, на загрята вече фурна, после го вадя и нареждам гъбки/бекон/италиански кренвирши, настъргания пармезан/моцарела и най- отгоре - доматите.

Пека, докато сиренето се разтопи.

  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:

Аз днес се инфлуенснах от @Граф Вронски и неговото ходене на корейски ресторант онзи ден 🙂  и направих едни корейски палачинки със зеленчуци и морски дарове за вечеря (с готов микс за тестото, обаче):

 

20201016_194946.jpg

  • Харесвам 11
  • Браво 1
Публикувано:
преди 1 час, Роца каза:

Аз днес се инфлуенснах от @Граф Вронски и неговото ходене на корейски ресторант онзи ден 🙂  и направих едни корейски палачинки със зеленчуци и морски дарове за вечеря (с готов микс за тестото, обаче):

 

20201016_194946.jpg

Точно щях да се скарам защо не съм поканен на корейски палачинки, но по-добре ... морските дарове не са ми по вкуса и щях да вечерям само палачинки 😄 😄 😄  

P.s. За първи път в живота ми се чувствам като инфлуенсър 😄 Яко било 😄 

P.s.2. @Роца, а случайно да имаш в някой ръкав, рецепта за бибимбап?

  • Харесвам 3
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 10 часа, Граф Вронски каза:


P.s.2. @Роца, а случайно да имаш в някой ръкав, рецепта за бибимбап?

@Граф Вронски, @Роца със сигурност, ще има коз в ръкава:)))

Ето ти едно клипче, на корейка, говореща руски, за първоначална информация:))))

 

 

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

Днеска ще се готви постен гювеч с гхи,по мързеливия начин. Всичко в тенджУрата и във фурната на бавен огън:)))

 

4C185B4F-8923-4CE7-B1CE-0AEBF252D64A.jpeg.b56b86027a25db875412da24f960923c.jpeg

  • Харесвам 10
Публикувано:
преди 11 часа, Граф Вронски каза:

Точно щях да се скарам защо не съм поканен на корейски палачинки, но по-добре ... морските дарове не са ми по вкуса и щях да вечерям само палачинки 😄 😄 😄  

P.s. За първи път в живота ми се чувствам като инфлуенсър 😄 Яко било 😄 

P.s.2. @Роца, а случайно да имаш в някой ръкав, рецепта за бибимбап?

Графе, и без палачинки щеше да си останеш, понеже морските дарове бяха вътре 😉 🙂 

 

За бибимбап, рецепти да искаш! Имам няколко подръка, но по-големият ми дерт е, с какво да заменя долсот-а (каменния съд, в който се готви/сервира). Сигурно ще стане с гювече (за който има). Аз нямам, та затова още не съм се "престрашила" да го пробвам. Но и това ще стане скоро... когато измисля подходящ заместител.

 

Аз много харесвам този блог (ако не ме лъже паметта, четеш английски): https://www.koreanbapsang.com/ (следя авторката и в Инстаграм).

Та това е нейната рецепта за бибимбап: https://www.koreanbapsang.com/bibimbap/

Запазила съм още и тази: https://mykoreankitchen.com/bibimbap-korean-mixed-rice-with-meat-and-assorted-vegetables/

Прави ми впечатление, обаче, че в повечето рецепти, които намерих, го сервират с пържено яце. Докато когато го поръчвам в корейски ресторант тук, го сервират само с жълтък (суров), който разбъркваш с клечките с ориза и зеленчуците (и става много вкусно).

Да видим, обаче, кога ще се навия да го приговя вкъщи. За утре съм подготвила една друга корейска рецепта за тестване, която си е направо достъпна и не съдържа екзотични продукти 🙂

 

  • Харесвам 3
  • Браво 1
Публикувано:
преди 46 минути , Роца каза:

Графе, и без палачинки щеше да си останеш, понеже морските дарове бяха вътре 😉 🙂 

 

За бибимбап, рецепти да искаш! Имам няколко подръка, но по-големият ми дерт е, с какво да заменя долсот-а (каменния съд, в който се готви/сервира). Сигурно ще стане с гювече (за който има). Аз нямам, та затова още не съм се "престрашила" да го пробвам. Но и това ще стане скоро... когато измисля подходящ заместител.

