Прескочи до съдържание

Какво готвите?

ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
  На 19.10.2020 г. в 14:05, ven62 каза:

Я да ви се похваля/оплача.

Онзи ден - събота се връщам към София през Петрохан. И на Гинци едни баби продават гъби - сърнели.

Спирам.

0т 5лв. за един плик и 10 лв, за една касетка … накрая си тръгнах с 3 касетки за 15 лв.

Тайната ми мисъл беше да ги дам на тъщата и тя да се оправя - мариновани, сушени, замразени, ...

С жена ми ще минем след някой-друг ден да вземем готовата продукция.

Но, … тя отказа … категорично. Не знаела как, … мрън, мрън.

Такъв номер ми скрой. Жена ми и тя - оправяй се.

...

И аз какво да правя … google каза, че най-лесното е сушене. Взех един зидарски конец от железарията и нанизах 5 връзки със сърнели.

Все пак ги занесох на тъщата. Да съхнат при нея.

Сега като изсъхнат какво да ги правя. Да ги стрия на брашно - било ароматно, като подправка. Или така да ги оставя.

И най-важното - после как да ги ям.

Разшири  

Все си мисля,че малко си закъснял за сушени гъби.Аз така последно суших едни чушки.Първо цели на леса,после нарязани на канап,накрая събраха мушиците и в коша.

Иначе манатарки сушим,но за сушени сърнели не съм чувал.Това естествено не означава,че не стават.

• Харесвам 2
Публикувано:

В момента се уча да готвя (на напреднали години 😄 ) и засега не мога да блесна с големи кулинарни постижения. Но всяка малка крачка в успешното ястие е голяма крачка към пълен и сит стомах. А когато жената е нахранена, е щастлива, оттам и всички в къщи са щастливи 😉

Днешната ми пилешка супа с праз, лук и стъбла от целина и печени бутчета за мъжката част на домакинството.

chickensoup.jpg.d8451ec3fe5c587b341e13569b523adf.jpg

• Харесвам 14
Публикувано:
  На 19.10.2020 г. в 14:05, ven62 каза:

И аз какво да правя … google каза, че най-лесното е сушене. Взех един зидарски конец от железарията и нанизах 5 връзки със сърнели.

Все пак ги занесох на тъщата. Да съхнат при нея.

Сега като изсъхнат какво да ги правя. Да ги стрия на брашно - било ароматно, като подправка. Или така да ги оставя.

И най-важното - после как да ги ям.

Разшири  

Сушил съм сърнелки, но беше еди кога си едно лято. После ги нарязах на ситно и за подправка на супи , готвено.  Вече застудя и по вашенско може би е и по-влажно, та не знам дали ще се получи изсушаването естествено. Но пък не пречи да им помогнеш , във фурната на 50-ина градуса повечко време., ако е с вентилатор, още по-добре. Напоследък за по-лесно - каквито гъбки ми паднат, ако не консумираме веднага, във вряла подсолена вода около 10-ина минути, отцеждам и като изстинат, във фризера и когато и както дойде. 

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:
  На 19.10.2020 г. в 17:30, Мари Николова каза:

А сърнелата май я панираха. Не си падам по панировки и не съм пробвала, но може пък да стане добре 🙂

Разшири  

Умирам за панирани сърнели, много са ми вкусни - като взема някоя с хубав размер (около педя) точно я матам цяла в тигана и става идеално, едвам се въздържам да не изям няколко, че иначе са си тежка храна за стомаха, пък и панирани ... 

За сушене - сушил съм сърнелки раздробени на парчета (не чак на тънки филийки като манатарки), но наистина времето май вече не е особено подходящо, трябва си да е сухо, а гъбките да са на проветриво място.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
  На 20.10.2020 г. в 7:27, Фичо каза:

Умирам за панирани сърнели, много са ми вкусни - като взема някоя с хубав размер (около педя) точно я матам цяла в тигана и става идеално, едвам се въздържам да не изям няколко, че иначе са си тежка храна за стомаха, пък и панирани ... 