 

Аз много харесвам този блог (ако не ме лъже паметта, четеш английски): https://www.koreanbapsang.com/ (следя авторката и в Инстаграм).

Та това е нейната рецепта за бибимбап: https://www.koreanbapsang.com/bibimbap/

Запазила съм още и тази: https://mykoreankitchen.com/bibimbap-korean-mixed-rice-with-meat-and-assorted-vegetables/

Прави ми впечатление, обаче, че в повечето рецепти, които намерих, го сервират с пържено яце. Докато когато го поръчвам в корейски ресторант тук, го сервират само с жълтък (суров), който разбъркваш с клечките с ориза и зеленчуците (и става много вкусно).

Да видим, обаче, кога ще се навия да го приговя вкъщи. За утре съм подготвила една друга корейска рецепта за тестване, която си е направо достъпна и не съдържа екзотични продукти 🙂

 

Да, първоначaлно и аз разбрах, че са вътре, ама викам ... едни палачински не са достатъчни за вечеря 😄 

За долсот-а: и на мен ми хрумна за гювече. Ама ако това (че нямаш) те стресира, сега ще хвана да пратя един по еконт 😄 
Чета и на английски, и на френски 😛 (опитвам се). Ще ги прегледам и ще преценя дали наистина и един ден и аз да се осмеля.
Благодаря ти!



П.с. Моите приятели си поръчаха бибимбап онази вечер и бяха със суров жълтък. Аз ядох bulgogi , пак беше в долсот

20201013_203402.jpg

  • Харесвам 6
Публикувано:

Давам идея за вкусна кето-супа топчета:)))

 

зелена чушка 

червена чушка

морков

лъжица грах

1/2 корен целина

1/2 връзка пресен лук

2 настъргани домат

1 връзка магданоз

1 стрък лимонова трева

1 средно голямо коренче джинджифил

4 големи гъбки, нарязани

1 супена лъжица кафяв ориз

сол на вкус 

Всичко до тук , слагам във вряща вода, като се посвари, добавям:

щипка куркума

черен пипер

1 лъжица копривено брашно

3 лъжици готварска сметана накрая

магданоз

 

И воала:

 

1E7ABDB1-AC20-4F6F-A693-B6A370460EFC.jpeg.bf41f6bd88fbeae37a8000e4da489e88.jpeg

  • Харесвам 6
  • Браво 1
Публикувано:
преди 6 часа, Граф Вронски каза:


П.с. Моите приятели си поръчаха бибимбап онази вечер и бяха със суров жълтък. Аз ядох bulgogi , пак беше в долсот

20201013_203402.jpg

Много добре изглежда, че и с кимчито отстрани. Булгогито също ми е в списъка за рецепти за пробване... Абе, то ако човек гледа моя списък, ако тръгна да изпълнявам всичко в този живот, ще трябва да съм като Алф, с 9 стомаха 😂

Това е бибимпапът отпреди 2-3 седмици, който поръчах, когато бях на ресторант с приятелки. Барабар с бутилката соджу, която уж бяхме взели за всички, ама на тях нещо не им допадна, та накрая си я изпих почти самосиндикално 😂

 

20200924_201246.jpg

 

И да съм по темата, днешният обед - боб с наденица и чери-домати на фурна:

20201017_131030.jpg

  • Харесвам 11
Публикувано:

Аз сколасах и с печивата:)))

Кето хлебчета и кето кексчета- меченца:

 

6BD11B24-931A-40C3-A1CA-6F27631316D7.jpeg.88a05b1401cb53bca3ca099d81131301.jpeg

 

Кето хлебчетата са таханови, наръсих слънчоглед отгоре.

А кето кексчетата, са по рецепта за обикновен кекс, но замених:

 

бяло брашно - с брашно от лупина

олио - с  фъстъчено масло

захар - с кристален еритритол

добавих орехи - и в сместа, и отгоре

 

Тоест, пак измишльотина, но с  много малко въглехидрати.