За сушене - сушил съм сърнелки раздробени на парчета (не чак на тънки филийки като манатарки), но наистина времето май вече не е особено подходящо, трябва си да е сухо, а гъбките да са на проветриво място.

Разшири  

На 20.10.2020 г. в 7:06, Светославов каза:

Сушил съм сърнелки, но беше еди кога си едно лято. После ги нарязах на ситно и за подправка на супи , готвено.  Вече застудя и по вашенско може би е и по-влажно, та не знам дали ще се получи изсушаването естествено. Но пък не пречи да им помогнеш , във фурната на 50-ина градуса повечко време., ако е с вентилатор, още по-добре. Напоследък за по-лесно - каквито гъбки ми паднат, ако не консумираме веднага, във вряла подсолена вода около 10-ина минути, отцеждам и като изстинат, във фризера и когато и както дойде. 

Разшири  

Светъл лъч за моето "бизнес" попадение.

Сигурен съм, че тъщата ще ги изсуши безупречно. Все пак се чувства виновна, че не помогна при подготовката.

Освен това, се надявам да не се въздържи и тайничко да си "открадне" и похапне 2-3 гъбки по време на сушенето.

Така и теста за ядливост ще бъде преминат.

Това беше шега. Аз си харесвам тъщата. 

Гъбите ги взех в събота. Жена ми в неделя ми направи един тиган с масло от случайно взети парчета от различни гъби и от различните 3 касетки/щайги. Изядох 2-3 от парчета в неделя, останалото в понеделник сутринта. … Мърдам. Даже пиша по клавиатурата.

• Харесвам 5
Публикувано:
  На 20.10.2020 г. в 9:29, ven62 каза:

Жена ми в неделя ми направи един тиган с масло от случайно взети парчета от различни гъби и от различните 3 касетки/щайги.

Разшири  

Умна жена, успешно прилага принципа на така нашумелите последно време пул-тестове :grin:

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
  • Смея се 4
Публикувано:

Последните дни направих два вида бисквитки с овесени ядки. Много хубави станаха и двата вида, препоръчвам 🙂  Вторите ги направих с мусковадо, затова са по-кафяви от рецептата.

Рецепти:

https://www.mycookingbookblog.com/biskviti-neman-marcus/

https://www.mycookingbookblog.com/biskviti-hobnob-biscuit/

sfjfjfojmf-2.jpg

rokrmqf-2.jpg

• Харесвам 13
Публикувано:
  На 20.10.2020 г. в 9:29, ven62 каза:

Гъбите ги взех в събота. Жена ми в неделя ми направи един тиган с масло от случайно взети парчета от различни гъби и от различните 3 касетки/щайги. Изядох 2-3 от парчета в неделя, останалото в понеделник сутринта. … Мърдам. Даже пиша по клавиатурата.

Разшири  

А, то има и късни поражения и прояви. Ти за всеки случай, се наблюдавай.:tender::tender::tender:

На 20.10.2020 г. в 11:26, Eva eva каза:

Последните дни направих два вида бисквитки с овесени ядки. Много хубави станаха и двата вида, препоръчвам 🙂 

Рецепти:

https://www.mycookingbookblog.com/biskviti-neman-marcus/

https://www.mycookingbookblog.com/biskviti-hobnob-biscuit/

sfjfjfojmf-2.jpg

rokrmqf-2.jpg

Разшири  

@Eva evaвсе се чудя, все се каня да питам -  с толкова въглехидрати, как сте с килограмите?

Аз непрекъснато внимавам, захар не сме лизнали от поне 15 години  и а, съм кривнала, а, кантарЯ се е разлудувал. А с толкова торти и сладки, дето ги правиш, ако е у нас - ще се търкалям насам-натам, насам-натам....