 

Много хубави станаха, но не са много сладки. 1 ч.чаша еритритол, явно, не е равносилно на 1ч.чаша захар.

 

Добавям и големия кекс, украсен с цветенцата, които, току-що , Сър Антъни ми донесе от градинката на село:)))

 

7E723B65-E33C-4662-9733-EC5088F3C467.jpeg.02908888e06e05d0ccc118a597903dfc.jpeg

 

Аз казвам минзухар, а Сърът ме поправя, че “ това не е минзухар, а кърпи кожух” и означава, че идва зимата:))

П.П. И още каза, да дам по едничко на всички кулинарки и кулинари в темата:))))

 

7D5C15D5-ADF0-4EAF-A748-CF65FB02BBBA.jpeg.2357c641e9678595c5477d07669cd244.jpeg

  • Харесвам 19
  • Благодаря 1
Публикувано:

Давам ви и една друга идейка:

Замразени гроздови зърна, вместо ледчета, във виното.

Наздраве!
 

E202A856-0231-4FE4-A50B-A43CBFE9CFB3.jpeg.f6c6be7456deeb99730f63d23c534b0c.jpeg

  • Харесвам 13
  • Благодаря 1
  • Браво 3
Публикувано:

Навън застуди, а залезите над Миконос и вечерите на открито във Флоренция останаха зад нас, поне за тази година. 

Както се чудех "Какво да сготвя", случайно в магазина попаднах на находката от буркан кисели зелеви листа, от Македония. Oh yeah! Купувала съм немско, швейцарско, френско, и полско кисело зеле, но все не ми харесва - просто няма същия вкус като българското, онова домашно вкисналото. Решено е - ще го готвя с патица и ориз 🙂 

Вкъщи отварям буркана и отскачам от радост - мирише на българско кисело зеле..почти. Мъжът ми ме гледа недоумяващо и само успява да измълви: "The things that make Bulgarians happy...".

Три часа по-късно, ето го. Ами, изядох две порции. Да живее киселото зеле!

 

viber_image_2020-10-17_20-59-16.jpg

 

viber_image_2020-10-17_20-59-15.jpg

  • Харесвам 16
  • Браво 7
Публикувано:

Една салата която видях в "От любов към храната" с Габриеле Спонза - маруля, зелен лук, краставици, печено цвекло и крутони с дресинг от сусамово олио и зехтин, оцет, соев сос, горчица и поръсена с кедрови ядки и сусам. Хареса ни комбинацията, пак ще я правя, в добавка и в корейския дух на Граф Вронски и Роца - корейски омлет (корейски яйчени рулца). За да е още по-интернационално - крем каталана, който пообърках на няколко пъти, но ще се изяде (така де, като реалното пътуване е органичено, човек може да се пренася на други места и с храната). В тази връзка, ако някой може да ми даде идея къде / как да си напълня с газ горелка за крем брюле, ще съм благодарна):

DSC03103.JPG.b6fc0e942d0fd300482e0664e5540757.JPG

DSC03101.JPG.afd7b62f276c0042460d82c079198296.JPG

DSC03102.JPG.15a55e3f64790703a3878c621e67dade.JPG

  • Харесвам 15
Публикувано:
преди 2 часа, AlexandraKo каза:

@Бръмбар, може ли, рецептата за яйчените рулца, моля!
Че имам много яйца, ще спретна едни кето рулца за закуска:)))

Алекс, ето едно видео как се прави и рецепта (то основно е техниката). Аз добавих в яйцата малко зелен лук и червена чушка (към1.5 суп лъжица  от двете  на 4 яйца, сол и 40мл вода). Може да се слагат най-различни добавки по избор:

 

 

  • Харесвам 7
Публикувано:
преди 17 часа, AlexandraKo каза:

Давам ви и една друга идейка:

Замразени гроздови зърна, вместо ледчета, във виното.

@AlexandraKo,БЛАГОДАРЯ ТИ!