• Шок 1
Публикувано:
  На 20.10.2020 г. в 11:27, AlexandraKo каза:

А, то има и късни поражения и прояви. Ти за всеки случай, се наблюдавай.:tender::tender::tender:

@Eva evaвсе се чудя, все се каня да питам -  с толкова въглехидрати, как сте с килограмите?

Аз непрекъснато внимавам, захар не сме лизнали от поне 15 години  и а, съм кривнала, а, кантарЯ се е разлудувал. А с толкова торти и сладки, дето ги правиш, ако е у нас - ще се търкалям насам-натам, насам-натам....

Разшири  

🙂 Ами, аз не си ям сладките неща, от 5 г. не ям сладко и тесто. Моите хапват, но и много раздавам. Ние сме голяма къща 🙂 

• Харесвам 3
  • Шок 1
Публикувано:
  На 20.10.2020 г. в 11:39, Eva eva каза:

🙂 Ами, аз не си ям сладките неща, от 5 г. не ям сладко и тесто. Моите хапват, но и много раздавам. Ние сме голяма къща 🙂 

Разшири  

И все пак, как сте с килограмите? Ти, децата, половиНЪТ?

Публикувано:
  На 20.10.2020 г. в 11:42, AlexandraKo каза:

Разшири  

Те са добре, нямат излишни килограми. Но пък специално дребният тренира всеки ден и много се движи. Метаболизмът му е много бърз.  При мен има какво да се желае, хем тренирам всеки ден... Но съм много по-добре от преди, когато ядях захар и тесто 🙂  

• Харесвам 1
Публикувано:
  На 20.10.2020 г. в 11:42, AlexandraKo каза:

Разшири  

Детето си е слабичко. А и Ева е в добра форма. Тя май готви само, за да снима и да ни дразни. 

• Харесвам 5
  • Смея се 2
Публикувано:
  На 21.10.2020 г. в 11:24, oli_mali каза:

Докато смокините са все още на пазара, реших за обяд пак да направя с прошуто и сирене Бри. Чаша розе е задълже 😉

20201021_140803.thumb.jpg.322357162405d0580cdc9be75acdc6d4.jpg

Разшири  

Чудесно изглеждат!

• Харесвам 1
Публикувано:

Долагам за новия тиган. Ехееее, много е готин:))))От много време не бях имала тиган - като се местихме в последната нова къща, раздадох/изхвърлих всички.

Супер станаха ролцата, много лесно и бързо. Само веднъж намазах дъното с масълце, оказа се, че може и без него.Като за първи опит, броя си го за успешен:))))

Обаче, има един недостатък - грамадански е:(

От две дози, излязоха еле-еле , 3 броя за навиване.

Пълнежът е от ситно нарязан пресен кромид, телешки салам от Берьозка и испанско козе сирене. 

Ще го сервирам с картофено пюре и чери - доматчета.

Ама излязоха доста - в чинията са половината.

A3E257C7-A7A8-432C-95F4-AF5736F3EDCB.thumb.jpeg.9461f804a84198a2dd21d1f48b72b445.jpeg

• Харесвам 16
  • Браво 3
Публикувано:

Покрай вълненията с календарЯ, за малко, да ми изгори манджата:)))))

Запеканка от картофки, с гхи и  испанско твърдо козе сирене.

73E04A0E-2CC0-449B-BCFD-4A674E122AF1.jpeg.28b16727c970fc79dad63fe9c998be4b.jpeg

И за да не е съвсем без мръвка, прежалих и едно чоризо, пак испанско:))

7FC62379-C73D-4ACA-AF1E-1B6CE1031BB2.jpeg.ac48c35e9c062ae36c8f3575762ec5a0.jpeg

• Харесвам 13
Публикувано:

Браво, Алекс за успеха с тигана - който си го може, си го може 🙂 - много апетитно изглежа изглежда трапезата.

Аз понеже оправих корейските омлети, минах на арабски (с тиквички) - (Eggah, Eggah bi Kousa), този вариант от моите (незадълбочени) проучвания е по-популярен в Египет (задушени лук и тиквички, за поправка мента, черен пипер, сол и мащерка, заляти с яйца и малко натрошен накиснат в мляко хляб и запечени на фурна, при сервирането - магданоз и лимон (това направих аз и ни хареса), а в Ливан май е Ejjeh (който е основно омлет с много магданоз в сместа, малко брашно / видях и вариант с настърган картоф, за уплътняване на текстурата на тиган или фурна, аз гледах основно тези на фурна. В същия арабски дух и вкус - салата фатуш и пиле мариновано в паста за шаурма, при мен прозаично изпечено на хартия на фурна, вместо на огън (доста често се прави вкъщи всъщност), и една крем-супа, от целина, която видях в предаването на Габриеле Спонза пак, много ароматна - подправена със звездовиден анасон, дафинов лист, лимон - неочкавано добра комбинация.

DSC03107.JPG.bbe8c34df69212c02be9596615c3c53a.JPG

DSC03109.JPG.a17e7f4aa0ba0debea668eb83ebfc33d.JPG

DSC03115.JPG.deb54696995f1062dcc013879b936f5c.JPG

• Харесвам 8
  • Браво 5
Публикувано:
  На 22.10.2020 г. в 16:13, Бръмбар каза:

Браво, Алекс за успеха с тигана - който си го може, си го може 🙂 - много апетитно изглежа изглежда трапезата.

Аз понеже оправих корейските омлети, минах на арабски (с тиквички) - (Eggah, Eggah bi Kousa), този вариант от моите (незадълбочени) проучвания е по-популярен в Египет (задушени лук и тиквички, за поправка мента, черен пипер, сол и мащерка, заляти с яйца и малко натрошен накиснат в мляко хляб и запечени на фурна, при сервирането - магданоз и лимон (това направих аз и ни хареса), а в Ливан май е Ejjeh (който е основно омлет с много магданоз в сместа, малко брашно / видях и вариант с настърган картоф, за уплътняване на текстурата на тиган или фурна, аз гледах основно тези на фурна. В същия арабски дух и вкус - салата фатуш и пиле мариновано в паста за шаурма, при мен прозаично изпечено на хартия на фурна, вместо на огън (доста често се прави вкъщи всъщност), и една крем-супа, от целина, която видях в предаването на Габриеле Спонза пак, много ароматна - подправена със звездовиден анасон, дафинов лист, лимон - неочкавано добра комбинация.

DSC03107.JPG.bbe8c34df69212c02be9596615c3c53a.JPG

DSC03109.JPG.a17e7f4aa0ba0debea668eb83ebfc33d.JPG

DSC03115.JPG.deb54696995f1062dcc013879b936f5c.JPG

Разшири  

На времето , баба имаше един дълбок тиган и в него правеше всичко - палачинки, мекички, боб с печени чушки, омлети  и яйца на очи - всичко - вкусно, превкусно.

Па ние сега сме се разглезили - тиган за това, тиган за онова:(((((

Ще дадеш ли, моля, рецептата за супата - много обичаме целина.

Твоите манджи все екзотични и интересни, браво!

• Харесвам 2
Публикувано:

Днес бяхме на ресторант вкъщи, както обича да казва жена ми-канарска вечер.

Ropa vieja con pulpo, канарско ястие с тенерифска вино-със сигурност в топ 3 бели пробвани вина от мен и козе зрял кашкавал от Ла Палма.

CFD06B75-C9CD-4E16-80C7-4D5EC0A70EE2.thumb.jpeg.7590cd22320d6275e9bd21e21ae6495d.jpeg

8CB7E0B5-0496-42B5-B5D6-9E9DA98EB98E.thumb.jpeg.c5de39ff898abca2bccbdbac0b84dd1a.jpeg

1B8B4D9B-7C6F-447C-B562-11068EF6D4A3.thumb.jpeg.5f27529caede9298d60bada5a3d542b2.jpeg

• Харесвам 17

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.