Заемаш едно от челните места в личната ми класация забавни,готини и полезни магеланци!

Аз правя компот от дюли и ябълки в тенджера за директна консумация и понеже имаме много грозде,добавих и няколко зърна.Получи много приятен аромат.

Вече имам и още една идейка от теб.

 

преди 15 часа, MCC каза:

"The things that make Bulgarians happy...".

Личи си,че копнееш за българското,браво! Каренцето ти е много хубаво и манджата!

  • Харесвам 3
Публикувано:
преди 47 минути , jungfraujoch каза:

@AlexandraKo,БЛАГОДАРЯ ТИ!

Заемаш едно от челните места в личната ми класация забавни,готини и полезни магеланци!

Аз правя компот от дюли и ябълки в тенджера за директна консумация и понеже имаме много грозде,добавих и няколко зърна.Получи много приятен аромат.

Вече имам и още една идейка от теб.

 

 

Много ти благодаря!

Пробвай, откакто видях идейката, съм си замразила една кутия гроздови зрънца и си слагаме във виното.

Хем е красивко, хем, много бавно се разлеждат и държат винцето студено.

 

Преди 1 час, Бръмбар каза:

Алекс, ето едно видео как се прави и рецепта (то основно е техниката). Аз добавих в яйцата малко зелен лук и червена чушка (към1.5 суп лъжица  от двете  на 4 яйца, сол и 40мл вода). Може да се слагат най-различни добавки по избор:

 

 

Много ти благодаря! Ще трябва да си купя тиган, че нямам. От години не пържа - само варя и пека и всички тигани и тиганоподобни съм раздала:)))

Но идеята много ми хареса, ще сложа повечка плънчица вътре - сиренце, лучец, чушчица.

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 1 час, jungfraujoch каза:

@Бръмбарможе ли рецептата,този крем ми е любим и ще се пробвам да го направя.

@jungfraujoch, по тази рецепта го правих, но малко пообърках някои стъпки от недочитане:

https://www.cookwithasmile.com/крем-каталана-crema-catalana/

 

@AlexandraKo, аз също по най-типичния начин за пържене в много мазнина почти никога не пържа, но в тефлонов тиган - все още да. Предполагам, че ще стане и да се изсипе яйчената смес върху хартия и да се изпече на фурна и после да се навие на руло.

 

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 1 час, Бръмбар каза:

@jungfraujoch, по тази рецепта го правих, но малко пообърках някои стъпки от недочитане:

https://www.cookwithasmile.com/крем-каталана-crema-catalana/

 

@AlexandraKo, аз също по най-типичния начин за пържене в много мазнина почти никога не пържа, но в тефлонов тиган - все още да. Предполагам, че ще стане и да се изсипе яйчената смес върху хартия и да се изпече на фурна и после да се навие на руло.

 

Аааа, купих тиганЯ, току-що. Тия дни очаквайте яйчени подвизи:)))))

Тиганът е със  сгъваема дръжка, та лесно го наврях в шкафа.

422E3170-756B-4164-8632-6B1C1C0AB1DE.thumb.jpeg.e96040cf0f47907c9f7da606017e349b.jpeg

 

D0812E3C-FFC6-488C-B6CC-A0F7E93E7F04.thumb.jpeg.8241277f74d2b6daf44f189673bd0303.jpeg

 

 

  • Харесвам 3
Публикувано:
преди 1 минута , AlexandraKo каза:

Аааа, купих тиганЯ, току-що. Тия дни очаквайте яйчени подвизи:)))))

Тиганът е със  сгъваема дръжка, та лесно го наврях в шкафа.

422E3170-756B-4164-8632-6B1C1C0AB1DE.thumb.jpeg.e96040cf0f47907c9f7da606017e349b.jpeg

 

D0812E3C-FFC6-488C-B6CC-A0F7E93E7F04.thumb.jpeg.8241277f74d2b6daf44f189673bd0303.jpeg

 

 

Този тиган не е ли за грил?

  • Харесвам 3

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.